Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 25. vasárnap - Géza napja van.
Keresendő kifejezés:
Hasznos tippek
Egy a biztos, a változás.
Ózdi Magazin | 2016.01.11. | Miksztai Zoltán

Sok minden gyorsan változik körülöttünk mostanában, itt azonban csak a közlekedéshez kapcsolódó változásokkal szeretnék foglalkozni. - Miksztai Zoltán iskolavezető tanácsai „autómobilban ülőknek”.Képünk illusztráció!

Ebből a szempontból a legjelentősebb tényező az időjárás. Ez a tél viszonylag enyhe, de sok a hirtelen fordulat, a -15 után gyorsan jön az enyhülés, majd pár nap múlva ismét fagyos reggelre ébredünk.

A vezetők nem szokják meg a téli útviszonyokat a rövidebb periódusok miatt, így bizonyos helyzetekben hiányozhat a téli rutin, a begyakorlottság. Mások esetleg nem tulajdonítanak akkora jelentőséget az időjárás változásnak és felelőtlenebbül gondolkodnak, cselekszenek, amivel a többiek számára okoznak veszélyes helyzetet.


A héten is húzott el a Vasvár úti iskolához vezető zebránál huszonéves ezer köbcentis kisautójával egy srác kipörgő kerekkel, az út szélén és a parkolóban álló kocsik közt jobbra – balra kacsázva. Látszott, hogy nagyon élvezi. Mit tudott volna tenni, ha valaki kilép a parkoló kocsik közül? Persze aki hallotta a felpörgetett motor hangját, az vigyázott magára, de mi a helyzet azokkal, akiknek mindkét füle be van dugaszolva a zene, vagy a telefon miatt, a szemük meg a tenyerükbe bámul?

Jó lenne azt tudatosítani, hogy a gyalogos és a kerékpáros is közlekedő, nekik is vannak kötelezettségeik, és ha ezt teljesítették, utána lehet követelni a jogaikat! Otthon a családban, az iskolában sokkal komolyabban kéne a gyalogos, utas, kerékpáros közlekedésre felkészítéssel foglalkozni, ne csak a járművezetőtől várja el mindenki a szabályos, figyelmes vezetést.

Az időjárás változás nemcsak az útviszonyokra van hatással, hanem a vezetőkre is, régóta ismert fogalom a frontérzékenység. Nem mindenki egyformán reagál ezekre, van aki a hidegfrontra, van aki a melegfrontra érzékenyebb, de ezek a hatások kimutathatóak az egyes vezetőknél, és az egész közlekedésünkben is. Van, aki azt állítja magáról, hogy rá ezek nincsenek hatással, de megjegyzi, hogy bizonyos napokon mennyi hülyeséget csinálnak a többiek. Arra nem gondol, hogy egy másik autóból nézve ő is a többiek közé tartozik? Jobb lenne ezekkel tisztában lenni, a hatásukat bekalkulálni. Jó lenne, ha a gyalogosok, kerékpárosok is nagyobb figyelemmel közlekednének, tudomásul vennék, hogy rosszabb a kilátás a szélvédőn, sok esetben nagyobb a reakcióidő, lényegesen hosszabb a fékút.

Ilyen változó körülmények között fokozottan igaz a régi jó tanács, hogy a vezetőnek mindig legyen tartaléka időből, térből, energiából. Hiszen már a reggeli elindulás sokszor jóval hosszabb időt vesz igénybe, ne akarjon senki időt nyerni azzal, hogy csak egy tenyérnyi foltot takarít le a szélvédőn, mert ezzel mások biztonságát veszélyezteti. A hidegebb időben az automata szívató is hosszabban tartja magasabb fordulatszámon a motort, és ahol máskor elegendő a gázról levenni a lábunkat esetleg veszélyesen gyors tempóban fogunk kanyarodni, ha a motor indítása után azonnal indul a vezető. A műszerfalon lévő hőmérő sokat segít a vezetőnek, de ettől még lehet egy – egy lefagyott útszakasz, vagy kanyar, ezekkel is számolni kell. A tapadás csökkenése miatt fokozottan figyelni kell követési távolság betartására, egy kocsisorban haladva amennyire csak lehet, figyeljük az előrébb haladók mozgását, féklámpáját, hogy elkerülhessük a hirtelen fékezést és a hirtelen kormánymozdulatokat. Ha nincs megfelelő tapadás, az ABS sem tud csodát tenni. Legyen elegendő üzemanyag, hogy egy forgalmi dugó, vagy kerülő út se okozhasson gondot, ilyenkor nem szabad a nyári fogyasztási adatokkal számolni. Legyen rajtunk, nálunk olyan cipő, kabát, sapka, kesztyű, amiben ki lehet szállni a kocsiból, ha szükséges akár hosszabb időre is. Egy takaró, egy kis innivaló, rágcsálnivaló szintén nem sok helyet foglal, és jól jöhet egy hosszabb kényszerű várakozásnál, főleg ha utas, netán gyerek is van a járműben.

Kicsit nagyobb odafigyeléssel magunkra és másokra ilyen változó időben is lehet biztonságosan közlekedni, de ha kell, akkor jobb idejében megállni.

Miksztai Zoltán iskolavezető Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Ünnepi ajándék becsomagolása ...

- Régi ötletek, amit ma is szeretnek a virágkedvelők...

- Látni és látszani!

- A legegyszerűbb módja annak, hogy megtisztítsuk edényeink alját az odaégett zsírtól...


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Egészség - Életmód
Világnézettől függetlenül ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy átgondoljuk a mindennapjainkat és próbáljunk megszabadulni káros szokásainktól.
A 105 ezer résztvevő bevonásával végzett kutatás eredményei a tudósok szerint arra utalnak, hogy minél több ilyen ételt fogyaszt valaki, annál nagyobb a daganatos betegség kialakulásának rizikója
Gyors, finom és egészséges. Ebben rejlik a turmixok (smoothie-k) népszerűsége.
Min­denki köhög, prüsz­köl kö­rü­löt­ted? Sokan már az ágyat nyom­ják? Ne tar­tozz kö­zé­jük, ma­radj tal­pon! A meg­ol­dás ott lapul a spej­zod­ban!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben