Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2017. december 12. kedd - Gabriella napja van.
Keresendő kifejezés:
Hasznos tippek
Egy a biztos, a változás.
Ózdi Magazin | 2016.01.11. | Miksztai Zoltán

Sok minden gyorsan változik körülöttünk mostanában, itt azonban csak a közlekedéshez kapcsolódó változásokkal szeretnék foglalkozni. - Miksztai Zoltán iskolavezető tanácsai „autómobilban ülőknek”.Képünk illusztráció!

Ebből a szempontból a legjelentősebb tényező az időjárás. Ez a tél viszonylag enyhe, de sok a hirtelen fordulat, a -15 után gyorsan jön az enyhülés, majd pár nap múlva ismét fagyos reggelre ébredünk.

A vezetők nem szokják meg a téli útviszonyokat a rövidebb periódusok miatt, így bizonyos helyzetekben hiányozhat a téli rutin, a begyakorlottság. Mások esetleg nem tulajdonítanak akkora jelentőséget az időjárás változásnak és felelőtlenebbül gondolkodnak, cselekszenek, amivel a többiek számára okoznak veszélyes helyzetet.


A héten is húzott el a Vasvár úti iskolához vezető zebránál huszonéves ezer köbcentis kisautójával egy srác kipörgő kerekkel, az út szélén és a parkolóban álló kocsik közt jobbra – balra kacsázva. Látszott, hogy nagyon élvezi. Mit tudott volna tenni, ha valaki kilép a parkoló kocsik közül? Persze aki hallotta a felpörgetett motor hangját, az vigyázott magára, de mi a helyzet azokkal, akiknek mindkét füle be van dugaszolva a zene, vagy a telefon miatt, a szemük meg a tenyerükbe bámul?

Jó lenne azt tudatosítani, hogy a gyalogos és a kerékpáros is közlekedő, nekik is vannak kötelezettségeik, és ha ezt teljesítették, utána lehet követelni a jogaikat! Otthon a családban, az iskolában sokkal komolyabban kéne a gyalogos, utas, kerékpáros közlekedésre felkészítéssel foglalkozni, ne csak a járművezetőtől várja el mindenki a szabályos, figyelmes vezetést.

Az időjárás változás nemcsak az útviszonyokra van hatással, hanem a vezetőkre is, régóta ismert fogalom a frontérzékenység. Nem mindenki egyformán reagál ezekre, van aki a hidegfrontra, van aki a melegfrontra érzékenyebb, de ezek a hatások kimutathatóak az egyes vezetőknél, és az egész közlekedésünkben is. Van, aki azt állítja magáról, hogy rá ezek nincsenek hatással, de megjegyzi, hogy bizonyos napokon mennyi hülyeséget csinálnak a többiek. Arra nem gondol, hogy egy másik autóból nézve ő is a többiek közé tartozik? Jobb lenne ezekkel tisztában lenni, a hatásukat bekalkulálni. Jó lenne, ha a gyalogosok, kerékpárosok is nagyobb figyelemmel közlekednének, tudomásul vennék, hogy rosszabb a kilátás a szélvédőn, sok esetben nagyobb a reakcióidő, lényegesen hosszabb a fékút.

Ilyen változó körülmények között fokozottan igaz a régi jó tanács, hogy a vezetőnek mindig legyen tartaléka időből, térből, energiából. Hiszen már a reggeli elindulás sokszor jóval hosszabb időt vesz igénybe, ne akarjon senki időt nyerni azzal, hogy csak egy tenyérnyi foltot takarít le a szélvédőn, mert ezzel mások biztonságát veszélyezteti. A hidegebb időben az automata szívató is hosszabban tartja magasabb fordulatszámon a motort, és ahol máskor elegendő a gázról levenni a lábunkat esetleg veszélyesen gyors tempóban fogunk kanyarodni, ha a motor indítása után azonnal indul a vezető. A műszerfalon lévő hőmérő sokat segít a vezetőnek, de ettől még lehet egy – egy lefagyott útszakasz, vagy kanyar, ezekkel is számolni kell. A tapadás csökkenése miatt fokozottan figyelni kell követési távolság betartására, egy kocsisorban haladva amennyire csak lehet, figyeljük az előrébb haladók mozgását, féklámpáját, hogy elkerülhessük a hirtelen fékezést és a hirtelen kormánymozdulatokat. Ha nincs megfelelő tapadás, az ABS sem tud csodát tenni. Legyen elegendő üzemanyag, hogy egy forgalmi dugó, vagy kerülő út se okozhasson gondot, ilyenkor nem szabad a nyári fogyasztási adatokkal számolni. Legyen rajtunk, nálunk olyan cipő, kabát, sapka, kesztyű, amiben ki lehet szállni a kocsiból, ha szükséges akár hosszabb időre is. Egy takaró, egy kis innivaló, rágcsálnivaló szintén nem sok helyet foglal, és jól jöhet egy hosszabb kényszerű várakozásnál, főleg ha utas, netán gyerek is van a járműben.

Kicsit nagyobb odafigyeléssel magunkra és másokra ilyen változó időben is lehet biztonságosan közlekedni, de ha kell, akkor jobb idejében megállni.

Miksztai Zoltán iskolavezető Olvasta már?

- Ké­szíts kü­lön­le­ges ka­rá­cso­nyi gyer­tyá­kat pár perc alatt

- Régi ötletek, amit ma is szeretnek a virágkedvelők...

- Látni és látszani!

- A legegyszerűbb módja annak, hogy megtisztítsuk edényeink alját az odaégett zsírtól...


Címlapon:

Advent második vasárnapján a második gyertyát is meggyújthatjuk a koszorún, ami a reményt szimbolizálja.
A levélküldemények elmaradására panaszkodtak az RTL Klub nézői és a híradó utánajárt az eseteknek.
„Megszűnt a szegénység Magyarországon, ezért tudunk segíteni más országokon.” Bomba hír Balog Zoltántól.
Ózd „A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Helyi Hírek
ÓzdEgy szabadnapon lévő rendőr fogott el kollégáival két férfit, akik egy Ózdon sétáló nőtől rabolták el a táskáját
ÓzdA Bajdázó Lekapcsolom a villanyt a fejemben című remekművét ózdi roma fiatalok értelmezték át. Hallgassák meg!
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Amikor megkérdeztük, hogy mi ez a zaj, kopácsolás varrógép zaja, nagymamám biztatott, hogy aludjunk, mert angyalok dolgoznak” Jacsó Éva gondolatai.
ÓzdVagy esetleg valami más van a háttérben? Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Közismert, hogy lelki állapotunk hatást gyakorol testünk működésére. A betegségek kialakulásának hátterében, sok esetben, lelki okok állnak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHihetetlenül nagy információözönben élünk. Nem árt, ha „beépítjük” magunkba a szűrő és szelektáló funkciót. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Az életben könnyen egy mókuskerékben találhatjuk magunkat. Forog a mókuskerék, nem tudunk belőle kiszállni.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Az állatok érző lények. Bánjunk velük ennek megfelelően! Ne okozzunk nekik felesleges szenvedést!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Időnként szükségünk van segítségre, vagy éppen a mi segítségünkre van szüksége másoknak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
ÓzdA General Electric ózdi üzeme az észak-borsodi város legnagyobb munkáltatója. A létesítmény zöldmezős beruházásként került átadásra 1998-ban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Miért töl­te­néd az egész hét­vé­gé­det a kony­há­ban, ha pár hoz­zá­va­ló­ból igazi íz­or­giát va­rá­zsol­hatsz gyor­san az asz­talra!? Sza­lon­nás fi­nom­sá­gok, me­lyek­nek senki nem tud el­len­állni!
Fe­lejtsd el a mus­tá­ros-ke­tchu­pos virsli va­ri­á­ciót! Ennél sok­kal fi­no­mabb dol­go­kat is ké­szít­hetsz egy pár virs­li­ből.
Bár a jéghideg limonádé és a jeges tea igazán jól esik a kora nyári melegben és a szomjadat is csillapítja, ám a fogyókúrádnak egyáltalán nem kedvez. Íme 5 ízletes innivaló, amit bűntudat nélkül fogyaszthatsz.
Hasznos tippek
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Bármilyen alaposan is mosogatunk, az edények alján egy idő után makacs lerakódás keletkezik. Nekieshetünk levakarni
"EMBERI"
Szeretnénk egy új sorozatot indítani azokról akiket "elvetett" a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Egészség - Életmód
Van, akinek a kedvenc tevékenysége, és van, aki csak időpocsékolásnak tartja. Így vagy úgy, de átlagosan nyolc órát fel kell áldoznunk a napunkból, hogy kialudjuk magunkat
A naponta három csésze kávét fogyasztó embereknél alacsonyabb a korai halálozás és a szívbetegség kialakulásának kockázata, mint a nem kávézó társaiknál
A túlsúlyos nőknél nagyobb valószínűséggel diagnosztizálják a mell nagyobb daganatát egy svéd kutatás szerint.
Magas nyáktartalma bevonja és nyugtatja a gyulladt gyomor- és bélrendszert. A birs az alma és a körte rokona, a Kaukázus környékén őshonos gyümölcs.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben