Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2024. július 20. szombat - Illés napja van.
Keresendő kifejezés:
Hasznos tippek
Egy a biztos, a változás.
Ózdi Magazin | 2016.01.11. | Miksztai Zoltán

Sok minden gyorsan változik körülöttünk mostanában, itt azonban csak a közlekedéshez kapcsolódó változásokkal szeretnék foglalkozni. - Miksztai Zoltán iskolavezető tanácsai „autómobilban ülőknek”.Képünk illusztráció!

Ebből a szempontból a legjelentősebb tényező az időjárás. Ez a tél viszonylag enyhe, de sok a hirtelen fordulat, a -15 után gyorsan jön az enyhülés, majd pár nap múlva ismét fagyos reggelre ébredünk.

A vezetők nem szokják meg a téli útviszonyokat a rövidebb periódusok miatt, így bizonyos helyzetekben hiányozhat a téli rutin, a begyakorlottság. Mások esetleg nem tulajdonítanak akkora jelentőséget az időjárás változásnak és felelőtlenebbül gondolkodnak, cselekszenek, amivel a többiek számára okoznak veszélyes helyzetet.


A héten is húzott el a Vasvár úti iskolához vezető zebránál huszonéves ezer köbcentis kisautójával egy srác kipörgő kerekkel, az út szélén és a parkolóban álló kocsik közt jobbra – balra kacsázva. Látszott, hogy nagyon élvezi. Mit tudott volna tenni, ha valaki kilép a parkoló kocsik közül? Persze aki hallotta a felpörgetett motor hangját, az vigyázott magára, de mi a helyzet azokkal, akiknek mindkét füle be van dugaszolva a zene, vagy a telefon miatt, a szemük meg a tenyerükbe bámul?

Jó lenne azt tudatosítani, hogy a gyalogos és a kerékpáros is közlekedő, nekik is vannak kötelezettségeik, és ha ezt teljesítették, utána lehet követelni a jogaikat! Otthon a családban, az iskolában sokkal komolyabban kéne a gyalogos, utas, kerékpáros közlekedésre felkészítéssel foglalkozni, ne csak a járművezetőtől várja el mindenki a szabályos, figyelmes vezetést.

Az időjárás változás nemcsak az útviszonyokra van hatással, hanem a vezetőkre is, régóta ismert fogalom a frontérzékenység. Nem mindenki egyformán reagál ezekre, van aki a hidegfrontra, van aki a melegfrontra érzékenyebb, de ezek a hatások kimutathatóak az egyes vezetőknél, és az egész közlekedésünkben is. Van, aki azt állítja magáról, hogy rá ezek nincsenek hatással, de megjegyzi, hogy bizonyos napokon mennyi hülyeséget csinálnak a többiek. Arra nem gondol, hogy egy másik autóból nézve ő is a többiek közé tartozik? Jobb lenne ezekkel tisztában lenni, a hatásukat bekalkulálni. Jó lenne, ha a gyalogosok, kerékpárosok is nagyobb figyelemmel közlekednének, tudomásul vennék, hogy rosszabb a kilátás a szélvédőn, sok esetben nagyobb a reakcióidő, lényegesen hosszabb a fékút.

Ilyen változó körülmények között fokozottan igaz a régi jó tanács, hogy a vezetőnek mindig legyen tartaléka időből, térből, energiából. Hiszen már a reggeli elindulás sokszor jóval hosszabb időt vesz igénybe, ne akarjon senki időt nyerni azzal, hogy csak egy tenyérnyi foltot takarít le a szélvédőn, mert ezzel mások biztonságát veszélyezteti. A hidegebb időben az automata szívató is hosszabban tartja magasabb fordulatszámon a motort, és ahol máskor elegendő a gázról levenni a lábunkat esetleg veszélyesen gyors tempóban fogunk kanyarodni, ha a motor indítása után azonnal indul a vezető. A műszerfalon lévő hőmérő sokat segít a vezetőnek, de ettől még lehet egy – egy lefagyott útszakasz, vagy kanyar, ezekkel is számolni kell. A tapadás csökkenése miatt fokozottan figyelni kell követési távolság betartására, egy kocsisorban haladva amennyire csak lehet, figyeljük az előrébb haladók mozgását, féklámpáját, hogy elkerülhessük a hirtelen fékezést és a hirtelen kormánymozdulatokat. Ha nincs megfelelő tapadás, az ABS sem tud csodát tenni. Legyen elegendő üzemanyag, hogy egy forgalmi dugó, vagy kerülő út se okozhasson gondot, ilyenkor nem szabad a nyári fogyasztási adatokkal számolni. Legyen rajtunk, nálunk olyan cipő, kabát, sapka, kesztyű, amiben ki lehet szállni a kocsiból, ha szükséges akár hosszabb időre is. Egy takaró, egy kis innivaló, rágcsálnivaló szintén nem sok helyet foglal, és jól jöhet egy hosszabb kényszerű várakozásnál, főleg ha utas, netán gyerek is van a járműben.

Kicsit nagyobb odafigyeléssel magunkra és másokra ilyen változó időben is lehet biztonságosan közlekedni, de ha kell, akkor jobb idejében megállni.

Miksztai Zoltán iskolavezető Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Hat tipp, hogy jó sort válasszon bevásárlásnál...

- Így tárolja helyesen a tojásokat!

- Ünnepi ajándék becsomagolása ...

- Régi ötletek, amit ma is szeretnek a virágkedvelők...


Címlapon:

Ózd Közel az ötvenhez az ember már számot vet életével. Végig pergeti életének főbb eseményeit
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ózd Nem tudhatod, meddig mutathatod ki szeretetedet, meddig ölelheted át őket. Kocsis Mária jegyzete...
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
ÓzdBízom benne, még szebb is lehet.
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ez a történet a tanításról és odafigyelésről már körbejárta az internetet. Mindenképp ajánlom tiszta szívből - mindig - mindenkinek.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Egészség - Életmód
Hogy hány évig élünk azt nagyban befolyásolja a genetika és a környezetünk, de néhány szokással mi is tehetünk azért, hogy hosszú, boldog életet éljünk.
Nehéz lenne olyan dietetikust találni, aki nem ajánlaná a zöldségek fogyasztását. Van viszont egy olyan zöldség, melynek fogyasztásakor a szakértők óvatosságra intenek.
A kullancsok fele fertőz valamilyen betegséggel – mondta a Magyar Kullancsszövetség elnöke az M1 műsorában.
Olyan mesterséges génhálózatot fejlesztettek ki svájci kutatók, amely a bőr alá beültetve egy anyajegy megjelenítésével képes jelezni a rák kialakulásának kockázatát.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben