Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2024. június 25. kedd - Vilmos napja van.
Keresendő kifejezés:
Hasznos tippek
Körforgalom
Ózdi Magazin | 2016.01.25. | Miksztai Zoltán

A múlt héten egy kedves ismerősöm javasolta, hogy foglakozzak a körforgalommal, ami szerintem is szükséges, hiszen nemcsak a hét völgy városa, de a hét körforgalom városa is vagyunk!- Miksztai Zoltán iskolavezető tanácsai „autómobilban ülőknek”.Fotó: Pintér István

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy sokan behajtáskor indexelnek, kilépéskor pedig nem. Helyesen: behajtáskor nem kell irányjelzés, hiszen követem az út vonalvezetését, szabályosan nem is mehetnék másfelé. A körforgalom elhagyását viszont minden esetben kötelező kellő időben adott irányjelzéssel jelezni. Mit jelent a kellő időben? Azt, hogy se túl korán, se túl későn, mondhatni megfelelő ritmusban kell adni az irányjelzést. Gondoljuk bele magunkat a másik vezető helyzetébe, aki azt próbálja leolvasni a járművünkről, hogy elindulhat, vagy sem, haladhat tovább megállás nélkül vagy sem? Késlekedni az elindulással, vagy megállni fölöslegesen azért, mert valaki nem jelzi, hogy kilép a körforgalomból, eléggé bosszantó. Behajtani más elé egy úgy felejtett, vagy túl korán bekapcsolt irányjelző miatt pedig kifejezetten veszélyes!


A másik gyakori hiba az elsőbbség megsértése. Az, hogy a körforgalomban haladónak elsőbbsége van a belépni szándékozóval szemben, eléggé egyértelmű, és régi szabályozás, vagyis kerülni kell a másik jármű elé történő hirtelen behajtást. Gyakori problémaként tapasztalom, hogy az egyidőben érkező és behajtó járművek esetében a balkéz felől érkező szándékosan rágyorsít a másikra, és harsányan villog, dudál, kiabál, hogy hogy mert az a másik elé jönni? Miért? Hogy alakult itt ki nálunk ez a nem létező balkéz-szabály szerinti körforgalomba behajtás? Én már félek szabályosan bemenni! Azonos pozícióban lévő járművek esetében a jobbról érkezőnek van elsőbbsége. Ez a jobbkéz-szabály, és még Angliában is ezt alkalmazzák, sőt, ott emiatt még Elsőbbségadás kötelező tábla sem kell a körforgalom elé.

Az igazi bajom azonban a körforgalmainkkal a kialakításuk miatt van. A Gyűjtó téri egyenesen egy útépítési katasztrófa, rossz helyre rossz körforgalmat építettek. Az addig nem létező Piac úthoz illesztették az egészet, nem pedig a Vasvár út, Lomb út, Munkás út, Vas-köz csomópontot oldották meg vele. Megoldás szerintem csak két „turbósáv” kialakításával lenne lehetséges, hiszen aki a Vasvár út felől érkezik, az a szobor helyén kialakítható sávon el tudna menni a Munkás út felé, a Jászi Oszkár úton érkezőknek pedig a Piac út felé lehetne egy sávot kialakítani a körforgalom érintése nélkül. Hogy ez pénzbe kerül, az igaz, de az az üzemanyag is, amit értelmetlenül elfüstölünk ebben a mesterséges dugóban!

Egyszerűbben megoldható lenne a táblási temetőnél és a Petőfi téri körforgalomnál elkövetett súlyos tervezési, és aztán sajnos építési hiba. A körforgalmak kialakításának egyik fontos alapelve, hogy a befelé haladó, elsőbbségadásra kötelezett járművet meglassítsa, az elsőbbséggel rendelkező kifelé haladónak pedig szabad utat biztosítson. Nos, hát nálunk ez pont fordítva van, befelé akár két sávon, padlógázzal lehet menni, szörnyű a 48-as út felőli behajtás kialakítása, illetve annak hiánya. Az igazi gond a kilépésnél kezdődik, már személygépkocsival is, mert csak egy hirtelen kettős irányváltással lehet kijönni belőle, amit a szigetek elhelyezésével garantáltan szűkre szabtak, és akkor nedves út még szóba sem került! Miért nem lehet belőle egyenesen, mintegy érintőt fogva kilépni? Ki az, aki ennyire utálja az autósokat? Szívesen beültetek bárkit a pótkocsis teherautónkba (18,3 m), hogy egy óra alatt hússzor lépjen ki ezekből a körfogalmakból!Miksztai Zoltán iskolavezetőKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Hat tipp, hogy jó sort válasszon bevásárlásnál...

- Így tárolja helyesen a tojásokat!

- Ünnepi ajándék becsomagolása ...

- Régi ötletek, amit ma is szeretnek a virágkedvelők...


Címlapon:

Ózd Közel az ötvenhez az ember már számot vet életével. Végig pergeti életének főbb eseményeit
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ózd Nem tudhatod, meddig mutathatod ki szeretetedet, meddig ölelheted át őket. Kocsis Mária jegyzete...
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
ÓzdBízom benne, még szebb is lehet.
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ez a történet a tanításról és odafigyelésről már körbejárta az internetet. Mindenképp ajánlom tiszta szívből - mindig - mindenkinek.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Egészség - Életmód
Hogy hány évig élünk azt nagyban befolyásolja a genetika és a környezetünk, de néhány szokással mi is tehetünk azért, hogy hosszú, boldog életet éljünk.
Nehéz lenne olyan dietetikust találni, aki nem ajánlaná a zöldségek fogyasztását. Van viszont egy olyan zöldség, melynek fogyasztásakor a szakértők óvatosságra intenek.
A kullancsok fele fertőz valamilyen betegséggel – mondta a Magyar Kullancsszövetség elnöke az M1 műsorában.
Olyan mesterséges génhálózatot fejlesztettek ki svájci kutatók, amely a bőr alá beültetve egy anyajegy megjelenítésével képes jelezni a rák kialakulásának kockázatát.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben