Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 25. vasárnap - Géza napja van.
Keresendő kifejezés:
Hasznos tippek
Körforgalom
Ózdi Magazin | 2016.01.25. | Miksztai Zoltán

A múlt héten egy kedves ismerősöm javasolta, hogy foglakozzak a körforgalommal, ami szerintem is szükséges, hiszen nemcsak a hét völgy városa, de a hét körforgalom városa is vagyunk!- Miksztai Zoltán iskolavezető tanácsai „autómobilban ülőknek”.Fotó: Pintér István

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy sokan behajtáskor indexelnek, kilépéskor pedig nem. Helyesen: behajtáskor nem kell irányjelzés, hiszen követem az út vonalvezetését, szabályosan nem is mehetnék másfelé. A körforgalom elhagyását viszont minden esetben kötelező kellő időben adott irányjelzéssel jelezni. Mit jelent a kellő időben? Azt, hogy se túl korán, se túl későn, mondhatni megfelelő ritmusban kell adni az irányjelzést. Gondoljuk bele magunkat a másik vezető helyzetébe, aki azt próbálja leolvasni a járművünkről, hogy elindulhat, vagy sem, haladhat tovább megállás nélkül vagy sem? Késlekedni az elindulással, vagy megállni fölöslegesen azért, mert valaki nem jelzi, hogy kilép a körforgalomból, eléggé bosszantó. Behajtani más elé egy úgy felejtett, vagy túl korán bekapcsolt irányjelző miatt pedig kifejezetten veszélyes!


A másik gyakori hiba az elsőbbség megsértése. Az, hogy a körforgalomban haladónak elsőbbsége van a belépni szándékozóval szemben, eléggé egyértelmű, és régi szabályozás, vagyis kerülni kell a másik jármű elé történő hirtelen behajtást. Gyakori problémaként tapasztalom, hogy az egyidőben érkező és behajtó járművek esetében a balkéz felől érkező szándékosan rágyorsít a másikra, és harsányan villog, dudál, kiabál, hogy hogy mert az a másik elé jönni? Miért? Hogy alakult itt ki nálunk ez a nem létező balkéz-szabály szerinti körforgalomba behajtás? Én már félek szabályosan bemenni! Azonos pozícióban lévő járművek esetében a jobbról érkezőnek van elsőbbsége. Ez a jobbkéz-szabály, és még Angliában is ezt alkalmazzák, sőt, ott emiatt még Elsőbbségadás kötelező tábla sem kell a körforgalom elé.

Az igazi bajom azonban a körforgalmainkkal a kialakításuk miatt van. A Gyűjtó téri egyenesen egy útépítési katasztrófa, rossz helyre rossz körforgalmat építettek. Az addig nem létező Piac úthoz illesztették az egészet, nem pedig a Vasvár út, Lomb út, Munkás út, Vas-köz csomópontot oldották meg vele. Megoldás szerintem csak két „turbósáv” kialakításával lenne lehetséges, hiszen aki a Vasvár út felől érkezik, az a szobor helyén kialakítható sávon el tudna menni a Munkás út felé, a Jászi Oszkár úton érkezőknek pedig a Piac út felé lehetne egy sávot kialakítani a körforgalom érintése nélkül. Hogy ez pénzbe kerül, az igaz, de az az üzemanyag is, amit értelmetlenül elfüstölünk ebben a mesterséges dugóban!

Egyszerűbben megoldható lenne a táblási temetőnél és a Petőfi téri körforgalomnál elkövetett súlyos tervezési, és aztán sajnos építési hiba. A körforgalmak kialakításának egyik fontos alapelve, hogy a befelé haladó, elsőbbségadásra kötelezett járművet meglassítsa, az elsőbbséggel rendelkező kifelé haladónak pedig szabad utat biztosítson. Nos, hát nálunk ez pont fordítva van, befelé akár két sávon, padlógázzal lehet menni, szörnyű a 48-as út felőli behajtás kialakítása, illetve annak hiánya. Az igazi gond a kilépésnél kezdődik, már személygépkocsival is, mert csak egy hirtelen kettős irányváltással lehet kijönni belőle, amit a szigetek elhelyezésével garantáltan szűkre szabtak, és akkor nedves út még szóba sem került! Miért nem lehet belőle egyenesen, mintegy érintőt fogva kilépni? Ki az, aki ennyire utálja az autósokat? Szívesen beültetek bárkit a pótkocsis teherautónkba (18,3 m), hogy egy óra alatt hússzor lépjen ki ezekből a körfogalmakból!Miksztai Zoltán iskolavezetőKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Ünnepi ajándék becsomagolása ...

- Régi ötletek, amit ma is szeretnek a virágkedvelők...

- Látni és látszani!

- A legegyszerűbb módja annak, hogy megtisztítsuk edényeink alját az odaégett zsírtól...


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Egészség - Életmód
Világnézettől függetlenül ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy átgondoljuk a mindennapjainkat és próbáljunk megszabadulni káros szokásainktól.
A 105 ezer résztvevő bevonásával végzett kutatás eredményei a tudósok szerint arra utalnak, hogy minél több ilyen ételt fogyaszt valaki, annál nagyobb a daganatos betegség kialakulásának rizikója
Gyors, finom és egészséges. Ebben rejlik a turmixok (smoothie-k) népszerűsége.
Min­denki köhög, prüsz­köl kö­rü­löt­ted? Sokan már az ágyat nyom­ják? Ne tar­tozz kö­zé­jük, ma­radj tal­pon! A meg­ol­dás ott lapul a spej­zod­ban!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben