Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2017. december 12. kedd - Gabriella napja van.
Keresendő kifejezés:
Hasznos tippek
Körforgalom
Ózdi Magazin | 2016.01.25. | Miksztai Zoltán

A múlt héten egy kedves ismerősöm javasolta, hogy foglakozzak a körforgalommal, ami szerintem is szükséges, hiszen nemcsak a hét völgy városa, de a hét körforgalom városa is vagyunk!- Miksztai Zoltán iskolavezető tanácsai „autómobilban ülőknek”.Fotó: Pintér István

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy sokan behajtáskor indexelnek, kilépéskor pedig nem. Helyesen: behajtáskor nem kell irányjelzés, hiszen követem az út vonalvezetését, szabályosan nem is mehetnék másfelé. A körforgalom elhagyását viszont minden esetben kötelező kellő időben adott irányjelzéssel jelezni. Mit jelent a kellő időben? Azt, hogy se túl korán, se túl későn, mondhatni megfelelő ritmusban kell adni az irányjelzést. Gondoljuk bele magunkat a másik vezető helyzetébe, aki azt próbálja leolvasni a járművünkről, hogy elindulhat, vagy sem, haladhat tovább megállás nélkül vagy sem? Késlekedni az elindulással, vagy megállni fölöslegesen azért, mert valaki nem jelzi, hogy kilép a körforgalomból, eléggé bosszantó. Behajtani más elé egy úgy felejtett, vagy túl korán bekapcsolt irányjelző miatt pedig kifejezetten veszélyes!


A másik gyakori hiba az elsőbbség megsértése. Az, hogy a körforgalomban haladónak elsőbbsége van a belépni szándékozóval szemben, eléggé egyértelmű, és régi szabályozás, vagyis kerülni kell a másik jármű elé történő hirtelen behajtást. Gyakori problémaként tapasztalom, hogy az egyidőben érkező és behajtó járművek esetében a balkéz felől érkező szándékosan rágyorsít a másikra, és harsányan villog, dudál, kiabál, hogy hogy mert az a másik elé jönni? Miért? Hogy alakult itt ki nálunk ez a nem létező balkéz-szabály szerinti körforgalomba behajtás? Én már félek szabályosan bemenni! Azonos pozícióban lévő járművek esetében a jobbról érkezőnek van elsőbbsége. Ez a jobbkéz-szabály, és még Angliában is ezt alkalmazzák, sőt, ott emiatt még Elsőbbségadás kötelező tábla sem kell a körforgalom elé.

Az igazi bajom azonban a körforgalmainkkal a kialakításuk miatt van. A Gyűjtó téri egyenesen egy útépítési katasztrófa, rossz helyre rossz körforgalmat építettek. Az addig nem létező Piac úthoz illesztették az egészet, nem pedig a Vasvár út, Lomb út, Munkás út, Vas-köz csomópontot oldották meg vele. Megoldás szerintem csak két „turbósáv” kialakításával lenne lehetséges, hiszen aki a Vasvár út felől érkezik, az a szobor helyén kialakítható sávon el tudna menni a Munkás út felé, a Jászi Oszkár úton érkezőknek pedig a Piac út felé lehetne egy sávot kialakítani a körforgalom érintése nélkül. Hogy ez pénzbe kerül, az igaz, de az az üzemanyag is, amit értelmetlenül elfüstölünk ebben a mesterséges dugóban!

Egyszerűbben megoldható lenne a táblási temetőnél és a Petőfi téri körforgalomnál elkövetett súlyos tervezési, és aztán sajnos építési hiba. A körforgalmak kialakításának egyik fontos alapelve, hogy a befelé haladó, elsőbbségadásra kötelezett járművet meglassítsa, az elsőbbséggel rendelkező kifelé haladónak pedig szabad utat biztosítson. Nos, hát nálunk ez pont fordítva van, befelé akár két sávon, padlógázzal lehet menni, szörnyű a 48-as út felőli behajtás kialakítása, illetve annak hiánya. Az igazi gond a kilépésnél kezdődik, már személygépkocsival is, mert csak egy hirtelen kettős irányváltással lehet kijönni belőle, amit a szigetek elhelyezésével garantáltan szűkre szabtak, és akkor nedves út még szóba sem került! Miért nem lehet belőle egyenesen, mintegy érintőt fogva kilépni? Ki az, aki ennyire utálja az autósokat? Szívesen beültetek bárkit a pótkocsis teherautónkba (18,3 m), hogy egy óra alatt hússzor lépjen ki ezekből a körfogalmakból!Miksztai Zoltán iskolavezetőOlvasta már?

- Ké­szíts kü­lön­le­ges ka­rá­cso­nyi gyer­tyá­kat pár perc alatt

- Régi ötletek, amit ma is szeretnek a virágkedvelők...

- Látni és látszani!

- A legegyszerűbb módja annak, hogy megtisztítsuk edényeink alját az odaégett zsírtól...


Címlapon:

Advent második vasárnapján a második gyertyát is meggyújthatjuk a koszorún, ami a reményt szimbolizálja.
A levélküldemények elmaradására panaszkodtak az RTL Klub nézői és a híradó utánajárt az eseteknek.
„Megszűnt a szegénység Magyarországon, ezért tudunk segíteni más országokon.” Bomba hír Balog Zoltántól.
Ózd „A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Helyi Hírek
ÓzdEgy szabadnapon lévő rendőr fogott el kollégáival két férfit, akik egy Ózdon sétáló nőtől rabolták el a táskáját
ÓzdA Bajdázó Lekapcsolom a villanyt a fejemben című remekművét ózdi roma fiatalok értelmezték át. Hallgassák meg!
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Amikor megkérdeztük, hogy mi ez a zaj, kopácsolás varrógép zaja, nagymamám biztatott, hogy aludjunk, mert angyalok dolgoznak” Jacsó Éva gondolatai.
ÓzdVagy esetleg valami más van a háttérben? Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Közismert, hogy lelki állapotunk hatást gyakorol testünk működésére. A betegségek kialakulásának hátterében, sok esetben, lelki okok állnak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHihetetlenül nagy információözönben élünk. Nem árt, ha „beépítjük” magunkba a szűrő és szelektáló funkciót. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Az életben könnyen egy mókuskerékben találhatjuk magunkat. Forog a mókuskerék, nem tudunk belőle kiszállni.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Az állatok érző lények. Bánjunk velük ennek megfelelően! Ne okozzunk nekik felesleges szenvedést!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Időnként szükségünk van segítségre, vagy éppen a mi segítségünkre van szüksége másoknak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
ÓzdA General Electric ózdi üzeme az észak-borsodi város legnagyobb munkáltatója. A létesítmény zöldmezős beruházásként került átadásra 1998-ban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Miért töl­te­néd az egész hét­vé­gé­det a kony­há­ban, ha pár hoz­zá­va­ló­ból igazi íz­or­giát va­rá­zsol­hatsz gyor­san az asz­talra!? Sza­lon­nás fi­nom­sá­gok, me­lyek­nek senki nem tud el­len­állni!
Fe­lejtsd el a mus­tá­ros-ke­tchu­pos virsli va­ri­á­ciót! Ennél sok­kal fi­no­mabb dol­go­kat is ké­szít­hetsz egy pár virs­li­ből.
Bár a jéghideg limonádé és a jeges tea igazán jól esik a kora nyári melegben és a szomjadat is csillapítja, ám a fogyókúrádnak egyáltalán nem kedvez. Íme 5 ízletes innivaló, amit bűntudat nélkül fogyaszthatsz.
Hasznos tippek
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Bármilyen alaposan is mosogatunk, az edények alján egy idő után makacs lerakódás keletkezik. Nekieshetünk levakarni
"EMBERI"
Szeretnénk egy új sorozatot indítani azokról akiket "elvetett" a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Egészség - Életmód
Van, akinek a kedvenc tevékenysége, és van, aki csak időpocsékolásnak tartja. Így vagy úgy, de átlagosan nyolc órát fel kell áldoznunk a napunkból, hogy kialudjuk magunkat
A naponta három csésze kávét fogyasztó embereknél alacsonyabb a korai halálozás és a szívbetegség kialakulásának kockázata, mint a nem kávézó társaiknál
A túlsúlyos nőknél nagyobb valószínűséggel diagnosztizálják a mell nagyobb daganatát egy svéd kutatás szerint.
Magas nyáktartalma bevonja és nyugtatja a gyulladt gyomor- és bélrendszert. A birs az alma és a körte rokona, a Kaukázus környékén őshonos gyümölcs.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben