Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2017. december 12. kedd - Gabriella napja van.
Keresendő kifejezés:
Hasznos tippek
Régi ötletek, amit ma is szeretnek a virágkedvelők...
Ózdi Magazin | 2017.11.22. | richpoi.com

Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
Tanácsok:

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet – tartja a néphit. Csakhogy nem elég a virágot szeretni, ahhoz, hogy otthonunk díszei legyenek, rendszeres gondozást és ápolást igényelnek. Napjainkban a hölgyek, akár csal az én fiatalságom idején, ami bizony nem most volt, szebbnél – szebb vágott és cserepes dísznövényekkel térnek haza a virágboltokból.

Aztán néhány napig, jobb esetben néhány hétig gyönyörködnek legújabb szerzeményükben, míg nem a gyönyörködésből egyszerre csak bosszantó tragédia lesz. Ugyanis a kirakatban még oly szépen virító kedvencke lassan sárgulni, majd a leveleit hullatni kezdi, s végül a hiányos ápolás következtében végleg tönkremegy. Hogy az ilyen szomorú esemény ne szegje kedvét egyetlen virágkedvelőnek sem, ennek elkerülésére, fiatalasszony koromban már jól bevált, néhány tanáccsal szolgálnék.

Ezeknek a hasznos praktikáknak a nagy részét ugyan én is az anyámtól lestem el, de higgyék el még ma is működnek. S ami még ennél is fontosabb, alig pár fillér, amit elvesztünk a háztartásra szánt pénzből, cserében azért, hogy aztán a kedves virágaink pompájában, hosszú időn át gondtalanul gyönyörködhessünk.

• Cserepes növényeinket, mindig csak szoba-hőmérsékletű vízzel öntözzük. A túlságosan hideg víz „megégeti” a növényünk gyökerét és így hamar elpusztulnak.
• Hólé, illetve esővíz a legjobb öntözővíz. Sok, a növényeknek fontos, ásványi anyagot tartalmaznak, ugyanakkor klórmentesek.
• A csapról vett öntözővizet hagyjuk egy napig állni, így az esetleges klórtartalma elpárolog, s a növényeink leveleit, így nem fogják elcsúfítani azok a ronda barna foltok.
• A föld kellő nedvességét ellenőrizhetjük oly módon, hogy az ujjunkat két centiméternyire a földbe dugjuk. Úgy érezzük, hogy nedves, akkor még nem kell locsolni.
• A tojás főzővize (kihűtve) kiválóan alkalmas öntözésre. A tojás vize a növénynek fontos ásványi sót tartalmaz. A tojáshéjat se dobjuk ki, inkább áztassuk be egy napra langyos vízbe, s másnap már locsolhatunk is ezzel az olcsó tápoldattal.
• Az öntözővíz lágyításához helyezzünk tőzeget egy tízliteres vödör egyharmadáig. Töltsük fel vízzel, s egy nap múlva már locsolhatunk a tőzegről leöntött lágy vízzel.
• A megnyugodott, állott ásványvíz, szintén kiváló locsolásra.
• A gumós és hagymás növényeket, mindig alulról öntözzük. Csurgassunk vizet a tányérjukba, s ebbe állítsuk a cserepet.
• Néhány napig, ha nincs módunk öntözni, takarjuk le a cserép földjét az utolsó öntözés után mohával vagy apró kavics zúzalékkal, esetleg, ha van, nedves faforgáccsal.
• Ha sok szobanövényünk van, a fűtési idényben ne feledkezzünk el egy levegőnedvesítővel párásítani a helyiség levegőjét. Ennek hiányában gyakran permetezzük le langyos vízzel a növények leveleit.
• Télen, a fűtetlen szobában tartott növényeket csak ritkán, hetente egyszer-kétszer öntözzük.
• A helyiséget rendszeresen szellőztessük, de túl hideg levegő ne értje a növényt. Ha porosak – időnként langyos vízzel mossuk le a leveleiket.
• Fagypont alatti helyiségben, biztos, hogy tönkremegy minden növény. A növényeink, ha ‘kinőtték a szobát, ajándékozzuk el óvodáknak, iskoláknak vagy bármely közintézménynek, ahol megfelelő hely és körülmény áll rendelkezésre a további nevelésükre.

Hogy lehetőleg egyenesen nőjenek a növényeink:

Időnként forgassuk el a cserepeket egy negyed fordulattal a napfény irányába. Vigyázat! Nem minden növény kedveli ezt a módszert. Ha a növény bágyadtsága, elszíneződő levele jelezné, hogy ez a művelet nincs kedvére, ne bántsuk, hagyjuk nyugodtan a megszokott helyén! Ez esetben karozzuk meg a növény szárát.

Hogyan védjük meg a károsítóktól növényeinket?

• Levéltetvek és pókok ellen állítsuk kádba és az egész növényt fürdessük le enyhe szappanos vízzel,
• Fekete levéltetvek ellen két evőkanál szalmiákszeszt oldjunk fel egy liter vízben. Ezzel az oldattal öntözzük meg a növényt. Ha szükséges, néhány nap múlva ismételjük meg.
• Zöld levéltetvek ellen négy liter vízben oldjuk fel két evőkanál mosogatószert, és a megtámadott leveleket ezzel az oldattal mossuk le.
• A csigák és a lárvák rögtön eltűnnek, ha a növényt egy vödör vízbe állítjuk.
• Mindenféle növényi kártevő és féreg ellen hatásos védőszer, ha a növényünk földjébe egy vagy két fokhagyma gerezdet dugunk. A hagyma nem zavarja a növényt, csak a kártevőket.
• Ha féreg támadta meg a páfrányunkat, tűzzünk a földjébe fejjel lefelé néhány gyufaszálat. A foszfor feloldódva a nedves földben a férgeket kiöli.

Hogy tiszták legyenek a növényeink levelei:

Takarításkor töröljük át őket tollseprővel. Cseppentsünk néhány csepp glicerint, vagy olíva olajt egy tiszta ruhára, és ezzel a ronggyal töröljük át a leveleket. Fényesek maradnak a növényeink levelei, ha időnként áttöröljük tej és víz 1:1 arányú keverékével.

Hogyan töltsük fel a virágcserepet virágfölddel?

• Új cserepet, legalább az előző este áztassuk be egy vízzel telt vödörbe
• Mielőtt földdel töltenénk meg, helyezzünk a cserép aljára kavicsokat, faszenet, törött cserépdarabokat vagy más hasonló anyagot. Ezzel biztosítjuk a növényeink számára a megfelelő víz és levegőellátást.
• Kerámia díszcserépbe közvetlenül is ültethetünk növényeket, ha az aljára néhány centi kavicsréteget teszünk. Az így ültetett növényeket óvatosan öntözzük, mert a pangó víz elvezető luk hiányában a cserép alján összegyűlhet, s a felesleges víz elpusztítja a gyökereket.

Hogyan locsoljuk a szobai páfrányt?

• Nyáron naponta, télen, hetente két alkalommal. A gyenge tea hasznos tápanyaga a páfrányoknak. A teafőzésből megmaradt, használt teatasakot helyezzük a növényünk cserepének felszínére. Takarjuk be vékonyan virágfölddel, majd locsoljuk be langyos vízzel. Hetente ismételjük meg, oly módon, hogy az előző tasak maradékát eltávolítjuk.
• A páfrány jól hasznosítja azt a nitrogént, melyet egy igen híg szalmiákszesz oldat tartalmaz. Növényünk üdeségével fogja meghálálni az időnkénti ‘ilyen’ locsolást.

Hogyan marad tartós a vágott virágunk?

• Ha a virág szárat egy éles késsel ferdén visszavágjuk, amikor friss vízbe állítjuk. A vastagabb szárakat hasítsuk fel, ezáltal könnyebben felszívja a vizet. Vízcserénél a növény szárát mindig vízbe mártva vágjuk le, ezáltal nem képződik levegőbuborék, ami meggátolhatja a szár vízfelvételt.
• Távolítsuk el a szárról azokat a fölösleges leveleket, amelyek vízbe érhetnek. A rothadó levelek ugyanis bomlasztják a vizet, s a virágaink szárát.
• Öntsünk vágott virágunkra 2 evőkanál ecet, két evőkanál cukor és 1 liternyi víz oldatát. Az ecet véd a káros mikroorganizmusoktól, a cukor biztosítja a tápanyagot.
• Éjszakára, ha módunkban áll, hűtsük le a virágot. A hűtés önmagában is megduplázhatja a vágott virágaink élettartamát.
• A virágunk tartósabb lesz, ha bőven van helye a vázában.
• A kék hortenzia kékebb lesz, ha timsóoldatot keverünk a vízébe.
• A szegfű egy – másfél hétig friss marad, és a virág duplájára nő, ha Tonik üdítőitalba helyezzük. Négy nap múlva cseréljük le a Tonikot. Tonik helyett a szegfű vázájába tehetünk néhány csepp borkő savat is.
• A korán hervadó virág tovább marad frissen, ha beszórjuk egy kevés hajlakkal. A dobozt tartsuk mintegy 30 centiméterre, és mindig alulról felfelé szórjuk a lakkot a szirmokra.
• A váza aljára, helyezzünk egy rézpénzt, vagy bármely hasonló nagyságú rézdarabot
• A rózsa tartósabb, ha a vízébe néhány csepp denaturált szeszt keverünk.
• A körömvirág vízben tartott szárának, ha nem kedveljük az illatát, tegyük a vízébe egy kávéskanál cukrot.
• A váza, ha magas a virághoz, tegyünk az aljára kevés újságpapírt vagy egy papírtörölköző gombolyagot.


 

 


Olvasta már?

- Ké­szíts kü­lön­le­ges ka­rá­cso­nyi gyer­tyá­kat pár perc alatt

- Látni és látszani!

- A legegyszerűbb módja annak, hogy megtisztítsuk edényeink alját az odaégett zsírtól...

- A tanév rendje, iskolaszünetek 2017/18


Címlapon:

Advent második vasárnapján a második gyertyát is meggyújthatjuk a koszorún, ami a reményt szimbolizálja.
A levélküldemények elmaradására panaszkodtak az RTL Klub nézői és a híradó utánajárt az eseteknek.
„Megszűnt a szegénység Magyarországon, ezért tudunk segíteni más országokon.” Bomba hír Balog Zoltántól.
Ózd „A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Helyi Hírek
ÓzdEgy szabadnapon lévő rendőr fogott el kollégáival két férfit, akik egy Ózdon sétáló nőtől rabolták el a táskáját
ÓzdA Bajdázó Lekapcsolom a villanyt a fejemben című remekművét ózdi roma fiatalok értelmezték át. Hallgassák meg!
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Amikor megkérdeztük, hogy mi ez a zaj, kopácsolás varrógép zaja, nagymamám biztatott, hogy aludjunk, mert angyalok dolgoznak” Jacsó Éva gondolatai.
ÓzdVagy esetleg valami más van a háttérben? Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Közismert, hogy lelki állapotunk hatást gyakorol testünk működésére. A betegségek kialakulásának hátterében, sok esetben, lelki okok állnak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHihetetlenül nagy információözönben élünk. Nem árt, ha „beépítjük” magunkba a szűrő és szelektáló funkciót. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Az életben könnyen egy mókuskerékben találhatjuk magunkat. Forog a mókuskerék, nem tudunk belőle kiszállni.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Az állatok érző lények. Bánjunk velük ennek megfelelően! Ne okozzunk nekik felesleges szenvedést!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Időnként szükségünk van segítségre, vagy éppen a mi segítségünkre van szüksége másoknak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
ÓzdA General Electric ózdi üzeme az észak-borsodi város legnagyobb munkáltatója. A létesítmény zöldmezős beruházásként került átadásra 1998-ban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Miért töl­te­néd az egész hét­vé­gé­det a kony­há­ban, ha pár hoz­zá­va­ló­ból igazi íz­or­giát va­rá­zsol­hatsz gyor­san az asz­talra!? Sza­lon­nás fi­nom­sá­gok, me­lyek­nek senki nem tud el­len­állni!
Fe­lejtsd el a mus­tá­ros-ke­tchu­pos virsli va­ri­á­ciót! Ennél sok­kal fi­no­mabb dol­go­kat is ké­szít­hetsz egy pár virs­li­ből.
Bár a jéghideg limonádé és a jeges tea igazán jól esik a kora nyári melegben és a szomjadat is csillapítja, ám a fogyókúrádnak egyáltalán nem kedvez. Íme 5 ízletes innivaló, amit bűntudat nélkül fogyaszthatsz.
Hasznos tippek
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Bármilyen alaposan is mosogatunk, az edények alján egy idő után makacs lerakódás keletkezik. Nekieshetünk levakarni
"EMBERI"
Szeretnénk egy új sorozatot indítani azokról akiket "elvetett" a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Egészség - Életmód
Van, akinek a kedvenc tevékenysége, és van, aki csak időpocsékolásnak tartja. Így vagy úgy, de átlagosan nyolc órát fel kell áldoznunk a napunkból, hogy kialudjuk magunkat
A naponta három csésze kávét fogyasztó embereknél alacsonyabb a korai halálozás és a szívbetegség kialakulásának kockázata, mint a nem kávézó társaiknál
A túlsúlyos nőknél nagyobb valószínűséggel diagnosztizálják a mell nagyobb daganatát egy svéd kutatás szerint.
Magas nyáktartalma bevonja és nyugtatja a gyulladt gyomor- és bélrendszert. A birs az alma és a körte rokona, a Kaukázus környékén őshonos gyümölcs.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben