Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2022. január 17. hétfő - Antal,Antónia napja van.
Keresendő kifejezés:
Helyi hírek
ÚJRA INDUL A CSILLAGÁSZATI ÉLET ÓZDON!
Ózdi Magazin | 2015.01.16. | Agócs László

Ózdon egykor virágzó csillagászati élet volt, az Elek Imre fizika tanár úr által létrehozott szakkör kereteiben, mely az ország 2. legnagyobb távcsövét magában foglaló csillagvizsgáló épületében működött. A csillagvizsgáló támogatókkal társadalmi munkában épült. Még diákként én és osztálytársaim is lelkesen adogattuk a téglát, meg a maltert.


Foto: Ózdi Magazin / Agócs László

A 1960-as évek végén kezdtem el foglakozni a témával. Egy hónap múlva már remegő hangon megtartottam első kiselőadásomat. Soha nem felejtem el azokat a csillagos estéket, amiket egy kis lencsés távcső mellet éltem át, amikor először pillanthattam meg a Hold varázslatos krátereit, hegyláncait; a Jupiter bolygó felhősávjait és a Szaturnusz csodálatos gyűrű rendszerét.

Első távcsövem tükrét egy vastag talpú szódásüveg alsó korongjából csiszoltam, amire fénylő alumínium réteget gőzöltek. Most már otthon, az udvarunkból is elérhetővé vált a csillag világ, ami úgy tűnt csak egy karnyújtásnyira van a fejem fölött és tele van titkokkal, amit fel kell fedeznem.

Az ózdi amatőr csillagászati életet két nagy mecénás szervezet patronálta: az azóta megszünt ÓNI (Ózdi Népművelési Intézet) és a dübörgő ÓKÜ (Ózdi Kohászati Üzemek), valamint rész munkálatokkal a Szakmunkásképző intézet és tanműhelye.
Akkoriban még a kulturális élet támogatását a cégek és a Párt kötelező feladatnak tekintette.

Ez az aktív élet 1965 és 1995 között tartott.
Sajnos fiatalon – 46 évek korában – Elek Imre tanár úr örökre eltávozott, az ÓKÜ végnapjait élte. A szakkör szétesett. A csillagvizsgálót privatizálták.
Gyakorlatilag közel 20 éve semmit sem hallani az ózdi műkedvelőkről.

Manapság van néhány komolyabb amatőr csillagász, profi műszerekkel. És feltehetőleg nagyon sok ember - főleg fiatalok - akik bűvös vonzódást éreznek a csillagvilág iránt.
A csillagászat csak a szikra, mert a világmindenség titkainak alaposabb megértése szinte vonzza a fizika, és – minden tudományok ősanyja a – matematika megismerését is.

CÉLOM: A jelenlegi, megváltozott kedvező ózdi légkörben újra tettre készeknek kell lennünk, hogy minden értelemben, így kulturálisan is fel kell emelnünk ezt a várost.
- Ezért először az interneten szervezem össze az érdeklődőket;
- Majd egy kis „Elek Imre” csillagászati klub létrehozása a célom;
- Végül az Ózdi csillagvizsgáló épületének visszaszerzése.

A Facebook-on létrehoztunk egy csoportot: Link: Csillagászat Ózd

Ez a csoport az érdeklődő és észlelő Ózd környéki amatőrök számára jött létre.
Nektek, akik majd újra szervezitek az ózdi amatőr csillagászati életet és munkátokkal országos dicsőséget és elismertséget fogtok szerezni neki!

HA JELENTKEZEL EBBE A CSOPORTBA:

1. Jelezd, hogy Te : érdeklődő, amatőr vagy régen észlelő amatőr vagy-e, és vannak-e műszereid, távcsöveid, stb.
Készíts egy bemutatkozó posztot, ha lehet fotókkal!

Jelenleg van is kis teraszom, ahol érdeklődők számára – előzetes jelzés alapján, derült estén szívese megmutatom a csillagos égboltot profi távcsövekkel.


 

Ha érdekel a téma, jelentkezz klubunkba a fent említett Facebook oldalunkon.
Ha egy szép holdvilágos éjszakán szeretnél távcsőbe nézni, akkor a 30/647-0796-os mobil számon.


Látogass el a honlapomra: StellaObservatory

Agócs László
ÓZD, 2015-01-16

 Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- ÁLPROFIL...

- Kifosztás...

- Áramlopás...

- Az Ózdi Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát...


Címlapon:

Ózd Azon fáradozott, hogy fényt, szeretetet és boldogságot vigyen az őt hallgatók szívébe...
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
HASZNOS
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Hírdetés!
Egészség
Hogy hány évig élünk azt nagyban befolyásolja a genetika és a környezetünk, de néhány szokással mi is tehetünk azért, hogy hosszú, boldog életet éljünk.
Nehéz lenne olyan dietetikust találni, aki nem ajánlaná a zöldségek fogyasztását. Van viszont egy olyan zöldség, melynek fogyasztásakor a szakértők óvatosságra intenek.
"Emberi"
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben