Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2017. október 17. kedd - Hedvig napja van.
Keresendő kifejezés:
Helyi hírek
120 éves az ózdi fúvószene /képgalériával/
Ózdi Magazin | 2015.04.29. |

Mindannyiunk számára fontos feladat hazánk, s a Kárpát-medencei magyarság kulturális kincseinek megőrzése, hagyományaink megmutatása, ünnepeinken keresztül kulturális identitásunk közös megélése.


Ózdon nagy hagyományai vannak a közös zenélésnek, városunk és térsége fúvószenekari hagyományait ma már csak zenekarunk őrzi és ápolja. Három évszázadot érint a fúvós zenekar tevékenysége, mert 1895-ben megalakult a Vasgyári Fúvószenekar (a mai együttes szellemi jogelődje), így 120 éve folyamatosan harsog a fúvószene. A mai Magyarország területén jelenleg 157 amatőr fúvószenekar tevékenykedik, a harmadik legrégebben folyamatosan működő fúvószenekar a mindenkori ózdi zenekar. (Sárvár 1866; Salgótarján 1878)

1959. június 27-én volt az I. Országos Fúvószenekari Találkozó, 1986-ban a Vasas Szakszervezet rendezett egyet, 1995-ben a zenekar 100 éves évfordulóján volt hasonló rendezvény a városban.

E gondolat jegyében kívánjuk megrendezni a IV. Ózdi Fúvószenekari Fesztivált.
A rendezvény ideje: 2015. június 26. péntek, helyszíne az Olvasó s a Kaszinó közti terület. (Rossz idő esetén az Olvasó Színházterme)

Terveink szerint a rendezvényen fellép az egyesület fúvószenekara – kiegészülve az elszármazott, ám erre az ünnepi koncertre hazalátogató muzsikusokkal, valamint az Észak-Rajna Vesztfáliai Selm város zenekarából érkező küldöttséggel –, illetve a Katasztrófavédelem Központi Tűzoltózenekar (Budapest).

A rendezvényre várjuk továbbá az Abonyi fúvószenekart (karmester: Varga Gábor) a mazsorett együttesükkel (vezető: Gulykáné Gál Erzsébet) együtt. A vendég együtteseket s a városi ÖTE fúvószenekarát régi, évtizedekre visszanyúló muzsikus barátság köti össze. A több évtizedes barátság, s az önzetlen munka eredményeként éljük meg, hogy a meghívott együttesek vállalják a vendégszereplést.

Bízunk abban, hogy e jeles eseménnyel olyan hagyományt sikerül folytatni, amely lehetővé teszi, hogy a fúvószenekari hagyományok ne menjenek veszendőbe.

Mindenkit szeretettel várunk a rendezvényre!

(Munkánkban, s a zenekar működésében mindig nagy szerepet játszik támogatóink jótékonysága. Ebben szeretnénk kérni most is az Ön segítségét. Működésünkhöz, s az ünnepi koncert megvalósításához bármekkora anyagi vagy tárgyi támogatás nagy segítség, melyet előre is köszönünk!

Egyesületünk számlaszáma: Sajóvölgye Takarékszövetkezet 55400118-11016133)


Szabó Sándor
 

 


 


Olvasta már?

- Talán itt marad...

- Nyelvvizsga vagy jogosítvány megszerzéséhez segít a vöröskereszt borsodi fiatalokat

- A Gömöri Lovas Egyesület a Budai várban...

- Egy sorozat véget ért Ózdon...Videóval


Címlapon:

Ne érezzük magunkat rosszul azért, mert kevesebb időt töltünk gyermekünkkel, mint mások.
Ózd Ózdi tájékoztató Önöknek - részletek a cikkben.
Ózd Tudom sok minden Happy... sok fejlődésen megy keresztül városom egészségügyi szolgáltatása.
Ózd Az ügyintézés végén, pakolás közben a néni kezéből a fémpénzek a kövezetre hullottak. Józsa Zoltán jegyzete...
Figyelem álláslehetőség!!!
Ózdon a Fortuna Gyógyszertár (Árpád vezér út 25.) szakasszisztens munkatársat keres. Érdeklődni a gyógyszertárban lehet hétköznapokon 10:00 és 17:00 között. Tel.: 06 48 472-729.
Egyetlen körtével biztosíthatjuk a napi C-vitamin- és káliumszükségletünket
Az Eiffel-torony mögött, de a Notre-Dame, a Big Ben és az Akropolisz előtt végzett a magyar Országház a TripAdvisor által összeállított nevezetességi ranglistán
Helyi Hírek
Ózd„Talán ő már itt marad ebben a sokat látott, sokat szenvedett városban és mosolyával, dalaival örömöt lop majd az emberek szívébe” Szentandrássy Béla jegyzete
Ötven fiatalt segít két év alatt nyelvvizsgához vagy jogosítványhoz jutni a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete.
A Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület 6 huszárjának abban a megtiszteltetésben volt részük, hogy a múlt héten a Budai várban teljesíthettek várőrségi és díszjárőr szolgálatot...
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„A lelkiismereti gátakat átszakíthatják az az egyre színesebb, egyre követelőzőbb víziók.” Józsa Zoltán jegyzete
Elképzelem, ahogy a sírásó versenyen összegyűlt emberek a temetőben hangos ovációkkal és tapssal buzdítják győzelemre a maguk favoritjait. Bogdán Géza jegyzete
ÓzdA rombolás mementója. Egy ordító figyelmeztetés. Józsa Zoltán jegyzete...
ÓzdNem túl kedves X! Azt hiszem, most megtisztellek azzal, hogy nem nevezlek neveden. Kovács Gergely jegyzete.
ÓzdAz ügyintézés végén, pakolás közben a néni kezéből a fémpénzek a kövezetre hullottak. Józsa Zoltán jegyzete...
Ózd„Mert az ember a halálhoz kell. Mi vagyunk a vírus, a kékhalál, a lefagyás a rajtunk kívül álló életek programjában.” Kovács Gergely jegyzete
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdNéha nehéz kitörni a rohanás mókuskerekéböl, de fontos, hogy megtegyük. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMindnyájan hagyunk nyomokat. Figyeljünk rá, hogy milyeneket! Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata...
Ózd„De nemcsak a politikát hatják át a hazugságok, hanem minden területet.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Az emberek ha hatalmat éreznek a kezükben, könnyen hajlanak arra, hogy másokat megalázzanak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata...
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
ÓzdA General Electric ózdi üzeme az észak-borsodi város legnagyobb munkáltatója. A létesítmény zöldmezős beruházásként került átadásra 1998-ban.
ÓzdIfjú Vass Tibor, ózdi helytörténeti kutató sikeres alkotói munkásságának útját könyvek, publikációk és előadások fémjelzik. Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Bár a jéghideg limonádé és a jeges tea igazán jól esik a kora nyári melegben és a szomjadat is csillapítja, ám a fogyókúrádnak egyáltalán nem kedvez. Íme 5 ízletes innivaló, amit bűntudat nélkül fogyaszthatsz.
Fenséges sütemény, amivel alig van munka, 15 perc alatt elkészíthető, csak győzd kivárni amíg lehűl!
Gyorsan kész, finom. A másnapot sosem éri meg.
Képről-képte mutatjuk, hogy készül! Tejfölből krém? Nem is gondolnád milyen jó! A vaníliás és csokis íz keveredése igazi ízélmény!
Ezt a magyaros rakott bundás zsemle receptet akkor szoktam elkészíteni, amikor pár maradék összegyűlik a hűtőben. Igazából az alapanyagokat úgy variálhatjuk, ahogy szeretnénk.
Hasznos tippek
Bármilyen alaposan is mosogatunk, az edények alján egy idő után makacs lerakódás keletkezik. Nekieshetünk levakarni
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint az alábbi időszakokban lesz közoktatási szünet Magyarországon a 2017/18-as tanévben
Általában ellensége vagyok mindenféle pazarlásnak. Legyen szó energiáról, ételről, kertben megtermő gyümölcsről, zöldségről, fűszer- és gyógynövényről, vagy bármi másról.
"EMBERI"
Ózd Számára nagyon fontosak az ózdi gyökerek, ez a fajta lokálpatriótizmus adja, táplâlja az impulzusokat az alkotó energiâk kibontakoztatásához.
Ózd Ózdról és környékéről szép fotói és videói révén nap mint nap közvetíti felénk.
Ózd
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
HASZNOS
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszínei októberben.
Hírdetés!
Egészség
A gyümölcs frissen préselt leve segíti az emésztést és hatékony idegerősítő
Egyetlen körtével biztosíthatjuk a napi C-vitamin- és káliumszükségletünket
"Emberi"
ÓzdVan egyáltalán normális jövőképe egy hetven éves embernek, aki már közel ötven éve piros könyves párttag, s még mindig ugyan azokra a mozgalmi dalokra könnyezi el magát?
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben