Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2017. október 17. kedd - Hedvig napja van.
Keresendő kifejezés:
Helyi hírek
120 éves az ózdi fúvószene /képgalériával/
Ózdi Magazin | 2015.07.04. |

Beszámoló a 2015. június 26-án tartott IV. Ózdi Fúvószenekari Fesztivál és Muzsikustalálkozó rendezvényről
2015. június 26-án 16:00-kor színpadra lépett Ózd város polgármestere, Janiczak Dávid, s - mint a rendezvény fővédnöke -, elmondta köszöntő szavait. „…A mai napon azért jöttünk el erre a rendezvényre, hogy együtt örüljünk a helyi zenekar, s a meghívást elfogadott együttesek produkciójának. Mindannyiunk számára fontos feladat hazánk, s a Kárpát-medencei magyarság kulturális kincseinek megőrzése, hagyományaink megmutatása, ünnepeinken keresztül kulturális identitásunk közös megélése…”

Polgármester úr köszöntője után Dr. Mészáros Miklós önkormányzati képviselő köszöntötte a közönséget s a fellépő együtteseket. Nosztalgiázva emlegette azokat az éveket, mikor trombitásként tagja volt a zenekarnak.

„Sokan emlékeznek még, hogy az Olvasó mellett volt a Rózsakert, az öregebbek meg úgy emlékeznek rá, hogy volt az Olvasókert, ami mintegy sörkertként, ragyogó hangulatban működött, élőzenével… Itt most a kultúra szentélyében, az Olvasó és a Kaszinó között mutatjuk meg, hogy a régi zene, a fúvószene él" - mondta Orbán Dezső zenekarvezető.

A rendezvény első részében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Központi Fúvószenekara, s az Ózdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület fúvószenekara közös koncertet adott, melyen részt vettek az Ózdról elszármazott, s a koncertre hazahívott muzsikusok is.

12 műsorszám hangzott el, mintegy leképezve az elmúlt 120 évet. A harmadik műsorszám előtt a közönség is megtudhatta, ki készítette el a rendezvény „logó”-ját. Azt a jelvényt/védjegyet, ami az ózdi 120 éves fúvószenét jeleníti meg. Egyszerűségében is nagyszerűt alkotott Porkoláb Anna Lilla, s mit is kaphatott volna a zenekartól, mint egy olyan pólót, amilyet a zenekar tagjai is kaptak, s erre a rendezvényre készült.

A műsor folyamán vezényelt Dóra László alezredes, a BM Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Központi Tűzoltózenekar karmestere, Vámos Tamás, az Ózdi ÖTE Fúvószenekarának volt karmestere, Lassán Péter, az Ózdi ÖTE Fúvószenekarának koncertmestere, s Szabó Sándor, az Ózdi ÖTE Fúvószenekarának jelenlegi karmestere.
Kis technikai szünet után a rendezvény második részében az Abonyi Fúvószenekari Egyesület és Mazsorett Csoport (karmester: Varga Gábor, a mazsorett csoport vezetője: Gulykáné Gál Erzsébet) lépett a színpadra, s adta elő fergeteges műsorát.
Az Abonyi Fúvószenekari Egyesület 1989-ben alakult a Bihari János Zeneiskola és a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola tanárainak és tanulóinak részvételével és 1998 óta kiemelten közhasznú szervezetként működik.

A jelenleg 101 fős tagságot számláló egyesület keretében működő Ifjúsági Fúvószenekar tagjainak életkora 12 és 50 év közötti. A fúvószenekar mellett 20 fős mazsorett csoport is működik, melynek tagjai 12-20 év közötti lányok. A zenekar repertoárjában a hagyományos indulókon kívül klasszikus és könnyűzenei művek is szerepelnek, kiemelt szerepet szánva a kortárs zenének.

Az Abonyi Fúvószenekar és Mazsorett Csoport méltán söpörte be a közönség vastapsát. Varga Gábor karmester úr biztos kézzel irányítja csapatát, s a zenekar fiatalos lendülete, a „mazsik/mazsolák” (=mazsorett csoport) látványos produkciója kiváltotta a közönség tetszésnyilvánítását. Mindig jóleső érzés tölti el az embert, mikor ilyen rendezvényen van – a XXI. sz. elején is látni, hogy a fúvós zenének nem csak múltja van, hanem jelene s jövője is!

A rendezvény befejezéseként a több, mint 100 fős zenekar négy zeneszámot adott elő. Sebor Károly 1851-ben írt „Magyar induló”-ját Szabó Sándor vezényelte, második számként Schuch Ferenc „Ózdi Emlék” indulója hangzott fel Vaszlik Kálmán, Ózdról elszármazott karmester úr vezényletével. Következett Müller János 1890-ben írt „Fejérváry induló”-ja Varga Gábor karmester úr irányításával.

Foto: / Dulai Lajos

A záró műsorszám előtt Ózd legkorosabb fúvósa, Elek „Zoli bácsi” Zoltán is megkapta a rendezvényre készült pólót, a közönségtől pedig nagy-nagy tapsot! 

A záró műsorszám Carl Teike: „Alte Kameraden/Öreg Bajtársak” indulója volt Dóra László alezredes, a BM Katasztrófavédelmi Igazgatóság Központi Tűzoltózenekar karmesterének vezényletével.

Bízom abban, hogy mindazoknak, akik kedvelik/művelik a zenének ezt a fajta változatát, még sok örömet fog okozni a fúvószene - ezért viszont tenni kell nap, mint nap. Mindnyájunknak.Szabó Sándor
 
 
Fotók: Dulai Lajos
/A galéria nagyításért katt a képre/ 

 Olvasta már?

- Talán itt marad...

- Nyelvvizsga vagy jogosítvány megszerzéséhez segít a vöröskereszt borsodi fiatalokat

- A Gömöri Lovas Egyesület a Budai várban...

- Egy sorozat véget ért Ózdon...Videóval


Címlapon:

Ne érezzük magunkat rosszul azért, mert kevesebb időt töltünk gyermekünkkel, mint mások.
Ózd Ózdi tájékoztató Önöknek - részletek a cikkben.
Ózd Tudom sok minden Happy... sok fejlődésen megy keresztül városom egészségügyi szolgáltatása.
Ózd Az ügyintézés végén, pakolás közben a néni kezéből a fémpénzek a kövezetre hullottak. Józsa Zoltán jegyzete...
Figyelem álláslehetőség!!!
Ózdon a Fortuna Gyógyszertár (Árpád vezér út 25.) szakasszisztens munkatársat keres. Érdeklődni a gyógyszertárban lehet hétköznapokon 10:00 és 17:00 között. Tel.: 06 48 472-729.
Egyetlen körtével biztosíthatjuk a napi C-vitamin- és káliumszükségletünket
Az Eiffel-torony mögött, de a Notre-Dame, a Big Ben és az Akropolisz előtt végzett a magyar Országház a TripAdvisor által összeállított nevezetességi ranglistán
Helyi Hírek
Ózd„Talán ő már itt marad ebben a sokat látott, sokat szenvedett városban és mosolyával, dalaival örömöt lop majd az emberek szívébe” Szentandrássy Béla jegyzete
Ötven fiatalt segít két év alatt nyelvvizsgához vagy jogosítványhoz jutni a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete.
A Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület 6 huszárjának abban a megtiszteltetésben volt részük, hogy a múlt héten a Budai várban teljesíthettek várőrségi és díszjárőr szolgálatot...
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„A lelkiismereti gátakat átszakíthatják az az egyre színesebb, egyre követelőzőbb víziók.” Józsa Zoltán jegyzete
Elképzelem, ahogy a sírásó versenyen összegyűlt emberek a temetőben hangos ovációkkal és tapssal buzdítják győzelemre a maguk favoritjait. Bogdán Géza jegyzete
ÓzdA rombolás mementója. Egy ordító figyelmeztetés. Józsa Zoltán jegyzete...
ÓzdNem túl kedves X! Azt hiszem, most megtisztellek azzal, hogy nem nevezlek neveden. Kovács Gergely jegyzete.
ÓzdAz ügyintézés végén, pakolás közben a néni kezéből a fémpénzek a kövezetre hullottak. Józsa Zoltán jegyzete...
Ózd„Mert az ember a halálhoz kell. Mi vagyunk a vírus, a kékhalál, a lefagyás a rajtunk kívül álló életek programjában.” Kovács Gergely jegyzete
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdNéha nehéz kitörni a rohanás mókuskerekéböl, de fontos, hogy megtegyük. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMindnyájan hagyunk nyomokat. Figyeljünk rá, hogy milyeneket! Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata...
Ózd„De nemcsak a politikát hatják át a hazugságok, hanem minden területet.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Az emberek ha hatalmat éreznek a kezükben, könnyen hajlanak arra, hogy másokat megalázzanak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata...
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
ÓzdA General Electric ózdi üzeme az észak-borsodi város legnagyobb munkáltatója. A létesítmény zöldmezős beruházásként került átadásra 1998-ban.
ÓzdIfjú Vass Tibor, ózdi helytörténeti kutató sikeres alkotói munkásságának útját könyvek, publikációk és előadások fémjelzik. Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Bár a jéghideg limonádé és a jeges tea igazán jól esik a kora nyári melegben és a szomjadat is csillapítja, ám a fogyókúrádnak egyáltalán nem kedvez. Íme 5 ízletes innivaló, amit bűntudat nélkül fogyaszthatsz.
Fenséges sütemény, amivel alig van munka, 15 perc alatt elkészíthető, csak győzd kivárni amíg lehűl!
Gyorsan kész, finom. A másnapot sosem éri meg.
Képről-képte mutatjuk, hogy készül! Tejfölből krém? Nem is gondolnád milyen jó! A vaníliás és csokis íz keveredése igazi ízélmény!
Ezt a magyaros rakott bundás zsemle receptet akkor szoktam elkészíteni, amikor pár maradék összegyűlik a hűtőben. Igazából az alapanyagokat úgy variálhatjuk, ahogy szeretnénk.
Hasznos tippek
Bármilyen alaposan is mosogatunk, az edények alján egy idő után makacs lerakódás keletkezik. Nekieshetünk levakarni
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint az alábbi időszakokban lesz közoktatási szünet Magyarországon a 2017/18-as tanévben
Általában ellensége vagyok mindenféle pazarlásnak. Legyen szó energiáról, ételről, kertben megtermő gyümölcsről, zöldségről, fűszer- és gyógynövényről, vagy bármi másról.
"EMBERI"
Ózd Számára nagyon fontosak az ózdi gyökerek, ez a fajta lokálpatriótizmus adja, táplâlja az impulzusokat az alkotó energiâk kibontakoztatásához.
Ózd Ózdról és környékéről szép fotói és videói révén nap mint nap közvetíti felénk.
Ózd
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
HASZNOS
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszínei októberben.
Hírdetés!
Egészség
A gyümölcs frissen préselt leve segíti az emésztést és hatékony idegerősítő
Egyetlen körtével biztosíthatjuk a napi C-vitamin- és káliumszükségletünket
"Emberi"
ÓzdVan egyáltalán normális jövőképe egy hetven éves embernek, aki már közel ötven éve piros könyves párttag, s még mindig ugyan azokra a mozgalmi dalokra könnyezi el magát?
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben