Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2021. június 15. kedd - Jolán,Vid napja van.
Keresendő kifejezés:
Helyi hírek
120 éves az ózdi fúvószene /képgalériával/
Ózdi Magazin | 2015.07.04. |

Beszámoló a 2015. június 26-án tartott IV. Ózdi Fúvószenekari Fesztivál és Muzsikustalálkozó rendezvényről
2015. június 26-án 16:00-kor színpadra lépett Ózd város polgármestere, Janiczak Dávid, s - mint a rendezvény fővédnöke -, elmondta köszöntő szavait. „…A mai napon azért jöttünk el erre a rendezvényre, hogy együtt örüljünk a helyi zenekar, s a meghívást elfogadott együttesek produkciójának. Mindannyiunk számára fontos feladat hazánk, s a Kárpát-medencei magyarság kulturális kincseinek megőrzése, hagyományaink megmutatása, ünnepeinken keresztül kulturális identitásunk közös megélése…”

Polgármester úr köszöntője után Dr. Mészáros Miklós önkormányzati képviselő köszöntötte a közönséget s a fellépő együtteseket. Nosztalgiázva emlegette azokat az éveket, mikor trombitásként tagja volt a zenekarnak.

„Sokan emlékeznek még, hogy az Olvasó mellett volt a Rózsakert, az öregebbek meg úgy emlékeznek rá, hogy volt az Olvasókert, ami mintegy sörkertként, ragyogó hangulatban működött, élőzenével… Itt most a kultúra szentélyében, az Olvasó és a Kaszinó között mutatjuk meg, hogy a régi zene, a fúvószene él" - mondta Orbán Dezső zenekarvezető.

A rendezvény első részében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Központi Fúvószenekara, s az Ózdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület fúvószenekara közös koncertet adott, melyen részt vettek az Ózdról elszármazott, s a koncertre hazahívott muzsikusok is.

12 műsorszám hangzott el, mintegy leképezve az elmúlt 120 évet. A harmadik műsorszám előtt a közönség is megtudhatta, ki készítette el a rendezvény „logó”-ját. Azt a jelvényt/védjegyet, ami az ózdi 120 éves fúvószenét jeleníti meg. Egyszerűségében is nagyszerűt alkotott Porkoláb Anna Lilla, s mit is kaphatott volna a zenekartól, mint egy olyan pólót, amilyet a zenekar tagjai is kaptak, s erre a rendezvényre készült.

A műsor folyamán vezényelt Dóra László alezredes, a BM Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Központi Tűzoltózenekar karmestere, Vámos Tamás, az Ózdi ÖTE Fúvószenekarának volt karmestere, Lassán Péter, az Ózdi ÖTE Fúvószenekarának koncertmestere, s Szabó Sándor, az Ózdi ÖTE Fúvószenekarának jelenlegi karmestere.
Kis technikai szünet után a rendezvény második részében az Abonyi Fúvószenekari Egyesület és Mazsorett Csoport (karmester: Varga Gábor, a mazsorett csoport vezetője: Gulykáné Gál Erzsébet) lépett a színpadra, s adta elő fergeteges műsorát.
Az Abonyi Fúvószenekari Egyesület 1989-ben alakult a Bihari János Zeneiskola és a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola tanárainak és tanulóinak részvételével és 1998 óta kiemelten közhasznú szervezetként működik.

A jelenleg 101 fős tagságot számláló egyesület keretében működő Ifjúsági Fúvószenekar tagjainak életkora 12 és 50 év közötti. A fúvószenekar mellett 20 fős mazsorett csoport is működik, melynek tagjai 12-20 év közötti lányok. A zenekar repertoárjában a hagyományos indulókon kívül klasszikus és könnyűzenei művek is szerepelnek, kiemelt szerepet szánva a kortárs zenének.

Az Abonyi Fúvószenekar és Mazsorett Csoport méltán söpörte be a közönség vastapsát. Varga Gábor karmester úr biztos kézzel irányítja csapatát, s a zenekar fiatalos lendülete, a „mazsik/mazsolák” (=mazsorett csoport) látványos produkciója kiváltotta a közönség tetszésnyilvánítását. Mindig jóleső érzés tölti el az embert, mikor ilyen rendezvényen van – a XXI. sz. elején is látni, hogy a fúvós zenének nem csak múltja van, hanem jelene s jövője is!

A rendezvény befejezéseként a több, mint 100 fős zenekar négy zeneszámot adott elő. Sebor Károly 1851-ben írt „Magyar induló”-ját Szabó Sándor vezényelte, második számként Schuch Ferenc „Ózdi Emlék” indulója hangzott fel Vaszlik Kálmán, Ózdról elszármazott karmester úr vezényletével. Következett Müller János 1890-ben írt „Fejérváry induló”-ja Varga Gábor karmester úr irányításával.

Foto: / Dulai Lajos

A záró műsorszám előtt Ózd legkorosabb fúvósa, Elek „Zoli bácsi” Zoltán is megkapta a rendezvényre készült pólót, a közönségtől pedig nagy-nagy tapsot! 

A záró műsorszám Carl Teike: „Alte Kameraden/Öreg Bajtársak” indulója volt Dóra László alezredes, a BM Katasztrófavédelmi Igazgatóság Központi Tűzoltózenekar karmesterének vezényletével.

Bízom abban, hogy mindazoknak, akik kedvelik/művelik a zenének ezt a fajta változatát, még sok örömet fog okozni a fúvószene - ezért viszont tenni kell nap, mint nap. Mindnyájunknak.Szabó Sándor
 
 
Fotók: Dulai Lajos
/A galéria nagyításért katt a képre/ 

 Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- ÁLPROFIL...

- Kifosztás...

- Áramlopás...

- Az Ózdi Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát...


Címlapon:

Ózd Azon fáradozott, hogy fényt, szeretetet és boldogságot vigyen az őt hallgatók szívébe...
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
HASZNOS
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Hírdetés!
Egészség
Hogy hány évig élünk azt nagyban befolyásolja a genetika és a környezetünk, de néhány szokással mi is tehetünk azért, hogy hosszú, boldog életet éljünk.
Nehéz lenne olyan dietetikust találni, aki nem ajánlaná a zöldségek fogyasztását. Van viszont egy olyan zöldség, melynek fogyasztásakor a szakértők óvatosságra intenek.
"Emberi"
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben