Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 25. vasárnap - Géza napja van.
Keresendő kifejezés:
Helyi hírek
120 éves az ózdi fúvószene /képgalériával/
Ózdi Magazin | 2015.07.04. |

Beszámoló a 2015. június 26-án tartott IV. Ózdi Fúvószenekari Fesztivál és Muzsikustalálkozó rendezvényről
2015. június 26-án 16:00-kor színpadra lépett Ózd város polgármestere, Janiczak Dávid, s - mint a rendezvény fővédnöke -, elmondta köszöntő szavait. „…A mai napon azért jöttünk el erre a rendezvényre, hogy együtt örüljünk a helyi zenekar, s a meghívást elfogadott együttesek produkciójának. Mindannyiunk számára fontos feladat hazánk, s a Kárpát-medencei magyarság kulturális kincseinek megőrzése, hagyományaink megmutatása, ünnepeinken keresztül kulturális identitásunk közös megélése…”

Polgármester úr köszöntője után Dr. Mészáros Miklós önkormányzati képviselő köszöntötte a közönséget s a fellépő együtteseket. Nosztalgiázva emlegette azokat az éveket, mikor trombitásként tagja volt a zenekarnak.

„Sokan emlékeznek még, hogy az Olvasó mellett volt a Rózsakert, az öregebbek meg úgy emlékeznek rá, hogy volt az Olvasókert, ami mintegy sörkertként, ragyogó hangulatban működött, élőzenével… Itt most a kultúra szentélyében, az Olvasó és a Kaszinó között mutatjuk meg, hogy a régi zene, a fúvószene él" - mondta Orbán Dezső zenekarvezető.

A rendezvény első részében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Központi Fúvószenekara, s az Ózdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület fúvószenekara közös koncertet adott, melyen részt vettek az Ózdról elszármazott, s a koncertre hazahívott muzsikusok is.

12 műsorszám hangzott el, mintegy leképezve az elmúlt 120 évet. A harmadik műsorszám előtt a közönség is megtudhatta, ki készítette el a rendezvény „logó”-ját. Azt a jelvényt/védjegyet, ami az ózdi 120 éves fúvószenét jeleníti meg. Egyszerűségében is nagyszerűt alkotott Porkoláb Anna Lilla, s mit is kaphatott volna a zenekartól, mint egy olyan pólót, amilyet a zenekar tagjai is kaptak, s erre a rendezvényre készült.

A műsor folyamán vezényelt Dóra László alezredes, a BM Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Központi Tűzoltózenekar karmestere, Vámos Tamás, az Ózdi ÖTE Fúvószenekarának volt karmestere, Lassán Péter, az Ózdi ÖTE Fúvószenekarának koncertmestere, s Szabó Sándor, az Ózdi ÖTE Fúvószenekarának jelenlegi karmestere.
Kis technikai szünet után a rendezvény második részében az Abonyi Fúvószenekari Egyesület és Mazsorett Csoport (karmester: Varga Gábor, a mazsorett csoport vezetője: Gulykáné Gál Erzsébet) lépett a színpadra, s adta elő fergeteges műsorát.
Az Abonyi Fúvószenekari Egyesület 1989-ben alakult a Bihari János Zeneiskola és a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola tanárainak és tanulóinak részvételével és 1998 óta kiemelten közhasznú szervezetként működik.

A jelenleg 101 fős tagságot számláló egyesület keretében működő Ifjúsági Fúvószenekar tagjainak életkora 12 és 50 év közötti. A fúvószenekar mellett 20 fős mazsorett csoport is működik, melynek tagjai 12-20 év közötti lányok. A zenekar repertoárjában a hagyományos indulókon kívül klasszikus és könnyűzenei művek is szerepelnek, kiemelt szerepet szánva a kortárs zenének.

Az Abonyi Fúvószenekar és Mazsorett Csoport méltán söpörte be a közönség vastapsát. Varga Gábor karmester úr biztos kézzel irányítja csapatát, s a zenekar fiatalos lendülete, a „mazsik/mazsolák” (=mazsorett csoport) látványos produkciója kiváltotta a közönség tetszésnyilvánítását. Mindig jóleső érzés tölti el az embert, mikor ilyen rendezvényen van – a XXI. sz. elején is látni, hogy a fúvós zenének nem csak múltja van, hanem jelene s jövője is!

A rendezvény befejezéseként a több, mint 100 fős zenekar négy zeneszámot adott elő. Sebor Károly 1851-ben írt „Magyar induló”-ját Szabó Sándor vezényelte, második számként Schuch Ferenc „Ózdi Emlék” indulója hangzott fel Vaszlik Kálmán, Ózdról elszármazott karmester úr vezényletével. Következett Müller János 1890-ben írt „Fejérváry induló”-ja Varga Gábor karmester úr irányításával.

Foto: / Dulai Lajos

A záró műsorszám előtt Ózd legkorosabb fúvósa, Elek „Zoli bácsi” Zoltán is megkapta a rendezvényre készült pólót, a közönségtől pedig nagy-nagy tapsot! 

A záró műsorszám Carl Teike: „Alte Kameraden/Öreg Bajtársak” indulója volt Dóra László alezredes, a BM Katasztrófavédelmi Igazgatóság Központi Tűzoltózenekar karmesterének vezényletével.

Bízom abban, hogy mindazoknak, akik kedvelik/művelik a zenének ezt a fajta változatát, még sok örömet fog okozni a fúvószene - ezért viszont tenni kell nap, mint nap. Mindnyájunknak.Szabó Sándor
 
 
Fotók: Dulai Lajos
/A galéria nagyításért katt a képre/ 

 Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Gyakorlaton a rendőrkutyák... videóval

- Fejlesztések az ózdi kórházban...

- FORINTOK ÉS FILLÉREK...

- Mert néha dühösek is lehetünk?


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
HASZNOS
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Hírdetés!
Egészség
Világnézettől függetlenül ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy átgondoljuk a mindennapjainkat és próbáljunk megszabadulni káros szokásainktól.
A 105 ezer résztvevő bevonásával végzett kutatás eredményei a tudósok szerint arra utalnak, hogy minél több ilyen ételt fogyaszt valaki, annál nagyobb a daganatos betegség kialakulásának rizikója
"Emberi"
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben