Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2017. december 11. hétfő - Árpád napja van.
Keresendő kifejezés:
Helyi hírek
120 éves az ózdi fúvószene /képgalériával/
Ózdi Magazin | 2015.07.04. |

Beszámoló a 2015. június 26-án tartott IV. Ózdi Fúvószenekari Fesztivál és Muzsikustalálkozó rendezvényről
2015. június 26-án 16:00-kor színpadra lépett Ózd város polgármestere, Janiczak Dávid, s - mint a rendezvény fővédnöke -, elmondta köszöntő szavait. „…A mai napon azért jöttünk el erre a rendezvényre, hogy együtt örüljünk a helyi zenekar, s a meghívást elfogadott együttesek produkciójának. Mindannyiunk számára fontos feladat hazánk, s a Kárpát-medencei magyarság kulturális kincseinek megőrzése, hagyományaink megmutatása, ünnepeinken keresztül kulturális identitásunk közös megélése…”

Polgármester úr köszöntője után Dr. Mészáros Miklós önkormányzati képviselő köszöntötte a közönséget s a fellépő együtteseket. Nosztalgiázva emlegette azokat az éveket, mikor trombitásként tagja volt a zenekarnak.

„Sokan emlékeznek még, hogy az Olvasó mellett volt a Rózsakert, az öregebbek meg úgy emlékeznek rá, hogy volt az Olvasókert, ami mintegy sörkertként, ragyogó hangulatban működött, élőzenével… Itt most a kultúra szentélyében, az Olvasó és a Kaszinó között mutatjuk meg, hogy a régi zene, a fúvószene él" - mondta Orbán Dezső zenekarvezető.

A rendezvény első részében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Központi Fúvószenekara, s az Ózdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület fúvószenekara közös koncertet adott, melyen részt vettek az Ózdról elszármazott, s a koncertre hazahívott muzsikusok is.

12 műsorszám hangzott el, mintegy leképezve az elmúlt 120 évet. A harmadik műsorszám előtt a közönség is megtudhatta, ki készítette el a rendezvény „logó”-ját. Azt a jelvényt/védjegyet, ami az ózdi 120 éves fúvószenét jeleníti meg. Egyszerűségében is nagyszerűt alkotott Porkoláb Anna Lilla, s mit is kaphatott volna a zenekartól, mint egy olyan pólót, amilyet a zenekar tagjai is kaptak, s erre a rendezvényre készült.

A műsor folyamán vezényelt Dóra László alezredes, a BM Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Központi Tűzoltózenekar karmestere, Vámos Tamás, az Ózdi ÖTE Fúvószenekarának volt karmestere, Lassán Péter, az Ózdi ÖTE Fúvószenekarának koncertmestere, s Szabó Sándor, az Ózdi ÖTE Fúvószenekarának jelenlegi karmestere.
Kis technikai szünet után a rendezvény második részében az Abonyi Fúvószenekari Egyesület és Mazsorett Csoport (karmester: Varga Gábor, a mazsorett csoport vezetője: Gulykáné Gál Erzsébet) lépett a színpadra, s adta elő fergeteges műsorát.
Az Abonyi Fúvószenekari Egyesület 1989-ben alakult a Bihari János Zeneiskola és a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola tanárainak és tanulóinak részvételével és 1998 óta kiemelten közhasznú szervezetként működik.

A jelenleg 101 fős tagságot számláló egyesület keretében működő Ifjúsági Fúvószenekar tagjainak életkora 12 és 50 év közötti. A fúvószenekar mellett 20 fős mazsorett csoport is működik, melynek tagjai 12-20 év közötti lányok. A zenekar repertoárjában a hagyományos indulókon kívül klasszikus és könnyűzenei művek is szerepelnek, kiemelt szerepet szánva a kortárs zenének.

Az Abonyi Fúvószenekar és Mazsorett Csoport méltán söpörte be a közönség vastapsát. Varga Gábor karmester úr biztos kézzel irányítja csapatát, s a zenekar fiatalos lendülete, a „mazsik/mazsolák” (=mazsorett csoport) látványos produkciója kiváltotta a közönség tetszésnyilvánítását. Mindig jóleső érzés tölti el az embert, mikor ilyen rendezvényen van – a XXI. sz. elején is látni, hogy a fúvós zenének nem csak múltja van, hanem jelene s jövője is!

A rendezvény befejezéseként a több, mint 100 fős zenekar négy zeneszámot adott elő. Sebor Károly 1851-ben írt „Magyar induló”-ját Szabó Sándor vezényelte, második számként Schuch Ferenc „Ózdi Emlék” indulója hangzott fel Vaszlik Kálmán, Ózdról elszármazott karmester úr vezényletével. Következett Müller János 1890-ben írt „Fejérváry induló”-ja Varga Gábor karmester úr irányításával.

Foto: / Dulai Lajos

A záró műsorszám előtt Ózd legkorosabb fúvósa, Elek „Zoli bácsi” Zoltán is megkapta a rendezvényre készült pólót, a közönségtől pedig nagy-nagy tapsot! 

A záró műsorszám Carl Teike: „Alte Kameraden/Öreg Bajtársak” indulója volt Dóra László alezredes, a BM Katasztrófavédelmi Igazgatóság Központi Tűzoltózenekar karmesterének vezényletével.

Bízom abban, hogy mindazoknak, akik kedvelik/művelik a zenének ezt a fajta változatát, még sok örömet fog okozni a fúvószene - ezért viszont tenni kell nap, mint nap. Mindnyájunknak.Szabó Sándor
 
 
Fotók: Dulai Lajos
/A galéria nagyításért katt a képre/ 

 Olvasta már?

- Szabadnapos rendőr fogott el két rablót Ózdon...

- Fantasztikus feldolgozás ózdi roma fiataloktól – videó

- FELISMERI? PÉNZTÁRCÁT LOPOTT ÓZDON...

- ...„a munkám az én imádságom...”


Címlapon:

Advent második vasárnapján a második gyertyát is meggyújthatjuk a koszorún, ami a reményt szimbolizálja.
A levélküldemények elmaradására panaszkodtak az RTL Klub nézői és a híradó utánajárt az eseteknek.
„Megszűnt a szegénység Magyarországon, ezért tudunk segíteni más országokon.” Bomba hír Balog Zoltántól.
Ózd „A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Helyi Hírek
ÓzdEgy szabadnapon lévő rendőr fogott el kollégáival két férfit, akik egy Ózdon sétáló nőtől rabolták el a táskáját
ÓzdA Bajdázó Lekapcsolom a villanyt a fejemben című remekművét ózdi roma fiatalok értelmezték át. Hallgassák meg!
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Amikor megkérdeztük, hogy mi ez a zaj, kopácsolás varrógép zaja, nagymamám biztatott, hogy aludjunk, mert angyalok dolgoznak” Jacsó Éva gondolatai.
ÓzdVagy esetleg valami más van a háttérben? Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Közismert, hogy lelki állapotunk hatást gyakorol testünk működésére. A betegségek kialakulásának hátterében, sok esetben, lelki okok állnak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHihetetlenül nagy információözönben élünk. Nem árt, ha „beépítjük” magunkba a szűrő és szelektáló funkciót. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Az életben könnyen egy mókuskerékben találhatjuk magunkat. Forog a mókuskerék, nem tudunk belőle kiszállni.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Az állatok érző lények. Bánjunk velük ennek megfelelően! Ne okozzunk nekik felesleges szenvedést!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Időnként szükségünk van segítségre, vagy éppen a mi segítségünkre van szüksége másoknak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
ÓzdA General Electric ózdi üzeme az észak-borsodi város legnagyobb munkáltatója. A létesítmény zöldmezős beruházásként került átadásra 1998-ban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Miért töl­te­néd az egész hét­vé­gé­det a kony­há­ban, ha pár hoz­zá­va­ló­ból igazi íz­or­giát va­rá­zsol­hatsz gyor­san az asz­talra!? Sza­lon­nás fi­nom­sá­gok, me­lyek­nek senki nem tud el­len­állni!
Fe­lejtsd el a mus­tá­ros-ke­tchu­pos virsli va­ri­á­ciót! Ennél sok­kal fi­no­mabb dol­go­kat is ké­szít­hetsz egy pár virs­li­ből.
Bár a jéghideg limonádé és a jeges tea igazán jól esik a kora nyári melegben és a szomjadat is csillapítja, ám a fogyókúrádnak egyáltalán nem kedvez. Íme 5 ízletes innivaló, amit bűntudat nélkül fogyaszthatsz.
Hasznos tippek
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Bármilyen alaposan is mosogatunk, az edények alján egy idő után makacs lerakódás keletkezik. Nekieshetünk levakarni
"EMBERI"
Szeretnénk egy új sorozatot indítani azokról akiket "elvetett" a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
HASZNOS
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszínei októberben.
Hírdetés!
Egészség
Van, akinek a kedvenc tevékenysége, és van, aki csak időpocsékolásnak tartja. Így vagy úgy, de átlagosan nyolc órát fel kell áldoznunk a napunkból, hogy kialudjuk magunkat
A naponta három csésze kávét fogyasztó embereknél alacsonyabb a korai halálozás és a szívbetegség kialakulásának kockázata, mint a nem kávézó társaiknál
"Emberi"
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
Ózd„Magunknak, gyermekeinknek, unokáinknak tartozunk azzal, hogy megörökítsük a város értékeit.” Józsa Zoltán írása.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben