Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 18. csütörtök - Piroska napja van.
Keresendő kifejezés:
Helyi hírek
Dr. Lehoczky Alfréd (1926-2016)
Ózdi Magazin | 2016.06.01. | Nagy Péter

Május 14-én elhunyt Lehoczky Alfréd, a Hangony-Hódos völgye a honfoglalás idején és a középkorban, Az ózdi gyár létrejötte és számos Ózd környéki, és Borsod-Abaúj- Zemplén megye iparával és társadalmával foglalkozó könyv szerzője.


Lehoczky Alfréd 1926-ban született Hangonyon. Édesapja családja a felvidéki Jolsváról származik, a napvilágot azonban Budapesten látta meg, mikor a nagymama egy grófi családnál volt „pesztonka”, tehát kisgyermeküket gondozta. Már nagyon fiatalon külföldre került munkásnak, majd a trianoni békeszerződés utáni években a hangonyi malomban vállalt munkát. A faluban ismerkedett meg későbbi feleségével, aki egy tősgyökeres hangonyi család leszármazottja volt. A családfő azonban pár évvel később elvesztette munkahelyét, s a Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű Rt. ózdi gyárában helyezkedett el.

Fiuk, Lehoczky Alfréd a hangonyi elemi iskolába járt, ahol nagyon jó tanulónak számított. Ennek elvégzése után szülei előrelátó módon mindenképpen tovább akarták taníttatni, amely a korban nagyon ritkának számított. Lehoczky Alfréd a diósgyőri polgári iskolába került, egyedül a falujából. A szülei döntésének sokat köszönhetett, mivel úgy vélte: „a polgári iskolának volt egyfajta zamata: hogy megtanított polgárnak lenni”. Végzettsége megszerzése után jó lehetőségként kínálkozott a műszerész szakma, így egy fiatal iparos, Kovács József mellett helyezkedett el Ózdon, mint segéd, itt töltötte szakmunkás-tanulóéveit. A második világégés idején őt is elvitték leventének, onnan azonban szerencsésen sikerült megszökniük.

A háború után azonban nem volt mester, akinél vizsgázhatott volna, így a gyárban „szabadult fel”. Az ózdi kohászatban csak egy évet dolgozott, mivel hamar ki tudta bontakoztatni képességeit, és élt a kínálkozó lehetőséggel. A felemelkedési lehetőséget az 1940-es években az ifjúsági mozgalomban való munkában látta. 1946-ban már a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség független járási titkára lett. 1947-ben már Borsod-Abaúj- Zemplén, egy év múlva a Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei elnöke volt a szervezetnek, majd 1949-től öt éven át a Heves megyei ifjúsági szervezet vezetője volt. Ezután a DISZ-főiskola igazgatóhelyettese, majd igazgatója volt, ahol a vezetőket képezték.

Az ifjúsági szövetségtől ösztöndíjat kapott, amely jelentősen elősegítette tanulmányait. Úgy érezte, hogy a lehetőséget csak szívós munkával tudja viszonozni, a tudományos munkát tartotta elsődlegesnek. Első cikke már egyetemi tanulmányai alatt megszületett, melyet folyamatosan követték a többiek. Heti egy napot az országos levéltárban töltött, s történelem- magyar szakos diplomáját kitűnő eredménnyel szerezte. Az egyetem elvégzése után rögtön adjunktus lett Miskolcon, az egyetemen, amely különösen szokatlan dolog volt. 1981-ben kandidátusi címet szerzett, majd pedig 1985-ben docenssé nevezték ki. Nevéhez kötődik az egyetemen Szociológiai Intézet megalapítása, melynek alapító tanszékvezetője lett. 1990-ben ment nyugdíjba, azonban azóta sem pihent: számtalan írása jelent meg az elmúlt huszonöt évben is. Kács község díszpolgárává is választotta.

Még az elmúlt időszakban is tele volt tenni akarással. Márciusban, 90. születésnapján is a terveiről beszélt, még nagyon sok gondolata volt, főképp megyénk középkori történetéről, melyeket könyvekben szeretett volna kiadni…Még pár hónappal ezelőtti beszélgetésünk során is számos kutatási javaslatot adott munkámhoz, saját életpályája és családja életének példáján is bemutatva Ózd környékének 20. századi történelmi, társadalmi folyamatait. Szakmai sikereivel, életével megelégedve mondta számomra útravalóul jó tanácsként az alábbi szavakat, melyek tanulságul szolgálhatnak mindenki számára: „Az embernek a saját életének ott van a meghatározója, hogy keresztutaknál mit tud választani: a közvetlen előnyt-e vagy a távlati lehetőségeket. És ha az ember nem a közvetlen előnyt veszi, (..), hanem azt, hogy milyen lehetőség lesz előtte, akkor el tud érni olyasmit is, amit egyébként nem. És én mondhatom most már 90 éves fejjel, hogy keresztutaknál én jól döntöttem.”

Nyugodjon békében!

Temetése 2016. június 2-án, 14 órakor lesz a Szentpéteri kapui temető ravatalozójából.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Visszapillantó – „üveges”- tekintet...

- Lezárt ügyek: Uzsorás család felelhet a bíróságon...

- Lezárt ügyek: Bíróság elé állhat az ittas sofőr...

- „Kicsinyeskedés, elferdítés fideszes képviselő módra...”


Címlapon:

Ózd Egy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Útjára indult a WikiLeaks mintájára felépített FaithLeaks, a vallási szervezetek ügyeit kitálaló honlap.
A választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat az igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg a kitűzést követően, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már kiszámolhatóak a legfontosabb határnapok.
Ózd A 2018. január 18-án (csütörtökön) 9.00 órakor kezdődő képviselő-testületi ülés meghívója, előterjesztései.
Helyi Hírek
CernelyVádemelési javaslattal éltek az ózdi rendőrök azokkal a gyanúsítottakkal szemben, akik Csernely településen több, egzisztenciálisan kiszolgáltatott helyzetben lévő család részére adtak kölcsönt irreálisan magas kamatra.
Bíróság elé állítási javaslattal élt a rendőrség azzal a férfival szemben, aki Járdánházán szeszes italtól befolyásolt állapotban vezette autóját.
ÓzdEgy belefutott - számomra el nem hanyagolható bejegyzés apropóján gondoltam publikálni (szerk.)
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
Ózd„A természetben, kezdetben minden harmóniában létezett, és működött. Mi azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy szétválasszuk azt, ami összetartozik.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
HASZNOS
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Hírdetés!
Egészség
A szívrohamon átesett nők közül kevesebb halna meg, ha ugyanazt a kezelést kapnák, mint a férfiak.
Van, akinek a kedvenc tevékenysége, és van, aki csak időpocsékolásnak tartja. Így vagy úgy, de átlagosan nyolc órát fel kell áldoznunk a napunkból, hogy kialudjuk magunkat
"Emberi"
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben