Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. március 20. kedd - Klaudia napja van.
Keresendő kifejezés:
Helyi hírek
Dr. Lehoczky Alfréd (1926-2016)
Ózdi Magazin | 2016.06.01. | Nagy Péter

Május 14-én elhunyt Lehoczky Alfréd, a Hangony-Hódos völgye a honfoglalás idején és a középkorban, Az ózdi gyár létrejötte és számos Ózd környéki, és Borsod-Abaúj- Zemplén megye iparával és társadalmával foglalkozó könyv szerzője.


Lehoczky Alfréd 1926-ban született Hangonyon. Édesapja családja a felvidéki Jolsváról származik, a napvilágot azonban Budapesten látta meg, mikor a nagymama egy grófi családnál volt „pesztonka”, tehát kisgyermeküket gondozta. Már nagyon fiatalon külföldre került munkásnak, majd a trianoni békeszerződés utáni években a hangonyi malomban vállalt munkát. A faluban ismerkedett meg későbbi feleségével, aki egy tősgyökeres hangonyi család leszármazottja volt. A családfő azonban pár évvel később elvesztette munkahelyét, s a Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű Rt. ózdi gyárában helyezkedett el.

Fiuk, Lehoczky Alfréd a hangonyi elemi iskolába járt, ahol nagyon jó tanulónak számított. Ennek elvégzése után szülei előrelátó módon mindenképpen tovább akarták taníttatni, amely a korban nagyon ritkának számított. Lehoczky Alfréd a diósgyőri polgári iskolába került, egyedül a falujából. A szülei döntésének sokat köszönhetett, mivel úgy vélte: „a polgári iskolának volt egyfajta zamata: hogy megtanított polgárnak lenni”. Végzettsége megszerzése után jó lehetőségként kínálkozott a műszerész szakma, így egy fiatal iparos, Kovács József mellett helyezkedett el Ózdon, mint segéd, itt töltötte szakmunkás-tanulóéveit. A második világégés idején őt is elvitték leventének, onnan azonban szerencsésen sikerült megszökniük.

A háború után azonban nem volt mester, akinél vizsgázhatott volna, így a gyárban „szabadult fel”. Az ózdi kohászatban csak egy évet dolgozott, mivel hamar ki tudta bontakoztatni képességeit, és élt a kínálkozó lehetőséggel. A felemelkedési lehetőséget az 1940-es években az ifjúsági mozgalomban való munkában látta. 1946-ban már a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség független járási titkára lett. 1947-ben már Borsod-Abaúj- Zemplén, egy év múlva a Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei elnöke volt a szervezetnek, majd 1949-től öt éven át a Heves megyei ifjúsági szervezet vezetője volt. Ezután a DISZ-főiskola igazgatóhelyettese, majd igazgatója volt, ahol a vezetőket képezték.

Az ifjúsági szövetségtől ösztöndíjat kapott, amely jelentősen elősegítette tanulmányait. Úgy érezte, hogy a lehetőséget csak szívós munkával tudja viszonozni, a tudományos munkát tartotta elsődlegesnek. Első cikke már egyetemi tanulmányai alatt megszületett, melyet folyamatosan követték a többiek. Heti egy napot az országos levéltárban töltött, s történelem- magyar szakos diplomáját kitűnő eredménnyel szerezte. Az egyetem elvégzése után rögtön adjunktus lett Miskolcon, az egyetemen, amely különösen szokatlan dolog volt. 1981-ben kandidátusi címet szerzett, majd pedig 1985-ben docenssé nevezték ki. Nevéhez kötődik az egyetemen Szociológiai Intézet megalapítása, melynek alapító tanszékvezetője lett. 1990-ben ment nyugdíjba, azonban azóta sem pihent: számtalan írása jelent meg az elmúlt huszonöt évben is. Kács község díszpolgárává is választotta.

Még az elmúlt időszakban is tele volt tenni akarással. Márciusban, 90. születésnapján is a terveiről beszélt, még nagyon sok gondolata volt, főképp megyénk középkori történetéről, melyeket könyvekben szeretett volna kiadni…Még pár hónappal ezelőtti beszélgetésünk során is számos kutatási javaslatot adott munkámhoz, saját életpályája és családja életének példáján is bemutatva Ózd környékének 20. századi történelmi, társadalmi folyamatait. Szakmai sikereivel, életével megelégedve mondta számomra útravalóul jó tanácsként az alábbi szavakat, melyek tanulságul szolgálhatnak mindenki számára: „Az embernek a saját életének ott van a meghatározója, hogy keresztutaknál mit tud választani: a közvetlen előnyt-e vagy a távlati lehetőségeket. És ha az ember nem a közvetlen előnyt veszi, (..), hanem azt, hogy milyen lehetőség lesz előtte, akkor el tud érni olyasmit is, amit egyébként nem. És én mondhatom most már 90 éves fejjel, hogy keresztutaknál én jól döntöttem.”

Nyugodjon békében!

Temetése 2016. június 2-án, 14 órakor lesz a Szentpéteri kapui temető ravatalozójából.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- TÁJÉKOZTATÁS - FORGALMI REND VÁLTOZÁSRÓL...

- Baltanyéllel lezárt vita Ózdon...

- T Á J É K O Z T A T Ó!

- Átadták a német kamara 2018. évi szakképzési díjait...


Címlapon:

Az itt áttelelő madarak etetése az összefüggő hótakaró idején nagyon fontos. Apró tetteinkkel, a madarak etetésével megmenthetjük a természetben élő szárnyas barátainkat.
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi Hírek
ÓzdEgy korábbi vitás ügyet baltanyéllel zárt le egy fiatalkorú fiú Ózdon. A sértett súlyos sérüléseket szenvedett.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
BorsodnádasdKülöndíjat kapott Farkas Elek borsodnádasdi egyéni vállalkozó virtuális párolgás pályázata.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd”Nem feltétlenül baj, ha időnként rossz döntést hozunk, hiszen levonhatjuk a következtetéseket, tanulhatunk belőle.„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Bármennyire erős a természetünk, bármilyen rossz szokásokat alakítottunk ki, meg tudunk változni, de csak akkor, ha meg akarunk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
HASZNOS
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Hírdetés!
Egészség
A kutatásból kiderült, azok, akik naponta két pohár sört vagy bort fogyasztottak 18 százalékkal kisebb eséllyel haláloztak el idejekorán.
Világnézettől függetlenül ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy átgondoljuk a mindennapjainkat és próbáljunk megszabadulni káros szokásainktól.
"Emberi"
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben