Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. március 20. szerda - Klaudia napja van.
Keresendő kifejezés:
Helyi hírek
Dr. Lehoczky Alfréd (1926-2016)
Ózdi Magazin | 2016.06.01. | Nagy Péter

Május 14-én elhunyt Lehoczky Alfréd, a Hangony-Hódos völgye a honfoglalás idején és a középkorban, Az ózdi gyár létrejötte és számos Ózd környéki, és Borsod-Abaúj- Zemplén megye iparával és társadalmával foglalkozó könyv szerzője.


Lehoczky Alfréd 1926-ban született Hangonyon. Édesapja családja a felvidéki Jolsváról származik, a napvilágot azonban Budapesten látta meg, mikor a nagymama egy grófi családnál volt „pesztonka”, tehát kisgyermeküket gondozta. Már nagyon fiatalon külföldre került munkásnak, majd a trianoni békeszerződés utáni években a hangonyi malomban vállalt munkát. A faluban ismerkedett meg későbbi feleségével, aki egy tősgyökeres hangonyi család leszármazottja volt. A családfő azonban pár évvel később elvesztette munkahelyét, s a Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű Rt. ózdi gyárában helyezkedett el.

Fiuk, Lehoczky Alfréd a hangonyi elemi iskolába járt, ahol nagyon jó tanulónak számított. Ennek elvégzése után szülei előrelátó módon mindenképpen tovább akarták taníttatni, amely a korban nagyon ritkának számított. Lehoczky Alfréd a diósgyőri polgári iskolába került, egyedül a falujából. A szülei döntésének sokat köszönhetett, mivel úgy vélte: „a polgári iskolának volt egyfajta zamata: hogy megtanított polgárnak lenni”. Végzettsége megszerzése után jó lehetőségként kínálkozott a műszerész szakma, így egy fiatal iparos, Kovács József mellett helyezkedett el Ózdon, mint segéd, itt töltötte szakmunkás-tanulóéveit. A második világégés idején őt is elvitték leventének, onnan azonban szerencsésen sikerült megszökniük.

A háború után azonban nem volt mester, akinél vizsgázhatott volna, így a gyárban „szabadult fel”. Az ózdi kohászatban csak egy évet dolgozott, mivel hamar ki tudta bontakoztatni képességeit, és élt a kínálkozó lehetőséggel. A felemelkedési lehetőséget az 1940-es években az ifjúsági mozgalomban való munkában látta. 1946-ban már a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség független járási titkára lett. 1947-ben már Borsod-Abaúj- Zemplén, egy év múlva a Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei elnöke volt a szervezetnek, majd 1949-től öt éven át a Heves megyei ifjúsági szervezet vezetője volt. Ezután a DISZ-főiskola igazgatóhelyettese, majd igazgatója volt, ahol a vezetőket képezték.

Az ifjúsági szövetségtől ösztöndíjat kapott, amely jelentősen elősegítette tanulmányait. Úgy érezte, hogy a lehetőséget csak szívós munkával tudja viszonozni, a tudományos munkát tartotta elsődlegesnek. Első cikke már egyetemi tanulmányai alatt megszületett, melyet folyamatosan követték a többiek. Heti egy napot az országos levéltárban töltött, s történelem- magyar szakos diplomáját kitűnő eredménnyel szerezte. Az egyetem elvégzése után rögtön adjunktus lett Miskolcon, az egyetemen, amely különösen szokatlan dolog volt. 1981-ben kandidátusi címet szerzett, majd pedig 1985-ben docenssé nevezték ki. Nevéhez kötődik az egyetemen Szociológiai Intézet megalapítása, melynek alapító tanszékvezetője lett. 1990-ben ment nyugdíjba, azonban azóta sem pihent: számtalan írása jelent meg az elmúlt huszonöt évben is. Kács község díszpolgárává is választotta.

Még az elmúlt időszakban is tele volt tenni akarással. Márciusban, 90. születésnapján is a terveiről beszélt, még nagyon sok gondolata volt, főképp megyénk középkori történetéről, melyeket könyvekben szeretett volna kiadni…Még pár hónappal ezelőtti beszélgetésünk során is számos kutatási javaslatot adott munkámhoz, saját életpályája és családja életének példáján is bemutatva Ózd környékének 20. századi történelmi, társadalmi folyamatait. Szakmai sikereivel, életével megelégedve mondta számomra útravalóul jó tanácsként az alábbi szavakat, melyek tanulságul szolgálhatnak mindenki számára: „Az embernek a saját életének ott van a meghatározója, hogy keresztutaknál mit tud választani: a közvetlen előnyt-e vagy a távlati lehetőségeket. És ha az ember nem a közvetlen előnyt veszi, (..), hanem azt, hogy milyen lehetőség lesz előtte, akkor el tud érni olyasmit is, amit egyébként nem. És én mondhatom most már 90 éves fejjel, hogy keresztutaknál én jól döntöttem.”

Nyugodjon békében!

Temetése 2016. június 2-án, 14 órakor lesz a Szentpéteri kapui temető ravatalozójából.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- ÁLPROFIL...

- Kifosztás...

- Áramlopás...

- Az Ózdi Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát...


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
HASZNOS
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Hírdetés!
Egészség
Hogy hány évig élünk azt nagyban befolyásolja a genetika és a környezetünk, de néhány szokással mi is tehetünk azért, hogy hosszú, boldog életet éljünk.
Nehéz lenne olyan dietetikust találni, aki nem ajánlaná a zöldségek fogyasztását. Van viszont egy olyan zöldség, melynek fogyasztásakor a szakértők óvatosságra intenek.
"Emberi"
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben