Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2024. július 20. szombat - Illés napja van.
Keresendő kifejezés:
Helyi hírek
Aprólékos gyöngyfűzés - míves ékszerek - képgalériával...
Ózdi Magazin | 2016.11.12. | Józsa Zoltán

Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója.


Minőségi munkái Magyarország mellett már nyugati országokba is eljutottak. Véleménye szerint a gyöngyfűzés időigényes, aprólékos, precizitást, nagy türelmet igénylő alkotómunka.

Mária már gyermekkorában eldöntötte, hogy tanító lesz, valószínű az elsős tanítónéni, Lux Kálmánné személyisége volt ebben a meghatározó. 1977 - ben végzett a sárospataki Comenius Tanítóképző Főiskolán, s 2013. októberéig, nyugdíjazásáig az arlói oktatási intézmény pedagógusaként tevékenykedett. Fia hivatásos katona, lánya pedig szintén tanító. Három unoka nagymamája. A pályafutása alatt nagyon sok embert ismert meg kollégaként és tanítványként. A 40 évnyi tanítói munkája során eljutott oda, hogy az első tanítványai nagyszülőkké váltak és így gyermekeiket és unokájukat is taníthatta. Az évek során megismerhette, alkalmazhatta és megtapasztalhatta a tanítói módszerek sokaságát, hogy minden gyermek más - más személyiség, más módszerekkel tanítható és másképpen kell megtalálni a hozzájuk vezető utat. Nagyon sok kollégával dolgozhatott együtt, akikkel mindig, sokukkal a mai napig jó kapcsolatot ápol.

" beleszerettem az ékszerkészítésbe... "

- 15 éve kezdtem el gyöngyfűzéssel foglalkozni. Az egyik kolléganőm kérésére eleinte szakkör keretein belül kézműveskedtünk ( kosárfonás, üvegfestés, origami ) . Itt szerettem meg magát a gyöngyfűzést. Először virágokat, később állatokat, egyszerűbb ékszereket készítettem. Ezután részt vettem egy tanfolyamon - népi mesterségek - , ahol beleszerettem az ékszerkészítésbe. A gyöngyfűzés időigényes, aprólékos, precizitást, nagy türelmet igénylő alkotómunka. Hiszen egy - egy munkadarab akár több napig is készül.
Nem vagyok művész, csupán nagyon szeretem ezt csinálni. A gyerekekkel technika órán is gyöngyöztünk, szép ajándékokat készítettek anyák napjára, illetve egyéb alkalmakra. Egyre inkább szenvedélyemmé vált a gyöngyfűzés, egyre komolyabb és bonyolultabb ékszereket kezdtem el készíteni. Emellett még csinálok karácsonyi díszeket, dekorációkat, gyöngyös tojást, sőt már egyszer egy kerékpárt is fűztem külön kérésre. Megismerték az emberek a munkáimat és elkezdték vásárolni is.
Két éve a budapesti Józsa Judit Galériában is kaphatóak az ékszereim, de több külföldi országba is eljutottak a munkáim ( Németország, Szlovákia, Anglia, Kanada, Olaszország ) Nekem Faragóné Farkas Éva sokat segített abban, hogy megismerjék a gyöngyeimet. Akkor még a Leader egyesületnél volt. Ő vitte el a munkáimat Józsa Judithoz is. Kézműves táborban oktatom a gyöngyfűzést évek óta. Az arlói Suvadás Táborban 8 évig, az ózdi Hunnia Gyermekei Hagyományőrző Táborban az idén kezdtem el. Három alkotásom szerepelt a sajókazai V. Amatőr Alkotóművészek kiállításán, de több kiállításon is szerepeltek már munkáim.
Ilyen az ózdi Civil Házban az Ózdi Alkotók és Befogadók számára rendezett és a Bemutatózd kiállítás a helyi vállalkozók számára, a Városi Könyvtárban a Települések bemutatkozó kiállítása. Budapesten a West End bevásárlóközpontban a Címer Kiállítás, az ózdi első Hétvölgy fesztivál, a Budai Várba pedig a Leader Egyesület segítségével jutottak el a munkáim. Szoktam vásárokba is járni.ö A helyi adventi - és falunapi vásárokon, illetve tavaly nyáron meghívást kaptam az Országos Ikertalálkozóra Ercsibe, ahol előzőleg már megismerhettek engem és a munkáimat az Eötvös napokon és adventi vásárban is.
De készítettem már több népdal kórusnak, illetve néptánc együttesnek is ékszereket - mondta Németh Istvánné.


 

Józsa Zoltán


 
Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Kifosztás...

- Az Ózdi Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát...

- Sikerrel lezajlott az I. Kárpát-medencei Önkéntes Tűzoltózenekari Találkozó...

- Ózdi késelés... /+videó/


Címlapon:

Ózd Közel az ötvenhez az ember már számot vet életével. Végig pergeti életének főbb eseményeit
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ózd Nem tudhatod, meddig mutathatod ki szeretetedet, meddig ölelheted át őket. Kocsis Mária jegyzete...
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
ÓzdBízom benne, még szebb is lehet.
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ez a történet a tanításról és odafigyelésről már körbejárta az internetet. Mindenképp ajánlom tiszta szívből - mindig - mindenkinek.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
HASZNOS
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Hírdetés!
Egészség
Hogy hány évig élünk azt nagyban befolyásolja a genetika és a környezetünk, de néhány szokással mi is tehetünk azért, hogy hosszú, boldog életet éljünk.
Nehéz lenne olyan dietetikust találni, aki nem ajánlaná a zöldségek fogyasztását. Van viszont egy olyan zöldség, melynek fogyasztásakor a szakértők óvatosságra intenek.
"Emberi"
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben