Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 25. vasárnap - Géza napja van.
Keresendő kifejezés:
Helyi hírek
Aprólékos gyöngyfűzés - míves ékszerek - képgalériával...
Ózdi Magazin | 2016.11.12. | Józsa Zoltán

Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója.


Minőségi munkái Magyarország mellett már nyugati országokba is eljutottak. Véleménye szerint a gyöngyfűzés időigényes, aprólékos, precizitást, nagy türelmet igénylő alkotómunka.

Mária már gyermekkorában eldöntötte, hogy tanító lesz, valószínű az elsős tanítónéni, Lux Kálmánné személyisége volt ebben a meghatározó. 1977 - ben végzett a sárospataki Comenius Tanítóképző Főiskolán, s 2013. októberéig, nyugdíjazásáig az arlói oktatási intézmény pedagógusaként tevékenykedett. Fia hivatásos katona, lánya pedig szintén tanító. Három unoka nagymamája. A pályafutása alatt nagyon sok embert ismert meg kollégaként és tanítványként. A 40 évnyi tanítói munkája során eljutott oda, hogy az első tanítványai nagyszülőkké váltak és így gyermekeiket és unokájukat is taníthatta. Az évek során megismerhette, alkalmazhatta és megtapasztalhatta a tanítói módszerek sokaságát, hogy minden gyermek más - más személyiség, más módszerekkel tanítható és másképpen kell megtalálni a hozzájuk vezető utat. Nagyon sok kollégával dolgozhatott együtt, akikkel mindig, sokukkal a mai napig jó kapcsolatot ápol.

" beleszerettem az ékszerkészítésbe... "

- 15 éve kezdtem el gyöngyfűzéssel foglalkozni. Az egyik kolléganőm kérésére eleinte szakkör keretein belül kézműveskedtünk ( kosárfonás, üvegfestés, origami ) . Itt szerettem meg magát a gyöngyfűzést. Először virágokat, később állatokat, egyszerűbb ékszereket készítettem. Ezután részt vettem egy tanfolyamon - népi mesterségek - , ahol beleszerettem az ékszerkészítésbe. A gyöngyfűzés időigényes, aprólékos, precizitást, nagy türelmet igénylő alkotómunka. Hiszen egy - egy munkadarab akár több napig is készül.
Nem vagyok művész, csupán nagyon szeretem ezt csinálni. A gyerekekkel technika órán is gyöngyöztünk, szép ajándékokat készítettek anyák napjára, illetve egyéb alkalmakra. Egyre inkább szenvedélyemmé vált a gyöngyfűzés, egyre komolyabb és bonyolultabb ékszereket kezdtem el készíteni. Emellett még csinálok karácsonyi díszeket, dekorációkat, gyöngyös tojást, sőt már egyszer egy kerékpárt is fűztem külön kérésre. Megismerték az emberek a munkáimat és elkezdték vásárolni is.
Két éve a budapesti Józsa Judit Galériában is kaphatóak az ékszereim, de több külföldi országba is eljutottak a munkáim ( Németország, Szlovákia, Anglia, Kanada, Olaszország ) Nekem Faragóné Farkas Éva sokat segített abban, hogy megismerjék a gyöngyeimet. Akkor még a Leader egyesületnél volt. Ő vitte el a munkáimat Józsa Judithoz is. Kézműves táborban oktatom a gyöngyfűzést évek óta. Az arlói Suvadás Táborban 8 évig, az ózdi Hunnia Gyermekei Hagyományőrző Táborban az idén kezdtem el. Három alkotásom szerepelt a sajókazai V. Amatőr Alkotóművészek kiállításán, de több kiállításon is szerepeltek már munkáim.
Ilyen az ózdi Civil Házban az Ózdi Alkotók és Befogadók számára rendezett és a Bemutatózd kiállítás a helyi vállalkozók számára, a Városi Könyvtárban a Települések bemutatkozó kiállítása. Budapesten a West End bevásárlóközpontban a Címer Kiállítás, az ózdi első Hétvölgy fesztivál, a Budai Várba pedig a Leader Egyesület segítségével jutottak el a munkáim. Szoktam vásárokba is járni.ö A helyi adventi - és falunapi vásárokon, illetve tavaly nyáron meghívást kaptam az Országos Ikertalálkozóra Ercsibe, ahol előzőleg már megismerhettek engem és a munkáimat az Eötvös napokon és adventi vásárban is.
De készítettem már több népdal kórusnak, illetve néptánc együttesnek is ékszereket - mondta Németh Istvánné.


 

Józsa Zoltán


 
Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Gyakorlaton a rendőrkutyák... videóval

- Fejlesztések az ózdi kórházban...

- FORINTOK ÉS FILLÉREK...

- Mert néha dühösek is lehetünk?


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
HASZNOS
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Hírdetés!
Egészség
Világnézettől függetlenül ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy átgondoljuk a mindennapjainkat és próbáljunk megszabadulni káros szokásainktól.
A 105 ezer résztvevő bevonásával végzett kutatás eredményei a tudósok szerint arra utalnak, hogy minél több ilyen ételt fogyaszt valaki, annál nagyobb a daganatos betegség kialakulásának rizikója
"Emberi"
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben