Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2017. december 12. kedd - Gabriella napja van.
Keresendő kifejezés:
Helyi hírek
Aprólékos gyöngyfűzés - míves ékszerek - képgalériával...
Ózdi Magazin | 2016.11.12. | Józsa Zoltán

Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója.


Minőségi munkái Magyarország mellett már nyugati országokba is eljutottak. Véleménye szerint a gyöngyfűzés időigényes, aprólékos, precizitást, nagy türelmet igénylő alkotómunka.

Mária már gyermekkorában eldöntötte, hogy tanító lesz, valószínű az elsős tanítónéni, Lux Kálmánné személyisége volt ebben a meghatározó. 1977 - ben végzett a sárospataki Comenius Tanítóképző Főiskolán, s 2013. októberéig, nyugdíjazásáig az arlói oktatási intézmény pedagógusaként tevékenykedett. Fia hivatásos katona, lánya pedig szintén tanító. Három unoka nagymamája. A pályafutása alatt nagyon sok embert ismert meg kollégaként és tanítványként. A 40 évnyi tanítói munkája során eljutott oda, hogy az első tanítványai nagyszülőkké váltak és így gyermekeiket és unokájukat is taníthatta. Az évek során megismerhette, alkalmazhatta és megtapasztalhatta a tanítói módszerek sokaságát, hogy minden gyermek más - más személyiség, más módszerekkel tanítható és másképpen kell megtalálni a hozzájuk vezető utat. Nagyon sok kollégával dolgozhatott együtt, akikkel mindig, sokukkal a mai napig jó kapcsolatot ápol.

" beleszerettem az ékszerkészítésbe... "

- 15 éve kezdtem el gyöngyfűzéssel foglalkozni. Az egyik kolléganőm kérésére eleinte szakkör keretein belül kézműveskedtünk ( kosárfonás, üvegfestés, origami ) . Itt szerettem meg magát a gyöngyfűzést. Először virágokat, később állatokat, egyszerűbb ékszereket készítettem. Ezután részt vettem egy tanfolyamon - népi mesterségek - , ahol beleszerettem az ékszerkészítésbe. A gyöngyfűzés időigényes, aprólékos, precizitást, nagy türelmet igénylő alkotómunka. Hiszen egy - egy munkadarab akár több napig is készül.
Nem vagyok művész, csupán nagyon szeretem ezt csinálni. A gyerekekkel technika órán is gyöngyöztünk, szép ajándékokat készítettek anyák napjára, illetve egyéb alkalmakra. Egyre inkább szenvedélyemmé vált a gyöngyfűzés, egyre komolyabb és bonyolultabb ékszereket kezdtem el készíteni. Emellett még csinálok karácsonyi díszeket, dekorációkat, gyöngyös tojást, sőt már egyszer egy kerékpárt is fűztem külön kérésre. Megismerték az emberek a munkáimat és elkezdték vásárolni is.
Két éve a budapesti Józsa Judit Galériában is kaphatóak az ékszereim, de több külföldi országba is eljutottak a munkáim ( Németország, Szlovákia, Anglia, Kanada, Olaszország ) Nekem Faragóné Farkas Éva sokat segített abban, hogy megismerjék a gyöngyeimet. Akkor még a Leader egyesületnél volt. Ő vitte el a munkáimat Józsa Judithoz is. Kézműves táborban oktatom a gyöngyfűzést évek óta. Az arlói Suvadás Táborban 8 évig, az ózdi Hunnia Gyermekei Hagyományőrző Táborban az idén kezdtem el. Három alkotásom szerepelt a sajókazai V. Amatőr Alkotóművészek kiállításán, de több kiállításon is szerepeltek már munkáim.
Ilyen az ózdi Civil Házban az Ózdi Alkotók és Befogadók számára rendezett és a Bemutatózd kiállítás a helyi vállalkozók számára, a Városi Könyvtárban a Települések bemutatkozó kiállítása. Budapesten a West End bevásárlóközpontban a Címer Kiállítás, az ózdi első Hétvölgy fesztivál, a Budai Várba pedig a Leader Egyesület segítségével jutottak el a munkáim. Szoktam vásárokba is járni.ö A helyi adventi - és falunapi vásárokon, illetve tavaly nyáron meghívást kaptam az Országos Ikertalálkozóra Ercsibe, ahol előzőleg már megismerhettek engem és a munkáimat az Eötvös napokon és adventi vásárban is.
De készítettem már több népdal kórusnak, illetve néptánc együttesnek is ékszereket - mondta Németh Istvánné.


 

Józsa Zoltán


 
Olvasta már?

- Szabadnapos rendőr fogott el két rablót Ózdon...

- Fantasztikus feldolgozás ózdi roma fiataloktól – videó

- FELISMERI? PÉNZTÁRCÁT LOPOTT ÓZDON...

- ...„a munkám az én imádságom...”


Címlapon:

Advent második vasárnapján a második gyertyát is meggyújthatjuk a koszorún, ami a reményt szimbolizálja.
A levélküldemények elmaradására panaszkodtak az RTL Klub nézői és a híradó utánajárt az eseteknek.
„Megszűnt a szegénység Magyarországon, ezért tudunk segíteni más országokon.” Bomba hír Balog Zoltántól.
Ózd „A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Helyi Hírek
ÓzdEgy szabadnapon lévő rendőr fogott el kollégáival két férfit, akik egy Ózdon sétáló nőtől rabolták el a táskáját
ÓzdA Bajdázó Lekapcsolom a villanyt a fejemben című remekművét ózdi roma fiatalok értelmezték át. Hallgassák meg!
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Amikor megkérdeztük, hogy mi ez a zaj, kopácsolás varrógép zaja, nagymamám biztatott, hogy aludjunk, mert angyalok dolgoznak” Jacsó Éva gondolatai.
ÓzdVagy esetleg valami más van a háttérben? Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Közismert, hogy lelki állapotunk hatást gyakorol testünk működésére. A betegségek kialakulásának hátterében, sok esetben, lelki okok állnak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHihetetlenül nagy információözönben élünk. Nem árt, ha „beépítjük” magunkba a szűrő és szelektáló funkciót. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Az életben könnyen egy mókuskerékben találhatjuk magunkat. Forog a mókuskerék, nem tudunk belőle kiszállni.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Az állatok érző lények. Bánjunk velük ennek megfelelően! Ne okozzunk nekik felesleges szenvedést!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Időnként szükségünk van segítségre, vagy éppen a mi segítségünkre van szüksége másoknak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
ÓzdA General Electric ózdi üzeme az észak-borsodi város legnagyobb munkáltatója. A létesítmény zöldmezős beruházásként került átadásra 1998-ban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Miért töl­te­néd az egész hét­vé­gé­det a kony­há­ban, ha pár hoz­zá­va­ló­ból igazi íz­or­giát va­rá­zsol­hatsz gyor­san az asz­talra!? Sza­lon­nás fi­nom­sá­gok, me­lyek­nek senki nem tud el­len­állni!
Fe­lejtsd el a mus­tá­ros-ke­tchu­pos virsli va­ri­á­ciót! Ennél sok­kal fi­no­mabb dol­go­kat is ké­szít­hetsz egy pár virs­li­ből.
Bár a jéghideg limonádé és a jeges tea igazán jól esik a kora nyári melegben és a szomjadat is csillapítja, ám a fogyókúrádnak egyáltalán nem kedvez. Íme 5 ízletes innivaló, amit bűntudat nélkül fogyaszthatsz.
Hasznos tippek
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Bármilyen alaposan is mosogatunk, az edények alján egy idő után makacs lerakódás keletkezik. Nekieshetünk levakarni
"EMBERI"
Szeretnénk egy új sorozatot indítani azokról akiket "elvetett" a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
HASZNOS
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszínei októberben.
Hírdetés!
Egészség
Van, akinek a kedvenc tevékenysége, és van, aki csak időpocsékolásnak tartja. Így vagy úgy, de átlagosan nyolc órát fel kell áldoznunk a napunkból, hogy kialudjuk magunkat
A naponta három csésze kávét fogyasztó embereknél alacsonyabb a korai halálozás és a szívbetegség kialakulásának kockázata, mint a nem kávézó társaiknál
"Emberi"
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
Ózd„Magunknak, gyermekeinknek, unokáinknak tartozunk azzal, hogy megörökítsük a város értékeit.” Józsa Zoltán írása.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben