Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 18. csütörtök - Piroska napja van.
Keresendő kifejezés:
Helyi hírek
Kortárs művészet- teltházas érdeklődés
Ózdi Magazin | 2016.11.16. | Józsa Zoltán

Nem kevés számú közönség előtt került sor P Dányi Gabriella költő és festőművész bemutatkozására az észak-borsodi városban, Ózdon.2016.november 15-én, délután. A helyi Civilház volt a helyszíne a kazincbarcikai kortárs alkotó nívós festményeit és könyvét bemutató tárlatnak.Fotók: Szabados Kászló

Az eseményt az Ózdi Alkotók és Befogadók Csoportja szervezte. melynek előkészítésében, színvonalas lebonyolításában jelentős szerepet vállalt a vezető, Pémerné Kassakürti Ágnes.

Mai világunkban a kortárs művészet fajsúlyos hatása vitathatatlan. Mert értékteremtő- és közvetítő irányultságával jelen van a mindennapi életünkben. Pozitív módon hat a társadalom tagjainak a gondolkodására, biztosítja a kulturális élmény átélésének a lehetőségét.  Az esztétikai hatás a lelki feltöltődés forrása. A különböző művészeti ágak művelői alkotói munkásságukkal próbálják szebbé és jobbá formálni a helyi közeget, közösséget. Emberi és szakmai kiállásukkal az élet valós kérdéseire adnak válaszokat a kultúra eszközeivel. Munkájuk energiáját a talentum mellett az elhivatottság, valamint a jó ügyek iránti elkötelezettség biztosítja. Ilyen ember és művész P Dányi Gabriella is.

P Dányi Gabriella életútját Pémerné Kassakürti Ágnes ismertette, hogy a tehetséget felhasználva miként lett ismert irodalmár és képzőművész. Több évtizeden keresztül ruhák tervezésével és varrásával foglalkozott, ha ideje engedte, dísztárgyak készítésével fejezte ki a szép iránti igényét. Ma színvonalas alkotói munkásságának köszönhetően nem kevés rangos elismerés birtokosa.
2015-ben Bronzecset díjat nyert a Magyar Alkotók Internetes Társulata pályázatán.
2016-ban a Bronztoll díjat kapta meg, az Irodalmi Rádió gyermekvers írója lett a "Borzongós borz" című versével.
Eddig két kötete jelent meg nyomtatásban "Béka lesz az ebihalból", valamint "A láng fellobban" című kiadvány.
Az utóbbi könyv bemutatójára is sor került az ominózus ózdi rendezvényen, mely az elmúlt évek verseit tartalmazza, festmény melléklettel ellátva. A szerző újabb könyvei várnak kiadásra, mint vallja:
"küldetésnek érzem az olvasás megszerettetését".
Képei stílusát nehéz lenne megfogalmazni : "szabályos szabálytalanság" -élénk színekbe foglalva. A fényképszerű ábrázolás távol áll tőle, a látvány vagy az esemény, ami megérinti az általuk keltett érzelmeket próbálja színekbe önteni. 

"A festés mellett az írás is fontos"

Az irodalmi-zenés műsor keretében Kónya Béla az Ózdi Alkotók és Befogadók Csoport tagja, nyugalmazott vezető főtanácsos az erre az alkalomra írt saját költeményével köszöntötte P Dányi Gabriellát.
"A láng fellobban" elnevezésű kötet "A szerelmes ősz" című versét Fonó Sándorné tolmácsolta, aki az Ózdi Szívbetegek Egyesületének tagja. Sikert aratott előadásával a kiskorú Szabó Luca, aki Nyíregyházán él, s "A varázsló" című alkotás előadója volt. A kazincbarcikai középiskolai diákokból álló La Cosa Nostra zenekar két képviselője, Bacskó Rebeka és Svéd Mátyâs a költő megzenésített verseit adták elő. Varga Józsefné pedig a "Hajnal születik"című verset mondta el.
Fonó Sándorné elismerő véleményét összegezte.
- Örülünk,hogy sok ember volt kíváncsi a rendezvényre. P Dányi Gabriellának csodálatosak a versei, melyekből sugárzik az emberi szeretet. Nincs olyan têma, amit Ő ne tudna versbe vagy képbe foglalni. Nagyon megfogott a művészete.
- A La Cosa Nostra együttes képviseletében Svéd Mátyás a következőket hangsúlyozta. - Egyesület vagyunk, s célunk a kultúra továbbvitele, a zene terjesztésének a missziója. A zenénk nagyon vegyes jellegű, olyan vonalat akarunk kialakítani, mely hasonlít a Kávészünet és a Quimby zenekar stílusához. A rendezvény alkalmával tudtunk érzelmileg táplálkozni a megzenésített versekkel. A tervek között szerepel, hogy P Dányi Gabriella zenésített verseiből egy kislemezre való anyag kerüljön összeállításra.

P Dányi Gabriella véleményében kiemelte, hogy első alkalommal járt Ózdon, Pémerné Kassakürti Ágnes meghívására. A kulturális rendezvény ötlete már tavasztól érlelődött, s jó volt együttműködni a szervezés és a kivitelezés területén is. A kortárs művésznek nagy öröm volt, hogy az első osztályos tanár nénijével itt találkozott. /Sárdi Imréné (született Szaszkó Aranka)/
- Nagyon köszönöm az êrdeklődő közönségnek a figyelmet és a kedvességet! A szervezőknek a jó munkát, mert az ózdi rendezvény életem fontos része marad. Megtiszteltetést jelent számomra az ózdiak felkérése. A festés mellett az írás is fontos szerephez jutott az életemben. Készen van egy új verses kötetre való anyag, elkészült egy gyermekeknek szóló könyv is. Irtam egy romantikus vígjátékot, szeretném, hogy megtaláljon egy kiadó.

A kulturális esemêny szervezője, Pémerné Kassakürti Ágnes hangsúlyozta, hogy köszönetét fejezi ki az Ózdi Magazinnak, Kocsis Mária tanítónak, valamint az Ózdi Szívbetegek Egyesületének, Dubniczky István kazincbarcikai író, költőnek a közreműködésért.
A tárlat 2016.november 23-ig tekinthető meg.Józsa Zoltán

 Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Visszapillantó – „üveges”- tekintet...

- Lezárt ügyek: Uzsorás család felelhet a bíróságon...

- Lezárt ügyek: Bíróság elé állhat az ittas sofőr...

- „Kicsinyeskedés, elferdítés fideszes képviselő módra...”


Címlapon:

Ózd Egy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Útjára indult a WikiLeaks mintájára felépített FaithLeaks, a vallási szervezetek ügyeit kitálaló honlap.
A választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat az igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg a kitűzést követően, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már kiszámolhatóak a legfontosabb határnapok.
Ózd A 2018. január 18-án (csütörtökön) 9.00 órakor kezdődő képviselő-testületi ülés meghívója, előterjesztései.
Helyi Hírek
CernelyVádemelési javaslattal éltek az ózdi rendőrök azokkal a gyanúsítottakkal szemben, akik Csernely településen több, egzisztenciálisan kiszolgáltatott helyzetben lévő család részére adtak kölcsönt irreálisan magas kamatra.
Bíróság elé állítási javaslattal élt a rendőrség azzal a férfival szemben, aki Járdánházán szeszes italtól befolyásolt állapotban vezette autóját.
ÓzdEgy belefutott - számomra el nem hanyagolható bejegyzés apropóján gondoltam publikálni (szerk.)
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
Ózd„A természetben, kezdetben minden harmóniában létezett, és működött. Mi azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy szétválasszuk azt, ami összetartozik.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
HASZNOS
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Hírdetés!
Egészség
A szívrohamon átesett nők közül kevesebb halna meg, ha ugyanazt a kezelést kapnák, mint a férfiak.
Van, akinek a kedvenc tevékenysége, és van, aki csak időpocsékolásnak tartja. Így vagy úgy, de átlagosan nyolc órát fel kell áldoznunk a napunkból, hogy kialudjuk magunkat
"Emberi"
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben