Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. május 21. kedd - Konstantin napja van.
Keresendő kifejezés:
Helyi hírek
Kortárs művészet- teltházas érdeklődés
Ózdi Magazin | 2016.11.16. | Józsa Zoltán

Nem kevés számú közönség előtt került sor P Dányi Gabriella költő és festőművész bemutatkozására az észak-borsodi városban, Ózdon.2016.november 15-én, délután. A helyi Civilház volt a helyszíne a kazincbarcikai kortárs alkotó nívós festményeit és könyvét bemutató tárlatnak.Fotók: Szabados Kászló

Az eseményt az Ózdi Alkotók és Befogadók Csoportja szervezte. melynek előkészítésében, színvonalas lebonyolításában jelentős szerepet vállalt a vezető, Pémerné Kassakürti Ágnes.

Mai világunkban a kortárs művészet fajsúlyos hatása vitathatatlan. Mert értékteremtő- és közvetítő irányultságával jelen van a mindennapi életünkben. Pozitív módon hat a társadalom tagjainak a gondolkodására, biztosítja a kulturális élmény átélésének a lehetőségét.  Az esztétikai hatás a lelki feltöltődés forrása. A különböző művészeti ágak művelői alkotói munkásságukkal próbálják szebbé és jobbá formálni a helyi közeget, közösséget. Emberi és szakmai kiállásukkal az élet valós kérdéseire adnak válaszokat a kultúra eszközeivel. Munkájuk energiáját a talentum mellett az elhivatottság, valamint a jó ügyek iránti elkötelezettség biztosítja. Ilyen ember és művész P Dányi Gabriella is.

P Dányi Gabriella életútját Pémerné Kassakürti Ágnes ismertette, hogy a tehetséget felhasználva miként lett ismert irodalmár és képzőművész. Több évtizeden keresztül ruhák tervezésével és varrásával foglalkozott, ha ideje engedte, dísztárgyak készítésével fejezte ki a szép iránti igényét. Ma színvonalas alkotói munkásságának köszönhetően nem kevés rangos elismerés birtokosa.
2015-ben Bronzecset díjat nyert a Magyar Alkotók Internetes Társulata pályázatán.
2016-ban a Bronztoll díjat kapta meg, az Irodalmi Rádió gyermekvers írója lett a "Borzongós borz" című versével.
Eddig két kötete jelent meg nyomtatásban "Béka lesz az ebihalból", valamint "A láng fellobban" című kiadvány.
Az utóbbi könyv bemutatójára is sor került az ominózus ózdi rendezvényen, mely az elmúlt évek verseit tartalmazza, festmény melléklettel ellátva. A szerző újabb könyvei várnak kiadásra, mint vallja:
"küldetésnek érzem az olvasás megszerettetését".
Képei stílusát nehéz lenne megfogalmazni : "szabályos szabálytalanság" -élénk színekbe foglalva. A fényképszerű ábrázolás távol áll tőle, a látvány vagy az esemény, ami megérinti az általuk keltett érzelmeket próbálja színekbe önteni. 

"A festés mellett az írás is fontos"

Az irodalmi-zenés műsor keretében Kónya Béla az Ózdi Alkotók és Befogadók Csoport tagja, nyugalmazott vezető főtanácsos az erre az alkalomra írt saját költeményével köszöntötte P Dányi Gabriellát.
"A láng fellobban" elnevezésű kötet "A szerelmes ősz" című versét Fonó Sándorné tolmácsolta, aki az Ózdi Szívbetegek Egyesületének tagja. Sikert aratott előadásával a kiskorú Szabó Luca, aki Nyíregyházán él, s "A varázsló" című alkotás előadója volt. A kazincbarcikai középiskolai diákokból álló La Cosa Nostra zenekar két képviselője, Bacskó Rebeka és Svéd Mátyâs a költő megzenésített verseit adták elő. Varga Józsefné pedig a "Hajnal születik"című verset mondta el.
Fonó Sándorné elismerő véleményét összegezte.
- Örülünk,hogy sok ember volt kíváncsi a rendezvényre. P Dányi Gabriellának csodálatosak a versei, melyekből sugárzik az emberi szeretet. Nincs olyan têma, amit Ő ne tudna versbe vagy képbe foglalni. Nagyon megfogott a művészete.
- A La Cosa Nostra együttes képviseletében Svéd Mátyás a következőket hangsúlyozta. - Egyesület vagyunk, s célunk a kultúra továbbvitele, a zene terjesztésének a missziója. A zenénk nagyon vegyes jellegű, olyan vonalat akarunk kialakítani, mely hasonlít a Kávészünet és a Quimby zenekar stílusához. A rendezvény alkalmával tudtunk érzelmileg táplálkozni a megzenésített versekkel. A tervek között szerepel, hogy P Dányi Gabriella zenésített verseiből egy kislemezre való anyag kerüljön összeállításra.

P Dányi Gabriella véleményében kiemelte, hogy első alkalommal járt Ózdon, Pémerné Kassakürti Ágnes meghívására. A kulturális rendezvény ötlete már tavasztól érlelődött, s jó volt együttműködni a szervezés és a kivitelezés területén is. A kortárs művésznek nagy öröm volt, hogy az első osztályos tanár nénijével itt találkozott. /Sárdi Imréné (született Szaszkó Aranka)/
- Nagyon köszönöm az êrdeklődő közönségnek a figyelmet és a kedvességet! A szervezőknek a jó munkát, mert az ózdi rendezvény életem fontos része marad. Megtiszteltetést jelent számomra az ózdiak felkérése. A festés mellett az írás is fontos szerephez jutott az életemben. Készen van egy új verses kötetre való anyag, elkészült egy gyermekeknek szóló könyv is. Irtam egy romantikus vígjátékot, szeretném, hogy megtaláljon egy kiadó.

A kulturális esemêny szervezője, Pémerné Kassakürti Ágnes hangsúlyozta, hogy köszönetét fejezi ki az Ózdi Magazinnak, Kocsis Mária tanítónak, valamint az Ózdi Szívbetegek Egyesületének, Dubniczky István kazincbarcikai író, költőnek a közreműködésért.
A tárlat 2016.november 23-ig tekinthető meg.Józsa Zoltán

 Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- ÁLPROFIL...

- Kifosztás...

- Áramlopás...

- Az Ózdi Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát...


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
HASZNOS
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Hírdetés!
Egészség
Hogy hány évig élünk azt nagyban befolyásolja a genetika és a környezetünk, de néhány szokással mi is tehetünk azért, hogy hosszú, boldog életet éljünk.
Nehéz lenne olyan dietetikust találni, aki nem ajánlaná a zöldségek fogyasztását. Van viszont egy olyan zöldség, melynek fogyasztásakor a szakértők óvatosságra intenek.
"Emberi"
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben