Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. március 24. szombat - Gábor,Karina napja van.
Keresendő kifejezés:
Helyi hírek
Visszatekintés - Az ózdi házitanító (1. rész)
Ózdi Magazin | 2016.12.16. | Józsa Zoltán

Példaértékű elhivatottsággal a romák felemelkedéséért.

A rendszerváltás után Ózd közismerten problémás település lett, magas munkanélküliség és az elszegényedés jellemezte a várost. Tóth Józsefné Faggyas Erzsébet ebben az időben a helyi értelmi fogyatékos tanulókat oktató, nevelő és szakképző intézményben tanított és kezdte el a tanár - gyerek - szülő közös munkakapcsolat kiépítését a roma családok körében ; valamint újszerű szakmai programok kidolgozását a fogyatékos hátrányos helyzetű gyermekek szakképzéséhez.


 Miközben mérnöktanárként a szakképzést vezette, kapcsolatba került a sajátos nevelési igényű, hátrányos helyzetű kamasz fiatalokkal és családjaikkal. Helyzetük, tanulási esélyeik javítása érdekében új képzési profil fejlesztésébe kezdett.

Szakmai tudását úgy kamatoztatta az iskolában, hogy kidolgozta a parképítés, parkgondozás szakmai anyagát a fiúk számára, a lányoknak a háztartás ès családellátás, valamint az egészségügyi tudnivalókat. Később megszervezte a szakmunkás bizonyítványhoz jutás elméleti és gyakorlati kivitelezését. Sok sajátos nevelési igényű fiatal kapott segítségével szakmunkás bizonyítványt, melynek értéke egyenértékű volt ép értelmű társaik bizonyítványával.

Hitt abban, hogy a fogyatékkal élő fiatalok odaadó, szeretetteljes munkával - önmagukhoz képest - eredményesen fejleszthetők. Osztályfőnökként is bebizonyította alkalmasságát erre a feladatra, melynek fő célja a segítségadás volt. Iskolai kereteken belül végzett szakmai és pedagógiai munkája példaértékű volt. Bár betegsége miatt rokkantnyugdíjba kényszerült, tenni akarása töretlen maradt.

2000 októberében egy ózdi tanoda önkéntes munkatársaként, hátrányos helyzetű roma fiatalok tanulássegítését, tehetséggondozását, felzárkóztatását végezte és kidolgozta önálló kisérleti programját : Házi tanítás roma családok körében.

Tanodai munkásságát a " Tanulás a családért " program keretében végezte, melynek kidolgozott és megvalósított projektjei a következők voltak : szocializációs és készségfejlesztő programok hátrányos helyzetű gyermekeknek ; pályaorientációs programok ; a továbbhaladás, a továbbtanulás feltételeinek biztosítása ; szabadidős programok szervezése, kirándulások ; hátránykompenzációs és innovatív programok a roma gyerekek integrációja érdekében ; az egészséges életmódra nevelést támogató egészségfejlesztő, valamint drogprevenciós programok kidolgozása és megvalósítása ; telepi egészségterv készítése roma fiataloknak és szüleiknek.

A szervezett szabadidős programok, a kidolgozott és megvalósított oktatási és egészségügyi projektek jól beilleszkedtek a közösségi értékek elsajátításába, illetve hatékonyan kapcsolódtak az iskolai oktató - nevelő munkához. Lelki labor működtetését tervezte, melynek azt a szerepet szánta, hogy pszichológus segítségével felhívja a gyermekek figyelmét az önbecsülés, önértékelés, jellemnevelés fontosságára. Dramatikus játék programjával játékossá tette a kicsik tanulását, vidám illemtanprogramokkal a viselkedéskultúra fejlesztésére irányította a fiatalok figyelmét.

2004 szeptemberében kidolgozta azt a patronáló - ès segítőprogramot, melyet házi tanításnak nevezett. Ennek cèlja az együttműködèsen alapuló értékrendszerek kompetenciájának előtérbe helyezése. Fejlesztőprogramja gyerekeknek, szociális munkája családoknak a multikulturális tapasztalatszerzés jó terepe volt a résztvevőknek.

Az önálló projektje, " A gyerekek sikere a családok öröme " modellkeresés a tanulási zavar tüneteit mutató roma gyerekek hátrányt kompenzáló fejlesztéséhez, a házitanítói rendszerben. Ezzel nagyszerű egyéni áldozatvállalást tanúsított a térségben : a roma családok otthonaiban fejtette ki önkéntesen segítő, felvilágosító, tanítói tevékenységét. Minden energiáját, anyagi lehetőségét a roma diákok felkészítésére, tanulássegítésére, szociális nelyzetükből fakadó hátrányaik enyhítésére használta fel.

Szerető gondoskodását, az általa patronált elképzelhetetlen szükségben élő családok gyerekei közül többen jó iskolai teljesítménnyel hálálják meg. A szellemi felemelés mellett a szociális helyzet javításán is fáradozik. A Hungarian Business Leaders Forum tagvállalatok segítő akciójának térségi koordinátora.

A szervezet ruhaneműt, élelmiszert, játékot és könyveket juttat az Ózd és térségében élő romák megsegítésére.

Szakmai segítője volt a ROMASTER Ösztöndíj Program elindításának, mely tehetséges fiatalok és családjaik hosszú távú megsegítését, tanulmányaik támogatását tűzte ki célul.

Egész személyisége rendkívüli elkötelezettséget bizonyít a tehettséggondozás iránt egy súlyos szociális gondokkal terhelt környezetben. Két évig mentorként vett részt az Útravaló Nemzeti Ösztöndíj Programban, védencei ma már középiskolában tanulnak.

A kisebbeket a telepen keresi fel, így folyamatosan tudja követni a roma családok mindennapjait, kiemelten annak a családnak az életkörülményeit, amelyben modellezi a házi tanítást.
(Folyt.köv.)Józsa Zoltán Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Jég zúzta szét a szélvédőt...

- Baltanyéllel lezárt vita Ózdon...

- T Á J É K O Z T A T Ó!

- Átadták a német kamara 2018. évi szakképzési díjait...


Címlapon:

Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi Hírek
ÓzdEgy kanyarodó kamion tetejéről lezuhanó jégdarab törte össze egy autó szélvédőjét és sebesítette meg annak sofőrjét.
ÓzdEgy korábbi vitás ügyet baltanyéllel zárt le egy fiatalkorú fiú Ózdon. A sértett súlyos sérüléseket szenvedett.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd”Nem feltétlenül baj, ha időnként rossz döntést hozunk, hiszen levonhatjuk a következtetéseket, tanulhatunk belőle.„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Bármennyire erős a természetünk, bármilyen rossz szokásokat alakítottunk ki, meg tudunk változni, de csak akkor, ha meg akarunk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
HASZNOS
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Hírdetés!
Egészség
A kutatásból kiderült, azok, akik naponta két pohár sört vagy bort fogyasztottak 18 százalékkal kisebb eséllyel haláloztak el idejekorán.
Világnézettől függetlenül ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy átgondoljuk a mindennapjainkat és próbáljunk megszabadulni káros szokásainktól.
"Emberi"
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben