Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. május 21. kedd - Konstantin napja van.
Keresendő kifejezés:
Helyi hírek
Visszatekintés - Az ózdi házitanító (1. rész)
Ózdi Magazin | 2016.12.16. | Józsa Zoltán

Példaértékű elhivatottsággal a romák felemelkedéséért.

A rendszerváltás után Ózd közismerten problémás település lett, magas munkanélküliség és az elszegényedés jellemezte a várost. Tóth Józsefné Faggyas Erzsébet ebben az időben a helyi értelmi fogyatékos tanulókat oktató, nevelő és szakképző intézményben tanított és kezdte el a tanár - gyerek - szülő közös munkakapcsolat kiépítését a roma családok körében ; valamint újszerű szakmai programok kidolgozását a fogyatékos hátrányos helyzetű gyermekek szakképzéséhez.


 Miközben mérnöktanárként a szakképzést vezette, kapcsolatba került a sajátos nevelési igényű, hátrányos helyzetű kamasz fiatalokkal és családjaikkal. Helyzetük, tanulási esélyeik javítása érdekében új képzési profil fejlesztésébe kezdett.

Szakmai tudását úgy kamatoztatta az iskolában, hogy kidolgozta a parképítés, parkgondozás szakmai anyagát a fiúk számára, a lányoknak a háztartás ès családellátás, valamint az egészségügyi tudnivalókat. Később megszervezte a szakmunkás bizonyítványhoz jutás elméleti és gyakorlati kivitelezését. Sok sajátos nevelési igényű fiatal kapott segítségével szakmunkás bizonyítványt, melynek értéke egyenértékű volt ép értelmű társaik bizonyítványával.

Hitt abban, hogy a fogyatékkal élő fiatalok odaadó, szeretetteljes munkával - önmagukhoz képest - eredményesen fejleszthetők. Osztályfőnökként is bebizonyította alkalmasságát erre a feladatra, melynek fő célja a segítségadás volt. Iskolai kereteken belül végzett szakmai és pedagógiai munkája példaértékű volt. Bár betegsége miatt rokkantnyugdíjba kényszerült, tenni akarása töretlen maradt.

2000 októberében egy ózdi tanoda önkéntes munkatársaként, hátrányos helyzetű roma fiatalok tanulássegítését, tehetséggondozását, felzárkóztatását végezte és kidolgozta önálló kisérleti programját : Házi tanítás roma családok körében.

Tanodai munkásságát a " Tanulás a családért " program keretében végezte, melynek kidolgozott és megvalósított projektjei a következők voltak : szocializációs és készségfejlesztő programok hátrányos helyzetű gyermekeknek ; pályaorientációs programok ; a továbbhaladás, a továbbtanulás feltételeinek biztosítása ; szabadidős programok szervezése, kirándulások ; hátránykompenzációs és innovatív programok a roma gyerekek integrációja érdekében ; az egészséges életmódra nevelést támogató egészségfejlesztő, valamint drogprevenciós programok kidolgozása és megvalósítása ; telepi egészségterv készítése roma fiataloknak és szüleiknek.

A szervezett szabadidős programok, a kidolgozott és megvalósított oktatási és egészségügyi projektek jól beilleszkedtek a közösségi értékek elsajátításába, illetve hatékonyan kapcsolódtak az iskolai oktató - nevelő munkához. Lelki labor működtetését tervezte, melynek azt a szerepet szánta, hogy pszichológus segítségével felhívja a gyermekek figyelmét az önbecsülés, önértékelés, jellemnevelés fontosságára. Dramatikus játék programjával játékossá tette a kicsik tanulását, vidám illemtanprogramokkal a viselkedéskultúra fejlesztésére irányította a fiatalok figyelmét.

2004 szeptemberében kidolgozta azt a patronáló - ès segítőprogramot, melyet házi tanításnak nevezett. Ennek cèlja az együttműködèsen alapuló értékrendszerek kompetenciájának előtérbe helyezése. Fejlesztőprogramja gyerekeknek, szociális munkája családoknak a multikulturális tapasztalatszerzés jó terepe volt a résztvevőknek.

Az önálló projektje, " A gyerekek sikere a családok öröme " modellkeresés a tanulási zavar tüneteit mutató roma gyerekek hátrányt kompenzáló fejlesztéséhez, a házitanítói rendszerben. Ezzel nagyszerű egyéni áldozatvállalást tanúsított a térségben : a roma családok otthonaiban fejtette ki önkéntesen segítő, felvilágosító, tanítói tevékenységét. Minden energiáját, anyagi lehetőségét a roma diákok felkészítésére, tanulássegítésére, szociális nelyzetükből fakadó hátrányaik enyhítésére használta fel.

Szerető gondoskodását, az általa patronált elképzelhetetlen szükségben élő családok gyerekei közül többen jó iskolai teljesítménnyel hálálják meg. A szellemi felemelés mellett a szociális helyzet javításán is fáradozik. A Hungarian Business Leaders Forum tagvállalatok segítő akciójának térségi koordinátora.

A szervezet ruhaneműt, élelmiszert, játékot és könyveket juttat az Ózd és térségében élő romák megsegítésére.

Szakmai segítője volt a ROMASTER Ösztöndíj Program elindításának, mely tehetséges fiatalok és családjaik hosszú távú megsegítését, tanulmányaik támogatását tűzte ki célul.

Egész személyisége rendkívüli elkötelezettséget bizonyít a tehettséggondozás iránt egy súlyos szociális gondokkal terhelt környezetben. Két évig mentorként vett részt az Útravaló Nemzeti Ösztöndíj Programban, védencei ma már középiskolában tanulnak.

A kisebbeket a telepen keresi fel, így folyamatosan tudja követni a roma családok mindennapjait, kiemelten annak a családnak az életkörülményeit, amelyben modellezi a házi tanítást.
(Folyt.köv.)Józsa Zoltán Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- ÁLPROFIL...

- Kifosztás...

- Áramlopás...

- Az Ózdi Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát...


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
HASZNOS
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Hírdetés!
Egészség
Hogy hány évig élünk azt nagyban befolyásolja a genetika és a környezetünk, de néhány szokással mi is tehetünk azért, hogy hosszú, boldog életet éljünk.
Nehéz lenne olyan dietetikust találni, aki nem ajánlaná a zöldségek fogyasztását. Van viszont egy olyan zöldség, melynek fogyasztásakor a szakértők óvatosságra intenek.
"Emberi"
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben