Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. március 20. kedd - Klaudia napja van.
Keresendő kifejezés:
Helyi hírek
Visszatekintés - Az ózdi házitanító (2. rész)
Ózdi Magazin | 2016.12.17. | Józsa Zoltán

Példaértékű elhivatottsággal a romák felemelkedéséért.

A rendszerváltás után Ózd közismerten problémás település lett, magas munkanélküliség és az elszegényedés jellemezte a várost. Tóth Józsefné Faggyas Erzsébet ebben az időben a helyi értelmi fogyatékos tanulókat oktató, nevelő és szakképző intézményben tanított és kezdte el a tanár - gyerek - szülő közös munkakapcsolat kiépítését a roma családok körében ; valamint újszerű szakmai programok kidolgozását a fogyatékos hátrányos helyzetű gyermekek szakképzéséhez. (1.rész ITT)


Örömmel tölti el, hogy önkéntes segítőjévé fogadhatta Eszter lányát, aki másoddiplomás gyógypedagógus, tanulásban akadályozottak fejlesztésére specializálódott pedagógiai szakos tanár. Tóth Eszter tavaly vette át diplomáját, és - édesanyjával együtt - szabadidejét áldozza a helyi roma családok felemelkedéséért vívott küzdelemhez.

Hogy segíthessek, szükséges, hogy " belelássak mindennapjaikba " - vélekedik Tóth Józsefné Faggyas Erzsébet. Munkájáról így vall :

- A romák más kultúrával és életvitellel rendelkező emberek, a más embereken való segítés érzése " sodort " feléjük.
- De azt is látták rajtam, hogy együtt akarok velük működni, így a gyerekek is hamar elfogadtak. A szülők, a gyerekek mindig tisztelettudóak velem szemben. Egy belső érzés azt sugallja, hogy menni kell! Elfogadtak, hiszen egy másfajta tanár - diák - szülő kapcsolatot alakítottam ki a roma családoknál, mint amit megszoktak. Mindig elismertem és tiszteletben tartom értékeiket. Nem életprogramokat ajánlok nekik, hanem az önálló döntés képességét, még akkor is, ha eddig csak kudarcban volt részük. A nyíltság, a törődés, a másik tiszteletben tartása, igények, elvárások kölcsönös kifejezése, valamint a megfelelő tanulási motivációk, stratégiák alkalmazása sikert jelentett a roma családoknak és gyermekeiknek. Nekem pedig elfogadást hozott. Sajnos a többségi társadalom egy része a mai napig előítélettel viseltetik a nehéz sorsú cigányság iránt. Az igaz, hogy sokkal könnyebb a másik embert elítélni, mint a kultúráját, a szokásait, az értékrendjét megismerni. Véleményem szerint egy másik kultúrával való megismerkedés nemhogy elszegényítene, inkább gazdagabbá tesz.

- A roma család az iskolától oktatást és nem nevelést vár el, erkölcsi értékrenddel ő ruházza fel a gyermekét. Ezért vállaltam házi tanítást roma családoknál, hogy belelássak mindennapjaikba, mert így jobban a segítségükre lehettem.

1992 - ben kezdte meg működését a Hungarian Business Leaders Forum ( HBLF ) a londoni The Prince of Wales International Business Leaders Forum magyarországi társszervezete. A HBLF kettős céllal jött létre. Részint minél szélesebb körben ismertté szeretnék tenni a vállalati társadalmi felelősségvállalás eszméjét, az etikus üzleti magatartást, valamint a vállalatok társadalmi szerepvállalását a fenntartható fejlődés érdekében. Részint pedig a saját példájukkal kívánnak élen járni abban, hogy nem elég beszélni a problémákról, hanem konkrét lépéseket is kell tenni. A HBLF azokat a vállalatokat tömöríti, melyeknek vezetői felismerték, hogy a társadalmi problémák megoldásában csak párbeszéddel és együttműködéssel érhető el kézzelfogható siker. A Károly walesi herceg által alapított nemzetközi szervezet magyarországi formációja már több alkalommal szervezte meg segítő akcióját az észak - borsodi térségben.

- 2008 decemberében már negyedik alkalommal került megszervezésre a HBLF esélyegyenlőségi munkacsoportjával közösen a karácsonyi ünnepi akció a hátrányos helyzetű roma családok megsegítésére. Jó dolog az ajándékozás, különösen akkor, ha azt rászoruló emberek kapják! Az ilyen segítő akciók betöltik a küldetésüket, hiszen az ajándékok a támogatók által megjelölt társadalmi csoportokhoz kerülnek. Ezzel a hátrányos helyzetű emberek ünnepi örömét teszik boldogabbá. "
Jó egészséget, töretlen lelkesedést és további sikereket kívánunk Tóth Józsefné, az ózdi házi tanító áldásos tevékenységéhez!
(Folyt.köv.)

1.rész ITT>>>

Forrás : Tanító ( Józsa Zoltán, módszertani folyóirat)
Józsa Zoltán
Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- TÁJÉKOZTATÁS - FORGALMI REND VÁLTOZÁSRÓL...

- Baltanyéllel lezárt vita Ózdon...

- T Á J É K O Z T A T Ó!

- Átadták a német kamara 2018. évi szakképzési díjait...


Címlapon:

Az itt áttelelő madarak etetése az összefüggő hótakaró idején nagyon fontos. Apró tetteinkkel, a madarak etetésével megmenthetjük a természetben élő szárnyas barátainkat.
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi Hírek
ÓzdEgy korábbi vitás ügyet baltanyéllel zárt le egy fiatalkorú fiú Ózdon. A sértett súlyos sérüléseket szenvedett.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
BorsodnádasdKülöndíjat kapott Farkas Elek borsodnádasdi egyéni vállalkozó virtuális párolgás pályázata.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd”Nem feltétlenül baj, ha időnként rossz döntést hozunk, hiszen levonhatjuk a következtetéseket, tanulhatunk belőle.„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Bármennyire erős a természetünk, bármilyen rossz szokásokat alakítottunk ki, meg tudunk változni, de csak akkor, ha meg akarunk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
HASZNOS
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Hírdetés!
Egészség
A kutatásból kiderült, azok, akik naponta két pohár sört vagy bort fogyasztottak 18 százalékkal kisebb eséllyel haláloztak el idejekorán.
Világnézettől függetlenül ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy átgondoljuk a mindennapjainkat és próbáljunk megszabadulni káros szokásainktól.
"Emberi"
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben