Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. május 24. péntek - Eliza,Eszter napja van.
Keresendő kifejezés:
Helyi hírek
Visszatekintés - Az ózdi házitanító (2. rész)
Ózdi Magazin | 2016.12.17. | Józsa Zoltán

Példaértékű elhivatottsággal a romák felemelkedéséért.

A rendszerváltás után Ózd közismerten problémás település lett, magas munkanélküliség és az elszegényedés jellemezte a várost. Tóth Józsefné Faggyas Erzsébet ebben az időben a helyi értelmi fogyatékos tanulókat oktató, nevelő és szakképző intézményben tanított és kezdte el a tanár - gyerek - szülő közös munkakapcsolat kiépítését a roma családok körében ; valamint újszerű szakmai programok kidolgozását a fogyatékos hátrányos helyzetű gyermekek szakképzéséhez. (1.rész ITT)


Örömmel tölti el, hogy önkéntes segítőjévé fogadhatta Eszter lányát, aki másoddiplomás gyógypedagógus, tanulásban akadályozottak fejlesztésére specializálódott pedagógiai szakos tanár. Tóth Eszter tavaly vette át diplomáját, és - édesanyjával együtt - szabadidejét áldozza a helyi roma családok felemelkedéséért vívott küzdelemhez.

Hogy segíthessek, szükséges, hogy " belelássak mindennapjaikba " - vélekedik Tóth Józsefné Faggyas Erzsébet. Munkájáról így vall :

- A romák más kultúrával és életvitellel rendelkező emberek, a más embereken való segítés érzése " sodort " feléjük.
- De azt is látták rajtam, hogy együtt akarok velük működni, így a gyerekek is hamar elfogadtak. A szülők, a gyerekek mindig tisztelettudóak velem szemben. Egy belső érzés azt sugallja, hogy menni kell! Elfogadtak, hiszen egy másfajta tanár - diák - szülő kapcsolatot alakítottam ki a roma családoknál, mint amit megszoktak. Mindig elismertem és tiszteletben tartom értékeiket. Nem életprogramokat ajánlok nekik, hanem az önálló döntés képességét, még akkor is, ha eddig csak kudarcban volt részük. A nyíltság, a törődés, a másik tiszteletben tartása, igények, elvárások kölcsönös kifejezése, valamint a megfelelő tanulási motivációk, stratégiák alkalmazása sikert jelentett a roma családoknak és gyermekeiknek. Nekem pedig elfogadást hozott. Sajnos a többségi társadalom egy része a mai napig előítélettel viseltetik a nehéz sorsú cigányság iránt. Az igaz, hogy sokkal könnyebb a másik embert elítélni, mint a kultúráját, a szokásait, az értékrendjét megismerni. Véleményem szerint egy másik kultúrával való megismerkedés nemhogy elszegényítene, inkább gazdagabbá tesz.

- A roma család az iskolától oktatást és nem nevelést vár el, erkölcsi értékrenddel ő ruházza fel a gyermekét. Ezért vállaltam házi tanítást roma családoknál, hogy belelássak mindennapjaikba, mert így jobban a segítségükre lehettem.

1992 - ben kezdte meg működését a Hungarian Business Leaders Forum ( HBLF ) a londoni The Prince of Wales International Business Leaders Forum magyarországi társszervezete. A HBLF kettős céllal jött létre. Részint minél szélesebb körben ismertté szeretnék tenni a vállalati társadalmi felelősségvállalás eszméjét, az etikus üzleti magatartást, valamint a vállalatok társadalmi szerepvállalását a fenntartható fejlődés érdekében. Részint pedig a saját példájukkal kívánnak élen járni abban, hogy nem elég beszélni a problémákról, hanem konkrét lépéseket is kell tenni. A HBLF azokat a vállalatokat tömöríti, melyeknek vezetői felismerték, hogy a társadalmi problémák megoldásában csak párbeszéddel és együttműködéssel érhető el kézzelfogható siker. A Károly walesi herceg által alapított nemzetközi szervezet magyarországi formációja már több alkalommal szervezte meg segítő akcióját az észak - borsodi térségben.

- 2008 decemberében már negyedik alkalommal került megszervezésre a HBLF esélyegyenlőségi munkacsoportjával közösen a karácsonyi ünnepi akció a hátrányos helyzetű roma családok megsegítésére. Jó dolog az ajándékozás, különösen akkor, ha azt rászoruló emberek kapják! Az ilyen segítő akciók betöltik a küldetésüket, hiszen az ajándékok a támogatók által megjelölt társadalmi csoportokhoz kerülnek. Ezzel a hátrányos helyzetű emberek ünnepi örömét teszik boldogabbá. "
Jó egészséget, töretlen lelkesedést és további sikereket kívánunk Tóth Józsefné, az ózdi házi tanító áldásos tevékenységéhez!
(Folyt.köv.)

1.rész ITT>>>

Forrás : Tanító ( Józsa Zoltán, módszertani folyóirat)
Józsa Zoltán
Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- ÁLPROFIL...

- Kifosztás...

- Áramlopás...

- Az Ózdi Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát...


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
HASZNOS
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Hírdetés!
Egészség
Hogy hány évig élünk azt nagyban befolyásolja a genetika és a környezetünk, de néhány szokással mi is tehetünk azért, hogy hosszú, boldog életet éljünk.
Nehéz lenne olyan dietetikust találni, aki nem ajánlaná a zöldségek fogyasztását. Van viszont egy olyan zöldség, melynek fogyasztásakor a szakértők óvatosságra intenek.
"Emberi"
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben