Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. március 20. kedd - Klaudia napja van.
Keresendő kifejezés:
Helyi hírek
Újraindulhat a farkaslyuki bányászat
Ózdi Magazin | 2016.12.22. |

Akár már a jövő nyáron újraindulhat a farkaslyuki barnaszénbányászat. A szenet a helyi lakosságnak adnák el, később talán egy speciális erőműnek. /írja a Világgazdaság/Képünk illusztráció!

Húsz év után a jövő nyáron, esetleg ősszel indulhat újra a farkaslyuki barnaszénbányászat. A munka már most is folyhatna, ha az előkészületekre létrehozott Ózdi Szénbányák Zrt. az erre szánt négy év alatt a tervezett 4 kilométer helyett nem csak 350 méternyi kutatóvájatot alakított volna ki – erről a társaság vezérigazgatója, Ornódi László Istvánné tájékoztatta a Világgazdaságot. A két hazai magánszemély tulajdonában lévő, és az ő tagi kölcsöneikből finanszírozott társaság mára veszteségessé vált, ezért magára a bányászatra a napokban egy pénzügyi befektető, Fülöp Péter új céget hozott létre, Farkaslyuki Szénbányák Zrt. néven.

Utóbbi élén is Ornódi László Istvánné áll. Mint elmondta, Farkaslyukon januárban még nyolc kutatóvájatot alakítanak ki, majd tavasszal elkészítik a vizsgálatok zárójelentését. A környezetvédelmi és a további engedélyek megszerzése, valamint a terület bányatelekké nyilvánítása után 100-150 fővel indulhat a termelés. A farkaslyuki bánya 7,34 millió tonna barnaszenet rejt, és közel ugyanennyit a szomszédos, csernelyi szénmező is. A bánya a felfutás után évi 100-150 ezer tonna, kilogrammonként 16 ezer kilojoule fűtőértékű szenet ígér. A munka a hagyományos, kézi jövesztéssel folyna, mert a bányagép porítaná a szenet. Márpedig a magas fűtőértékű energiahordozóra darabos formában lesz szükség, előzetes felmérések szerint ugyanis évi 40 ezer tonna adható el belőle az érintett térségben.

Később esetleg az Ózdon egy japán partnerrel építendő, magyar állami tulajdonú bányavállalatnak adnák el a szenet. A külföldi cég hozná az úgynevezett tisztaszén- (CCS) technológiát, amely nélkül az országban már nem épülhet szénerőmű. A részletekről a vezérigazgató illetékesség híján nem nyilatkozott, de a Gas Review szerint hamarosan piacra kész lesz a Japan CCS társaság szén-dioxid-leválasztó, -begyűjtő, -szállító és föld alatti tároló, azaz CCS-technológiája. A Hokkaidó szigetén 2012 óta működő kísérleti üzem – Japánban a legelső – tesztje 2020-ig tart, a megoldással évi 100 tonna szén-dioxid juttatható tartósan a föld mélyébe. (Előfordulhat, hogy ez a cég a kiszemelt partner.) A Világgazdaság információja szerint 3-4 éve partnereivel a Mol is vizsgálta, hogy uniós forrásból felmérje a szén-dioxid-tárolás lehetőségeit, saját, kimerült szénhidrogénmezőin.

Magyarországon 2014-ben 635,7 ezer tonna barnaszenet hoztak fel a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal adatai szerint, vagyis négyszer-ötször többet, mint amennyi a farkaslyuki tervekben szerepel. Az ország földtani barnakőszénvagyona 3,2 milliárd tonna, ebből 2,2 milliárd tonna termelhető ki gazdaságosan. Feleennyi feketekőszenünk van, és másfélszer ennyi a lignitünk.

A legjelentősebb hazai szénbányászat a Mátrai Erőmű visontai és bükkábrányi lignitbányájában folyik. Barnaszenet az Eoszén Kft. Bakonyszentkirályon hoz fel (évi 20-25 ezer tonnát), az Ormosszén Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (évi bő 50 ezer tonnát) és a Duszén Kft. Dudaron, elsősorban a mezőgazdaságnak. A Calamintes Nagymányok térségében készült évi 100 ezer tonna barnaszén bányászatára, a Vértesi Erőmű mélyművelésű, márkushegyi bányája viszont 2014 végén bezárt. A feketeszén külfejtését 2014 végén indította újra a Pécs melletti Vasason a PANNON Hőerőmű. Minden ezer tonna felhozott szén után – tehát fűtőértéktől függetlenül – 2516 forint jövedéki adót kell fizetni.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- TÁJÉKOZTATÁS - FORGALMI REND VÁLTOZÁSRÓL...

- Baltanyéllel lezárt vita Ózdon...

- T Á J É K O Z T A T Ó!

- Átadták a német kamara 2018. évi szakképzési díjait...


Címlapon:

Az itt áttelelő madarak etetése az összefüggő hótakaró idején nagyon fontos. Apró tetteinkkel, a madarak etetésével megmenthetjük a természetben élő szárnyas barátainkat.
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi Hírek
ÓzdEgy korábbi vitás ügyet baltanyéllel zárt le egy fiatalkorú fiú Ózdon. A sértett súlyos sérüléseket szenvedett.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
BorsodnádasdKülöndíjat kapott Farkas Elek borsodnádasdi egyéni vállalkozó virtuális párolgás pályázata.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd”Nem feltétlenül baj, ha időnként rossz döntést hozunk, hiszen levonhatjuk a következtetéseket, tanulhatunk belőle.„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Bármennyire erős a természetünk, bármilyen rossz szokásokat alakítottunk ki, meg tudunk változni, de csak akkor, ha meg akarunk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
HASZNOS
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Hírdetés!
Egészség
A kutatásból kiderült, azok, akik naponta két pohár sört vagy bort fogyasztottak 18 százalékkal kisebb eséllyel haláloztak el idejekorán.
Világnézettől függetlenül ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy átgondoljuk a mindennapjainkat és próbáljunk megszabadulni káros szokásainktól.
"Emberi"
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben