Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. október 19. péntek - Nándor napja van.
Keresendő kifejezés:
Helyi hírek
Visszatekintés - A város gyökerei... Megmentik - e az ózdi kolóniákat?
Ózdi Magazin | 2017.01.04. | Józsa Zoltán

Ózdi munkáskolóniák... érték - és örökségvédelem. Trianon előtt a vasgyár tulajdonosai fontosnak tartották szociokulturális szempontból is az egyedi építészeti megoldásokkal büszkélkedő telepek megépítését. A kolóniák az észak - borsodi város történelmi, ipartörténeti értékei. Óvni, védeni kell ezeket az építészeti ritkaságokat!
Kordokumentumnak is tekinthető ma már az alábbi cikkben szereplő kötet, mert a témája mindig aktuális lesz, marad.

A város gyökerei
Megmentik - e az ózdi kolóniákat?

Csontos Györgyi építész és Vass Tibor muzeológus közösen megírt, most megjelent " Ózdi munkáskolóniák ( 1861 - 1970 ) " című munkája a teljesség igényével térképezi fel az ózdi munkáslakások történetét, építészeti megoldásait, a város életében betöltött helyét. A kiadvány a Kráter Műhely Egyesület gondozásában jelent meg.

A fiatal építész 1990 - ben érettségizett az ózdi József Attila Gimnáziumban. A diploma megszerzése után az Építészmester Iskola mesterképzőjében tanult, s jelenleg a Finta Stúdió építésze. Több építészeti szakfolyóiratban publikál. Vass Tibor helytörténész, 79 éves, a Gyártörténeti Mùzeum igazgatója volt. Gazdag munkásságát 45 megjelent tanulmánya fémjelzi, ebbôl 5 könyv alakban került az olvasók kezébe. A társszerzők a könyv megírásáról, a történelmi háttérről nyilatkoztak lapunknak.

Csontos Györgyi : Próbáltuk a könyvet úgy megírni, hogy közérthető és szakmai is legyen. Remélem ez az egyensúly megvan végig a könyvben.

Vass Tibor : Ha a vasgyárat nem telepítik le 1846 - 47 - ben Ózdon, akkor nem tudnánk beszélni a munkáskolóniákról. A létrehozása szükségszerűvé vált, mivel ide kellett hozni a szakmunkásokat, mert az itteni lakosság földműveléssel, állattenyésztéssel, fakitermeléssel és erdei gyümölcsök gyüjtésével foglalkozott. Olyan személyek telepedtek le, akiknek a gyár boztosította a kolónialakásokat, amit munkáskolóniának, lakótelepnek is neveztek.

- Mikor kezdődött a munkáskolóniák építése?

Vass Tibor : 1861 - ben kezdődött és 1970 - ben fejeződött be. Az eltelt 110 év alatt a régi típusú lakások helyett modernebbeket, újabbakat kellett építeni.

Csontos Györgyi : A legértékesebb kolóniák még megvannak. Az viszont sajnálatos tény, hogy az emberek nem állnak neki a kolóniákat felújítani, de megértem a megélhetési gondok miatt. Ezt a problémát városi szinten kellene kezelni.

- Milyen mélységben törekedtek a téma feldolgozására?

Vass Tibor : Húsz évvel ezelőtt elkészítettem az ózdi munkáslakásoknak és a lakásbelsők történeti munkáját, de nem építész szemmel. Dobosy László, a Városi Múzeum igazgatója hívta fel Csontos Györgyi figyelmét a munkáskolóniákról készült anyagra. Ő ezt építész szemmel bővítette, s egy év leforgása alatt, idén tavaszra állt össze az egész mű. A fő gond az volt : hogyan tudjuk közkinccsé tenni? Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet arra : mentsük meg az ózdi kolóniákat, mert a szegény nyugdíjas embereknek nincsen arra lehetőségük, hogy a lakásukat felújítsák.

- Mi motiválja a szerzőt ilyen témájú kiadvány készítésekor?

Vass Tibor : Az ózdi helytörténet, így az iparvasút története is sok embert érdekel. Különleges volt a hétesi fogaspálya, a vasút története. Ennek az óhajnak akarok eleget tenni a következő könyvvel, ha lehet, még ebben az esztendőben.

Csontos Györgyi : Az volt a felhajtóerő e könyv elkészítésében, hogy mint ózdi származású építész, ezeket az épületeket együttesen fontosnak tartom, kellőképpen érdekesnek látom. Felvállaltam bizonyos munkát annak érdekében. Az értékmentéshez helyi és központi akarat is kellene. Tapasztaltam, ha " feldobódik " egy ilyen téma, lelkesednek az emberek. Én optimista vagyok.

Forrás : Déli Hírlap, 2001. július 18. - Józsa Zoltán
Tisztelettel!

Józsa ZoltánKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Kifosztás...

- Áramlopás...

- Az Ózdi Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát...

- Sikerrel lezajlott az I. Kárpát-medencei Önkéntes Tűzoltózenekari Találkozó...


Címlapon:

Ózd Gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrök azt a férfit, aki magát egy szolgáltató munkatársának kiadva megtévesztett egy idős asszonyt Ózdon, akinek lakásából ellopta mobiltelefonját.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Putnok Lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást az Ózdi Rendőrkapitányság egy 41 éves putnoki férfival és 28 éves feleségével s
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
HASZNOS
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Hírdetés!
Egészség
Hogy hány évig élünk azt nagyban befolyásolja a genetika és a környezetünk, de néhány szokással mi is tehetünk azért, hogy hosszú, boldog életet éljünk.
Nehéz lenne olyan dietetikust találni, aki nem ajánlaná a zöldségek fogyasztását. Van viszont egy olyan zöldség, melynek fogyasztásakor a szakértők óvatosságra intenek.
"Emberi"
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben