Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 18. csütörtök - Piroska napja van.
Keresendő kifejezés:
Helyi hírek
Visszatekintés - A város gyökerei... Megmentik - e az ózdi kolóniákat?
Ózdi Magazin | 2017.01.04. | Józsa Zoltán

Ózdi munkáskolóniák... érték - és örökségvédelem. Trianon előtt a vasgyár tulajdonosai fontosnak tartották szociokulturális szempontból is az egyedi építészeti megoldásokkal büszkélkedő telepek megépítését. A kolóniák az észak - borsodi város történelmi, ipartörténeti értékei. Óvni, védeni kell ezeket az építészeti ritkaságokat!
Kordokumentumnak is tekinthető ma már az alábbi cikkben szereplő kötet, mert a témája mindig aktuális lesz, marad.

A város gyökerei
Megmentik - e az ózdi kolóniákat?

Csontos Györgyi építész és Vass Tibor muzeológus közösen megírt, most megjelent " Ózdi munkáskolóniák ( 1861 - 1970 ) " című munkája a teljesség igényével térképezi fel az ózdi munkáslakások történetét, építészeti megoldásait, a város életében betöltött helyét. A kiadvány a Kráter Műhely Egyesület gondozásában jelent meg.

A fiatal építész 1990 - ben érettségizett az ózdi József Attila Gimnáziumban. A diploma megszerzése után az Építészmester Iskola mesterképzőjében tanult, s jelenleg a Finta Stúdió építésze. Több építészeti szakfolyóiratban publikál. Vass Tibor helytörténész, 79 éves, a Gyártörténeti Mùzeum igazgatója volt. Gazdag munkásságát 45 megjelent tanulmánya fémjelzi, ebbôl 5 könyv alakban került az olvasók kezébe. A társszerzők a könyv megírásáról, a történelmi háttérről nyilatkoztak lapunknak.

Csontos Györgyi : Próbáltuk a könyvet úgy megírni, hogy közérthető és szakmai is legyen. Remélem ez az egyensúly megvan végig a könyvben.

Vass Tibor : Ha a vasgyárat nem telepítik le 1846 - 47 - ben Ózdon, akkor nem tudnánk beszélni a munkáskolóniákról. A létrehozása szükségszerűvé vált, mivel ide kellett hozni a szakmunkásokat, mert az itteni lakosság földműveléssel, állattenyésztéssel, fakitermeléssel és erdei gyümölcsök gyüjtésével foglalkozott. Olyan személyek telepedtek le, akiknek a gyár boztosította a kolónialakásokat, amit munkáskolóniának, lakótelepnek is neveztek.

- Mikor kezdődött a munkáskolóniák építése?

Vass Tibor : 1861 - ben kezdődött és 1970 - ben fejeződött be. Az eltelt 110 év alatt a régi típusú lakások helyett modernebbeket, újabbakat kellett építeni.

Csontos Györgyi : A legértékesebb kolóniák még megvannak. Az viszont sajnálatos tény, hogy az emberek nem állnak neki a kolóniákat felújítani, de megértem a megélhetési gondok miatt. Ezt a problémát városi szinten kellene kezelni.

- Milyen mélységben törekedtek a téma feldolgozására?

Vass Tibor : Húsz évvel ezelőtt elkészítettem az ózdi munkáslakásoknak és a lakásbelsők történeti munkáját, de nem építész szemmel. Dobosy László, a Városi Múzeum igazgatója hívta fel Csontos Györgyi figyelmét a munkáskolóniákról készült anyagra. Ő ezt építész szemmel bővítette, s egy év leforgása alatt, idén tavaszra állt össze az egész mű. A fő gond az volt : hogyan tudjuk közkinccsé tenni? Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet arra : mentsük meg az ózdi kolóniákat, mert a szegény nyugdíjas embereknek nincsen arra lehetőségük, hogy a lakásukat felújítsák.

- Mi motiválja a szerzőt ilyen témájú kiadvány készítésekor?

Vass Tibor : Az ózdi helytörténet, így az iparvasút története is sok embert érdekel. Különleges volt a hétesi fogaspálya, a vasút története. Ennek az óhajnak akarok eleget tenni a következő könyvvel, ha lehet, még ebben az esztendőben.

Csontos Györgyi : Az volt a felhajtóerő e könyv elkészítésében, hogy mint ózdi származású építész, ezeket az épületeket együttesen fontosnak tartom, kellőképpen érdekesnek látom. Felvállaltam bizonyos munkát annak érdekében. Az értékmentéshez helyi és központi akarat is kellene. Tapasztaltam, ha " feldobódik " egy ilyen téma, lelkesednek az emberek. Én optimista vagyok.

Forrás : Déli Hírlap, 2001. július 18. - Józsa Zoltán
Tisztelettel!

Józsa ZoltánKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Visszapillantó – „üveges”- tekintet...

- Lezárt ügyek: Uzsorás család felelhet a bíróságon...

- Lezárt ügyek: Bíróság elé állhat az ittas sofőr...

- „Kicsinyeskedés, elferdítés fideszes képviselő módra...”


Címlapon:

Ózd Egy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Útjára indult a WikiLeaks mintájára felépített FaithLeaks, a vallási szervezetek ügyeit kitálaló honlap.
A választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat az igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg a kitűzést követően, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már kiszámolhatóak a legfontosabb határnapok.
Ózd A 2018. január 18-án (csütörtökön) 9.00 órakor kezdődő képviselő-testületi ülés meghívója, előterjesztései.
Helyi Hírek
CernelyVádemelési javaslattal éltek az ózdi rendőrök azokkal a gyanúsítottakkal szemben, akik Csernely településen több, egzisztenciálisan kiszolgáltatott helyzetben lévő család részére adtak kölcsönt irreálisan magas kamatra.
Bíróság elé állítási javaslattal élt a rendőrség azzal a férfival szemben, aki Járdánházán szeszes italtól befolyásolt állapotban vezette autóját.
ÓzdEgy belefutott - számomra el nem hanyagolható bejegyzés apropóján gondoltam publikálni (szerk.)
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
Ózd„A természetben, kezdetben minden harmóniában létezett, és működött. Mi azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy szétválasszuk azt, ami összetartozik.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
HASZNOS
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Hírdetés!
Egészség
A szívrohamon átesett nők közül kevesebb halna meg, ha ugyanazt a kezelést kapnák, mint a férfiak.
Van, akinek a kedvenc tevékenysége, és van, aki csak időpocsékolásnak tartja. Így vagy úgy, de átlagosan nyolc órát fel kell áldoznunk a napunkból, hogy kialudjuk magunkat
"Emberi"
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben