Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. május 21. kedd - Konstantin napja van.
Keresendő kifejezés:
Helyi hírek
Visszatekintés - Finomhengerműi munkássorsok... (1. rész)
Ózdi Magazin | 2017.02.12. | Józsa Zoltán

"Az Ózdi Finomhengermű a századfordulós Ózd központját képező Törzsgyár nyugati részébe települt az elavult forrasztó -és kavaróüzem helyére. A gyárterület kerítéssel körülvett, zárt ipari terület, egyfajta zárvány a várostestben." (forrás:műemlékem.hu). - Józsa Zoltán 2002-ben megjelent cikke a "Visszatekintés" rovatunk mai témája.
Vitkó István: "A megegyezés hívei vagyunk,és dolgozni szeretnénk"

A finomhengerműi sorozatok a XX. század elején épültek, s 1913-1915 között az Ózdi Kohászati Társaság legfiatalabb üzemeként kezdte meg működését a Finomhengermű. Ma is speciális hengerelt termékeket állítanak elő.1989 után nagy változások történtek Ózdon, mivel az Ózdi Kohászati Üzemek válságba került.1991 júliusában alakult meg hazánk első dolgozói többségű társasága, a Finomhengermű Munkás Kft. 2,1 millió törzstőkével, mely összegből 1,1 millió forintot a közel 500 dolgozó adott össze. Az anyavállalat,az ÓKÜ pedig a 48 százaléknyi üzletrész fejében a termelő-berendezéseket adta. Sok munkával,lemondással és minimális állami támogatással a cég talpon maradt, az Ózdi Kohászati Üzemek részét a Munkás Kft.megvásárolta, így az 100 százalékos dolgozói tulajdonba került. A működés stabilizálása érdekében később az ÁPV Rt. 75 millió forint tőkeemelést hajtott végre, a dolgozói tulajdon aránya 12 százalék lett.

Ukrán többségi tulajdon

2002. elején került a cég ukrán többségi tulajdonba, s azt az igéretet kaptuk, hogy folyamatos lesz a bugaellátás, nekünk csak dolgozni kell. A minimálbér emelésekor a fizetések "összetorlódása" miatt kompenzációt kértünk,9,5 százalékot kaptunk,Vaszylenko Volodymyer ügyvezető igazgató úr szerint pedig 10,5 százalékot. A tulajdonosváltás után figyelmeztettem Vaszylenko urat, hogy rendezze a munkaügyi viszonyokat, kössön egyéni munkaszerződést minden dolgozóval, kerüljön rendezésre az állománytábla is. Ez nem történt meg. Javaslatot tett a szakszervezet a betegállományban lévők, valamint a fizetett szabadság kiadásának kérdéseire is. 2002.márciustól szeptemberig négyműszakos munkarendre tért át az üzem a korábbi három műszak helyett - mondta a Munka-lap érdeklődésére Vitkó István szakszervezeti titkár.
Még az előző ügyvezetés idején 2001 novemberében állt át a Munkás Kft. a négyműszakos munkarendről 3 műszakos termelésre, de akkor a 20%-os folyamatos műszakpótlék beépítésre került a dolgozók alapbérébe. A szakszervezeti vezető tájékoztatása szerint áprilisban az ukrán tulajdonos azt kérte, hogy havi 5000 tonnát termeljenek.

5300 tonnát állítottak úgy elő, hogy sok munkâs 10-11 napot dolgozott. Ez olyan formában került rendezésre, hogy a dolgozók bizonyos részének kifizetésre kerültek a plusz napok,mások pedig szabadnappal "lecsúsztatták". Megfogalmazása szerint azonban hiába hengereltek 5000 tonnát, az áruraktárba került,s nem igazán volt rá vevő. Közben a szakszervezeti titkár a kezembe adta annak a levélnek a másolatát, amelyet november 14-én küldött Szőke Károly, a Vasas Szakszervezeti Szövetseg elnöke Dr.Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter részére. A levél emlékeztet arra, hogy az elmúlt évtizedben jelentős kapacitáscsökkenés következett be a hazai acéliparban, mivel Magyarország mennyiségi korlátozást vállalt az acéltermékek előállításában. Másrészt leépítette az állami támogatásokat és a piaci folyamatokra bízta a hazai acélipari vállalkozásokat. Az érdekvédelmi szövetség állâspontja ertelmében indokolt, hogy állami támogatás hiányában a hazai acélgyártók legalább a vámpótlékok által nyújtható védővámok hatályban tartásával kapjanak segítő védelmet. Ez a gazdaságosság, valamint a foglalkoztatás tekintetében egyaránt a stabil működés fenntarttását szolgálja.

Kompenzációs tárgyalások

A három műszakra való áttérés azt jelentette, hogy a dolgozók havi keresete nettó 10 ezer forinttal csökkent, elestek ugyanis a 20%-os műszakpótléktól, ezért kértük a kompenzációt. Közben tárgyaltunk a munkaügyi miniszterrel, aki megerősített bennünket abban,hogy a cég csak úgy kaphat támogatást, ha rendeződnek a munkaügyi viszonyok. A cég a szakszervezet által véleményeztetett pályázatot nyújt be, s a kollektív szerződés is rendben van. Október 1-jén a kompenzâcióról folytatott tárgyaláson részt vett Bodnár József, a Vasas Szakszervezet Borsod megyei titkára is, valamint a Vasas Szakszervezet alelnöke, Balogh Béla,s úgy álltunk fel, hogy minden rendben van. Megegyezésre jutottunk a kompenzáció mértékében és csak aláírjuk a legépelés után. A megállapodás nem került aláírásra, az ügyvezető közölte, hogy számára nem előnyös ez a szerződés. A szakszervezeti titkár hangsúlyozta, hogy az ügyvezető 2003.január elsejével felmondta a kollektív szerződést, ami a törvények szerint jövő év március 31-ig hatályban van. Megerősítette: nem fogadható el, hogy a dolgozókat sújtó megszorító intézkedések történjenek, így a délutános és éjszakás pótlék, a felmondási idő és a vegkielégítés időtartamának csökkentése, valamint az étkezési hozzájárulás megvonása a kollektív szerződés lejárta után.

Munkásgyűlések

Vitkó István arról is tájékoztatott, hogy az ügyvezető október elején tartott egy úgynevezett munkásgyűlést, ahol a vezetőktől a műszakvezetőkig bezárólag vettek részt,ahol próbálta megmagyarázni, hogy mit akar megszüntetni a kollektív szerződésből, mert "amiért a dolgozók nem dolgoznak meg, azért ő nem fizet". Erre az eseményre a szakszervezet nem kapott meghívót, a vezetőkön kivül a munkások nem képviseltették magukat. A finomhengermű szakszervezete november 16-án munkásgyűlést rendexett,ahol Bodnár József mellett a 481 dolgozóból jelen voltak 250-300-an.
A gyűlést az eddigi eredménytelen tárgyalâsok miatt hívtuk össze és a kompenzációra tett javaslatunkat aláírásgyűjtéssel (255 fő) , valamint jelenlétükkel nyomatékosították a dolgozók. Szóban es írásban is meghívtam Vaszylenko urat, de őt meghatalmazottja, Oleg Boleus kereskedelmi-és marketing osztályvezető képviselte. Elmondtam a jelenlévőknek a sikertelen tárgyalás történetét,valamint azt, amivel nem tudunk egyetérteni. A kollektív szerződés olyan pontjait mondták fell, amelyek az ügyvezető véleménye szerint privilégiumot jelentenek a magyar dolgozóknak. Az osztályvezető döntési joggal nem rendelkezett, így új időpontot kértünk a tárgyalás folytatására. Fenntartjuk a tárgyalási szándékot, s mert három munkanapot adtunk arra, hogy tárgyaljunk, mi adtunk "kedvezményt". Oleg Boleus úr úgy érvelt a gyűlésen,hogy a dolgozók követelésének az ügyvezető helyt adni nem tud.Bodnár úr felajánlotta az egyeztetési tárgyalâsokat döntőbíró segítségévell. A munnkâsgyűlés felhatalmazott bennünket arra, hogy tárgyaljunk,de ha nem jutunk egyezségre, akkor tovább kell lépni, s a figyelmeztető sztrájk sem kizárható lépés. A megegyezés hívei vagyunk,és dolgozni szeretnénk.

Szakszervezeti koncepció

A szakszervezet kidolgozott egy koncepciót, amely Vitkó István megfogalmazása szerint olyan, ha a cégvezetés "belemegy", akkor a vállalat is jobb "színben"fog feltűnni, s a dolgozók is elfogadják. Ha nem tudnak megâllapodni,ez a probléma tovább fog fekélyesedni. Az volna a célszerű,ha a munkaügyi minisxter és a kormány is arra törekedne, hogy Ózdon minél hamarabb munkahelyeket teremtsenek. Hogy az embereket át lehessen képezni, legyen alternatívája a munkavállalóknak.Józsa Zoltán

Munka-lap, Munkavállalók érdekvédelmi folyóirata,
2002.decemberKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- ÁLPROFIL...

- Kifosztás...

- Áramlopás...

- Az Ózdi Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát...


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
HASZNOS
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Hírdetés!
Egészség
Hogy hány évig élünk azt nagyban befolyásolja a genetika és a környezetünk, de néhány szokással mi is tehetünk azért, hogy hosszú, boldog életet éljünk.
Nehéz lenne olyan dietetikust találni, aki nem ajánlaná a zöldségek fogyasztását. Van viszont egy olyan zöldség, melynek fogyasztásakor a szakértők óvatosságra intenek.
"Emberi"
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben