Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 18. csütörtök - Piroska napja van.
Keresendő kifejezés:
Helyi hírek
Visszatekintés - Finomhengerműi munkássorsok... (1. rész)
Ózdi Magazin | 2017.02.12. | Józsa Zoltán

"Az Ózdi Finomhengermű a századfordulós Ózd központját képező Törzsgyár nyugati részébe települt az elavult forrasztó -és kavaróüzem helyére. A gyárterület kerítéssel körülvett, zárt ipari terület, egyfajta zárvány a várostestben." (forrás:műemlékem.hu). - Józsa Zoltán 2002-ben megjelent cikke a "Visszatekintés" rovatunk mai témája.
Vitkó István: "A megegyezés hívei vagyunk,és dolgozni szeretnénk"

A finomhengerműi sorozatok a XX. század elején épültek, s 1913-1915 között az Ózdi Kohászati Társaság legfiatalabb üzemeként kezdte meg működését a Finomhengermű. Ma is speciális hengerelt termékeket állítanak elő.1989 után nagy változások történtek Ózdon, mivel az Ózdi Kohászati Üzemek válságba került.1991 júliusában alakult meg hazánk első dolgozói többségű társasága, a Finomhengermű Munkás Kft. 2,1 millió törzstőkével, mely összegből 1,1 millió forintot a közel 500 dolgozó adott össze. Az anyavállalat,az ÓKÜ pedig a 48 százaléknyi üzletrész fejében a termelő-berendezéseket adta. Sok munkával,lemondással és minimális állami támogatással a cég talpon maradt, az Ózdi Kohászati Üzemek részét a Munkás Kft.megvásárolta, így az 100 százalékos dolgozói tulajdonba került. A működés stabilizálása érdekében később az ÁPV Rt. 75 millió forint tőkeemelést hajtott végre, a dolgozói tulajdon aránya 12 százalék lett.

Ukrán többségi tulajdon

2002. elején került a cég ukrán többségi tulajdonba, s azt az igéretet kaptuk, hogy folyamatos lesz a bugaellátás, nekünk csak dolgozni kell. A minimálbér emelésekor a fizetések "összetorlódása" miatt kompenzációt kértünk,9,5 százalékot kaptunk,Vaszylenko Volodymyer ügyvezető igazgató úr szerint pedig 10,5 százalékot. A tulajdonosváltás után figyelmeztettem Vaszylenko urat, hogy rendezze a munkaügyi viszonyokat, kössön egyéni munkaszerződést minden dolgozóval, kerüljön rendezésre az állománytábla is. Ez nem történt meg. Javaslatot tett a szakszervezet a betegállományban lévők, valamint a fizetett szabadság kiadásának kérdéseire is. 2002.márciustól szeptemberig négyműszakos munkarendre tért át az üzem a korábbi három műszak helyett - mondta a Munka-lap érdeklődésére Vitkó István szakszervezeti titkár.
Még az előző ügyvezetés idején 2001 novemberében állt át a Munkás Kft. a négyműszakos munkarendről 3 műszakos termelésre, de akkor a 20%-os folyamatos műszakpótlék beépítésre került a dolgozók alapbérébe. A szakszervezeti vezető tájékoztatása szerint áprilisban az ukrán tulajdonos azt kérte, hogy havi 5000 tonnát termeljenek.

5300 tonnát állítottak úgy elő, hogy sok munkâs 10-11 napot dolgozott. Ez olyan formában került rendezésre, hogy a dolgozók bizonyos részének kifizetésre kerültek a plusz napok,mások pedig szabadnappal "lecsúsztatták". Megfogalmazása szerint azonban hiába hengereltek 5000 tonnát, az áruraktárba került,s nem igazán volt rá vevő. Közben a szakszervezeti titkár a kezembe adta annak a levélnek a másolatát, amelyet november 14-én küldött Szőke Károly, a Vasas Szakszervezeti Szövetseg elnöke Dr.Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter részére. A levél emlékeztet arra, hogy az elmúlt évtizedben jelentős kapacitáscsökkenés következett be a hazai acéliparban, mivel Magyarország mennyiségi korlátozást vállalt az acéltermékek előállításában. Másrészt leépítette az állami támogatásokat és a piaci folyamatokra bízta a hazai acélipari vállalkozásokat. Az érdekvédelmi szövetség állâspontja ertelmében indokolt, hogy állami támogatás hiányában a hazai acélgyártók legalább a vámpótlékok által nyújtható védővámok hatályban tartásával kapjanak segítő védelmet. Ez a gazdaságosság, valamint a foglalkoztatás tekintetében egyaránt a stabil működés fenntarttását szolgálja.

Kompenzációs tárgyalások

A három műszakra való áttérés azt jelentette, hogy a dolgozók havi keresete nettó 10 ezer forinttal csökkent, elestek ugyanis a 20%-os műszakpótléktól, ezért kértük a kompenzációt. Közben tárgyaltunk a munkaügyi miniszterrel, aki megerősített bennünket abban,hogy a cég csak úgy kaphat támogatást, ha rendeződnek a munkaügyi viszonyok. A cég a szakszervezet által véleményeztetett pályázatot nyújt be, s a kollektív szerződés is rendben van. Október 1-jén a kompenzâcióról folytatott tárgyaláson részt vett Bodnár József, a Vasas Szakszervezet Borsod megyei titkára is, valamint a Vasas Szakszervezet alelnöke, Balogh Béla,s úgy álltunk fel, hogy minden rendben van. Megegyezésre jutottunk a kompenzáció mértékében és csak aláírjuk a legépelés után. A megállapodás nem került aláírásra, az ügyvezető közölte, hogy számára nem előnyös ez a szerződés. A szakszervezeti titkár hangsúlyozta, hogy az ügyvezető 2003.január elsejével felmondta a kollektív szerződést, ami a törvények szerint jövő év március 31-ig hatályban van. Megerősítette: nem fogadható el, hogy a dolgozókat sújtó megszorító intézkedések történjenek, így a délutános és éjszakás pótlék, a felmondási idő és a vegkielégítés időtartamának csökkentése, valamint az étkezési hozzájárulás megvonása a kollektív szerződés lejárta után.

Munkásgyűlések

Vitkó István arról is tájékoztatott, hogy az ügyvezető október elején tartott egy úgynevezett munkásgyűlést, ahol a vezetőktől a műszakvezetőkig bezárólag vettek részt,ahol próbálta megmagyarázni, hogy mit akar megszüntetni a kollektív szerződésből, mert "amiért a dolgozók nem dolgoznak meg, azért ő nem fizet". Erre az eseményre a szakszervezet nem kapott meghívót, a vezetőkön kivül a munkások nem képviseltették magukat. A finomhengermű szakszervezete november 16-án munkásgyűlést rendexett,ahol Bodnár József mellett a 481 dolgozóból jelen voltak 250-300-an.
A gyűlést az eddigi eredménytelen tárgyalâsok miatt hívtuk össze és a kompenzációra tett javaslatunkat aláírásgyűjtéssel (255 fő) , valamint jelenlétükkel nyomatékosították a dolgozók. Szóban es írásban is meghívtam Vaszylenko urat, de őt meghatalmazottja, Oleg Boleus kereskedelmi-és marketing osztályvezető képviselte. Elmondtam a jelenlévőknek a sikertelen tárgyalás történetét,valamint azt, amivel nem tudunk egyetérteni. A kollektív szerződés olyan pontjait mondták fell, amelyek az ügyvezető véleménye szerint privilégiumot jelentenek a magyar dolgozóknak. Az osztályvezető döntési joggal nem rendelkezett, így új időpontot kértünk a tárgyalás folytatására. Fenntartjuk a tárgyalási szándékot, s mert három munkanapot adtunk arra, hogy tárgyaljunk, mi adtunk "kedvezményt". Oleg Boleus úr úgy érvelt a gyűlésen,hogy a dolgozók követelésének az ügyvezető helyt adni nem tud.Bodnár úr felajánlotta az egyeztetési tárgyalâsokat döntőbíró segítségévell. A munnkâsgyűlés felhatalmazott bennünket arra, hogy tárgyaljunk,de ha nem jutunk egyezségre, akkor tovább kell lépni, s a figyelmeztető sztrájk sem kizárható lépés. A megegyezés hívei vagyunk,és dolgozni szeretnénk.

Szakszervezeti koncepció

A szakszervezet kidolgozott egy koncepciót, amely Vitkó István megfogalmazása szerint olyan, ha a cégvezetés "belemegy", akkor a vállalat is jobb "színben"fog feltűnni, s a dolgozók is elfogadják. Ha nem tudnak megâllapodni,ez a probléma tovább fog fekélyesedni. Az volna a célszerű,ha a munkaügyi minisxter és a kormány is arra törekedne, hogy Ózdon minél hamarabb munkahelyeket teremtsenek. Hogy az embereket át lehessen képezni, legyen alternatívája a munkavállalóknak.Józsa Zoltán

Munka-lap, Munkavállalók érdekvédelmi folyóirata,
2002.decemberKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Visszapillantó – „üveges”- tekintet...

- Lezárt ügyek: Uzsorás család felelhet a bíróságon...

- Lezárt ügyek: Bíróság elé állhat az ittas sofőr...

- „Kicsinyeskedés, elferdítés fideszes képviselő módra...”


Címlapon:

Ózd Egy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Útjára indult a WikiLeaks mintájára felépített FaithLeaks, a vallási szervezetek ügyeit kitálaló honlap.
A választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat az igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg a kitűzést követően, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már kiszámolhatóak a legfontosabb határnapok.
Ózd A 2018. január 18-án (csütörtökön) 9.00 órakor kezdődő képviselő-testületi ülés meghívója, előterjesztései.
Helyi Hírek
CernelyVádemelési javaslattal éltek az ózdi rendőrök azokkal a gyanúsítottakkal szemben, akik Csernely településen több, egzisztenciálisan kiszolgáltatott helyzetben lévő család részére adtak kölcsönt irreálisan magas kamatra.
Bíróság elé állítási javaslattal élt a rendőrség azzal a férfival szemben, aki Járdánházán szeszes italtól befolyásolt állapotban vezette autóját.
ÓzdEgy belefutott - számomra el nem hanyagolható bejegyzés apropóján gondoltam publikálni (szerk.)
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
Ózd„A természetben, kezdetben minden harmóniában létezett, és működött. Mi azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy szétválasszuk azt, ami összetartozik.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
HASZNOS
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Hírdetés!
Egészség
A szívrohamon átesett nők közül kevesebb halna meg, ha ugyanazt a kezelést kapnák, mint a férfiak.
Van, akinek a kedvenc tevékenysége, és van, aki csak időpocsékolásnak tartja. Így vagy úgy, de átlagosan nyolc órát fel kell áldoznunk a napunkból, hogy kialudjuk magunkat
"Emberi"
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben