Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. május 24. péntek - Eliza,Eszter napja van.
Keresendő kifejezés:
Helyi hírek
Nőként a veterán járművek világában
Ózdi Magazin | 2017.04.28. | Tonhajzer Arabella

Hogyan lettem ízig-vérig Trabantos? A veterán autós, buszos élet egyértelműen azon a márciusi napon kezdődött el igazán, amikor megismerkedtem Zolival (hívójele: Wazemaki), aki egy gyári, kétütemű Trabant büszke tulajdonosa. A történethez hozzátartozik az is, hogy már kislányként is az egyedi külsejű, az utakon ritkábban látott veterán autókat csodáltam, hiszen családunk féltett, szigorúan garázsban tartott orosz kincse egy 1979-es évjáratú, 2140-es, banánzöld Moszkvics volt, amit azóta legnagyobb örömömre nagyapám után jómagam birtoklok. Mivel ő már öregsége miatt nem vezeti, „Moszkvát” ahogy becenevén hívjuk az utóbbi nègy-öt èvben Zolival mi ketten hajtjuk.
Na nem csak az autók, de a buszok is nagy szerepet játszanak az életünkben, és ez szintén az ősöktől eredő ragaszkodás, ugyanis másik nagyapám pedig a Volánnál dolgozott és általa számtalan történetet ismertem meg a bohém, buszos életről, egy-egy kalandos kirándulásról.

Maki személyével magával hozta a Trabantozás szenvedélyét. Megismerkedésünk óta alig három hónap telt el, és belecsöppenten a helyi, Észak-magyarországi Trabant Club Egyesület szervezésében június elején lebonyolított nemzetközi Trabant-Wartburg találkozóba, majd egy hétre rá a legnagyobb lengyelországi találkozóra is kijutottunk.

Az élmények, a sok márkaszerető ember, valamint ez a baráti, mindenben összetartó közösség olyan mély nyomott hagyott bennem, hogy rövid időn belül a veterán összejöveteletek lelkes résztvevője, majd pedig a szervezések, kapcsolatépítések oszlopos tagja lettem. Véglegesen és visszavonhatatlanul beleszerettem a kis, kék Trabantunkba, Bolhába, akinek történetesen keresztanyja is lettem, mivel a nevét tőlem kapta. Úgy, ahogy gazdáját, engem is megszólított a kétütem jellegzetes pöfögő hangja. Azóta, mint a függők, benzingőzt inhalálok és az olajfolt a kedvenc minta a ruháimon. Olyannyira összenőttünk, hogy már az egyetemen is majd mindenki tudja, hogy én vagyok az a „Trabantos lány”.

Azon a karon, ahol jogászhallgatóként tanulmányaimat tengetem, egy ilyen szakon az ember azt gondolná, hogy a hallgató lányok/fiúk inkább a menő sportverdákért, a modern, drága autókért vannak oda, mégis valami kedves szeretet, egy meg nem értett szenvedély ül ki az arcokra, ha meglátnak minket órák után elpöfögni a suliból.

Persze azért szerencsére nem vagyok egyedül és a veterán korú autók, Trabantok, Moszkvicsok iránti szeretet nem népbetegség, hanem életérzés. Igenis lehet egy lány is olajos és gépzsíros, ha a gázbovdent kell olajozni, vagy végig kell mászni a zsírzási pontokon. Egy nő is tudhatja, hogy a gyertya nem csak a hangulatvilágításhoz használatos, és hogy a kétütemű motorral rendelkező járgány miben különbözik egy négyüteműtől, és hogy mire való a szivató. És higgyétek el lányok, a fiúk imádják ha egy csaj nem ijed meg egy krovakulcstól.

Végezetül is meg kell valljam, fanatizmusom odáig terjedt, hogy valamikor 2013-ban létrehoztam egy Trabant Fan Page-t, amiről büszkén mondhatom, hogy mára hazánk legnagyobb követői számmal rendelkező, első számú Facebook közössége a témában: Trabant – Egy autó, ami örök.

Forrás: retrovasak.huKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- ÁLPROFIL...

- Kifosztás...

- Áramlopás...

- Az Ózdi Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát...


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
HASZNOS
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Hírdetés!
Egészség
Hogy hány évig élünk azt nagyban befolyásolja a genetika és a környezetünk, de néhány szokással mi is tehetünk azért, hogy hosszú, boldog életet éljünk.
Nehéz lenne olyan dietetikust találni, aki nem ajánlaná a zöldségek fogyasztását. Van viszont egy olyan zöldség, melynek fogyasztásakor a szakértők óvatosságra intenek.
"Emberi"
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben