Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 18. csütörtök - Piroska napja van.
Keresendő kifejezés:
Helyi hírek
Talán itt marad...
Ózdi Magazin | 2017.10.08. | Szentandrássy BélaBoros Géza barátommal az aCapella étteremben épp asztalt választunk. Szokásos beszélgetéseink egyikére készülünk, amit rendre megtartunk egy kávé vagy cappuccino mellett.


Annak idején, amikor még a KLIK (Csakazértis leírom: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ!) Ózdi Tankerületének vezetője voltam, ő pedig az ózdi zeneiskola (Ezt is leírom, bár ez még brutálisabb: Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola Erkel Ferenc Tagintézménye! Na, ezzel a névvel felkonferálni egy produkciót a nagyérdeműnek…) élére került, igen sokat beszélgettünk. Ez a szokásunk azóta sem múlt el, csak ritkábbá vált kicsit. Havi rendszerességgel azért a mai napig sikerült megőriznünk belőle valamit.

Miután letelepedünk az egyik barátságos zugba, kedves pincérfiú penderül elénk. Egy perc múlva már szolgálja is fel, amit kértünk. Mivel látja, hogy itt inkább beszélgetés lesz mint fogyasztás, gyorsan, tapintatosan magunkra hagy bennünket. Persze azért odafigyel ránk, de csak távolról, jóleső diszkrécióval.

A beszélgetés a családdal indul, autókkal folytatódik, némi sport is szóba kerül, majd az álom következik, egy gurgulázó nagy moci. Na jó, inkább nagytestű robogó. Majd egyszer. Ha öregek leszünk. Innentől öt perc nem telik el és kedvenc témánknál vagyunk. A gyermekeknél, az iskolánál. Ezúttal Géza viszi a szót. Tele van lelkesedéssel. Imádja a szakmáját.

- Tudod Béla – persze hogy tudod - minden gyermek vágyik a szépre és a szeretetre. Függetlenül attól, hogy az úgynevezett elit városrészek biztonságából, vagy a peremterületek romos épületeinek valamelyikéből indulnak iskolába. A zenére, az éneklés gyógyító erejére szüksége van a lelküknek. Itt a zeneiskolában a kollégáimmal ennek a meggyőződésünknek iparkodunk megfelelni, amikor mind több lurkónak próbáljuk megmutatni a zenélés örömét.

Kis szünetet tart. Az arcomat fürkészi. Tudja, hogy mire gondolok. Nagyon is tudja. Szavak nélkül is értjük egymást.

- Nemcsak a szerencsésebb lakókörnyezetbe épült intézményekbe jutunk el pedagógusainkkal és növendékeinkkel bemutatkozni, hanem a komoly pedagógiai kihívást jelentő sulikba is. Nekünk ők is épp olyan fontosak.

Nem kis büszkeséggel sorolja azon a gyönyörű, mély hangján, hogy a Vasvár Úti Általános Iskola mellett kihelyezett hangszeres oktatást biztosítanak a táblási, a sajóvárkonyi és az „árpádos” diákoknak is.

- Ez utóbbi helyen a dobtanítást Dankó Daniel látja el – fűzi még hozzá és jelentőségteljesen néz rám.

Tudja ő is, én is: Dani abban a Bem Úti Általános Iskolában szerezte meg a zenéhez szükséges elméleti alapokat, ahol huszonöt évet tanítottam. A zeneiskolában pedig a hangszeres tudást. Nem is akármilyen szinten. Most is éppen egy ázsiai turnén öregbíti hazánk és városunk hírnevét, ezért picit később indulnak tanítványainak az órák. Persze ha már a „Bem” szóba került, akkor nem hagyhatjuk említés nélkül Beri Richárd nevét sem, aki szintén volt diákként erősíti a nevelőtestületet. Ehhez hozzá jön még Csikai Sándor, Halász Ágnes, Kriston Annamária és Molnár Tamás is, akik az egykori Erkel Ferenc Állami Zeneiskolában végeztek és most itt tanítanak volt iskolájukban. Persze a helyszín és sok minden más változott azóta.

Negyed órára elidőzünk az aranykor emlékeinél. Van bőven mit felemlegetnünk. Közben szürcsöljük a forró, habos cappuccinot. Ebben a hűvös őszi időben átmelegíti kicsit a lelkünket. Az ital is, meg az emlékek is.

Aztán visszatérünk a jelenbe. Géza büszkeségtől csillogó szemmel újságolja, hogy az idei tanévtől a Sajóvárkonyi Általános Iskolában táncot is indítottak, az Apáczai Csere János Általános Iskolában pedig szintetizátor képzéssel sikerült bővíteniük a kínálatot.

- Borsodnádasdon, Borsodszentgyörgyön és a „Bem” iskolából alakult II. János Pál Katolikus Általános Iskolában továbbra is kihelyezett órák keretében részesítjük hangszeres oktatásban a tanulókat – fűzi tovább a mondatot. 
Újdonság az iskola életében, hogy 2016-tól bevezették a tánc tanítását és a képzőművészeti foglalkozásokat. Az előbbi a Kaszinó épületében kapott helyet, az utóbbi pedig az Olvasóval való közös gondolkodás, együtt végzett munka gyümölcse. Érik még egy gyümölcs – zengi felém jelentőségteljesen a maga baritonján az asztal túloldaláról. Néz rám, várakozóan, vajon érdekel-e? Hát hogyne érdekelne!

– Dráma tagozatot szeretnénk indítani. Jelenleg ezen is dolgozunk – Minden egyes szónak súlya van, ahogy mondja. Szinte látom lelki szemeimmel a próbákat és persze mindjárt az ÓMI Zenés Színháza ugrik be. Együttműködve az Olvasóval, ez igazán segíthet Béri Laci társulatának az utánpótlás megoldásában, a tehetségek felkutatásában.

- Szerintem kialakulhat ezen a területen a város kulturális fellegvára, ha összefogtok – szúrom közbe, tovább gombolyítva a beszélgetés fonalát.

- Összefogunk – bólint rá lassan. Ez a bólintás felér egy hivatalos okirat elkészítésével, aláírásával. Nem kell ennél több. Gézánál nem. Ha azt mondja, akkor az úgy lesz. Arra jövőt lehet alapozni.

Zeneiskola, Olvasó, Városi Könyvtár, Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark, MaNDA (nem részletezzük külön, tudjuk mit jelent: Digitális Erőmű, Nemzeti Filmtörténeti Élménypark) Egymástól kőhajításnyi távolságra! Bűn lenne az ebben rejlő lehetőségeket kihasználatlanul hagyni.

Izgalmas témához érkezünk megint. Elszabadul a fantázia. Itt nem részletezem az erről szóló eszmecserénket. Elég, ha annyit leírok, hogy tíz perc alatt annyi ötletet hozunk fel, hogy a megvalósításukhoz tíz év is talán kevés. Kiszárad a torkunk, hát kérünk még egy-egy üdítőt.

Amíg kortyolgatom, átgondolom magamban a közelmúlt történéseit. Ahogy látom, minden tanévben lépnek egyet előre. Amikor 2015-ben megbízták a zeneiskola irányításával, tudta, hogy nagy fába vágja a fejszéjét. Finoman szólva nem tolongtak a Kodály Zoltánról elnevezett kazincbarcikai iskola ózdi tagintézményének vezetői székéért. Tudom, mert a tankerületet vezettem akkoriban és nekem is eleget főtt a fejem emiatt. Akkor – 2015-ben – pedagógushiánnyal és rettenetesen alacsony – száz körüli - gyermeklétszám gondjával kellett szembenéznie annak a megszállottnak, aki elvállalja az iskola vezetését.

Géza problémahalmaz helyett lehetőséget látott a dologban, amikor felkérték a pályázata megírására. Szereti a kihívásokat, ezért aztán alaposan átgondolt mindent, majd egy vasárnapi ebédnél a húsleves és a sült csirke elfogyasztása után papírszalvétájával gondosan megtörölte a száját, majd szépen, megfontoltan átbeszélte a családdal a dolgot. Mert Múcsony azért nem a szomszédban van, így kevesebb idő jut feleségére és tündérien szép kislányára, Bíborkára. Ezt azonban elfogadták mindannyian.

- Tudod, tényleg kevesebbet vagyok a családommal, de az együtt töltött időt tartalmasan töltjük, így nem érzik és nem érzem annyira, hogy fel kellett volna áldoznom az életem legfontosabb részéből bármit is az életem egy másik nagyon fontos részének a megvalósításáért. És hát épülnek a kapcsolataink a két város között. Meg-meglátogatnak itt a munkahelyemen is. A kislányom egyre több ózdi barátnővel büszkélkedhet. Azt mondja nagyon aranyosak az itteni gyerekek!

Kérdésemre elmeséli, hogy azért nem teljesen ismeretlenként érkezett Ózdra. Hét évvel ezelőtt már tanított itt, így az iskola pedagógusai ismerősként üdvözölték. De más intézmények munkatársaival is – többek között az Olvasón keresztül Dobó Katicával, Béri Lászlóval - volt már korábbi munkakapcsolata.

A pályázat elbírálása után, amint elnyerte a tagintézmény vezetői megbízást, nekiveselkedett, hogy megvalósítsa mindazt, amit vállalt és amit önmaga elé célul tűzött ki. Nem kevés a feladat.

- Szeretném elérni, hogy olyan biztonsággal működjön az iskola, aminek eredményeképpen akár már 2018-ban kezdeményezhessük az önálló intézménnyé alakulását. Azért egy Ózd méretű és jelentőségű városban illő, hogy ne tagintézményként emlegessék a település kulturális életét megalapozó, segítő iskoláját. Nevelőtestületünk nagyjából már stabil és elegendő a feladatok ellátásához. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs hová fejlődnünk, de néhány lépcsőfokot már megtettünk a felfelé vezető úton.

Példaértékű az általános és középiskolákkal való kapcsolatuk. Segítik egymást kölcsönösen, minden módon, ahogyan lehetséges. Sorolja is hosszan. Lejegyezni sem tudok mindent, így inkább most ennek részletezését mellőzöm is, nehogy kimaradjon, megbántódjon valamelyik fél.

Ezután a tanulók létszámának alakulásáról kérdezem. Nagyon komoly arccal meséli, mennyi munka van abban, hogy jelenleg háromszáznál is több növendékük van. A kiváló zenetanárok, a magas színvonalon megtartott tanítási órák mellett szükség van a népszerűséget növelő alkalmak megteremtésére is.

- Tudod, a jó bornak is kell a cégér – mosolyodik el. 
- Koncerteket szervezünk. Örömmel és nem kis büszkeséggel mondhatom, hogy most már teltházas közönség előtt rendezzük hagyományos hangversenyeinket az Adorján Lajos teremben.

Magam is tanúsíthatom, hogy amíg évekkel ezelőtt ráértem kezdés előtt öt perccel érkezni, ma bizony fél órával korábban indulok, ha az első sorok valamelyikében akarok helyet foglalni. Advent, Karácsony alkalmából illetve a Tavasz váró hangversenyünkön is igyekeznie kell annak, aki ülve szeretné élvezni a könnyed, mégis nagyon komoly hangszertudást, felkészültséget igénylő előadásaikat. És még nem említettem a tanévzáró hangversenyt.

De nincs ma már zeneiskola nélkül Zenei Világnap, magyar kultúra napja az iskolákban. Az intézményekben „Hangszersimogató” néven rendszeresen megjelennek tanítványaikkal és a helyi közösség számára szó szerint kézzelfogható módon mutatják be a muzsikálás minden szépségét.

Jelenleg ott tartanak, hogy sajnos van, akit el kell utasítaniuk, mert nincs több kapacitása a nevelőtestületnek. Minden elutasított tanuló fáj Gézának. Nem mondja, de ismerem és tudom, hogy így van. Nemcsak neki keserves nemet mondania. A lelkes kollégáknak és a szülőknek is az. És még nem beszéltünk arról a gyermekről, akinek várnia kell még egy évet a tanulmányai megkezdésével.

Eltelt majd egy óra a beszélgetésünk kezdete óta és Gézának lassan indulnia kell. Van még dolga bőven a mai napra. Bevásárlás a családnak vacsorára, beszélgetés a kislányával, a szokásos esti tennivalók otthon.

Nem sokat vesződünk a búcsúzási ceremóniával. Egy kézfogás és egy mondat, mely megerősíti, hogy hamarosan folytatjuk a beszélgetésünket.

Miközben próbálom életre kelteni a huszonkét éves Puntóm motorját, van időm megállapítani, hogy milyen szerencsés az én szülővárosom, hogy ilyen remek emberek éreznek késztetést arra, hogy dolgozzanak az itt élő gyermekekért. 
Az ötödik önindítózásra végre beröffen a motor. Ahogy kikanyarodok a parkolóból egy gitárt cipelő kislány megy keresztül előttem az úton. Melegség fut át a lelkemen.

Talán ő már itt marad ebben a sokat látott, sokat szenvedett városban és mosolyával, dalaival örömöt lop majd az emberek szívébe…Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Visszapillantó – „üveges”- tekintet...

- Lezárt ügyek: Uzsorás család felelhet a bíróságon...

- Lezárt ügyek: Bíróság elé állhat az ittas sofőr...

- „Kicsinyeskedés, elferdítés fideszes képviselő módra...”


Címlapon:

Ózd Egy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Útjára indult a WikiLeaks mintájára felépített FaithLeaks, a vallási szervezetek ügyeit kitálaló honlap.
A választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat az igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg a kitűzést követően, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már kiszámolhatóak a legfontosabb határnapok.
Ózd A 2018. január 18-án (csütörtökön) 9.00 órakor kezdődő képviselő-testületi ülés meghívója, előterjesztései.
Helyi Hírek
CernelyVádemelési javaslattal éltek az ózdi rendőrök azokkal a gyanúsítottakkal szemben, akik Csernely településen több, egzisztenciálisan kiszolgáltatott helyzetben lévő család részére adtak kölcsönt irreálisan magas kamatra.
Bíróság elé állítási javaslattal élt a rendőrség azzal a férfival szemben, aki Járdánházán szeszes italtól befolyásolt állapotban vezette autóját.
ÓzdEgy belefutott - számomra el nem hanyagolható bejegyzés apropóján gondoltam publikálni (szerk.)
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
Ózd„A természetben, kezdetben minden harmóniában létezett, és működött. Mi azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy szétválasszuk azt, ami összetartozik.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
HASZNOS
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Hírdetés!
Egészség
A szívrohamon átesett nők közül kevesebb halna meg, ha ugyanazt a kezelést kapnák, mint a férfiak.
Van, akinek a kedvenc tevékenysége, és van, aki csak időpocsékolásnak tartja. Így vagy úgy, de átlagosan nyolc órát fel kell áldoznunk a napunkból, hogy kialudjuk magunkat
"Emberi"
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben