Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Helyi hírek
Szépség, harmónia egyesülése...
Ózdi Magazin | 2017.11.16. | Józsa Zoltán


Fotó: Bánhegyi Béla

Szűcs Mária, Kazincbarcikán élő fotóművész munkáit tekinthette meg Ózdon az érdeklődő közönség 2017. november 14-én, a Civilházban. A rendezvény második részében Dubniczky István költő irodalmi munkásságába nyertek betekintést a jelenlévők.


Az eseményt nívós kulturális műsor színesítette. A rendezvényt az Ózdi Alkotók és Befogadók csoport, valamint az Ózdi Szívbetegek Egyesülete szervezte. Tisztelet és elismerés illeti Pémerné Kassakürti Ágnest, az Ózdi Alkotók és Befogadók facebook csoport vezetőjét és segítőit, akik önkéntes munkájukkal biztosítják a kulturális kiállítások sikerességét. Az elkötelezettség jelenti az energiát, s indukáló tényező az emberek és a kultúra szeretete is. Ezek a tárlatok jelentős mértékben színesítik városunk közösségi életét, s felhívják a figyelmet a kultúra fontosságára. Ezen a rendezvényen is feltöltődött a lélek, a látottak és hallottak alapján. A minőségi fotók látványa, az irodalom, valamint az esemény atmoszférájához párosuló zene együttes hármasa adta meg a szépség a harmónia egyesülését.

"...Megérint egy pillanat..."

Foto: / Bánhegyi Béla

Szűcs Mária fotós Sajószentpéteren született, jelenleg Kazincbarcikán él. Korábban Ózdon is lakott, így állandó maradt a kapcsolata a várossal. A szülei pedagógusok voltak. Iskolai tanulmányait Felsőnyárádon és Kazincbarcikán végezte. A gimnázium befejezése után távközlési területen helyezkedett el, ahol 2005-ig dolgozott különböző beosztásokban.

-  Amikor fotózni kezdtem, akkor még a Smena gép volt a sláger. Családi és vállalati rendezvényekre jártam fotózni. 2012-ben Steiner Gábor fotóművész budapesti iskolájában fejlesztettem tovább szakmai ismereteimet. Elsajátítottam a modell, az épület, a mozgás, a portré és a tárgyfotózást. Ebben az iskolában már több alkalommal volt kiállításom, Kazincbarcikán és környékén pedig több közös tárlat. Megérint egy pillanat, egy látvány, s ezt a boldogságot szívesen osztom meg másokkal is. Csak olyan képet vagyok hajlandó kiadni, melyben gyönyörködhet az érdeklődő. Járok miskolci csoportokkal Erdélybe, Kárpátaljára, a Felvidékre és Délvidékre, Lengyelországba, ez sok képemen tükröződik is. Nemzetközi fotós lettem. Sikert jelent, hogy újra hívnak. Örülnek, hogy ott vagyunk, s szívesen hagyják magukat fotózni. Próbálom megmutatni, hogy van egy másik oldal, ami szebb, aminek lehet örülni. Pozitív jelzéseket kapok vissza az alkotásaim után, jól eső érzést jelent ez mindig. Megtisztelő ajánlat ez a kiállítás! Az ózdi könyvhéten fotóztam, s talán az elkészült album tetszhetett meg az ózdiaknak. Az utóbbi időben szeretem fotózni a naplementét, ebből is van kiállítva. De szeretem a portrét, az emberi arcot, a gondolatot megörökíteni. E tárlat képeinek nem adtam nevet, mindenki gondolkodjon el rajta! Mindenkinek mást jelent egy természeti kép, egy portré. Ki kell menni a természetbe, gyönyörű helyek vannak, nem kell bezárkózni a négy fal közé!
- hangsúlyozta Szűcs Mária.

"...Az embernek van egy jobbító énje..."

Foto: / Bánhegyi Béla

Dubniczky István kazincbarcikai költő Budapesten született. Általános iskolai tanulmányait Tornanádaskán és Szendrőn végezte. Az Élelmiszeripari Főiskola elvégzése után Budapesten és Mosonmagyaróváron dolgozott, majd Kazincbarcikán a Borsodi Vegyi Kombinátnál. Tevékenykedett sütőipari vállalatnál és államigazgatási területen is. Mint az Ózdi Magazin érdeklődésére mondta: "A munkásévek alatt is leírtam a tapasztalataimat. "

Közben műszaki tanári és középiskolai tanári képesítést szerzett. Ötven éves korától 66 éves koráig tanított. Több irodalmi kör aktív tagja, így a debreceni, kazincbarcikai, ózdi és Sajószentpéterié. Költeményei ezeknek a formációknak az újságjaiban jelennek meg nyomtatásban.

Első kötete 2008-ban jelent meg Ígértem verseket címmel. Öt évvel később a Szabálytalan sorok elnevezésű könyvvel jelentkezett. E köteteknek második kiadása is született.

-  A munkásévek alatt is leírtam a tapasztalataimat. Jól esett, hogy a rendezvényen az egyik 1959-ben írt versem is elhangzott, hiszen akkor még általános iskolás voltam. Minden alkotásnak van társadalmi üzenete. Én azt akarom megfogalmazni, hogy az embernek van egy jobbik énje. S egy jobbító énje... Az embernek egyetlen szent kötelessége, hogy jobbító szándékkal, együttéléssel tudja a saját életét boldoggá tenni. Lehet az egyik a másik rovására jobban teljesíteni, gazdagabbá válni. De ez hazugsággá válik egy idő után, kemény hazugsággá. S ez mindig visszájára fordul. Az első könyvem kiadója az az oktatási intézmény volt, ahol tanítottam. A második kötetem Debrecenben kerül kiadásra. Szeretném, ha a harmadik kötetem jövőre megjelenhetne. 
- mondta Dubniczky István.

A kulturális műsort a Kazinci Irodalmi Klub képviseletében P Dányi Gabriella, költő, festőművész vezette, melynek közreműködői voltak:

Keresztesné Király Rózsa, Szalai Anikó, Deák László Gábor, Szűcs Mária, Kónya Béla, Fodor Sándorné, P Dányi Gabriella, Dubniczky István, Engler István, Progner László.

Fotó: Bánhegyi BélaJózsa Zoltán

 Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- „Kérem, maradjon meg szakembernek, ne vállalja föl az Ön mögött állók politikai ostobaságát!”

- „Tudna segíteni? Migránsokat keresek!”

- Lezárt ügyek: Bíróság előtt felelhetnek az eb-tolvajok ...

- Felismeri? Ruhákat lopott egy ózdi üzletből...


Címlapon:

Az óránkénti több mint 120-130 kilométeres sebességes széllökések halálos áldozatokat követeltek Europában. A nagy erejű szél szó szerint embereket röpített a levegőben.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd Vádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
Helyi Hírek
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
Ózd„A természetben, kezdetben minden harmóniában létezett, és működött. Mi azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy szétválasszuk azt, ami összetartozik.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
HASZNOS
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Hírdetés!
Egészség
Kutatók mutatták ki, hogy minél többet ülünk rklámok előtt, annál többet nassolunk a reklámok hatása miatt.
A szívrohamon átesett nők közül kevesebb halna meg, ha ugyanazt a kezelést kapnák, mint a férfiak.
"Emberi"
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben