Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. május 24. péntek - Eliza,Eszter napja van.
Keresendő kifejezés:
Helyi hírek
Szépség, harmónia egyesülése...
Ózdi Magazin | 2017.11.16. | Józsa Zoltán


Fotó: Bánhegyi Béla

Szűcs Mária, Kazincbarcikán élő fotóművész munkáit tekinthette meg Ózdon az érdeklődő közönség 2017. november 14-én, a Civilházban. A rendezvény második részében Dubniczky István költő irodalmi munkásságába nyertek betekintést a jelenlévők.


Az eseményt nívós kulturális műsor színesítette. A rendezvényt az Ózdi Alkotók és Befogadók csoport, valamint az Ózdi Szívbetegek Egyesülete szervezte. Tisztelet és elismerés illeti Pémerné Kassakürti Ágnest, az Ózdi Alkotók és Befogadók facebook csoport vezetőjét és segítőit, akik önkéntes munkájukkal biztosítják a kulturális kiállítások sikerességét. Az elkötelezettség jelenti az energiát, s indukáló tényező az emberek és a kultúra szeretete is. Ezek a tárlatok jelentős mértékben színesítik városunk közösségi életét, s felhívják a figyelmet a kultúra fontosságára. Ezen a rendezvényen is feltöltődött a lélek, a látottak és hallottak alapján. A minőségi fotók látványa, az irodalom, valamint az esemény atmoszférájához párosuló zene együttes hármasa adta meg a szépség a harmónia egyesülését.

"...Megérint egy pillanat..."

Foto: / Bánhegyi Béla

Szűcs Mária fotós Sajószentpéteren született, jelenleg Kazincbarcikán él. Korábban Ózdon is lakott, így állandó maradt a kapcsolata a várossal. A szülei pedagógusok voltak. Iskolai tanulmányait Felsőnyárádon és Kazincbarcikán végezte. A gimnázium befejezése után távközlési területen helyezkedett el, ahol 2005-ig dolgozott különböző beosztásokban.

-  Amikor fotózni kezdtem, akkor még a Smena gép volt a sláger. Családi és vállalati rendezvényekre jártam fotózni. 2012-ben Steiner Gábor fotóművész budapesti iskolájában fejlesztettem tovább szakmai ismereteimet. Elsajátítottam a modell, az épület, a mozgás, a portré és a tárgyfotózást. Ebben az iskolában már több alkalommal volt kiállításom, Kazincbarcikán és környékén pedig több közös tárlat. Megérint egy pillanat, egy látvány, s ezt a boldogságot szívesen osztom meg másokkal is. Csak olyan képet vagyok hajlandó kiadni, melyben gyönyörködhet az érdeklődő. Járok miskolci csoportokkal Erdélybe, Kárpátaljára, a Felvidékre és Délvidékre, Lengyelországba, ez sok képemen tükröződik is. Nemzetközi fotós lettem. Sikert jelent, hogy újra hívnak. Örülnek, hogy ott vagyunk, s szívesen hagyják magukat fotózni. Próbálom megmutatni, hogy van egy másik oldal, ami szebb, aminek lehet örülni. Pozitív jelzéseket kapok vissza az alkotásaim után, jól eső érzést jelent ez mindig. Megtisztelő ajánlat ez a kiállítás! Az ózdi könyvhéten fotóztam, s talán az elkészült album tetszhetett meg az ózdiaknak. Az utóbbi időben szeretem fotózni a naplementét, ebből is van kiállítva. De szeretem a portrét, az emberi arcot, a gondolatot megörökíteni. E tárlat képeinek nem adtam nevet, mindenki gondolkodjon el rajta! Mindenkinek mást jelent egy természeti kép, egy portré. Ki kell menni a természetbe, gyönyörű helyek vannak, nem kell bezárkózni a négy fal közé!
- hangsúlyozta Szűcs Mária.

"...Az embernek van egy jobbító énje..."

Foto: / Bánhegyi Béla

Dubniczky István kazincbarcikai költő Budapesten született. Általános iskolai tanulmányait Tornanádaskán és Szendrőn végezte. Az Élelmiszeripari Főiskola elvégzése után Budapesten és Mosonmagyaróváron dolgozott, majd Kazincbarcikán a Borsodi Vegyi Kombinátnál. Tevékenykedett sütőipari vállalatnál és államigazgatási területen is. Mint az Ózdi Magazin érdeklődésére mondta: "A munkásévek alatt is leírtam a tapasztalataimat. "

Közben műszaki tanári és középiskolai tanári képesítést szerzett. Ötven éves korától 66 éves koráig tanított. Több irodalmi kör aktív tagja, így a debreceni, kazincbarcikai, ózdi és Sajószentpéterié. Költeményei ezeknek a formációknak az újságjaiban jelennek meg nyomtatásban.

Első kötete 2008-ban jelent meg Ígértem verseket címmel. Öt évvel később a Szabálytalan sorok elnevezésű könyvvel jelentkezett. E köteteknek második kiadása is született.

-  A munkásévek alatt is leírtam a tapasztalataimat. Jól esett, hogy a rendezvényen az egyik 1959-ben írt versem is elhangzott, hiszen akkor még általános iskolás voltam. Minden alkotásnak van társadalmi üzenete. Én azt akarom megfogalmazni, hogy az embernek van egy jobbik énje. S egy jobbító énje... Az embernek egyetlen szent kötelessége, hogy jobbító szándékkal, együttéléssel tudja a saját életét boldoggá tenni. Lehet az egyik a másik rovására jobban teljesíteni, gazdagabbá válni. De ez hazugsággá válik egy idő után, kemény hazugsággá. S ez mindig visszájára fordul. Az első könyvem kiadója az az oktatási intézmény volt, ahol tanítottam. A második kötetem Debrecenben kerül kiadásra. Szeretném, ha a harmadik kötetem jövőre megjelenhetne. 
- mondta Dubniczky István.

A kulturális műsort a Kazinci Irodalmi Klub képviseletében P Dányi Gabriella, költő, festőművész vezette, melynek közreműködői voltak:

Keresztesné Király Rózsa, Szalai Anikó, Deák László Gábor, Szűcs Mária, Kónya Béla, Fodor Sándorné, P Dányi Gabriella, Dubniczky István, Engler István, Progner László.

Fotó: Bánhegyi BélaJózsa Zoltán

 Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- ÁLPROFIL...

- Kifosztás...

- Áramlopás...

- Az Ózdi Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát...


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
HASZNOS
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Hírdetés!
Egészség
Hogy hány évig élünk azt nagyban befolyásolja a genetika és a környezetünk, de néhány szokással mi is tehetünk azért, hogy hosszú, boldog életet éljünk.
Nehéz lenne olyan dietetikust találni, aki nem ajánlaná a zöldségek fogyasztását. Van viszont egy olyan zöldség, melynek fogyasztásakor a szakértők óvatosságra intenek.
"Emberi"
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben