Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2017. december 12. kedd - Gabriella napja van.
Keresendő kifejezés:
Helyi hírek
...„a munkám az én imádságom...”
Ózdi Magazin | 2017.11.21. | Józsa ZoltánKormosné Kiss Ilona: "a szeretet és a barátság az, ami viszi előre az életünket"


Az ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án. A Budapesten élő alkotó örömmel érkezett városunkba, hiszen nem kevés ideig élt családjával Ózdon.

A tárlat és vásár nagyszámú érdeklődőt vonzott. Ez a kulturális "sziget" nyújtotta mindazt lélekben és érzésekben, amit a rohanó hétköznapokban nem nagyon észlelünk. Olyan élményt, melyre emlékezni fogunk, a színek és formák teremtette harmónia hatását belső világunkra.

A kézzel festett hernyóselyem sálak, kendők, képek, hozzá tervezett különleges fémékszerek, sálgyűrűk, fülbevalók, valamint a színvonalas kulturális műsor varázsolta miliőt.

                                             "...szinte sorsszerű..."

A Kormos család Ózdon élt 1988-ig, életük boldog szakaszát jelentve, hiszen két gyermekük is itt született. Kormos Tibor a 102. számú Szakmunkáskêpző Intézetben, majd a Bródy Szakközépiskolâban tanított. Ilona Járdánházán és Arlóban tanított. A családi vállalkozás 1990-ben indult Egerben, mert érezték, a tanítás mellett egyéb jövedelemhez kell jutni, hogy gyermekeiket tanítatni tudják. 1993-ban zsüriztették az Iparművészeti Lektorátusban reneszánsz stílusú ékszereiket. Nagy sikernek mondható, hogy 1993-ban Nürnbergben mutatkozhattak be kamarai rendezésben. S következett Passau, Stuggart és Graz...

- Innsbruckban az igényes közönség inspirálására elindult a sálgyűrű tervezése. Férjem csodálatos türelemmel -lányommal több évig variálta, amíg elérte kifogástalan formáját. A zsűriztetése1998-ban történt. A selyemfestés 1995-ben még gondolati síkon fogalmazódott meg bennem. Az egri hallássérült iskolában tanítójaként néptáncot tanítottam a gyerekeknek, s 1 év elteltével már több mint 1 órás műsora volt a hallássérült tánccsoportnak.

Ennek eljut a híre Klagenfurtba,ahol szintén van egy magas szinten táncoló hallássérült tánccsoport. Meghívtak bennünket Klagenfurtba, majd visszahívás következett Egerbe. Mondhatjuk, hogy nemzetközi találkozóvá nőtte ki magát. Klagenfurtban kaptam egy selyemkendőt, mi sálgyűrűket vittünk ajándékba. S mondták, hogy miért nem festek selymeket. Nem volt egyszerű, három évig míg tanultam, illetve folyamatos a tanulás most is. Sok küzdelem után következtek a külföldi bemutatók, így Luxenburg, Basel, Köln, majd szakmai szervezetek támogatásával saját kiállítások Milánó, Berlin, München helyszíneken. A vállalkozásunk támogatóit tisztelettel és köszönettel említem meg:

Egri Kamara, Egri Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, Pest Megyei Kamara, Budapesti Kamara, Westend City Center, Ózdi Vállalkozói Központ, Ózdi Művelődési Intézmények, az Olvasó.

Mégis visszatekintve mindennek értelme volt, szinte sorsszerű. Csoda az is, hogy a Czifra Alapítvány meghívott bennünket Párizs mellé St.Louisba bemutatót tartani. Vallom és belső hitem is ezt diktálja, hogy a munkám az én imádságom."Amikor valóban dolgozom,

akkor a munkám az én imádságom,
mert éppen úgy a szívemből fakad,
mint az ima."
/Matthew Fox/-A kreatív vállalkozásunk azért maradhatott fenn, mert nem adtuk fel, pedig voltak nehéz időszakok. Szeretett Bátyám mindig bátorított:


"Kishugom sohase add fel!"

De segített a családunk hite, elszántsága, valamint a szakmai szervezetek támogatása is sokat jelentett. A vásárlóink pedig folyamatosan viszik a hírét munkáinknak. Valakik bennünk is hittek. Én hiszek a tudásomban, s a férjem is. Táplálta a motivációt, hogy értéket állítsunk elő. S van bennünk egy minőségre való törekvés. Az érték és minőség iránti igényt erősítették a külföldi bemutatók is. Tovább kell gondolkodni, nekem a festésben, ezért vittem el 2017-ben zsüriztetni a képeket, hogy mi a megitélés. Én tovább fejlesztem az olajfestéstészetet, az új dolgokban jobban tudtam elmerülni. Minden, ami az életünkben található az emberi kapcsolatokon múlik, mert ez a lényeg. Nem az anyagiak, hanen a szeretet és a barátság az ami viszi előre az életünket. Robert Anthony Salvatore idézete is pontosan ezt tartalmazza - mondta Kormosné Kiss Ilona.

"Mert minden érték,amit az életben találhatunk, azokból az emberi kapcsolatokból fakad, amiket a körülöttünk lévőkkel alakítunk ki. Mert nincs semmi olyan anyagi dolog, ami felérne a szeretet és barátság kincsével."

                                       Tehetség-belső elkötelezettség

A selyemfestés történetéről a részleteket Pémerné Kassakürti Ágnes moderátor ismertette a közönségnek. A selyem-különleges anyag, sokan a szövetek királynőjének tartják. Finom, puha tapintású, s könnyen festhető. Egy kínai legenda szerint Huang-ti, a Sárga Császár felesége tanította meg az embeteknek a selyemhernyó tenyésztés és selyemszövés mesterségét.
A színvonalas kulturális műsor méltán nyerte el a látogatók elismerését. Az előadók prezentálták, hogy amit művelnek azt nagyon szeretik, s a tehetségük mellett működik a belső elkötelezettség is.


Bessenyei Anna remek előadásában a Köszöntő című vers hangzott el, majd az Ózdi Szívbetegek Egyesületének táncosai, a Perdülő Nagyik következtek.
A Sárközi Karikázót mutatták be...

Simon Zsóka, Aranykoszorús nótaénekes "A nap nyugodni tér" című dallal vívott ki elismerő tapsot.

György Rebeka, az Újvárostéri Általános Iskola tanulója egy mesét adott elő jelnyelven, édesanyja, Prokaj Anett hangos olvasása kiséretében. Betenította:Molnár Lilla.

A Vadszilvák elnevezésű tánccsoport tagjai az ózdi Bolyki Tamás Általános Iskola tanulói, Ők Nyítségi táncokat adtak elő. Tanáruk: Elekné Holló Hilda.

Meglepetés előadás volt a SINOSZ ózdi szervezete tagjainak fellépése. A Kormorán együttes - Ki szívét osztja szét - című dalát jelnyelven mutatták be.

A csitári hegyek alatt című népdal szintén Simon Zsóka előadásában volt hallható.


Kormosné Kiss Ilona selyemfestővel az alkotó emberi és szakmai hitvallásáról e sorok írója beszélgetett - az Ózdi Magazint képviselve.

Mert kell a szép...(részlet)

"Hisz a szép bennünk van,lelkünkből árad,
mi hordozzuk magunkban az az iránti vágyat,
csak szív kell hozzá,érző szív,s boldog én tudat,
mely temyervel simítja a fűhajtásokat."

Józsa Zoltán
Fotók: Szűcs Mária

A kiállításról készült felvételek ITT>>>


Olvasta már?

- Szabadnapos rendőr fogott el két rablót Ózdon...

- Fantasztikus feldolgozás ózdi roma fiataloktól – videó

- FELISMERI? PÉNZTÁRCÁT LOPOTT ÓZDON...

- Nyolc óra alatt kétszer lopott, őrizetbe vették...


Címlapon:

Advent második vasárnapján a második gyertyát is meggyújthatjuk a koszorún, ami a reményt szimbolizálja.
A levélküldemények elmaradására panaszkodtak az RTL Klub nézői és a híradó utánajárt az eseteknek.
„Megszűnt a szegénység Magyarországon, ezért tudunk segíteni más országokon.” Bomba hír Balog Zoltántól.
Ózd „A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Helyi Hírek
ÓzdEgy szabadnapon lévő rendőr fogott el kollégáival két férfit, akik egy Ózdon sétáló nőtől rabolták el a táskáját
ÓzdA Bajdázó Lekapcsolom a villanyt a fejemben című remekművét ózdi roma fiatalok értelmezték át. Hallgassák meg!
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Amikor megkérdeztük, hogy mi ez a zaj, kopácsolás varrógép zaja, nagymamám biztatott, hogy aludjunk, mert angyalok dolgoznak” Jacsó Éva gondolatai.
ÓzdVagy esetleg valami más van a háttérben? Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Közismert, hogy lelki állapotunk hatást gyakorol testünk működésére. A betegségek kialakulásának hátterében, sok esetben, lelki okok állnak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHihetetlenül nagy információözönben élünk. Nem árt, ha „beépítjük” magunkba a szűrő és szelektáló funkciót. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Az életben könnyen egy mókuskerékben találhatjuk magunkat. Forog a mókuskerék, nem tudunk belőle kiszállni.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Az állatok érző lények. Bánjunk velük ennek megfelelően! Ne okozzunk nekik felesleges szenvedést!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Időnként szükségünk van segítségre, vagy éppen a mi segítségünkre van szüksége másoknak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
ÓzdA General Electric ózdi üzeme az észak-borsodi város legnagyobb munkáltatója. A létesítmény zöldmezős beruházásként került átadásra 1998-ban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Miért töl­te­néd az egész hét­vé­gé­det a kony­há­ban, ha pár hoz­zá­va­ló­ból igazi íz­or­giát va­rá­zsol­hatsz gyor­san az asz­talra!? Sza­lon­nás fi­nom­sá­gok, me­lyek­nek senki nem tud el­len­állni!
Fe­lejtsd el a mus­tá­ros-ke­tchu­pos virsli va­ri­á­ciót! Ennél sok­kal fi­no­mabb dol­go­kat is ké­szít­hetsz egy pár virs­li­ből.
Bár a jéghideg limonádé és a jeges tea igazán jól esik a kora nyári melegben és a szomjadat is csillapítja, ám a fogyókúrádnak egyáltalán nem kedvez. Íme 5 ízletes innivaló, amit bűntudat nélkül fogyaszthatsz.
Hasznos tippek
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Bármilyen alaposan is mosogatunk, az edények alján egy idő után makacs lerakódás keletkezik. Nekieshetünk levakarni
"EMBERI"
Szeretnénk egy új sorozatot indítani azokról akiket "elvetett" a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
HASZNOS
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszínei októberben.
Hírdetés!
Egészség
Van, akinek a kedvenc tevékenysége, és van, aki csak időpocsékolásnak tartja. Így vagy úgy, de átlagosan nyolc órát fel kell áldoznunk a napunkból, hogy kialudjuk magunkat
A naponta három csésze kávét fogyasztó embereknél alacsonyabb a korai halálozás és a szívbetegség kialakulásának kockázata, mint a nem kávézó társaiknál
"Emberi"
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
Ózd„Magunknak, gyermekeinknek, unokáinknak tartozunk azzal, hogy megörökítsük a város értékeit.” Józsa Zoltán írása.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben