Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 25. vasárnap - Géza napja van.
Keresendő kifejezés:
Helyi hírek
...„a munkám az én imádságom...”
Ózdi Magazin | 2017.11.21. | Józsa ZoltánKormosné Kiss Ilona: "a szeretet és a barátság az, ami viszi előre az életünket"


Az ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án. A Budapesten élő alkotó örömmel érkezett városunkba, hiszen nem kevés ideig élt családjával Ózdon.

A tárlat és vásár nagyszámú érdeklődőt vonzott. Ez a kulturális "sziget" nyújtotta mindazt lélekben és érzésekben, amit a rohanó hétköznapokban nem nagyon észlelünk. Olyan élményt, melyre emlékezni fogunk, a színek és formák teremtette harmónia hatását belső világunkra.

A kézzel festett hernyóselyem sálak, kendők, képek, hozzá tervezett különleges fémékszerek, sálgyűrűk, fülbevalók, valamint a színvonalas kulturális műsor varázsolta miliőt.

                                             "...szinte sorsszerű..."

A Kormos család Ózdon élt 1988-ig, életük boldog szakaszát jelentve, hiszen két gyermekük is itt született. Kormos Tibor a 102. számú Szakmunkáskêpző Intézetben, majd a Bródy Szakközépiskolâban tanított. Ilona Járdánházán és Arlóban tanított. A családi vállalkozás 1990-ben indult Egerben, mert érezték, a tanítás mellett egyéb jövedelemhez kell jutni, hogy gyermekeiket tanítatni tudják. 1993-ban zsüriztették az Iparművészeti Lektorátusban reneszánsz stílusú ékszereiket. Nagy sikernek mondható, hogy 1993-ban Nürnbergben mutatkozhattak be kamarai rendezésben. S következett Passau, Stuggart és Graz...

- Innsbruckban az igényes közönség inspirálására elindult a sálgyűrű tervezése. Férjem csodálatos türelemmel -lányommal több évig variálta, amíg elérte kifogástalan formáját. A zsűriztetése1998-ban történt. A selyemfestés 1995-ben még gondolati síkon fogalmazódott meg bennem. Az egri hallássérült iskolában tanítójaként néptáncot tanítottam a gyerekeknek, s 1 év elteltével már több mint 1 órás műsora volt a hallássérült tánccsoportnak.

Ennek eljut a híre Klagenfurtba,ahol szintén van egy magas szinten táncoló hallássérült tánccsoport. Meghívtak bennünket Klagenfurtba, majd visszahívás következett Egerbe. Mondhatjuk, hogy nemzetközi találkozóvá nőtte ki magát. Klagenfurtban kaptam egy selyemkendőt, mi sálgyűrűket vittünk ajándékba. S mondták, hogy miért nem festek selymeket. Nem volt egyszerű, három évig míg tanultam, illetve folyamatos a tanulás most is. Sok küzdelem után következtek a külföldi bemutatók, így Luxenburg, Basel, Köln, majd szakmai szervezetek támogatásával saját kiállítások Milánó, Berlin, München helyszíneken. A vállalkozásunk támogatóit tisztelettel és köszönettel említem meg:

Egri Kamara, Egri Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, Pest Megyei Kamara, Budapesti Kamara, Westend City Center, Ózdi Vállalkozói Központ, Ózdi Művelődési Intézmények, az Olvasó.

Mégis visszatekintve mindennek értelme volt, szinte sorsszerű. Csoda az is, hogy a Czifra Alapítvány meghívott bennünket Párizs mellé St.Louisba bemutatót tartani. Vallom és belső hitem is ezt diktálja, hogy a munkám az én imádságom."Amikor valóban dolgozom,

akkor a munkám az én imádságom,
mert éppen úgy a szívemből fakad,
mint az ima."
/Matthew Fox/-A kreatív vállalkozásunk azért maradhatott fenn, mert nem adtuk fel, pedig voltak nehéz időszakok. Szeretett Bátyám mindig bátorított:


"Kishugom sohase add fel!"

De segített a családunk hite, elszántsága, valamint a szakmai szervezetek támogatása is sokat jelentett. A vásárlóink pedig folyamatosan viszik a hírét munkáinknak. Valakik bennünk is hittek. Én hiszek a tudásomban, s a férjem is. Táplálta a motivációt, hogy értéket állítsunk elő. S van bennünk egy minőségre való törekvés. Az érték és minőség iránti igényt erősítették a külföldi bemutatók is. Tovább kell gondolkodni, nekem a festésben, ezért vittem el 2017-ben zsüriztetni a képeket, hogy mi a megitélés. Én tovább fejlesztem az olajfestéstészetet, az új dolgokban jobban tudtam elmerülni. Minden, ami az életünkben található az emberi kapcsolatokon múlik, mert ez a lényeg. Nem az anyagiak, hanen a szeretet és a barátság az ami viszi előre az életünket. Robert Anthony Salvatore idézete is pontosan ezt tartalmazza - mondta Kormosné Kiss Ilona.

"Mert minden érték,amit az életben találhatunk, azokból az emberi kapcsolatokból fakad, amiket a körülöttünk lévőkkel alakítunk ki. Mert nincs semmi olyan anyagi dolog, ami felérne a szeretet és barátság kincsével."

                                       Tehetség-belső elkötelezettség

A selyemfestés történetéről a részleteket Pémerné Kassakürti Ágnes moderátor ismertette a közönségnek. A selyem-különleges anyag, sokan a szövetek királynőjének tartják. Finom, puha tapintású, s könnyen festhető. Egy kínai legenda szerint Huang-ti, a Sárga Császár felesége tanította meg az embeteknek a selyemhernyó tenyésztés és selyemszövés mesterségét.
A színvonalas kulturális műsor méltán nyerte el a látogatók elismerését. Az előadók prezentálták, hogy amit művelnek azt nagyon szeretik, s a tehetségük mellett működik a belső elkötelezettség is.


Bessenyei Anna remek előadásában a Köszöntő című vers hangzott el, majd az Ózdi Szívbetegek Egyesületének táncosai, a Perdülő Nagyik következtek.
A Sárközi Karikázót mutatták be...

Simon Zsóka, Aranykoszorús nótaénekes "A nap nyugodni tér" című dallal vívott ki elismerő tapsot.

György Rebeka, az Újvárostéri Általános Iskola tanulója egy mesét adott elő jelnyelven, édesanyja, Prokaj Anett hangos olvasása kiséretében. Betenította:Molnár Lilla.

A Vadszilvák elnevezésű tánccsoport tagjai az ózdi Bolyki Tamás Általános Iskola tanulói, Ők Nyítségi táncokat adtak elő. Tanáruk: Elekné Holló Hilda.

Meglepetés előadás volt a SINOSZ ózdi szervezete tagjainak fellépése. A Kormorán együttes - Ki szívét osztja szét - című dalát jelnyelven mutatták be.

A csitári hegyek alatt című népdal szintén Simon Zsóka előadásában volt hallható.


Kormosné Kiss Ilona selyemfestővel az alkotó emberi és szakmai hitvallásáról e sorok írója beszélgetett - az Ózdi Magazint képviselve.

Mert kell a szép...(részlet)

"Hisz a szép bennünk van,lelkünkből árad,
mi hordozzuk magunkban az az iránti vágyat,
csak szív kell hozzá,érző szív,s boldog én tudat,
mely temyervel simítja a fűhajtásokat."

Józsa Zoltán
Fotók: Szűcs Mária

A kiállításról készült felvételek ITT>>>


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Gyakorlaton a rendőrkutyák... videóval

- Fejlesztések az ózdi kórházban...

- FORINTOK ÉS FILLÉREK...

- Mert néha dühösek is lehetünk?


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
HASZNOS
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Hírdetés!
Egészség
Világnézettől függetlenül ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy átgondoljuk a mindennapjainkat és próbáljunk megszabadulni káros szokásainktól.
A 105 ezer résztvevő bevonásával végzett kutatás eredményei a tudósok szerint arra utalnak, hogy minél több ilyen ételt fogyaszt valaki, annál nagyobb a daganatos betegség kialakulásának rizikója
"Emberi"
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben