Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2022. augusztus 14. vasárnap - Marcell napja van.
Keresendő kifejezés:
Helyi hírek
...„a munkám az én imádságom...”
Ózdi Magazin | 2017.11.21. | Józsa ZoltánKormosné Kiss Ilona: "a szeretet és a barátság az, ami viszi előre az életünket"


Az ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án. A Budapesten élő alkotó örömmel érkezett városunkba, hiszen nem kevés ideig élt családjával Ózdon.

A tárlat és vásár nagyszámú érdeklődőt vonzott. Ez a kulturális "sziget" nyújtotta mindazt lélekben és érzésekben, amit a rohanó hétköznapokban nem nagyon észlelünk. Olyan élményt, melyre emlékezni fogunk, a színek és formák teremtette harmónia hatását belső világunkra.

A kézzel festett hernyóselyem sálak, kendők, képek, hozzá tervezett különleges fémékszerek, sálgyűrűk, fülbevalók, valamint a színvonalas kulturális műsor varázsolta miliőt.

                                             "...szinte sorsszerű..."

A Kormos család Ózdon élt 1988-ig, életük boldog szakaszát jelentve, hiszen két gyermekük is itt született. Kormos Tibor a 102. számú Szakmunkáskêpző Intézetben, majd a Bródy Szakközépiskolâban tanított. Ilona Járdánházán és Arlóban tanított. A családi vállalkozás 1990-ben indult Egerben, mert érezték, a tanítás mellett egyéb jövedelemhez kell jutni, hogy gyermekeiket tanítatni tudják. 1993-ban zsüriztették az Iparművészeti Lektorátusban reneszánsz stílusú ékszereiket. Nagy sikernek mondható, hogy 1993-ban Nürnbergben mutatkozhattak be kamarai rendezésben. S következett Passau, Stuggart és Graz...

- Innsbruckban az igényes közönség inspirálására elindult a sálgyűrű tervezése. Férjem csodálatos türelemmel -lányommal több évig variálta, amíg elérte kifogástalan formáját. A zsűriztetése1998-ban történt. A selyemfestés 1995-ben még gondolati síkon fogalmazódott meg bennem. Az egri hallássérült iskolában tanítójaként néptáncot tanítottam a gyerekeknek, s 1 év elteltével már több mint 1 órás műsora volt a hallássérült tánccsoportnak.

Ennek eljut a híre Klagenfurtba,ahol szintén van egy magas szinten táncoló hallássérült tánccsoport. Meghívtak bennünket Klagenfurtba, majd visszahívás következett Egerbe. Mondhatjuk, hogy nemzetközi találkozóvá nőtte ki magát. Klagenfurtban kaptam egy selyemkendőt, mi sálgyűrűket vittünk ajándékba. S mondták, hogy miért nem festek selymeket. Nem volt egyszerű, három évig míg tanultam, illetve folyamatos a tanulás most is. Sok küzdelem után következtek a külföldi bemutatók, így Luxenburg, Basel, Köln, majd szakmai szervezetek támogatásával saját kiállítások Milánó, Berlin, München helyszíneken. A vállalkozásunk támogatóit tisztelettel és köszönettel említem meg:

Egri Kamara, Egri Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, Pest Megyei Kamara, Budapesti Kamara, Westend City Center, Ózdi Vállalkozói Központ, Ózdi Művelődési Intézmények, az Olvasó.

Mégis visszatekintve mindennek értelme volt, szinte sorsszerű. Csoda az is, hogy a Czifra Alapítvány meghívott bennünket Párizs mellé St.Louisba bemutatót tartani. Vallom és belső hitem is ezt diktálja, hogy a munkám az én imádságom."Amikor valóban dolgozom,

akkor a munkám az én imádságom,
mert éppen úgy a szívemből fakad,
mint az ima."
/Matthew Fox/-A kreatív vállalkozásunk azért maradhatott fenn, mert nem adtuk fel, pedig voltak nehéz időszakok. Szeretett Bátyám mindig bátorított:


"Kishugom sohase add fel!"

De segített a családunk hite, elszántsága, valamint a szakmai szervezetek támogatása is sokat jelentett. A vásárlóink pedig folyamatosan viszik a hírét munkáinknak. Valakik bennünk is hittek. Én hiszek a tudásomban, s a férjem is. Táplálta a motivációt, hogy értéket állítsunk elő. S van bennünk egy minőségre való törekvés. Az érték és minőség iránti igényt erősítették a külföldi bemutatók is. Tovább kell gondolkodni, nekem a festésben, ezért vittem el 2017-ben zsüriztetni a képeket, hogy mi a megitélés. Én tovább fejlesztem az olajfestéstészetet, az új dolgokban jobban tudtam elmerülni. Minden, ami az életünkben található az emberi kapcsolatokon múlik, mert ez a lényeg. Nem az anyagiak, hanen a szeretet és a barátság az ami viszi előre az életünket. Robert Anthony Salvatore idézete is pontosan ezt tartalmazza - mondta Kormosné Kiss Ilona.

"Mert minden érték,amit az életben találhatunk, azokból az emberi kapcsolatokból fakad, amiket a körülöttünk lévőkkel alakítunk ki. Mert nincs semmi olyan anyagi dolog, ami felérne a szeretet és barátság kincsével."

                                       Tehetség-belső elkötelezettség

A selyemfestés történetéről a részleteket Pémerné Kassakürti Ágnes moderátor ismertette a közönségnek. A selyem-különleges anyag, sokan a szövetek királynőjének tartják. Finom, puha tapintású, s könnyen festhető. Egy kínai legenda szerint Huang-ti, a Sárga Császár felesége tanította meg az embeteknek a selyemhernyó tenyésztés és selyemszövés mesterségét.
A színvonalas kulturális műsor méltán nyerte el a látogatók elismerését. Az előadók prezentálták, hogy amit művelnek azt nagyon szeretik, s a tehetségük mellett működik a belső elkötelezettség is.


Bessenyei Anna remek előadásában a Köszöntő című vers hangzott el, majd az Ózdi Szívbetegek Egyesületének táncosai, a Perdülő Nagyik következtek.
A Sárközi Karikázót mutatták be...

Simon Zsóka, Aranykoszorús nótaénekes "A nap nyugodni tér" című dallal vívott ki elismerő tapsot.

György Rebeka, az Újvárostéri Általános Iskola tanulója egy mesét adott elő jelnyelven, édesanyja, Prokaj Anett hangos olvasása kiséretében. Betenította:Molnár Lilla.

A Vadszilvák elnevezésű tánccsoport tagjai az ózdi Bolyki Tamás Általános Iskola tanulói, Ők Nyítségi táncokat adtak elő. Tanáruk: Elekné Holló Hilda.

Meglepetés előadás volt a SINOSZ ózdi szervezete tagjainak fellépése. A Kormorán együttes - Ki szívét osztja szét - című dalát jelnyelven mutatták be.

A csitári hegyek alatt című népdal szintén Simon Zsóka előadásában volt hallható.


Kormosné Kiss Ilona selyemfestővel az alkotó emberi és szakmai hitvallásáról e sorok írója beszélgetett - az Ózdi Magazint képviselve.

Mert kell a szép...(részlet)

"Hisz a szép bennünk van,lelkünkből árad,
mi hordozzuk magunkban az az iránti vágyat,
csak szív kell hozzá,érző szív,s boldog én tudat,
mely temyervel simítja a fűhajtásokat."

Józsa Zoltán
Fotók: Szűcs Mária

A kiállításról készült felvételek ITT>>>


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- ÁLPROFIL...

- Kifosztás...

- Áramlopás...

- Az Ózdi Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát...


Címlapon:

Ózd Azon fáradozott, hogy fényt, szeretetet és boldogságot vigyen az őt hallgatók szívébe...
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
HASZNOS
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Hírdetés!
Egészség
Hogy hány évig élünk azt nagyban befolyásolja a genetika és a környezetünk, de néhány szokással mi is tehetünk azért, hogy hosszú, boldog életet éljünk.
Nehéz lenne olyan dietetikust találni, aki nem ajánlaná a zöldségek fogyasztását. Van viszont egy olyan zöldség, melynek fogyasztásakor a szakértők óvatosságra intenek.
"Emberi"
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben