Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. május 21. kedd - Konstantin napja van.
Keresendő kifejezés:
Helyi hírek
Üzenet kézbesítve.
Ózdi Magazin | 2018.01.25. |Imádom Ózdon a Facebookot... élmény olvasni. Fontosnak tartom , hogy az egymásnak "feszülő felek" reakcióit közvetitsem nem csak zárt és rajongói oldalak "agyonimádatáról".
Mai témánk: Kultúra napja ismét... Természetesen Szentandrássy Béla szösszenete után a polgármesterünket is kérdezzük. /a szerk./


Hát ez is megesett itt, Ózdon. Az Olvasó patinás épületében hagyományosan megrendezett Magyar Kultúra Napja ünnepségén mindössze 90 ember jelent meg. A város vezetőit, fotósokat, televíziós stábot és a technikai segítőket is beleszámolva. (Civilek mindössze kb. negyvenöten-ötvenen.)

Legyinthetnénk is, hogy errefelé ilyenek az emberek, meg hogy Ózdon a kultúra nem érdekel senkit. Ne tegyük, mert nem így van! Bizonyítja ezt mindjárt a közelmúltból például a Mágnás Miska sikere, vagy más, a városban rendezett zenei, irodalmi, táncos vagy épp képzőművészeti bemutatók teltházas látogatottsága.

Hét (Hat? Nem emlékszem pontosan.) esztendőt maga mögött tudó hagyomány ez az alkalom a településen, amikor összegyűlnek a város polgárai, hogy megünnepeljék a Himnusz születésnapját és jelenlétükkel elismerjék, megtiszteljék ebből az alkalomból díjazott honfitársaikat. No meg, hogy ezúttal is igazán értékes előadás részesei lehessenek.

Soha nem fordult eddig elő, hogy legalább a fél nézőteret ne töltötte volna meg az érdeklődő közönség. Olyan emberek, akik nézőként, hallgatóként, előadóként, alkotóként rendszeres részesei, élvezői a kulturális eseményeknek.

Most mégis úgy döntöttek – köztük magam is - hogy inkább otthon maradnak. Annak ellenére, hogy Vadkerti Imre – korábbi tapasztalataim alapján - nagyszerűnek ígérkező előadása volt az est meghirdetett – ráadásul változtatás nélküli (!) - fénypontja.

Nem is rajta múlott a gyér érdeklődés, hiszen többen az ő és társai műsorának kezdetére időzítették érkezésüket. Az azt megelőző hivatalos részből meg köszönték szépen, ezúttal nem kértek.

Pedig milyen nagy gonddal készült a városvezetés kebelére vont országgyűlési képviselőjelölt a tisztelt publikum előtti megjelenésre. Szíve csordultig volt hálával főnöke iránt. Elintézte! Sok-sok ember előtt beszélhet. Végre valahára meghallgatják! Nem is akármennyien!

Szépen felöltözött hát, a tükör előtt gondosan ellenőrzött minden apró részletet. Még talán a borotva felé is tett egy tétova mozdulatot a keze. A gondolat azonban gyorsan tovább röppent. Még mit nem! A lófarkat már beáldozta. Legyen annyi elég!

Nem sokkal később hibátlan eleganciával lépdelt az Olvasó lépcsőin felfelé. Mindjárt belép a nagyterembe, ahol minden szem érkező személyére szegeződik. Ováció persze nem várható, de hát ne legyen telhetetlen az ember fia! Majd később, ha minden jól alakul, lesz az is…
Mint a hollywoodi bárányfelhős, kék égboltos filmekben! A szürke, átlagos fiatalemberről kiderül, hogy tulajdonképpen a városáért küzdő hős, óriási karriert csinál, a kiadók pedig a siker szó illusztrációjaként az ő fényképét nyomtatják lexikonjaikba.

Végre bent van. A nagyteremben. Hé! Tessék figyelni! Megérkezett. Itt van, aki utat mutat emberek! Az Útmutató! Tudjátok!

Néhány ismerős arc üdvözlően néz felé, a többiek szomszédjaikhoz hajolva beszélgetnek. Miközben elfoglalja helyét, az üres széksorok láttán megállapítja: hát nem sok…

Tényleg nem! A hétszáz főt befogadó teremben elvész a bent lévő kilencven ember. Finoman fogalmaztam. A terem kong az ürességtől. Az ózdi emberek ez alkalommal nem szíveskedtek megjelenni.

A fenntartott székeken ülők arcán mosoly. Kontrollált, hivatalos, a fotósoknak és a televízió nézőinek szánt mosoly. Korántsem olyan könnyed, spontán és elégedett, mint az Ózdi Lokálpatrióta Kör szervezte demonstráció szemlélésekor volt látható novemberben. Merthogy akkor, ott kevesen voltak. Itt meg most vannak kevesen.

Mennyivel másképp esik most ez a kevés, mint az a kevés! Pedig az üzenet ugyanaz. Az ózdi polgárok megcsömörlöttek a várost - ez idáig soha nem tapasztalt módon - kettészakító politikai játszmáktól. Elegük lett az ünnepeiket – még a karácsonyt is - politikai küzdőtérré alacsonyító furkálódásokból.

Kevesen jöttek el. És sokan üzentek távolmaradásukkal a város vezetőinek: elég volt!

Az üzenet kézbesítve lett. Talán megértik a címzettek. Talán nem.

Félő, hogy nem. Máris beindult az elterelő hadművelet a város első emberétől. Némi személyes sértettség odavetése a népnek. Elmarakodnak ezen az emberek egy darabig. Eltereli a blamázsról a figyelmet.

Azért is félő, hogy nem értik meg, mert ugye, ők csak jót akarnak. Csakhogy igazán az jó, ami másoknak is jó, nem csak önmaguknak. Ezt kellene felismerniük, mert addig az üzenet mondanivalójának megértése esélytelen.

Pedig ideje volna! És ideje volna szétnézni Ózd határain túl. Míg a környező települések – régi kifejezéssel élve – mint a gőzös robognak a fejlődés útján, addig Ózd vezetői még a kazánt sem fűtötték fel rendesen. Persze ismerni kellene annak is a metódusát.

Szerencsére a város polgárai már felismerték azt, amire vezetőiknek közel négy év is kevésnek bizonyult s félő, hogy a hátralévő egy év (?) kevés lesz. A sikerhez szükség van egymás meghallgatására, megértésére! Segítően kinyújtott kezekre, összefogásra! Értéket teremtő alkotómunkára! Alázatra és megbecsülésre!

Tiszteletre mindazok felé, akik minden nehézség ellenére itt maradtak a városban, itt élnek, itt dolgoznak, itt örülnek és itt ejtenek olykor keserves könnyeket.

 Szentandrássy BélaKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- ÁLPROFIL...

- Kifosztás...

- Áramlopás...

- Az Ózdi Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát...


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
HASZNOS
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Hírdetés!
Egészség
Hogy hány évig élünk azt nagyban befolyásolja a genetika és a környezetünk, de néhány szokással mi is tehetünk azért, hogy hosszú, boldog életet éljünk.
Nehéz lenne olyan dietetikust találni, aki nem ajánlaná a zöldségek fogyasztását. Van viszont egy olyan zöldség, melynek fogyasztásakor a szakértők óvatosságra intenek.
"Emberi"
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben