Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 25. vasárnap - Géza napja van.
Keresendő kifejezés:
Megyei hírek
Területfejlesztés, értéktár, választás - sajtóreggeli a Megyeházán...
Ózdi Magazin | 2018.01.19. | baz.huA sajtótájékoztatót Török Dezső (középen), Bánné dr. Gál Boglárka és dr. Kovács János tartotta. Fotó: baz.hu


A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat vezetése a hagyományokat folytatva csütörtökön sajtóreggelit tartott a Megyeházán. Részletes tájékoztatást adtak az önkormányzat 2018-as feladatairól, céljairól, majd kötetlen keretek közt folytatódott a rendezvény.


Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke tájékoztatójában emlékeztetett rá: „Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem csak beszélünk róla, hanem tehetünk is Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági, társadalmi felemelkedéséért.” A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében a 2014-2020-as időszakra 93 milliárd forint áll megyénk rendelkezésére. A szakminisztérium összesítése szerint tavaly 56 milliárd forint támogatási értékben született döntés. A szerződéskötések megtörténtek, rövidesen indulnak a közbeszerzések. Megyénk 358 településéből eddig 134 nyert legalább egy pályázattal, remélhetően ez a szám tovább növekedik.

„Az irányító hatóság értesítése szerint a múlt héten a második körös pályázatok esetén már mintegy 20,7 milliárd forint TOP forrás talált gazdára”- jelentette be a közgyűlés elnöke. Ezt követően megyénk tájegységeit sorra vége ismertette Sárospatak, Ózd és Encs eredményeit.

A megyei foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési paktum előrehaladásáról is beszámolt Török Dezső. A partnerekkel szoros együttműködésben szolgáltatásokat biztosítanak a munkakeresőknek és a munkaadói oldal számára is. A projekt célja az elsődleges munkaerőpiacra visszavezetés, a munkaerőigény kielégítése. A közvélemény számára kevésbé ismert, helyi szintű energia, klíma és felzárkóztatás-politikával kapcsolatos projektekről is szólt a közgyűlés elnöke.

A megyei önkormányzat nemzetközi külkapcsolatai, nemzetközi szervezeti tagságával kapcsolatban Török Dezső emlékeztetett, hogy Kassa megyével közös szervezetük, a Via Carpatia eredményesen működik. Az úgynevezett Kis Projekt Alap Kelet-magyarországi menedzsment tevékenységét is elnyerték. Hargita és Kárpátalja megyei tanácsával újult erővel kezdték az idei évet. Jó lehetőséget látnak a kereskedelmi és kulturális kapcsolatok bővítésére, Kárpátaljával két közös pályázatuk is van. Az Europe Direct irodát a 2013-ban kötött 5 éves szerződés alapján a Megyeházán működtették. A megállapodást megújították, az EU-val kapcsolatos érdeklődőket továbbra is várja az iroda.

Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés alelnöke a két általa menedzselt szakterületről, a szénbányászatról és az értéktárról szólt. Emlékeztetett rá, hogy a kormányzat kiemelt figyelmet szentel a szénbányászat kérdésének és anyagiakat is biztosít a kutatásokra. Ennek keretében elsődlegesen a tisztaszén technológián alapuló eljárás honosításának lehetőségét vizsgálják, illetve újra feltérképezik az ország teljes ásványi vagyonát. A kutatásba bevonták a Pécsi Tudományegyetemet és Miskolci Egyetemet is. A kutatás, fejlesztés, oktatást

Az értéktár mozgalom eredményeiről is részletesen beszámolt az alelnök. Az elmúlt évben 10 új települési bizottság alakult Borsod-Abaúj-Zemplénben, amely így már 55 helyen működik. A megyei értékek száma meghaladja a 180 -at. Az elmúlt évben több szakmai rendezvényen vettek részt, szép eredményeket értek el. „Szeretnénk bevonni a megye diákjait, hogy minél előbb ismerjék meg a megyei értékeket”- fogalmazta meg törekvésüket Bánné dr. Gál Boglárka. Erősítik megyénk arculatát és az értékeket bekapcsolják a turizmusba. Országosan is kimagasló munkát végeznek.

Dr. Kovács János, megyei főjegyző, mint a hivatal vezetője kijelentette, hogy maximális odaadással igyekeznek végrehajtani az elnök és alelnök által elmondottakat. Mint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Választási Iroda (TVI) vezetője emlékeztetett rá, hogy a köztársasági elnök április 8-ára írta ki az országgyűlési választás időpontját. Ennek a jogi, informatikai hátterét és a lebonyolítást a TVI végzi. A feladat nagyságának illusztrálására elmondta, hogy megyénkben 539 907 választásra jogosult polgár él. A lebonyolítás 116 helyi választási iroda, 6 országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda ( a miskolci két körzetet szolgál ki) és a területi választási iroda feladata lesz majd megyénkben. A szavazatszámláló bizottságok száma 815 darab. A jegyzők felkészítése már 2017-ben megkezdődött. Ez nem látványos tevékenység, de akkor jó, ha észre se lehet venni majd.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Újabb kölykökkel gyarapodik a bükki farkasfalka...

- TERÁPIÁS KÉPEK...

- Önkéntes programot indított a Magyar Vöröskereszt...

- Tiszta kék - Legyél Te is rendőr...


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi Hírek
ÓzdÓzdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
ÓzdLégtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben