Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. február 22. péntek - Gerzson napja van.
Keresendő kifejezés:
Megyei hírek
Területfejlesztés, értéktár, választás - sajtóreggeli a Megyeházán...
Ózdi Magazin | 2018.01.19. | baz.huA sajtótájékoztatót Török Dezső (középen), Bánné dr. Gál Boglárka és dr. Kovács János tartotta. Fotó: baz.hu


A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat vezetése a hagyományokat folytatva csütörtökön sajtóreggelit tartott a Megyeházán. Részletes tájékoztatást adtak az önkormányzat 2018-as feladatairól, céljairól, majd kötetlen keretek közt folytatódott a rendezvény.


Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke tájékoztatójában emlékeztetett rá: „Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem csak beszélünk róla, hanem tehetünk is Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági, társadalmi felemelkedéséért.” A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében a 2014-2020-as időszakra 93 milliárd forint áll megyénk rendelkezésére. A szakminisztérium összesítése szerint tavaly 56 milliárd forint támogatási értékben született döntés. A szerződéskötések megtörténtek, rövidesen indulnak a közbeszerzések. Megyénk 358 településéből eddig 134 nyert legalább egy pályázattal, remélhetően ez a szám tovább növekedik.

„Az irányító hatóság értesítése szerint a múlt héten a második körös pályázatok esetén már mintegy 20,7 milliárd forint TOP forrás talált gazdára”- jelentette be a közgyűlés elnöke. Ezt követően megyénk tájegységeit sorra vége ismertette Sárospatak, Ózd és Encs eredményeit.

A megyei foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési paktum előrehaladásáról is beszámolt Török Dezső. A partnerekkel szoros együttműködésben szolgáltatásokat biztosítanak a munkakeresőknek és a munkaadói oldal számára is. A projekt célja az elsődleges munkaerőpiacra visszavezetés, a munkaerőigény kielégítése. A közvélemény számára kevésbé ismert, helyi szintű energia, klíma és felzárkóztatás-politikával kapcsolatos projektekről is szólt a közgyűlés elnöke.

A megyei önkormányzat nemzetközi külkapcsolatai, nemzetközi szervezeti tagságával kapcsolatban Török Dezső emlékeztetett, hogy Kassa megyével közös szervezetük, a Via Carpatia eredményesen működik. Az úgynevezett Kis Projekt Alap Kelet-magyarországi menedzsment tevékenységét is elnyerték. Hargita és Kárpátalja megyei tanácsával újult erővel kezdték az idei évet. Jó lehetőséget látnak a kereskedelmi és kulturális kapcsolatok bővítésére, Kárpátaljával két közös pályázatuk is van. Az Europe Direct irodát a 2013-ban kötött 5 éves szerződés alapján a Megyeházán működtették. A megállapodást megújították, az EU-val kapcsolatos érdeklődőket továbbra is várja az iroda.

Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés alelnöke a két általa menedzselt szakterületről, a szénbányászatról és az értéktárról szólt. Emlékeztetett rá, hogy a kormányzat kiemelt figyelmet szentel a szénbányászat kérdésének és anyagiakat is biztosít a kutatásokra. Ennek keretében elsődlegesen a tisztaszén technológián alapuló eljárás honosításának lehetőségét vizsgálják, illetve újra feltérképezik az ország teljes ásványi vagyonát. A kutatásba bevonták a Pécsi Tudományegyetemet és Miskolci Egyetemet is. A kutatás, fejlesztés, oktatást

Az értéktár mozgalom eredményeiről is részletesen beszámolt az alelnök. Az elmúlt évben 10 új települési bizottság alakult Borsod-Abaúj-Zemplénben, amely így már 55 helyen működik. A megyei értékek száma meghaladja a 180 -at. Az elmúlt évben több szakmai rendezvényen vettek részt, szép eredményeket értek el. „Szeretnénk bevonni a megye diákjait, hogy minél előbb ismerjék meg a megyei értékeket”- fogalmazta meg törekvésüket Bánné dr. Gál Boglárka. Erősítik megyénk arculatát és az értékeket bekapcsolják a turizmusba. Országosan is kimagasló munkát végeznek.

Dr. Kovács János, megyei főjegyző, mint a hivatal vezetője kijelentette, hogy maximális odaadással igyekeznek végrehajtani az elnök és alelnök által elmondottakat. Mint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Választási Iroda (TVI) vezetője emlékeztetett rá, hogy a köztársasági elnök április 8-ára írta ki az országgyűlési választás időpontját. Ennek a jogi, informatikai hátterét és a lebonyolítást a TVI végzi. A feladat nagyságának illusztrálására elmondta, hogy megyénkben 539 907 választásra jogosult polgár él. A lebonyolítás 116 helyi választási iroda, 6 országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda ( a miskolci két körzetet szolgál ki) és a területi választási iroda feladata lesz majd megyénkben. A szavazatszámláló bizottságok száma 815 darab. A jegyzők felkészítése már 2017-ben megkezdődött. Ez nem látványos tevékenység, de akkor jó, ha észre se lehet venni majd.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Mindenki felkészült?

- Banki jelzálog került a miskolci kórház sugárterápiás gépeire...

- Újabb kölykökkel gyarapodik a bükki farkasfalka...

- TERÁPIÁS KÉPEK...


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi Hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben