Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. február 18. hétfő - Bernadett napja van.
Keresendő kifejezés:
Ország-világ
Párbeszéddel és együttműködéssel
Ózdi Magazin | 2016.01.22. | Józsa Zoltán

A HBLF tagvállalatai több alkalommal szerveztek karácsonyi adomány akciókat az ózdi térségben. Elsősorban a hátrányos helyzetben lévő családok, valamint a fogyatékkal élők segítése, életkörülményeik részléges javítása volt a cél.

A Hungarian Business Leaders Forum(HBLF) a felelős vállalatirányítás iránt elkötelezett hazai és nemzetközi vállalkozásokat, vezető üzletembereket és elismert szakértőket tömörítő non-profit szervezet. Az 1990-es évek elején Magyarországon is egyre nagyobb hangsúlyt kaptak a szociális és környezeti problémák. A megoldások keresésére 1992 februárjában jött létre e a HBLF-Károly walesi herceg személyes kezdeményezése mellett a londoni The Prince of Wales International Business Leaders Forum magyar szervezeteként.

A formáció küldetése, hogy a társadalmi felelősségvállalás és a fenntartható fejlődés szempontjai a napi üzleti gyakorlat részévé váljanak. A HBLF tagok elősegítik az üzleti világ, a társadalom és így az egész ország hosszú távú boldogulását, példát mutatva ezzel valamennyi érintett fél számára. Ez a filozófia egyaránt szolgálja a vállalkozások, az egyén és a társadalom érdekeit. Ebből eredően erősíti a partneri együttműködést és a társadalmi párbeszédet az üzleti világ, a közszféra és a civil szervezetek között.

Társadalmi felelősségvállalás

Ez a fajta partnerség az állam, az üzleti világ és az önkéntes alapon működő non-profit szervezetek válasza saját hatékonyságbeli hiányosságaikra. Azért, hogy mérsékeljék a szegénységet, biztosítsák a gazdaság fenntartható fejlődését. A formáció vezető szerepet játszik abban, hogy az üzleti vezetők segítségével és kreativitásával megoldást találjanak hazánkban a gazdasági egyenlőtlenségekből eredő társadalmi feszültségekre, az esélyadásra és a közös érdekek felismerésére.
Mert mai világunkban különösen érvényes a Károly walesi herceg által megfogalmazott gondolat, hogy a közösségeket érintő társadalmi problémákat csak az üzleti világ teljes körű bevonásával lehet elérni. A HBLF vezetői felismerték, hogy folyamatos fejlődést biztosító, hosszú távú sikereket csak úgy lehet elérni, ha támogatják a helyi közösségeket. Mára egyértelművé vált, hogy a társadalmi problémák megoldásában csak társadalmi párbeszéddel és együttműködéssel érhető el siker.

Karácsonyi adomány akciók Ózdon

A szervezet esélyegyenlőségi munkacsportja fokozza a hátrányos helyzetben élő társadalmi csoportok iránti figyelmet. Konzultatív kapcsolatokat épít ki társadalmi szervezetekkel és támogató intézményekkel. A HBLF-az IBM Magyarország alapító támogatásával - 2007 februárjában hirdette meg a Romaster tehetséggondozó programot hátrányos helyzetű, tehetséges középiskolás diákoknak. A munkacsoport képviselői többször látogattak el Ózdra, valamint az észak-borsodi térségbe kapcsolatépítés céljából.

A HBLF tagvállalatai több alkalommal szerveztek karácsonyi adomány akciókat az ózdi térségben. Elsősorban a hátrányos helyzetben lévő családok, valamint a fogyatékkal élők segítése, életkörülményeik részléges javítása volt a cél. A segítő munkában különböző foglalkozású önkéntesek vettek részt. A küldemények minden alkalommal ruhaneműt, tartós élelmíszert, játékot, könyvet és édességet tartalmaztak. Az ózdi települési önkormányzat mindig térítésmentesen biztosította a nem kevés mennyiségű adomány elhelyezésére a helyiséget. A családok mellett kaptak az ajándékokból oktatási és szociális intézmények is.

A segítő akciók koordinátora Dr.Tóth Józsefné Faggyas Erzsébet volt. Az egykori házitanító hosszú ideig végzett oktatási és felvilágosító tevékenységet hátrányos helyzetű ózdi roma családoknál. Jó dolog az ajándékozás, különösen akkor, ha rászoruló emberek kapják, akiknek a napi megélhetés is nagy nehézséget jelent. A végleges megoldás azonban a szegénység társadalmi méretű problémájának kezelése lenne.

Józsa ZoltánKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Magyar? Igen! Olyan szemüveget talált ki, amellyel a vakok is tájékozódhatnak...

- A szombati munkanapokon kevesebbet dolgozunk?

- Péntek 13-a van, de nincs amitől tartani a statisztikák szerint...

- Itt az új 1000 forintos...


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
ÓzdHát ez is megesett itt, Ózdon. Legyinthetnénk is, hogy errefelé ilyenek az emberek.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben