Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. május 21. hétfő - Konstantin napja van.
Keresendő kifejezés:
Ország-világ
Visszatekintés - A boldogságért tenni kell
Ózdi Magazin | 2017.02.21. | Józsa Zoltán

Dr. Seidl Ágoston 47 éves, négygyermekes családapa. Orvosfelesége 17 éve otthon van a gyermekekkel. Seidl úr vegyészmérnök, jelenleg az egyik építőipari cég budapesti irodavezetője. 2000 márciusától a Nagycsaládosok Országos Egyesületének ( NOE ) főtitkára. A nagycsaládosok helyzetéről és társadalmi megítéléséről kérdeztük a szakembert. Józsa Zoltán cikke 2001-ből...


- Milyen veszélyek fenyegetik ma a családokat?

- Az emberek ma ritkán vállalnak felelősséget önmagukért és másokért. A mai világ a korlátlan szabadságot, annak ígéretét harsogja ; a boldogságot az élvezettel és a birtoklással azonosítja. Sok itt a hazugság, a boldogságot nem lehet megvásárolni, s nem is pottyan csak úgy az ember ölébe. Az egyéni és családi boldogságért erőfeszítéseket kell tenni, s ha valaki ezt komolyan el akarja érni, annak nem elviselhetetlen teher. Odafigyelést, energiát, szervezőmunkát kell fordítani arra, hogy nap - nap után együtt legyen a család, együtt étkezzen , dolgozzon, pihenjen, megbeszéljék dolgaikat. Csak így lesz összetartóereje a családnak.

- A boldogságnak ára van...


- Igen, pénzbeli ára is van, többfelé oszlik meg a kereset. De mérlegelni kell, mi mennyit ér? Több gyerek nevelése anyagilag alacsonyabb életszínvonallal jár. Bizonyos szint alatt ez nem viselhetô el, a nyomort nem lehet elfogadni, de a nagy család a vagyon helyett más, pótolhatatlan, megvásárolhatatlan értéket kap cserébe. Feleségemmel egyetértésben ezt az életformát nem teherként éljük meg, tudatosan és örömmel vállaltuk. Nem az anyagiakat tartjuk a legfontosabbnak.

- Milyen a nagycsaládosok társadalmi megítélése ?

- Az elítélő, kritizáló vélemény ismerethiányból, az egyoldalú szemléletből fakad. Aki egy nagy család láttán " lumpent " , " felelőtlent " kiállt, az nem érezte még a többgyermekes családok derűjét. Ha a negatív véleményt formálók megismernének néhányat a sok jól működő nagy család közül, gyökeresen megváltozna az álláspontjuk. A Nagycsaládosok Országos Egyesületének egyik fő célkitűzése, hogy a családokban rejlő értékeket felmutassa, mások számára is vonzóvá tegye.

- A nehéz életfeltételek komoly problémákat jelentenek. Mit tehet az egyesület a családok anyagi helyzetének javításáért?

- A NOE megalakulása óta állandó és folyamatos párbeszédben van minden kormánnyal. Következetesen a családok érdekeit tartjuk szem előtt, civil szervezetként - pártpolitikai szempontoktól függetlenül - hallatjuk hangunkat. Örülünk, hogy magasan képzett szakembereink munkájával mi is hozzájárulhattunk a családok helyzetén javító törvények megszületéséhez. Jelenleg több mint 20 ezer tagcsalád tartozik az egyesületünkhöz, s ha egyikük nehéz helyzetbe kerül, és hozzánk fordul, tanácsot, felvilágosítást adunk, megismertetjük lehetőségeivel, jogaival. Különleges esetekben segítünk eljárni ügyeikben.

- De az állam felelősségéről sem feledkezhetünk meg!

- Az államnak fel kell ismernie, hogy a család az egészséges társadalom alapja, s ennek érdekében erkölcsileg és anyagilag támogatni kell. Erkölcsileg annyiban, hogy elismeri, értéknek tekinti a családokat, védi annak intézményét. Anyagilag pedig az a legjobb támogatás, hogy a dolgozó, igyekvő családoknak feltörekvést biztosító körülményeket teremt, az önhibájukon kívül bajbajutottaknak pedig védőernyőt biztosít. Sok örvendetes intézkedés történt ez ügyben az utóbbi években, persze van még lyuk is a hálón... De hangsúlyozom : ha a család értékeiről beszélünk, akkor ki kell szakadnunk az anyagi javak, a fogyasztás bűvöletéből, és az emberi kapcsolatokra kell tenni a hangsúlyt. Hihetetlen nagy lelki biztonságot jelent, ha az ember mögött egy szerető család áll. És ha már annyit beszéltünk az anyagiakról : ha több ilyen család összekapaszkodik, baj esetén meg is támasztják egymást.

Józsa Zoltán
Keresztény Élet 2001. április 15.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- A szombati munkanapokon kevesebbet dolgozunk?

- Péntek 13-a van, de nincs amitől tartani a statisztikák szerint...

- Itt az új 1000 forintos...

- Influenza - Országszerte több a beteg, megduplázódott az intenzíven lévők száma ...


Címlapon:

A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradásának emlékét ünnepli meg.
Ózd De mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
Ózd A lelkiismeret az a belső hang, ami megszólal, ha rosszat tettünk, vagy rosszat készülünk tenni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Sziréna
ÓzdBűnügyi őrizetbe vették a rendőrök azt a férfit, aki Ózdon előzetes szóváltást követően két embert életveszélyesen megsebesített egy késsel.
ÓzdTöbb bűncselekményt is elkövetett az a férfi, aki egy játszótéri dombra felhajtott, majd elakadt és elfutott a rendőrök elől Ózdon.
ÓzdHat órán belül azonosították és elfogták az ózdi rendőrök azokat a férfiakat, akik egy helyi telephelyre betörtek és egy csőhajlító gép transzformátorát ellopták.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA lelkiismeret az a belső hang, ami megszólal, ha rosszat tettünk, vagy rosszat készülünk tenni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz anya 9 hónapon keresztül a szíve alatt hordozza gyermekét. Ennél szorosabb köteléket el sem lehet képzelni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMájus elseje a munka ünnepe. Vajon mit is jelent számunkra a munka? Milyen érzéssel gondolunk erre a szóra?
ÓzdVigyázzunk rá, tegyük meg azt, ami rajtunk múlik! Tegyünk mindennapot a Föld Napjává!
ÓzdMindenkinek fáj, ha bántják. Sebeket ejthet lelkünkön a szó. Lehet, hogy igyekszünk erősnek mutatkozni, lehet, hogy már megedződtünk, de belül fáj...
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdBűnügyi őrizetbe vették a rendőrök azt a férfit, aki Ózdon előzetes szóváltást követően két embert életveszélyesen megsebesített egy késsel.
ÓzdTöbb bűncselekményt is elkövetett az a férfi, aki egy játszótéri dombra felhajtott, majd elakadt és elfutott a rendőrök elől Ózdon.
ÓzdHat órán belül azonosították és elfogták az ózdi rendőrök azokat a férfiakat, akik egy helyi telephelyre betörtek és egy csőhajlító gép transzformátorát ellopták.
PutnokA rendőrök Putnokon fogták el azt a két férfit, akik a megalapozott gyanú szerint új pszichoaktív anyagot szereztek meg és adtak tovább helyi lakosoknak.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben