Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. február 18. hétfő - Bernadett napja van.
Keresendő kifejezés:
Ország-világ
Visszatekintés - A boldogságért tenni kell
Ózdi Magazin | 2017.02.21. | Józsa Zoltán

Dr. Seidl Ágoston 47 éves, négygyermekes családapa. Orvosfelesége 17 éve otthon van a gyermekekkel. Seidl úr vegyészmérnök, jelenleg az egyik építőipari cég budapesti irodavezetője. 2000 márciusától a Nagycsaládosok Országos Egyesületének ( NOE ) főtitkára. A nagycsaládosok helyzetéről és társadalmi megítéléséről kérdeztük a szakembert. Józsa Zoltán cikke 2001-ből...


- Milyen veszélyek fenyegetik ma a családokat?

- Az emberek ma ritkán vállalnak felelősséget önmagukért és másokért. A mai világ a korlátlan szabadságot, annak ígéretét harsogja ; a boldogságot az élvezettel és a birtoklással azonosítja. Sok itt a hazugság, a boldogságot nem lehet megvásárolni, s nem is pottyan csak úgy az ember ölébe. Az egyéni és családi boldogságért erőfeszítéseket kell tenni, s ha valaki ezt komolyan el akarja érni, annak nem elviselhetetlen teher. Odafigyelést, energiát, szervezőmunkát kell fordítani arra, hogy nap - nap után együtt legyen a család, együtt étkezzen , dolgozzon, pihenjen, megbeszéljék dolgaikat. Csak így lesz összetartóereje a családnak.

- A boldogságnak ára van...


- Igen, pénzbeli ára is van, többfelé oszlik meg a kereset. De mérlegelni kell, mi mennyit ér? Több gyerek nevelése anyagilag alacsonyabb életszínvonallal jár. Bizonyos szint alatt ez nem viselhetô el, a nyomort nem lehet elfogadni, de a nagy család a vagyon helyett más, pótolhatatlan, megvásárolhatatlan értéket kap cserébe. Feleségemmel egyetértésben ezt az életformát nem teherként éljük meg, tudatosan és örömmel vállaltuk. Nem az anyagiakat tartjuk a legfontosabbnak.

- Milyen a nagycsaládosok társadalmi megítélése ?

- Az elítélő, kritizáló vélemény ismerethiányból, az egyoldalú szemléletből fakad. Aki egy nagy család láttán " lumpent " , " felelőtlent " kiállt, az nem érezte még a többgyermekes családok derűjét. Ha a negatív véleményt formálók megismernének néhányat a sok jól működő nagy család közül, gyökeresen megváltozna az álláspontjuk. A Nagycsaládosok Országos Egyesületének egyik fő célkitűzése, hogy a családokban rejlő értékeket felmutassa, mások számára is vonzóvá tegye.

- A nehéz életfeltételek komoly problémákat jelentenek. Mit tehet az egyesület a családok anyagi helyzetének javításáért?

- A NOE megalakulása óta állandó és folyamatos párbeszédben van minden kormánnyal. Következetesen a családok érdekeit tartjuk szem előtt, civil szervezetként - pártpolitikai szempontoktól függetlenül - hallatjuk hangunkat. Örülünk, hogy magasan képzett szakembereink munkájával mi is hozzájárulhattunk a családok helyzetén javító törvények megszületéséhez. Jelenleg több mint 20 ezer tagcsalád tartozik az egyesületünkhöz, s ha egyikük nehéz helyzetbe kerül, és hozzánk fordul, tanácsot, felvilágosítást adunk, megismertetjük lehetőségeivel, jogaival. Különleges esetekben segítünk eljárni ügyeikben.

- De az állam felelősségéről sem feledkezhetünk meg!

- Az államnak fel kell ismernie, hogy a család az egészséges társadalom alapja, s ennek érdekében erkölcsileg és anyagilag támogatni kell. Erkölcsileg annyiban, hogy elismeri, értéknek tekinti a családokat, védi annak intézményét. Anyagilag pedig az a legjobb támogatás, hogy a dolgozó, igyekvő családoknak feltörekvést biztosító körülményeket teremt, az önhibájukon kívül bajbajutottaknak pedig védőernyőt biztosít. Sok örvendetes intézkedés történt ez ügyben az utóbbi években, persze van még lyuk is a hálón... De hangsúlyozom : ha a család értékeiről beszélünk, akkor ki kell szakadnunk az anyagi javak, a fogyasztás bűvöletéből, és az emberi kapcsolatokra kell tenni a hangsúlyt. Hihetetlen nagy lelki biztonságot jelent, ha az ember mögött egy szerető család áll. És ha már annyit beszéltünk az anyagiakról : ha több ilyen család összekapaszkodik, baj esetén meg is támasztják egymást.

Józsa Zoltán
Keresztény Élet 2001. április 15.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Magyar? Igen! Olyan szemüveget talált ki, amellyel a vakok is tájékozódhatnak...

- A szombati munkanapokon kevesebbet dolgozunk?

- Péntek 13-a van, de nincs amitől tartani a statisztikák szerint...

- Itt az új 1000 forintos...


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
ÓzdHát ez is megesett itt, Ózdon. Legyinthetnénk is, hogy errefelé ilyenek az emberek.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben