Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 25. vasárnap - Géza napja van.
Keresendő kifejezés:
Ország-világ
Visszatekintés - A boldogságért tenni kell
Ózdi Magazin | 2017.02.21. | Józsa Zoltán

Dr. Seidl Ágoston 47 éves, négygyermekes családapa. Orvosfelesége 17 éve otthon van a gyermekekkel. Seidl úr vegyészmérnök, jelenleg az egyik építőipari cég budapesti irodavezetője. 2000 márciusától a Nagycsaládosok Országos Egyesületének ( NOE ) főtitkára. A nagycsaládosok helyzetéről és társadalmi megítéléséről kérdeztük a szakembert. Józsa Zoltán cikke 2001-ből...


- Milyen veszélyek fenyegetik ma a családokat?

- Az emberek ma ritkán vállalnak felelősséget önmagukért és másokért. A mai világ a korlátlan szabadságot, annak ígéretét harsogja ; a boldogságot az élvezettel és a birtoklással azonosítja. Sok itt a hazugság, a boldogságot nem lehet megvásárolni, s nem is pottyan csak úgy az ember ölébe. Az egyéni és családi boldogságért erőfeszítéseket kell tenni, s ha valaki ezt komolyan el akarja érni, annak nem elviselhetetlen teher. Odafigyelést, energiát, szervezőmunkát kell fordítani arra, hogy nap - nap után együtt legyen a család, együtt étkezzen , dolgozzon, pihenjen, megbeszéljék dolgaikat. Csak így lesz összetartóereje a családnak.

- A boldogságnak ára van...


- Igen, pénzbeli ára is van, többfelé oszlik meg a kereset. De mérlegelni kell, mi mennyit ér? Több gyerek nevelése anyagilag alacsonyabb életszínvonallal jár. Bizonyos szint alatt ez nem viselhetô el, a nyomort nem lehet elfogadni, de a nagy család a vagyon helyett más, pótolhatatlan, megvásárolhatatlan értéket kap cserébe. Feleségemmel egyetértésben ezt az életformát nem teherként éljük meg, tudatosan és örömmel vállaltuk. Nem az anyagiakat tartjuk a legfontosabbnak.

- Milyen a nagycsaládosok társadalmi megítélése ?

- Az elítélő, kritizáló vélemény ismerethiányból, az egyoldalú szemléletből fakad. Aki egy nagy család láttán " lumpent " , " felelőtlent " kiállt, az nem érezte még a többgyermekes családok derűjét. Ha a negatív véleményt formálók megismernének néhányat a sok jól működő nagy család közül, gyökeresen megváltozna az álláspontjuk. A Nagycsaládosok Országos Egyesületének egyik fő célkitűzése, hogy a családokban rejlő értékeket felmutassa, mások számára is vonzóvá tegye.

- A nehéz életfeltételek komoly problémákat jelentenek. Mit tehet az egyesület a családok anyagi helyzetének javításáért?

- A NOE megalakulása óta állandó és folyamatos párbeszédben van minden kormánnyal. Következetesen a családok érdekeit tartjuk szem előtt, civil szervezetként - pártpolitikai szempontoktól függetlenül - hallatjuk hangunkat. Örülünk, hogy magasan képzett szakembereink munkájával mi is hozzájárulhattunk a családok helyzetén javító törvények megszületéséhez. Jelenleg több mint 20 ezer tagcsalád tartozik az egyesületünkhöz, s ha egyikük nehéz helyzetbe kerül, és hozzánk fordul, tanácsot, felvilágosítást adunk, megismertetjük lehetőségeivel, jogaival. Különleges esetekben segítünk eljárni ügyeikben.

- De az állam felelősségéről sem feledkezhetünk meg!

- Az államnak fel kell ismernie, hogy a család az egészséges társadalom alapja, s ennek érdekében erkölcsileg és anyagilag támogatni kell. Erkölcsileg annyiban, hogy elismeri, értéknek tekinti a családokat, védi annak intézményét. Anyagilag pedig az a legjobb támogatás, hogy a dolgozó, igyekvő családoknak feltörekvést biztosító körülményeket teremt, az önhibájukon kívül bajbajutottaknak pedig védőernyőt biztosít. Sok örvendetes intézkedés történt ez ügyben az utóbbi években, persze van még lyuk is a hálón... De hangsúlyozom : ha a család értékeiről beszélünk, akkor ki kell szakadnunk az anyagi javak, a fogyasztás bűvöletéből, és az emberi kapcsolatokra kell tenni a hangsúlyt. Hihetetlen nagy lelki biztonságot jelent, ha az ember mögött egy szerető család áll. És ha már annyit beszéltünk az anyagiakról : ha több ilyen család összekapaszkodik, baj esetén meg is támasztják egymást.

Józsa Zoltán
Keresztény Élet 2001. április 15.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Influenza - Országszerte több a beteg, megduplázódott az intenzíven lévők száma ...

- Mert néha dühösek is lehetünk?

- Embereket röpít a levegőbe a hatalmas szél Európában...

- Megdobták Ferenc pápát, de nem vette zokon...


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdÓzdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
ÓzdLégtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
MiskolcElső fokon tíz és tizenegy év fegyházra ítéltek két férfit, aki Ózdon agyonvert egy embert.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben