Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Ország-világ
Házi kedvenceink nem mindenki kedvencei...
Ózdi Magazin | 2018.01.10. |

Évezredek óta tart háziállatokat az ember, mégis az, hogy kedvtelésből tartsunk otthon állatokat, csak a 20. század második felében terjedt el. A lakótelepek és társasházak térhódításával azonban úgy tűnik, az, hogy ki milyen állatot tart, már nemcsak a kutya-, macska- vagy esetleg hüllőtulajdonosok magánügye, de a szomszédokra is tartozik. És ahogy az együttélés emberi szempontjainál, itt is fő szabály, hogy házi kedvenceinkkel csak annyira zavarjunk másokat, amennyire saját magunkat zavarnánk.Egy miskolci lakótelep házában járt a Kossuth Rádió Napközben című műsorának munkatársa, hogy megtudja, miként viszonyulnak a lakók a velük élő háziállatokhoz. Egy lakó kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, nem támogatja sem kutya, sem macska tartását egy társasházban, annak ellenére, hogy ő gyermekkorában sok állattal élt együtt kertes házuknál, és kisgyermeke is szeretne.

Egy másik lakó szerint kutyát és macskát lehetne tartani, de például nyestet vagy patkányt nem, ami viszont az utóbbi időben népszerű hobbiállat lett Magyarországon. Talán amiatt, hogy a patkány például igen idomítható, akár még névre is hallgat – ezt már egy patkánytenyésztő mondta el.

Ha hangos a szomszéd kutyája, eljárás indulhat a szomszéd ellen

Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke a műsorban úgy fogalmazott, hogy extrém esetek is előfordulnak, ha társasházi állattartásról van szó – itt megemlítette annak a nőnek az esetét, aki kislányával 35 négyzetméteres lakásban élt, ahol hat kiskutyát tartottak addig, amíg az állatvédők segített nekik. Hétköznapibb, gyakrabban előforduló problémának látja a lépcsőházakban visszahangzó kutyaugatást, hiszen a kutyának alaptulajdonsága, hogyha nincs otthon a gazda, akkor védi a területét, és ugat minden zajra. Nem a kutyatartás ellen van – hangsúlyozta Bék Ágnes, aki szerint azonban a tulajdonos felelőssége az, hogy megvizsgálja, valóban jó helyen van-e a kutya.

Szerinte már akkor, amikor valaki ingatlant vesz egy társasházban, tudnia kell az adott társasházzal kapcsolatban, hogy milyen állatot tarthat és milyet nem, és ha tart, akkor a tartásra milyen előírások vonatkoznak. Mint hozzátette, a legnagyobb arányban nem is derül ki, hogy milyen állatokat tartanak egy társasházban, ugyanis a legtöbb esetben erre csak akkor derül fény, ha baj történik, mert valaki felelőtlenül tartja az állatot.

Ugyan nem szorosan tartozott a témához, de Bék Ágnes kitért a galambok etetésére: szerinte nem szabad ezt megtenni. Később elhangzott: a kóbor állatok etetésétől a bíróság eltilthatja a tulajdonostársat.

Nem szabhatja meg a társasház, ki mit tarthat

Izsák Orsolya társasházi jogász a műsorban elmondta: az 1998. évi, az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény, valamint egy 2010-es kormányrendelet szabályozza, hogy milyen – főleg egzotikus – állatfajtákat nem lehet (társasházi) lakásban tartani, ilyenek például a szögletes gőtefélék, valamint a koreai hasadékszalamandrák.

Abban az esetben, hogyha a szomszédok nem tartják helyénvalónak egyes állatok tartását, akkor a jogszabály lehetővé teszik nekik a bejelentést, azonban ha ugyanezek a jogszabályok nem tiltják a tartásukat, akkor tulajdonképpen törvényi akadálya nem lesz az adott állat lakásban való tartásának – fejtette ki a jogász. Ez természetesen nem vonatkozik a tenyésztésre, azt lakásban tiltja a törvény, mint ahogy a hangos kutyaugatás is szankcionálható akár birtokvédelmi eljárással is.

Azonban – fűzte tovább egy kígyós eset kapcsán – egy 2016-os fővárosi törvényszéki, valamint alkotmánybírósági döntés nyomán a társasházak a szervezeti és működési szabályzatukban (SZMSZ) nem köthetik ki az állattartás szabályait az egyes tulajdoni hányadokban, csak a közös tulajdoni részeken szabályozhatják azt SZMSZ-szinten.

Bíró József, a Díszállat-kereskedők és -távforgalmazók Országos Egyesületének elnöke elmondta: főszabály, hogy az állatkereskedések kiskorúaknak nem adhatnak el élő állatot, egzotikus állatok tartására a különleges kivételek mellett bizonyos életfeltételek biztosítása mellett kerülhet sor, de a kereskedőnek egyéb jogosítványai ezenfelül nincsenek arra nézve, hogy megszabja, ki hol mit tarthat. Hozzátette: Magyarországon az egzotikus állattartók aránya alig éri el az 1 százalékot, tehát elmondható, nem kell attól félni, hogy sok, lakásban tartott leguánnal találkozhat az ember.

Az üzletekben egyébként minden eladott állathoz „használati utasítás” jár – fogalmazott.

Forrás: 
Kossuth Rádió Napközben/hirado.hu Kép: ShutterstockKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Embereket röpít a levegőbe a hatalmas szél Európában...

- Megdobták Ferenc pápát, de nem vette zokon...

- Budapest megelőzte a Vatikánt...

- Megszűnt a szegénység Magyarországon...


Címlapon:

Az óránkénti több mint 120-130 kilométeres sebességes széllökések halálos áldozatokat követeltek Europában. A nagy erejű szél szó szerint embereket röpített a levegőben.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd Vádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
Helyi Hírek
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
Ózd„A természetben, kezdetben minden harmóniában létezett, és működött. Mi azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy szétválasszuk azt, ami összetartozik.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdRiz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
ÓzdFarkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
CernelyVádemelési javaslattal éltek az ózdi rendőrök azokkal a gyanúsítottakkal szemben, akik Csernely településen több, egzisztenciálisan kiszolgáltatott helyzetben lévő család részére adtak kölcsönt irreálisan magas kamatra.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben