Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. április 26. csütörtök - Ervin napja van.
Keresendő kifejezés:
Ország-világ
Házi kedvenceink nem mindenki kedvencei...
Ózdi Magazin | 2018.01.10. |

Évezredek óta tart háziállatokat az ember, mégis az, hogy kedvtelésből tartsunk otthon állatokat, csak a 20. század második felében terjedt el. A lakótelepek és társasházak térhódításával azonban úgy tűnik, az, hogy ki milyen állatot tart, már nemcsak a kutya-, macska- vagy esetleg hüllőtulajdonosok magánügye, de a szomszédokra is tartozik. És ahogy az együttélés emberi szempontjainál, itt is fő szabály, hogy házi kedvenceinkkel csak annyira zavarjunk másokat, amennyire saját magunkat zavarnánk.Egy miskolci lakótelep házában járt a Kossuth Rádió Napközben című műsorának munkatársa, hogy megtudja, miként viszonyulnak a lakók a velük élő háziállatokhoz. Egy lakó kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, nem támogatja sem kutya, sem macska tartását egy társasházban, annak ellenére, hogy ő gyermekkorában sok állattal élt együtt kertes házuknál, és kisgyermeke is szeretne.

Egy másik lakó szerint kutyát és macskát lehetne tartani, de például nyestet vagy patkányt nem, ami viszont az utóbbi időben népszerű hobbiállat lett Magyarországon. Talán amiatt, hogy a patkány például igen idomítható, akár még névre is hallgat – ezt már egy patkánytenyésztő mondta el.

Ha hangos a szomszéd kutyája, eljárás indulhat a szomszéd ellen

Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke a műsorban úgy fogalmazott, hogy extrém esetek is előfordulnak, ha társasházi állattartásról van szó – itt megemlítette annak a nőnek az esetét, aki kislányával 35 négyzetméteres lakásban élt, ahol hat kiskutyát tartottak addig, amíg az állatvédők segített nekik. Hétköznapibb, gyakrabban előforduló problémának látja a lépcsőházakban visszahangzó kutyaugatást, hiszen a kutyának alaptulajdonsága, hogyha nincs otthon a gazda, akkor védi a területét, és ugat minden zajra. Nem a kutyatartás ellen van – hangsúlyozta Bék Ágnes, aki szerint azonban a tulajdonos felelőssége az, hogy megvizsgálja, valóban jó helyen van-e a kutya.

Szerinte már akkor, amikor valaki ingatlant vesz egy társasházban, tudnia kell az adott társasházzal kapcsolatban, hogy milyen állatot tarthat és milyet nem, és ha tart, akkor a tartásra milyen előírások vonatkoznak. Mint hozzátette, a legnagyobb arányban nem is derül ki, hogy milyen állatokat tartanak egy társasházban, ugyanis a legtöbb esetben erre csak akkor derül fény, ha baj történik, mert valaki felelőtlenül tartja az állatot.

Ugyan nem szorosan tartozott a témához, de Bék Ágnes kitért a galambok etetésére: szerinte nem szabad ezt megtenni. Később elhangzott: a kóbor állatok etetésétől a bíróság eltilthatja a tulajdonostársat.

Nem szabhatja meg a társasház, ki mit tarthat

Izsák Orsolya társasházi jogász a műsorban elmondta: az 1998. évi, az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény, valamint egy 2010-es kormányrendelet szabályozza, hogy milyen – főleg egzotikus – állatfajtákat nem lehet (társasházi) lakásban tartani, ilyenek például a szögletes gőtefélék, valamint a koreai hasadékszalamandrák.

Abban az esetben, hogyha a szomszédok nem tartják helyénvalónak egyes állatok tartását, akkor a jogszabály lehetővé teszik nekik a bejelentést, azonban ha ugyanezek a jogszabályok nem tiltják a tartásukat, akkor tulajdonképpen törvényi akadálya nem lesz az adott állat lakásban való tartásának – fejtette ki a jogász. Ez természetesen nem vonatkozik a tenyésztésre, azt lakásban tiltja a törvény, mint ahogy a hangos kutyaugatás is szankcionálható akár birtokvédelmi eljárással is.

Azonban – fűzte tovább egy kígyós eset kapcsán – egy 2016-os fővárosi törvényszéki, valamint alkotmánybírósági döntés nyomán a társasházak a szervezeti és működési szabályzatukban (SZMSZ) nem köthetik ki az állattartás szabályait az egyes tulajdoni hányadokban, csak a közös tulajdoni részeken szabályozhatják azt SZMSZ-szinten.

Bíró József, a Díszállat-kereskedők és -távforgalmazók Országos Egyesületének elnöke elmondta: főszabály, hogy az állatkereskedések kiskorúaknak nem adhatnak el élő állatot, egzotikus állatok tartására a különleges kivételek mellett bizonyos életfeltételek biztosítása mellett kerülhet sor, de a kereskedőnek egyéb jogosítványai ezenfelül nincsenek arra nézve, hogy megszabja, ki hol mit tarthat. Hozzátette: Magyarországon az egzotikus állattartók aránya alig éri el az 1 százalékot, tehát elmondható, nem kell attól félni, hogy sok, lakásban tartott leguánnal találkozhat az ember.

Az üzletekben egyébként minden eladott állathoz „használati utasítás” jár – fogalmazott.

Forrás: 
Kossuth Rádió Napközben/hirado.hu Kép: ShutterstockKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- A szombati munkanapokon kevesebbet dolgozunk?

- Péntek 13-a van, de nincs amitől tartani a statisztikák szerint...

- Itt az új 1000 forintos...

- Influenza - Országszerte több a beteg, megduplázódott az intenzíven lévők száma ...


Címlapon:

Több kerékpáros baleset is történt Borsod-Abaúj-Zemplén megye útjain a rövid hétvége alatt. Egy tragédiával és egy súlyos sérülésekkel járó balesetben gyerekek voltak az érintettek.
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi Hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdVigyázzunk rá, tegyük meg azt, ami rajtunk múlik! Tegyünk mindennapot a Föld Napjává!
ÓzdMindenkinek fáj, ha bántják. Sebeket ejthet lelkünkön a szó. Lehet, hogy igyekszünk erősnek mutatkozni, lehet, hogy már megedződtünk, de belül fáj...
Ózd„Elvehetik a jó hírünket, a szabadságunkat, a vagyonunkat, az egészségünket, az életünket, de a jellem maradandó kincs.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben