Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2024. július 20. szombat - Illés napja van.
Keresendő kifejezés:
Jeles napok
Advent első vasárnapja a vízkereszt utáni első vasárnapig tartó karácsonyi ünnepkör és az egyházi év kezdete.
A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradásának emlékét ünnepli meg.
E napon világszerte megemlékeznek a munkavégzésük során meggyilkolt, illetve munkájukban akadályozott újságírókról.
Tájékozódj, élj műanyagok nélkül, tégy a túlfogyasztás, az éghajlatváltozás ellen! Minden héten!
A húsvét és a hozzá kapcsolódó ünnepek a mozgó ünnepek közé tartoznak, azaz nem esnek a Julián-naptár szerinti év ugyanazon napjára minden évben.
A 2018-as Víz Világnap nemzetközi szlogenje nem véletlenül lett a „Védd természetesen!”.
A Magyar Országgyűlés 1991-es határozata értelmében március 15-e az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja és a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepe.
Országszerte megemlékezéseket tartanak ma a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából.
A keresztény világ Jézus Krisztus születésére emlékezik, a nem keresztények pedig a szeretet ünnepét tartják.
A karácsonyt világszerte ünneplik, de mindenhol másképp, ahogy az alábbi felsorolásból is ki fog derülni.
Advent második vasárnapján a második gyertyát is meggyújthatjuk a koszorún, ami a reményt szimbolizálja.
Az ENSZ 1992-ben nyilvánította a fogyatékos emberek nemzetközi napjává december 3-át, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékkal született, illetve betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá váltak problémáira.
E írás tanulmányozása bővíti a keresztény kultúrkörrel kapcsolatos ismereteinket, valamint megérinti belső világunkat is.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban december 1-jét az AIDS elleni világnappá nyilvánította, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a nemzetközi összefogás szükségességére.
A véradást hazánkban szervező Magyar Vöröskereszt javaslatára 1988-tól november 27-e a véradók napja.
Mindenszentek és a halottak napja a halottakra való emlékezés ünnepe. Mindenszentek napja azoknak a szenteknek az ünnepe, akikről a naptár név szerint nem emlékezik meg.
A véres megtorlásnak összesen 157 hazafi esett áldozatul, és számosan kényszerültek hosszú évekre belső vagy külső emigrációba.
Magyarországon házi kedvencekből sokkal többet szaporítanak a meggondolatlan emberek, mint amennyire a felelős állattartó lakosság igényt tart.
A Hunyadi János, Kapisztrán János és Szilágyi Mihály vezette keresztény sereg 1456. július 22-én világra szóló győzelmet aratott Nándorfehérvár, az „ország kapuja” alatt.
A római egyházat alapító két apostol főünnepe, június 29-e az Egyház egységének és katolikus voltának ünnepe – mondta XVI. Benedek 2005-ben.
Az év legmisztikusabb éjszakája, a nyári napforduló az emberiség egyik legrégebbi ünnepe. Ilyenkor a legrövidebb az éjszaka és a legenda szerint ilyenkor átjárhatóvá válnak a láthatatlan világok kapui: koboldok, tündérek, szellemek bóklásznak közöttünk és millió fény gyúl az éjszakában.
Az apák kulcsjelentőségűek gyermekeik életében: a kislányoknál az önbizalom kialakulását és a későbbi párválasztást határozzák meg, míg a fiúknál az első számú mintát jelentik.
Magyarországon 1931-től ünneplik (akkor még gyermekhétnek hívták), 1950 óta már csak egy napig tart és május utolsó vasárnapján tartják.
Május 17-én sok helyen, sokféle formában ünnepeljük a Távközlési Világnapot (Az információs társadalom világnapját). De tudjuk-e még, miért éppen május 17-én tartjuk?
A több mint 100 éves jeles nap a Föld napja testvérünnepe, egy újabb alkalom a cselekvésre, természeti környezetünk megismerésére, védelmére.
Május hónap különösen szép, szívmelengető ünnepe az anyák napja, melyet világszerte ünnepelnek. Hazánkban május első vasárnapján, 4-én köszöntjük az édesanyákat, nagymamákat.
Flórián, akit a régi naptár május 4-én ünnepelt, római katonatiszt volt Noricumban, a mai Ausztriában. Diocletianus uralkodása idején szenvedett keresztény hitéért vértanúságot.
Az Egyház ma is – minden gyöngesége és nehézkessége ellenére – Isten szeretetének és jelenlétének szentsége a világban.
A Bálint-nap, vagy ahogyan amerikanizált formában használjuk, a Valentin-nap a szerelmesek napja, ám eredete rendkívül bizonytalan
Bizony, ilyen is van. Egy napon a Hóember és Micimackó! A Hóember napját egy német férfi találta ki. Övé a világ legnagyobb hóember gyűjteménye. Micimackót - na hadd ne mondjam...
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére 2010-ben rendezték meg először a magyar fürdőkultúra napját, amelyet minden év október második szombatján tartanak
Ezen a napon a hagyomány szerint több időjárásjóslás forgott közszájon az egész országban
1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban - a kézirat tanúsága szerint - e napon fejezte be a Himnusz megírását.
Advent 3. vasárnapi evangéliumában Keresztelő János először a megtérés gyümölcseiről, vagyis konkrét jeleiről beszél. Az igehirdetés második részében arra tereli a figyelmet, aki majd eljön, és „Szentlélekkel és tűzzel
A nyolcmillió svéd koronával járó kitüntetést minden évben a díjat alapító svéd tudós, Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban december 1-jét az AIDS elleni világnappá nyilvánította, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a nemzetközi összefogás szükségességére.
A nemzetközi vásárlásmentes napot november utolsó péntekén (egyes országokban szombatján), 2015-ben november 27-én tartják. A napot Kalle Lasn kanadai reklámszakember kezdeményezte
Az ENSZ-közgyűlés 1999. december 17-én foglalta határozatba e nemzetközi napot, amelyet a nők ügyeivel foglalkozó aktivisták 1981 óta tartanak számon.
1944 őszétől hozzávetőleg 800 ezer magyart hurcoltak el hadifogolyként vagy internáltként a Szovjetunióba több éves kényszermunkára
A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) kezdeményezésére 1991-ben az országgyűlés a magyar közoktatás napjának nyilvánította ezt a napot.
November 13-át az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította a magyar nyelv napjává, lehetővé téve, hogy évente egyszer a közfigyelem ráirányuljon a magyar nyelvre, amely kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapja.
A világ egyik legelterjedtebb babonája a péntek 13 -ától való félelem.
Imre herceg élete folyását nem könnyű követni, mivel legnagyobbrészt a krónikák és legendák gyér adataira vagyunk utalva
Katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbócra engedték Magyarország nemzeti lobogóját az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 59. évfordulóján
A katolikus egyházban a Mindenszentek utáni nap (nov. 2., ha az vasárnap, akkor nov. 3.) a tisztítótűzben szenvedő lelkek emléknapja. Ezen a napon a „küzdő egyház” tehát a „szenvedő egyházról” emlékezik meg.
Az 1918. októberi magyarországi polgári demokratikus forradalom elnevezése az őszirózsás forradalom.
Oltalmazd meg, Mindenható, az én különben is szerencsétlen hazámat a további veszedelemtől!
Október a 2. őszi hónap a naptár szerint és az 1. teljes őszi hónap csillagászati szempontból.
Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését.
Szent Mihály arkangyal ünnepe. A hagyomány szerint ő a túlvilágra költöző lélek kísérőtársa, bírája.
Kemény János ezen a napon mutatja be a BASIC-et (1964),Ezen a napon született Zrínyi Miklós (1620), hunyt el Munkácsy Mihály
A világnapot 1983 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre (1727-1810) születésnapján, április 29-én tartják.
Ma, október 15-én több jeles napot tartunk nyilván.
Augusztus hónap régi neve a rómaiaknál „Sextilis” volt, mert a hatodik (sextus) hónapja volt az esztendőnek. Ez az elnevezés maradt meg még a Julius Caesar-féle naptárreform után is
1991. június 30-án fejeződött be a szovjet csapatok kivonulása Magyarországról. Az 1990. március 10-én Moszkvában aláírt egyezmény 1991. június 30-át rögzítette a kivonulás befejezéseként.
Toll
Ózd„Olyan, aki benéz egy szomorú arc mögé, és látja mögötte lévő lelki sebeket” Ragyina Nikoletta tollából.
ÓzdEgy lovagnak nem illő kertekben bóklászni, dalokat zengeni. Arra ott vannak a trubadúrok.” Szentandrássy Béla tollából...
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben