Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Mesesziget
A veszekedős kacsa-Titi meséi
Ózdi Magazin | 2012.10.17. | Gönczi Bodza

A citromsárga-narancssárga csíkos nadrágot viselő hápi, nem érdemelte meg igazán a ráaggatott jelzőt. - Tehetett ő arról, hogy valahányszor beszélgetni próbált a többi plüssállattal, mélyen kongó hápogás hagyta el a torkát? 

Szorongó kis lelkével csak üldögélt csendesen a polcon és hallgatta a többiek beszélgetését. Jobbnak látta, ha nem szól egy szót sem. Nem felejtette el, hogy aznap, amikor megérkezett a Családba - és Apuka olyan sokszor megszólaltatta – milyen arcot vágtak a játékok. Valahányszor ez az emlék rátört, kis plüss szíve fájdalmasan felsóhajtott. - …de jó is lenne, ha szép hangom lenne! 

Titi az ágyon feküdt, és épp a kacsára pillantott, mintha megérezte volna a bánatát. Hápink erre szinte könyörgően visszanézett a Kislányra, aki kis karja felemelésével kérte a játékjószágot. 

– Tessék, Titi! – nyomta meg a plüsspocakot Anyuka, mire a feltörő háp-háp-háp-hápra a pici lány gurgulázva nevetni kezdett. 

Anyuka újra meg újra nyomta a kacsa hasát, és Titi egyre jobb kedvű lett. A játékok meglepődtek. Mindig egy volt számukra a lényeg, hogy Titi jól érezze magát. 

- Ez az öblös hangú állat ilyen hatással van kis kedvencükre? – csodálkoztak el valamennyien. 

– Talán velünk van a baj! – szólalt meg Brekkencs. – Sosem szabad azonnal ítélkezni. Látjátok, hogy Titi milyen boldog? – mosolygott széles szájával a béka. 

- …de akkor is csúnya hangja van. – vitatkozott a nagyszájú kisnyúl. 

- Brekkencsnek igaza van. Lehet, hogy harsányan hápog, de mi meg sem próbáltuk őt megismerni. Senki sem tehet arról, hogy néz ki, és milyen a hangja. Az adottság. – vette védelmébe Hanga is a kacsát. 

- Próbáljuk megismerni! – javasolták erre többen is. 

Amikor Titi elaludt, Apuka visszaültette a kacsát a polcra. – Pihenj most már Te is. – simogatta meg a hápi masnis fejét. 

A nagyszájú kisnyúl ekkor közelebb húzódott a kacsához. 

– Hogy hívnak? 

- Csíkosnak. – nézett rá kérdően a tás. 

- Van kedved beszélgetni? 

- Igen, nyuszi, de miért csak most? 

- Beszélgettünk rólad… Tudod, nem viselkedtünk veled kedvesen. Tőlem pedig különösen ronda dolog volt, azok után, hogy milyen nehezen illeszkedtem be. 

- Nem haragszom, hidd el. Nem szeretitek a hangomat, tudom. Én sem szerettem a mai napig, de most már elfogadtam magam. Titi felnevet, ha meghallja a hápogásomat, és ez mindennél többet ér. 

- Én is szeretném, ha tudnék valami különleges dolgot csinálni, de csak egy tojás alakú nyuszi vagyok. – szomorodott el a nagyfülű. 

- Azt hiszem Titi mindenkit olyannak szeret, amilyen. Nem gondoltál még erre? 

- Eddig még sohasem… 

Ezután valahányszor Titi sírdogált - ha éppen jött a foga, vagy megviselte az időjárás-változás -, Szülei levették a polcról a „veszekedős” kacsát, aki boldogan derítette jobb kedvre a kislányt. A babák és a többi plüssállat szeretettel mosolygott Csíkosra, néhányan pedig megjegyezték: - Bárcsak mi is tudnánk így hápogni!

Gönczi Bodza

Forrás: infoborsod.huKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- A betűk varázsa - Titi meséi

- Titi, a motoroslány

- A narancssárga teve - Titi meséi

- A pörgős dob - Titi meséi


Címlapon:

Az óránkénti több mint 120-130 kilométeres sebességes széllökések halálos áldozatokat követeltek Europában. A nagy erejű szél szó szerint embereket röpített a levegőben.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd Vádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
Helyi Hírek
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
Ózd„A természetben, kezdetben minden harmóniában létezett, és működött. Mi azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy szétválasszuk azt, ami összetartozik.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Jeles Napok
Országszerte megemlékezéseket tartanak ma a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából.
A keresztény világ Jézus Krisztus születésére emlékezik, a nem keresztények pedig a szeretet ünnepét tartják.
A karácsonyt világszerte ünneplik, de mindenhol másképp, ahogy az alábbi felsorolásból is ki fog derülni.
Advent második vasárnapján a második gyertyát is meggyújthatjuk a koszorún, ami a reményt szimbolizálja.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben