Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. május 24. péntek - Eliza,Eszter napja van.
Keresendő kifejezés:
Mesesziget
A veszekedős kacsa-Titi meséi
Ózdi Magazin | 2012.10.17. | Gönczi Bodza

A citromsárga-narancssárga csíkos nadrágot viselő hápi, nem érdemelte meg igazán a ráaggatott jelzőt. - Tehetett ő arról, hogy valahányszor beszélgetni próbált a többi plüssállattal, mélyen kongó hápogás hagyta el a torkát? 

Szorongó kis lelkével csak üldögélt csendesen a polcon és hallgatta a többiek beszélgetését. Jobbnak látta, ha nem szól egy szót sem. Nem felejtette el, hogy aznap, amikor megérkezett a Családba - és Apuka olyan sokszor megszólaltatta – milyen arcot vágtak a játékok. Valahányszor ez az emlék rátört, kis plüss szíve fájdalmasan felsóhajtott. - …de jó is lenne, ha szép hangom lenne! 

Titi az ágyon feküdt, és épp a kacsára pillantott, mintha megérezte volna a bánatát. Hápink erre szinte könyörgően visszanézett a Kislányra, aki kis karja felemelésével kérte a játékjószágot. 

– Tessék, Titi! – nyomta meg a plüsspocakot Anyuka, mire a feltörő háp-háp-háp-hápra a pici lány gurgulázva nevetni kezdett. 

Anyuka újra meg újra nyomta a kacsa hasát, és Titi egyre jobb kedvű lett. A játékok meglepődtek. Mindig egy volt számukra a lényeg, hogy Titi jól érezze magát. 

- Ez az öblös hangú állat ilyen hatással van kis kedvencükre? – csodálkoztak el valamennyien. 

– Talán velünk van a baj! – szólalt meg Brekkencs. – Sosem szabad azonnal ítélkezni. Látjátok, hogy Titi milyen boldog? – mosolygott széles szájával a béka. 

- …de akkor is csúnya hangja van. – vitatkozott a nagyszájú kisnyúl. 

- Brekkencsnek igaza van. Lehet, hogy harsányan hápog, de mi meg sem próbáltuk őt megismerni. Senki sem tehet arról, hogy néz ki, és milyen a hangja. Az adottság. – vette védelmébe Hanga is a kacsát. 

- Próbáljuk megismerni! – javasolták erre többen is. 

Amikor Titi elaludt, Apuka visszaültette a kacsát a polcra. – Pihenj most már Te is. – simogatta meg a hápi masnis fejét. 

A nagyszájú kisnyúl ekkor közelebb húzódott a kacsához. 

– Hogy hívnak? 

- Csíkosnak. – nézett rá kérdően a tás. 

- Van kedved beszélgetni? 

- Igen, nyuszi, de miért csak most? 

- Beszélgettünk rólad… Tudod, nem viselkedtünk veled kedvesen. Tőlem pedig különösen ronda dolog volt, azok után, hogy milyen nehezen illeszkedtem be. 

- Nem haragszom, hidd el. Nem szeretitek a hangomat, tudom. Én sem szerettem a mai napig, de most már elfogadtam magam. Titi felnevet, ha meghallja a hápogásomat, és ez mindennél többet ér. 

- Én is szeretném, ha tudnék valami különleges dolgot csinálni, de csak egy tojás alakú nyuszi vagyok. – szomorodott el a nagyfülű. 

- Azt hiszem Titi mindenkit olyannak szeret, amilyen. Nem gondoltál még erre? 

- Eddig még sohasem… 

Ezután valahányszor Titi sírdogált - ha éppen jött a foga, vagy megviselte az időjárás-változás -, Szülei levették a polcról a „veszekedős” kacsát, aki boldogan derítette jobb kedvre a kislányt. A babák és a többi plüssállat szeretettel mosolygott Csíkosra, néhányan pedig megjegyezték: - Bárcsak mi is tudnánk így hápogni!

Gönczi Bodza

Forrás: infoborsod.huKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- A betűk varázsa - Titi meséi

- Titi, a motoroslány

- A narancssárga teve - Titi meséi

- A pörgős dob - Titi meséi


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Jeles Napok
Advent első vasárnapja a vízkereszt utáni első vasárnapig tartó karácsonyi ünnepkör és az egyházi év kezdete.
A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradásának emlékét ünnepli meg.
E napon világszerte megemlékeznek a munkavégzésük során meggyilkolt, illetve munkájukban akadályozott újságírókról.
Tájékozódj, élj műanyagok nélkül, tégy a túlfogyasztás, az éghajlatváltozás ellen! Minden héten!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben