Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. április 24. kedd - György napja van.
Keresendő kifejezés:
Mesesziget
Titi és a csodahinta
Ózdi Magazin | 2012.10.22. | Gönczi Bodza
Titi még egészen kicsi volt, amikor a Szülei megvették a szép rózsaszín kerti hintát. A kis műanyag hinta nagyon sokáig bent árválkodott a szekrény aljában, és csak akkor lett elővéve, amikor régi-új otthonukra beköszöntött a tavasz.
 

Titi meséi

Amikor Titi először beleült a hintába elkurjantotta magát, mintha csak azt kiabálta volna, hogy:

- Ez csodás!!!
Anyuka csak lökte, lökte fel a magasba, és Kislánya azt érezte, hogy valami nagyon jó dolog részese lett.  Az asszony énekelt pici lányának:
„Hinta-palinta, hintázik a Babóka,
ha hintázik, az a jó, kis Titinek az való!”
– mire a Kicsi fel-felkacagott.

A rózsaszín játék bizony - mint sok más társa - varázshinta volt, és mágikus erővel bírt: Aki lökte, és aki benne ült, annak a lelke - a játék során - együtt szállt az ég felé.

Míg Titi a hintában ringott, addig a játékok óvatosan az ablakhoz lopakodtak.
- Én is szeretném látni! – tolakodott a nagyszájú kisnyúl.
- Na, de hölgyek! – finomkodott Brekkencs, a békakirály.
- Háp-háp-háp-háp...  – szólt közbe Csíkos, a „veszekedős” kacsa, és előzékenyen maga elé engedte Hangát és Pillét.
- No, hiszen! Nem is értem, hogy mi ebben a jó? – morgolódott lent a hintaló, aki nem látott ki a kertbe.
- Megsérülhet! – vélekedett Hanga is, de mind elhallgattak, amikor Anyuka hátrafordult, és az ablak felé nézett.
- Csitt! Még észrevesz! – krákogott enyhén Brekkencs, és maga felé húzta a többieket. 

Titinek eközben nagyon nem tetszett, hogy a kis hinta meg-megáll, és követelte a folytatást. Anyuka fáradhatatlanul lökte, és néha megnyomta a hintán lévő kis fehér dudát. - Nézd, Titi! Így kell!

A Kislánynak nem sok idő kellett, hogy ellesse a tudományt, és vígan nyomkodta a dudát hamarosan Ő is. Barátai közben még mindig ház szeménél tolongtak, hogy minél többet lássanak.

- Kipróbálnám én is! – hápogott Csíkos.
- Én is! Én ám semmitől sem félek! – szájhősködött a nagyszájú kisnyúl.
- Jó lenne, ha Titivel hintázhatnék! – mondta az időközben odaérkező narancssárga teve, Pityergő.
- Bár kint lehetnék a kicsi Lánnyal a kertben! – forgolódott a pörgős dob, és boldogan zenélt, amikor a többiek együtt helyeseltek vele.

Titi pihengetett egy kicsit, át-átkéredzkedett a csúszdára és a hintaágyra, majd újra vissza a csodahintába. Láthatóan nem tudott betelni vele, és ez Anyukát örömmel töltötte el. Akarva-akaratlan eszébe jutott, hogy mit mondott az egyik doktornő: - Minél többet hintázzon!

- Milyen jó, hogy így megszerette! Jót tesz neki! – lökte magasra Kislányát.

Nem sokkal később Apuka is megérkezett, és Titi boldogan mutatta új szórakozását. A férfi szeretettel nézett csepp gyermekére, és ütemesen fel-felrepítette Kislányát a magasba.

Mindeközben a hintaállvány mögött terebélyesedő bodzabokor sátorként hajolt a ringó Pici fölé, védve őt naptól és széltől egyaránt. Titi pedig mintha csak megérezte volna a felé áradó sok-sok szeretetet és törődést, fel-felkacagott a vén diófán hajladozó szélcsengőre, majd cinkosan mosolyt küldött az ablakban leselkedő barátoknak.

Gönczi Bodza

 Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- A betűk varázsa - Titi meséi

- Titi, a motoroslány

- A narancssárga teve - Titi meséi

- A pörgős dob - Titi meséi


Címlapon:

Olyan mesterséges génhálózatot fejlesztettek ki svájci kutatók, amely a bőr alá beültetve egy anyajegy megjelenítésével képes jelezni a rák kialakulásának kockázatát.
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi Hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdVigyázzunk rá, tegyük meg azt, ami rajtunk múlik! Tegyünk mindennapot a Föld Napjává!
ÓzdMindenkinek fáj, ha bántják. Sebeket ejthet lelkünkön a szó. Lehet, hogy igyekszünk erősnek mutatkozni, lehet, hogy már megedződtünk, de belül fáj...
Ózd„Elvehetik a jó hírünket, a szabadságunkat, a vagyonunkat, az egészségünket, az életünket, de a jellem maradandó kincs.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Jeles Napok
Tájékozódj, élj műanyagok nélkül, tégy a túlfogyasztás, az éghajlatváltozás ellen! Minden héten!
A húsvét és a hozzá kapcsolódó ünnepek a mozgó ünnepek közé tartoznak, azaz nem esnek a Julián-naptár szerinti év ugyanazon napjára minden évben.
A 2018-as Víz Világnap nemzetközi szlogenje nem véletlenül lett a „Védd természetesen!”.
A Magyar Országgyűlés 1991-es határozata értelmében március 15-e az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja és a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepe.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben