Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2022. augusztus 14. vasárnap - Marcell napja van.
Keresendő kifejezés:
Mesesziget
Titi, a motoroslány
Ózdi Magazin | 2014.04.11. | Gönczi Bodza

Titi közlekedési járművek iránti szenvedélyét Apukától örökölte.

Amikor eljött végre az idő, hogy Bencu kis kék motorját megkapja, rögtön a kerekeket kezdte el tanulmányozni. Felfedezte, hogy az egyik első kerék bizony nem úgy áll, ahogy kellene.

Ettől kezdve minden motorozás előtt megnézte azt a bizonyos kereket, és ellenőrizte a többit is. Ezután – csak a biztonság kedvéért - végignézte a kis teherautó, a kis mentőautó kerekeit is. 

titi mesei gonczi bodza

Valójában a járműre nem is illett igazán a kis kék motor elnevezés, mert négy kereke volt, de autónak mégsem hívhatták, így a játékok mind csak így szóltak hozzá, ha beszélgettek egymás közt.

titi motorosA kislány nagyon szerette, ha Nagymama vagy Anyuka felültették a motorra, és tologatták őt. Alig várta, hogy a kikapcsolódásnak ez a formája következzék ahogy telt a nap.

Egy-két hónap alatt Titi megtanult felülni a motorra, és kis lábacskájával próbálta is hajtani azt. Tetszett neki, ha az elejére kendőt kötöttek, és annak segítségével húzták őt végig a szobán.

A kis kék motor azonban egyszer megbetegedett.

Titi játékai mind tudták, hogyha valaki már nem biztonságos és nem lehet megjavítani, akkor mennie kell. Szegény kis négykerekű Hangához fordult segítségéért, és a plüsslány szomorúan mondta meg az igazat.

- Ha Titi megsérülne, amikor rajtad ülne, akkor hogy éreznéd magad? – kérdezte.

- Nagyon haragudnék magamra. – hajtotta le fejét a jármű.

- Te is ugyanúgy szereted őt, ahogy mi. Ha az ő érdekeit nézzük, nem a saját sorsunk számít. – szólt Hanga. – Látod, a sok mosástól már én is megkoptam. Egyszer eljön a nap, amikor úgy elszakad a testem, hogy Anyuka nem fog tudni megvarrni. Akkor rám is ez a sors vár. Megértelek, hidd el…

- Mi lesz velem szerinted, Hanga? – kérdezte a kis kék motor.

- Talán újrahasznosítanak, és újra gyerekjáték lesz belőled. …de akkor már tudni fogod, hogy ez a játékok sorsa. – sóhajtva folytatta a baba. - Mi pedig mindig emlékezni fogunk rád, ahogy Titi is, ha végignézi majd a fotókat, amiken rajtad ül. Hidd el, soha nem leszel elfelejtve, mert akármi is lesz velünk, felnőttként egyszer-egyszer majd átsuhan a kisgazdáink fején, hogy gyerekkorukban mennyire szerettek minket.

- Köszönöm, Hanga.

Aznap Apuka új motort hozott haza. Szép csillogó szürkét, kék üléssel és piros kormánnyal. A kis kék motor még látta, ahogy a kislány arca felderül az újdonság láttán. Szíve fájt, de nyugodtan fogadta sorsát. 

– Biztonságban lesz… - gondolta.

Gönczi Bodza

 Forrás: infoborsod.huKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- A betűk varázsa - Titi meséi

- A narancssárga teve - Titi meséi

- A pörgős dob - Titi meséi

- Hanga baba története


Címlapon:

Ózd Azon fáradozott, hogy fényt, szeretetet és boldogságot vigyen az őt hallgatók szívébe...
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Jeles Napok
Advent első vasárnapja a vízkereszt utáni első vasárnapig tartó karácsonyi ünnepkör és az egyházi év kezdete.
A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradásának emlékét ünnepli meg.
E napon világszerte megemlékeznek a munkavégzésük során meggyilkolt, illetve munkájukban akadályozott újságírókról.
Tájékozódj, élj műanyagok nélkül, tégy a túlfogyasztás, az éghajlatváltozás ellen! Minden héten!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben