Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2024. február 27. kedd - Ákos,Bátor napja van.
Keresendő kifejezés:
Művészetek
A lélek tárlata
Ózdi Magazin | 2016.11.06. | Józsa Zoltán

Kiállítás és könyvbemutató Ózdon.
2016.november 15-én, 15 órától az ózdi Civilház lesz a helyszíne P Dányi Gabriella költő és festőművész tárlatának.


A Kazincbarcikán élő, ismert kortárs művész alkotói munkásságával ekkor ismerkedhet meg mélyebben az érdeklődő közönség. A festmények repertoárja mellett bemutatásra kerül a szerző "A láng fellobban" című kötete, s zenés-irodalmi műsor is színesíteni fogja a kulturális rendezvényt.

Olyan ember P Dányi Gabriella, akinek a festés mellett az írás is fontos szerephez jutott az életében. Tanulmányozva vidám és szomorú hangulatú verseit az olvasó azt tapasztalja, hogy a költő olyan témákban osztja meg véleményeit, melyek minket is érdekelnek. Szívügye a természetvédelem, valamint az elesett emberek támogatása. Nyitott az élet összes csodájára, mindig megérinti mások sorsa, amit versekbe önt, sokszor képet fest hozzájuk. De főként gyermekeknek ír, nyitva lelke tárlatát rímes sorokba öntve. Jelentek meg versei az Irodalmi Rádió antológiájában, a Montázsmagazin antológiájában, az Irodalmi Rádió több pályázatán és a Kláris irodalmi-kulturális folyóiratban, valamint a Montázs magazinban festményei is.

2014-ben jelent meg az első verses kötete a "Béka lesz az ebihalból" címmel, mely főleg gyermekverseket tartalmaz - 2015-ben látott napvilágot "A láng fellobban" elnevezésű kiadvány, ez az utóbbi évek irodalmi "termését" tartalmazza a saját festményeket bemutató galéria melléklettel egyetemben. Ebben az évben nyert a szerző Bronzecset díjat a Magyar Alkotók Internetes Társasága "Tűztövisek" elnevezésű pályázatán. 2016 tavaszán itélte oda P Dányi Gabriellának a MAIT a Bronztoll díjat a színvonalas irodalmi alkotások írása elismeréseként. 2016 októberében az Irodalmi Rádió "Az év gyermekvers írója" elismerő címet adományozta a kazincbarcikai művésznek.

Öröm és megtiszteltetés 

Az Ózdi Magazin érdeklődésére P Dányi Gabriella a következőket mondta.

- Öröm és megtiszteltetés számomra, hogy Ózdon találkozhatom majd a munkáim iránt érdeklődő kedves ózdi közönséggel! Szeretnék köszönetet mondani Pémerné Kassakürti Ágnesnek, aki értékes munkájával hozzájárult ahhoz, hogy november 15-én, ez a kiállítás megvalósulhasson! Az ominózus rendezvényen a nem kevés számú festmény megtekintése, s a könyvbemutató mellett kulturális feltöltődést jelent majd a La Cosa Nostra nevű zenei formáció szereplése is. Ez a főleg irinyis diâkokból álló együttes saját zenét is játszik, s erre az alkalomra zenésítenek meg a verseimből is. A gyermekeknek szóló verseimben sétára hívom a kicsiket mesevilágomba, s szinte észrevétlen szövöm a történetbe a háttér információt amiből szórakozva tanulhatnak. Másrészről pedig küldetésemnek érzem az olvasás megszerettetését. A könyv az elme legizgalmasabb barátja, mivel utat nyit a fantázia világba és úgy szórakoztat,hogy közben frissen tartja a tudatot. Hasonló gondolkodókkal kooperálva jártunk többször oktatási intézményekben ahol kicsit rendhagyóbb, színesebb formában adtunk elő saját írásainkból. Óvodások vagy kis iskolások esetén színes képekkel vagy bábokkal illusztráltuk a tartalmat.
A Gyermekek házában festményeimből volt kiállítás, minden festményhez kinyomtatva mellékeltük a hozzátartozó verset, s rendkivüli irodalom órára hívtak meg felső tagozatosokhoz. Kérdezhettek akár a festményekről, akár a versekről és a kettő összefüggéséről. Mivel van olyan jellegű festményem is, így belecsempésztem kis betétet a kábítószerhasználat prevenciójához. Tapasztalatom szerint jól érezték magukat a gyerekek az iskola falain kìvül és ha jól bele gondolok három típusú órát tartottunk egyszerre. Figyelemfelkeltő, ha több művész van jelen, a művészek egymásra hatásából rögtönzött performanszokkal kifejezett mondanivaló erősebb ingerrel hat az agyra bárminél...


-tájékoztatott P Dányi Gabriella.

Kapcsolódó cikk>>>Józsa ZoltánKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- A Tenkes kapitánya - Zempléni Fesztivál

- Feledésbe merült lelkek

- Egy dicső kor „maradéka”

- Putyuka 76 éves.


Címlapon:

Ózd Közel az ötvenhez az ember már számot vet életével. Végig pergeti életének főbb eseményeit
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ózd Nem tudhatod, meddig mutathatod ki szeretetedet, meddig ölelheted át őket. Kocsis Mária jegyzete...
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
ÓzdBízom benne, még szebb is lehet.
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ez a történet a tanításról és odafigyelésről már körbejárta az internetet. Mindenképp ajánlom tiszta szívből - mindig - mindenkinek.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Nagyon sokan készítenek – vesznek grincsfát, ezért íme a gricsfa eredete, története.
Komoly biztonsági hibát fedeztek fel a uTorrent programban.
Ha eddig azt hitte, hogy a csokoládé fehér, tej- vagy étcsokoládé lehet, tévedett. Néhány hónapja bemutatták a rubinvörös csokoládét.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben