Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Művészetek
A lélek tárlata
Ózdi Magazin | 2016.11.06. | Józsa Zoltán

Kiállítás és könyvbemutató Ózdon.
2016.november 15-én, 15 órától az ózdi Civilház lesz a helyszíne P Dányi Gabriella költő és festőművész tárlatának.


A Kazincbarcikán élő, ismert kortárs művész alkotói munkásságával ekkor ismerkedhet meg mélyebben az érdeklődő közönség. A festmények repertoárja mellett bemutatásra kerül a szerző "A láng fellobban" című kötete, s zenés-irodalmi műsor is színesíteni fogja a kulturális rendezvényt.

Olyan ember P Dányi Gabriella, akinek a festés mellett az írás is fontos szerephez jutott az életében. Tanulmányozva vidám és szomorú hangulatú verseit az olvasó azt tapasztalja, hogy a költő olyan témákban osztja meg véleményeit, melyek minket is érdekelnek. Szívügye a természetvédelem, valamint az elesett emberek támogatása. Nyitott az élet összes csodájára, mindig megérinti mások sorsa, amit versekbe önt, sokszor képet fest hozzájuk. De főként gyermekeknek ír, nyitva lelke tárlatát rímes sorokba öntve. Jelentek meg versei az Irodalmi Rádió antológiájában, a Montázsmagazin antológiájában, az Irodalmi Rádió több pályázatán és a Kláris irodalmi-kulturális folyóiratban, valamint a Montázs magazinban festményei is.

2014-ben jelent meg az első verses kötete a "Béka lesz az ebihalból" címmel, mely főleg gyermekverseket tartalmaz - 2015-ben látott napvilágot "A láng fellobban" elnevezésű kiadvány, ez az utóbbi évek irodalmi "termését" tartalmazza a saját festményeket bemutató galéria melléklettel egyetemben. Ebben az évben nyert a szerző Bronzecset díjat a Magyar Alkotók Internetes Társasága "Tűztövisek" elnevezésű pályázatán. 2016 tavaszán itélte oda P Dányi Gabriellának a MAIT a Bronztoll díjat a színvonalas irodalmi alkotások írása elismeréseként. 2016 októberében az Irodalmi Rádió "Az év gyermekvers írója" elismerő címet adományozta a kazincbarcikai művésznek.

Öröm és megtiszteltetés 

Az Ózdi Magazin érdeklődésére P Dányi Gabriella a következőket mondta.

- Öröm és megtiszteltetés számomra, hogy Ózdon találkozhatom majd a munkáim iránt érdeklődő kedves ózdi közönséggel! Szeretnék köszönetet mondani Pémerné Kassakürti Ágnesnek, aki értékes munkájával hozzájárult ahhoz, hogy november 15-én, ez a kiállítás megvalósulhasson! Az ominózus rendezvényen a nem kevés számú festmény megtekintése, s a könyvbemutató mellett kulturális feltöltődést jelent majd a La Cosa Nostra nevű zenei formáció szereplése is. Ez a főleg irinyis diâkokból álló együttes saját zenét is játszik, s erre az alkalomra zenésítenek meg a verseimből is. A gyermekeknek szóló verseimben sétára hívom a kicsiket mesevilágomba, s szinte észrevétlen szövöm a történetbe a háttér információt amiből szórakozva tanulhatnak. Másrészről pedig küldetésemnek érzem az olvasás megszerettetését. A könyv az elme legizgalmasabb barátja, mivel utat nyit a fantázia világba és úgy szórakoztat,hogy közben frissen tartja a tudatot. Hasonló gondolkodókkal kooperálva jártunk többször oktatási intézményekben ahol kicsit rendhagyóbb, színesebb formában adtunk elő saját írásainkból. Óvodások vagy kis iskolások esetén színes képekkel vagy bábokkal illusztráltuk a tartalmat.
A Gyermekek házában festményeimből volt kiállítás, minden festményhez kinyomtatva mellékeltük a hozzátartozó verset, s rendkivüli irodalom órára hívtak meg felső tagozatosokhoz. Kérdezhettek akár a festményekről, akár a versekről és a kettő összefüggéséről. Mivel van olyan jellegű festményem is, így belecsempésztem kis betétet a kábítószerhasználat prevenciójához. Tapasztalatom szerint jól érezték magukat a gyerekek az iskola falain kìvül és ha jól bele gondolok három típusú órát tartottunk egyszerre. Figyelemfelkeltő, ha több művész van jelen, a művészek egymásra hatásából rögtönzött performanszokkal kifejezett mondanivaló erősebb ingerrel hat az agyra bárminél...


-tájékoztatott P Dányi Gabriella.

Kapcsolódó cikk>>>Józsa ZoltánKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- A Tenkes kapitánya - Zempléni Fesztivál

- Feledésbe merült lelkek

- Egy dicső kor „maradéka”

- Putyuka 76 éves.


Címlapon:

Az óránkénti több mint 120-130 kilométeres sebességes széllökések halálos áldozatokat követeltek Europában. A nagy erejű szél szó szerint embereket röpített a levegőben.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd Vádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
Helyi Hírek
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
Ózd„A természetben, kezdetben minden harmóniában létezett, és működött. Mi azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy szétválasszuk azt, ami összetartozik.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
E körben nem csak a klímaváltozásra, a globális felmelegedésre kell gondolni a tudós szerint, hanem például a fajok tömeges kihalására, a mai értelemben vett mezőgazdaság vagy az ipari alapú emberi civilizáció végére.
Miután az 1,3 millió felhasználóval bíró Messengert alaposan felpumpálták különféle funkciókkal, most némileg egyszerűsítenék a telefonos alkalmazást.
Új funkciót tesztel a Facebook, amelynek köszönhetően könnyebben rátalálnánk a helyi hírekre.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben