Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 24. szombat - Mátyás napja van.
Keresendő kifejezés:
Toll
Két ördög. 4/1. rész...
Ózdi Magazin | 2017.07.22. | Szentandrássy Béla

Reggeli után a gazda mindent aprólékosan elmagyarázott és megmutatott a két jövevénynek. Az épületeket szépen sorban, a szerszámokat és mindazt, ami szükséges az élethez errefelé. Az ördögök meg lelkesen hümmögtek, bólogattak nagyokat. Megtapogattak, kipróbáltak mindent, amit csak láttak.


Előzö részek:  1/1   1/2   2/1   2/2  3/1  3/2Nem is volt semmi baj. Csak az állatokkal. Azok, ahogy közelítettek feléjük, megérezték a pokol kénköves szagát, nyugtalankodni kezdtek. A tehenek bőgtek az istállóban, a lovak prüszköltek, a szamarak ordítottak. A baromfiak kárálva futottak szét, a kutyák pedig fogukat vicsorgatva, felborzolt szőrrel keringtek a két füstös körül. Semmi kétséget nem hagytak afelől, hogy nekik támadnak, ha közelíteni mernek feléjük.
Egyedül a kecskét hagyta hidegen az idegenek jelenléte. Méla egykedvűséggel ropogtatta a füvet akkor is, amikor odaértek mellé.


- Ez a kecske különösen nagy becsben van nálam! Ez kiváltképpen a szívemhez nőtt, mert még a feleségem hozta a házhoz, gida korában. Ő nevelgette, még nevet is ő adott neki. Rozi! Így hívta a jámbor jószágot – magyarázta, miközben kedvesen megvakargatta az állat füle tövét.

A két fickó közelebb lépett az állathoz. A nagyobbik végigsimította a hátát a gerince két oldalán. A kisebbik két kezébe fogta a pofáját úgy becézgette.
- A gazda legbecsesebb jószága – ismételte az imént hallott szavakat és lelkesen csókot nyomott az állat két szarva közé.

Amikor végeztek a kis tanya bejárásával, az öreg a markukba nyomott egy seprűt meg egy gereblyét, takarítsák össze az udvart. Mivel csak néztek rá a bozontos szemöldökük alól, hogy mit kellene most csinálni, szépen megmutatta, elmagyarázta nekik a dolgot.
Később megtanulták a favágást, a sövény nyírást, az állatok gondozását, a fejést és mindent, ami a ház körül elvégzendő munka. Dolgoztak is derekasan. Amikor ráértek beszélgettek a gazdával. Mesélt nekik az emberekről, a szokásaikról. Az évszakokról, a mindig változó erdőről.

Egy alaklommal a mennyországról, meg Jézus Krisztusról esett szó, szinte lélegzetvisszafojtva figyelték minden szavát. Elképzelték a hallottakat és persze önmagukat, amint belépnek a mennyek kapuján.

- Hohó barátocskáim! – rikkantotta az öreg. Mintha a gondolataikban olvasott volna. – Oda ti soha nem léphettek be. Akárhogy is, ti mégiscsak Belzebub teremtményei vagytok!
- Hátha mégis gazduram – ellenkezett a nagyobbik ördög fiú. - Hiszen annyira igyekszünk jónak lenni!
- Igyekezni azt lehet… Hány keresztény ember igyekszik, mégis a pokolra jut. Már megbocsássatok…
- Keresztyény?
- Keresztyény! Aki hisz Krisztusunk megváltó szeretetében. Krisztusban aki mindent elvégzett és elszenvedett helyettünk, bűnös emberek helyett.
- A bűnnel nincs gond. Mi is eléggé bűnösök volnánk - vigyorodott el erre a kisebbik kópé. A nagyobbik azon nyomban tenyere legyintésével törölte le az arcáról a mosolyt.
Így telt egyik nap a másik után. A két fickó rendesen végezte a munkáját. Az állatok lassan megszokták őket, már nem keltett köztük riadalmat a megjelenésük. Még a kutyák is megbékéltek. A kecske pedig kiváltképp kedvelte őket. Nem csoda. Különös figyelemmel gondoskodtak róla. Vakargatták, becézgették, finom falatokkal kényeztették.

Jó volt ez így mindenkinek. Az öregnek kevesebbet kellett dolgoznia, a két ördög meg biztonságban tudhatta magát. Ha nagy ritkán arra vetődött valamelyik falubéli, a pajtában megbújva várták, hogy kibeszélgesse magát, aztán mikor útjára eredt, előjöttek és folytatták a lassan megszokottá váló mindennapi csendes, békés életüket az erdőtől ölelt kis birtokon.

Olykor furcsa, elfojtott neszezést hallottak a lombok közül. Másfajtát, mint amilyen az ott élő állatok megszokott zaja. Egészen más. Halk surranásokra, épp csak hallható rezdülésekre kapták fel néha a fejüket. Ilyenkor fürkészőn lestek a hang irányába és bár a lombok mindent eltakartak a szemük elől, érezték, hogy figyelik őket. Aztán a gazda mesélt nekik az erdőben élő jó tündérekről, így megnyugodtak és nem törődtek tovább a hangokkal. Pedig jól tették volna.

Nem is sejtették, hogy néhány méterrel odébb a fák sűrűjének takarásában miféle ármány szövődik ellenük. Az erdőben élő tündérek ugyanis kifigyelték a tanyán történteket és roppantul nem tetszett nekik. Felváltva vizslatták a levelek mögül a két hívatlan jövevény minden mozdulatát. Eleinte reménykedtek, hogy a gazda elzavarja őket, vagy maguktól állnak odébb, de nem így lett. Nem kis bosszúságukra szemmel láthatóan egyre otthonosabban érezték magukat itt. Márpedig ezeknek a förtelmes lényeknek a pokolban van a helyük! Mivé is lenne a világ rendje, ha mindenfelé elcsavarogna mindenki a neki rendelt helyről. Ráadásul ezek másképp viselkednek, mint ahogyan az köztudottan megszokott.

A tündérek jók, az ördögök rosszak. Ez mindig is így volt és így kell, hogy maradjon!

/Folyt.köv./Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Egyszerre...

- S á r k á n y ö l ő (5.)

- S á r k á n y ö l ő (4.)

- S á r k á n y ö l ő (3.)


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Világnézettől függetlenül ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy átgondoljuk a mindennapjainkat és próbáljunk megszabadulni káros szokásainktól.
A 105 ezer résztvevő bevonásával végzett kutatás eredményei a tudósok szerint arra utalnak, hogy minél több ilyen ételt fogyaszt valaki, annál nagyobb a daganatos betegség kialakulásának rizikója
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben