Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. február 22. péntek - Gerzson napja van.
Keresendő kifejezés:
Toll
Két ördög. 4/2. rész...
Ózdi Magazin | 2017.07.29. | Szentandrássy Béla

Összegyűltek hát tanácskozni, hogyan s miként billentség helyre a dolgot. Arra jutottak, hogy egy módon lehetséges csak. El kell érni, hogy a gazda megharagudjon a két mihaszna pokolfűtőre és kitegye a szűrüket. Ehhez azonban nyomós okot kellett találniuk. Törték a fejüket. Ha törték, bizony nemhiába tették. Hamarosan meg is lelték a módját annak, hogy a két ördögöt kiebrudalják a környékről is. Mind rábólintottak a tervre, már csak meg kellet valósítaniuk. Nem sokat késlekedtek vele…


Előzö részek:  1/1   1/2   2/1   2/2  3/1  3/2  4/1
Hamarosan beköszöntött november első napja. Az idő zordra fordult. Szél úrfi reggelente fütyörészve rohangált a megkopaszodott fák ágai között. Fagyos leheletével zúzmarássá varázsolt mindent, ami az útjába került. A kis gazdaság lakói is összébb húzták magukat. Mind kevesebbet tartózkodtak a szabadban. Egyre hosszabb időre vált néptelenné az udvar. Csupán a délelőtti bágyadt napsütésben terelték ki a négylábú jószágokat az istállóból, hadd élvezzék a kevéske kis meleget, amíg lehet.

Az öreg ilyenkor rendszerint hátát a ház falának vetve figyelte a két ördögfiókát. Kedvét lelte abban, ahogy hétről-hétre ügyesebben tették a dolgukat. Elégedetten nézte a szorgoskodásukat, egészen addig, míg el nem szundított a vállára terített meleg takaró alatt.


A két befogadott meg serényen szorgoskodott az állatok körül. Kitakarították a helyüket, majd felszórták illatos szalmával. Amikor ezzel végeztek, sorba vették a jószágokat. Mindegyikhez volt néhány becéző, kedves szavuk. Megvizsgálták alaposan, nincs-e valami bajuk. Átkefélték a szőrüket, vakargatták őket kedvesen. A végére a kecskét hagyták. Játszottak vele, táncoltak körülötte. Nagyokat kacagtak, amikor pajkosan feléjük bökött a szarvával. Aztán korai naplemente érkezése előtt, szépen egymás után visszavezették mindet a helyére. Csak ezután költötték el estebédjüket az asztalnál. Hármasban. Aludni azonban a fészerben aludtak. Nem is vágytak a házba.

Egy reggel, ahogy az állatokat sorban kivezették a friss levegőre, a kecskének hűlt helyét találta a jászol előtt a két szökevény. Pár pillanatig értetlenül bámulták a semmit, aztán futva indultak felkutatni, hová tűnhetett. Nem sokáig kellett keresgélniük. A pajta mögötti elhagyatott részen leltek rá. Hideg borzongás futott végig a gerincükön, amikor megpillantották.

Rozi a hátsó lábánál felakasztva csüngött az erdő szélén az egyik fáról. Körülötte a földön piroslott elvágott torkából kiömlött vére. A vértócsából egy földbeszúrt kés állt ki. Rohantak azonnal, hogy segítsenek. A kisebbik ördög karjaival átnyalábolta a kecske élettelen testét. Emelte, ahogy bírta. A nagyobbik megragadta és kihúzta a földből a kést. Csupa vér volt. Ők maguk is véresek lettek, ahogy szuszogva, kétségbeesetten próbálták levágni a kötélről a még meleg testet. Amikor sikerült, mindketten a kecskére zuhantak. Remegve tápászkodtak fel.

A gazda ebben a pillanatban tűnt fel az épület sarkánál. Földbegyökerezett a lába a látványtól. Ott feküdt Rozi a földön, elvágott torokkal. A két pokolfajzat meg véresen, lihegve áll felette. Még a kés is a kezében volt a nagyobbnak…

Olyan dühösen, olyan gyűlölettel kiáltott rájuk, amilyen gyűlölet csak embertől kitelhet.

- Dögöljetek meg! Átkozottak! – kiabálta, miközben sarkon fordult és indult a puskájáért. – Ezért megdöglötök! – hörögte felindultan. Megdöglötök – ismételte volna, de hang nem jött ki a torkán. Csak megfeszült a teste. Hátratántorodott. Egyik kezével a szívéhez kapott, a másikkal a levegőbe markolt görcsösen. Összecsuklott és hangtalanul elterült a földön. A végtagjai még néhányszor megrándultak azután átadta lelkét a teremtőjének.

A két ördög pár pillanatig meredten állt. Hátborzongató csend telepedett rájuk. A kisebbik kétségbeesett nyöszörgésben tört ki, a nagyobb meg a bozontját markolászta, tépte riadtan. A fák között egy elszáradt gally reccsenése hallatszott. Rémülten néztek a hang irányába. Azonban nem közelített senki. Sőt, mintha gyorsan távoldó léptek neszezését hallották volna a fagyos avaron.

Egymásra néztek meredten. Egyszerre veselkedtek neki a futásnak. Érezték, hogy az a valami, ami egyre távolodik, az az oka a történteknek. Életükben először nem üldözöttek, hanem üldözők voltak. Loholtak lihegve a fák között. A gallyak az arcukba csapódtak, a bőrüket ostorként csípték az útjukat álló vesszők. Meg sem érezték. Csörtettek előre sebesen, mint akinek az eszét vették. Futni, azt nagyon tudtak. Rövidesen meg is láttak maguk előtt néhány menekülő, karcsú, légiesen könnyed alakot.

Még egy kis domb és be is érik őket! A gerincre felérve azonban földbe gyökerezett a lábuk. A menekülő alakok hirtelen hattyúvá változott és ívet rajzolva a fejük fölé, elrepültek a nap irányába. Ők meg csak álltak ott nagyokat fújtatva, lihegve. Leheletük felhőbe burkolta a fejüket. Egészen úgy festettek egymás mellett, mint két tanácstalan, gyapjas, prüszkölő bika. Aztán lassan megértették. Mindent megértettek, ami történt. Fájdalom mart beléjük. Mi lesz most?

Remegve, erőtlenül rogytak le a földre. Csak néztek az ég felé, amerre eltűntek a szemük elől a fehér madarak. Némán, míg végre abbamaradt a zihálásuk és visszanyerték valamelyest az erejüket is. Akkor feltápászkodtak és bukdácsolva indultak vissza a felé a hely felé, amit egy öregember jóságának köszönhetően az otthonuknak tekinthettek.

Egészen eddig a napig…

Folyt. köv.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Azt kérdezed mennyi az annyi?!

- S á r k á n y ö l ő ( 6. )

- Hozzon...

- Nőnapi gondolatok...


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Hogy hány évig élünk azt nagyban befolyásolja a genetika és a környezetünk, de néhány szokással mi is tehetünk azért, hogy hosszú, boldog életet éljünk.
Nehéz lenne olyan dietetikust találni, aki nem ajánlaná a zöldségek fogyasztását. Van viszont egy olyan zöldség, melynek fogyasztásakor a szakértők óvatosságra intenek.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben