Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 24. szombat - Mátyás napja van.
Keresendő kifejezés:
Toll
Két ördög. 4/2. rész...
Ózdi Magazin | 2017.07.29. | Szentandrássy Béla

Összegyűltek hát tanácskozni, hogyan s miként billentség helyre a dolgot. Arra jutottak, hogy egy módon lehetséges csak. El kell érni, hogy a gazda megharagudjon a két mihaszna pokolfűtőre és kitegye a szűrüket. Ehhez azonban nyomós okot kellett találniuk. Törték a fejüket. Ha törték, bizony nemhiába tették. Hamarosan meg is lelték a módját annak, hogy a két ördögöt kiebrudalják a környékről is. Mind rábólintottak a tervre, már csak meg kellet valósítaniuk. Nem sokat késlekedtek vele…


Előzö részek:  1/1   1/2   2/1   2/2  3/1  3/2  4/1
Hamarosan beköszöntött november első napja. Az idő zordra fordult. Szél úrfi reggelente fütyörészve rohangált a megkopaszodott fák ágai között. Fagyos leheletével zúzmarássá varázsolt mindent, ami az útjába került. A kis gazdaság lakói is összébb húzták magukat. Mind kevesebbet tartózkodtak a szabadban. Egyre hosszabb időre vált néptelenné az udvar. Csupán a délelőtti bágyadt napsütésben terelték ki a négylábú jószágokat az istállóból, hadd élvezzék a kevéske kis meleget, amíg lehet.

Az öreg ilyenkor rendszerint hátát a ház falának vetve figyelte a két ördögfiókát. Kedvét lelte abban, ahogy hétről-hétre ügyesebben tették a dolgukat. Elégedetten nézte a szorgoskodásukat, egészen addig, míg el nem szundított a vállára terített meleg takaró alatt.


A két befogadott meg serényen szorgoskodott az állatok körül. Kitakarították a helyüket, majd felszórták illatos szalmával. Amikor ezzel végeztek, sorba vették a jószágokat. Mindegyikhez volt néhány becéző, kedves szavuk. Megvizsgálták alaposan, nincs-e valami bajuk. Átkefélték a szőrüket, vakargatták őket kedvesen. A végére a kecskét hagyták. Játszottak vele, táncoltak körülötte. Nagyokat kacagtak, amikor pajkosan feléjük bökött a szarvával. Aztán korai naplemente érkezése előtt, szépen egymás után visszavezették mindet a helyére. Csak ezután költötték el estebédjüket az asztalnál. Hármasban. Aludni azonban a fészerben aludtak. Nem is vágytak a házba.

Egy reggel, ahogy az állatokat sorban kivezették a friss levegőre, a kecskének hűlt helyét találta a jászol előtt a két szökevény. Pár pillanatig értetlenül bámulták a semmit, aztán futva indultak felkutatni, hová tűnhetett. Nem sokáig kellett keresgélniük. A pajta mögötti elhagyatott részen leltek rá. Hideg borzongás futott végig a gerincükön, amikor megpillantották.

Rozi a hátsó lábánál felakasztva csüngött az erdő szélén az egyik fáról. Körülötte a földön piroslott elvágott torkából kiömlött vére. A vértócsából egy földbeszúrt kés állt ki. Rohantak azonnal, hogy segítsenek. A kisebbik ördög karjaival átnyalábolta a kecske élettelen testét. Emelte, ahogy bírta. A nagyobbik megragadta és kihúzta a földből a kést. Csupa vér volt. Ők maguk is véresek lettek, ahogy szuszogva, kétségbeesetten próbálták levágni a kötélről a még meleg testet. Amikor sikerült, mindketten a kecskére zuhantak. Remegve tápászkodtak fel.

A gazda ebben a pillanatban tűnt fel az épület sarkánál. Földbegyökerezett a lába a látványtól. Ott feküdt Rozi a földön, elvágott torokkal. A két pokolfajzat meg véresen, lihegve áll felette. Még a kés is a kezében volt a nagyobbnak…

Olyan dühösen, olyan gyűlölettel kiáltott rájuk, amilyen gyűlölet csak embertől kitelhet.

- Dögöljetek meg! Átkozottak! – kiabálta, miközben sarkon fordult és indult a puskájáért. – Ezért megdöglötök! – hörögte felindultan. Megdöglötök – ismételte volna, de hang nem jött ki a torkán. Csak megfeszült a teste. Hátratántorodott. Egyik kezével a szívéhez kapott, a másikkal a levegőbe markolt görcsösen. Összecsuklott és hangtalanul elterült a földön. A végtagjai még néhányszor megrándultak azután átadta lelkét a teremtőjének.

A két ördög pár pillanatig meredten állt. Hátborzongató csend telepedett rájuk. A kisebbik kétségbeesett nyöszörgésben tört ki, a nagyobb meg a bozontját markolászta, tépte riadtan. A fák között egy elszáradt gally reccsenése hallatszott. Rémülten néztek a hang irányába. Azonban nem közelített senki. Sőt, mintha gyorsan távoldó léptek neszezését hallották volna a fagyos avaron.

Egymásra néztek meredten. Egyszerre veselkedtek neki a futásnak. Érezték, hogy az a valami, ami egyre távolodik, az az oka a történteknek. Életükben először nem üldözöttek, hanem üldözők voltak. Loholtak lihegve a fák között. A gallyak az arcukba csapódtak, a bőrüket ostorként csípték az útjukat álló vesszők. Meg sem érezték. Csörtettek előre sebesen, mint akinek az eszét vették. Futni, azt nagyon tudtak. Rövidesen meg is láttak maguk előtt néhány menekülő, karcsú, légiesen könnyed alakot.

Még egy kis domb és be is érik őket! A gerincre felérve azonban földbe gyökerezett a lábuk. A menekülő alakok hirtelen hattyúvá változott és ívet rajzolva a fejük fölé, elrepültek a nap irányába. Ők meg csak álltak ott nagyokat fújtatva, lihegve. Leheletük felhőbe burkolta a fejüket. Egészen úgy festettek egymás mellett, mint két tanácstalan, gyapjas, prüszkölő bika. Aztán lassan megértették. Mindent megértettek, ami történt. Fájdalom mart beléjük. Mi lesz most?

Remegve, erőtlenül rogytak le a földre. Csak néztek az ég felé, amerre eltűntek a szemük elől a fehér madarak. Némán, míg végre abbamaradt a zihálásuk és visszanyerték valamelyest az erejüket is. Akkor feltápászkodtak és bukdácsolva indultak vissza a felé a hely felé, amit egy öregember jóságának köszönhetően az otthonuknak tekinthettek.

Egészen eddig a napig…

Folyt. köv.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Egyszerre...

- S á r k á n y ö l ő (5.)

- S á r k á n y ö l ő (4.)

- S á r k á n y ö l ő (3.)


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Világnézettől függetlenül ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy átgondoljuk a mindennapjainkat és próbáljunk megszabadulni káros szokásainktól.
A 105 ezer résztvevő bevonásával végzett kutatás eredményei a tudósok szerint arra utalnak, hogy minél több ilyen ételt fogyaszt valaki, annál nagyobb a daganatos betegség kialakulásának rizikója
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben