Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 24. szombat - Mátyás napja van.
Keresendő kifejezés:
Toll
Két ördög. 5/1. rész...
Ózdi Magazin | 2017.08.13. | Szentandrássy Béla

A visszaút már sokkal lassabban ment. Némán baktattak egymás mellett, szívükre csönd telepedett. Nehéz, szavakat gúzsba kötő hallgatás. Féltek kimondani, ami megesett. Talán úgy gondolták, ha nem beszélnek róla, meg sem történt. Ha nem kell szembesíteniük egymást a valósággal, még hihetik úgy, hogy csak álom volt az egész. Vagy lehet az is, hogy végzetesen félreértettek valamit és a gazda a kerítésnek támaszkodva várja őket! Talán. Persze mindketten jól tudták mi az igazság, csak legalább a tanyáig ne kelljen szembesülniük újra vele!


Előzö részek:  1/1   1/2   2/1   2/2  3/1  3/2  4/1  4/2


A kerítésen óvatosan másztak át. Figyeltek minden neszre, minden mozdulásra. Az öreg ott feküdt, ahol összeesett. Kutyái körülötte hevertek. A tűző napsütésben lihegve őrizték gazdájuk tetemét. Az ördögök közeledésére meglepő módon még csak fel sem mordultak, csupán néztek rájuk nagy barna, értetlen szemekkel.
A két szerencsétlen alak meg csak állt felettük és nézett maga elé. Fogalmuk sem volt róla mihez kezdjenek. Tanácstalanságukban nagyokat bólintottak. Ugyan a pokolban is találkoztak már a halállal, hiszen a legöregebb ördögök is kimúlnak egyszer, de azokkal nem volt semmi dolguk. Idősebb társaik rendezték el mindig.

Az elpusztult ördögöt szokás szerint mélyen kavargó, tüzesen fortyogó, kénbűzt árasztó katlanba lökték. Aztán a gonosz népség nagy komoran ott ült a peremén egy fertály órát, majd nyögve, szuszogva feltápászkodtak, csapra vertek néhány boroshordót. Ittak egy jót társuk emlékére. Mikor eléggé berúgtak, nagy fájdalmas rikoltozással vad táncba kezdtek. Ropták, míg álomba nem ájultak. Ezzel el volt intézve a dolog. Amikor felébredt a banda, már nem is gondoltak a közülük eltávozóra. Úgyis találkoznak vele. Ki előbb, ki utóbb. Akkor meg minek sajnálkozni.

Azonban itt, a földi világban minden másképp volt. Nem igen tudták, hogy mihez kezdjenek. A nagyobbiknak eszébe jutott, hogy az öreg egyszer megmutatta nekik az asszonya sírját. Egy kis halom volt, egyik végébe kereszt szúrva. Jézus miatt – emlékezett rá, ahogy magyarázta az ember.
- Koma! Gödröt kell ásnunk az asszonya mellé! Abba beletesszük. Lent majd találkoznak! Tudod, mint a pokolban – jutott megoldásra a nagyobbik.
- Raknunk kell majd jó nagy tüzet. Tudod, hogy tűz is kell hozzá! - biccentett rá a társa. - Anélkül nem kerek a dolog!

Azzal nekiálltak a gödör elkészítésének. Ásták, lapátolták a földet. Szakadt róluk a veríték, mire készen lettek vele. Akkora lyukat vájtak a földbe, mint egy kisebb kráter. Mindenféle deszkadarabot, gallyakat, ágakat hordtak az aljára. A tűzifa rakásból is jócskán pakoltak rá hasábokat.

Este lett, amire végeztek a munkával. Pihentek egy keveset, ettek is valamennyit, majd felnyalábolták az öreget, odacipelték a sírjának szánt lyuk szélére és belehengerítették. Csak úgy, ahogy találták. Ahogy a pokolban szokás. Fáklyát dobtak rá, azzal leültek és nézték a felcsapó lángokat. Jótevőjüknek igyekeztek a maguk módján megadni a tisztességet. Kinyitottak hát néhány borosüveget és sorban egymás után leöntötték tartalmukat a torkukon. 
A magasra szökő lángok vöröses fénye egészen félelmetesre festett vad táncukat, amibe belekezdtek. A táncot vérfagyasztó hangokkal kísérték. Vinnyogva, hörögve, óbégatva járták pokoli szertartásukat. A kutyák szűkölve húzódtak a ház falának tövébe.

Még épp csak elmúlt éjfél, amikor erőtlenül összerogytak és mély, borgőzös álomba zuhantak. Szuszogtak, horkoltak nagy hangosan.A faluból jól látszott az éjszaka hideg sötétjébe burkolózó erdő fölötti vörös derengés. Fel is tűnt a késő óráig kártyázó, iddogáló pásztoroknak. 
- Tűz lehet a tanyán - állapította meg egyikük. Közben durva kendervászon inge ujjával komótosan letörölte a bajusza végéről elcseppenni készülő vörösbort.

- Az ám! Tűz! – könyököltek fel a többiek. Bámultak a fény irányába.

A kártyázást azonban nem hagyták abba. Ha ekkora lánggal ég a gazdaság, akkor már úgyis mindegy. Majd hajnalban, ha kel a nap, megnézik mi történt. Heverésztek, meséltek tovább. A társalgás tündérekről, ég és föld között bolyongó lelkekről folyt tovább. Mindenkinek volt egy vérfagyasztó története, amit elmesélhetett. Hallották már ezeket oly sokszor, de a nagy sötétségben mindannyiszor végigborzongták valamennyit. Újra meg újra. Amikor kifogytak a rémes mesékből, még beszélgettek kicsit a fehérnépről. Ahogy a szavak egyre ritkábban törték meg a csendet, lassan maguk alá igazították a subájukat. Elmormoltak még egy imát s nyugovóra tértek a csillagos égbolt alatt.

Folyt. köv.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Egyszerre...

- S á r k á n y ö l ő (5.)

- S á r k á n y ö l ő (4.)

- S á r k á n y ö l ő (3.)


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Világnézettől függetlenül ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy átgondoljuk a mindennapjainkat és próbáljunk megszabadulni káros szokásainktól.
A 105 ezer résztvevő bevonásával végzett kutatás eredményei a tudósok szerint arra utalnak, hogy minél több ilyen ételt fogyaszt valaki, annál nagyobb a daganatos betegség kialakulásának rizikója
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben