Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. február 18. hétfő - Bernadett napja van.
Keresendő kifejezés:
Toll
Két ördög. 5/1. rész...
Ózdi Magazin | 2017.08.13. | Szentandrássy Béla

A visszaút már sokkal lassabban ment. Némán baktattak egymás mellett, szívükre csönd telepedett. Nehéz, szavakat gúzsba kötő hallgatás. Féltek kimondani, ami megesett. Talán úgy gondolták, ha nem beszélnek róla, meg sem történt. Ha nem kell szembesíteniük egymást a valósággal, még hihetik úgy, hogy csak álom volt az egész. Vagy lehet az is, hogy végzetesen félreértettek valamit és a gazda a kerítésnek támaszkodva várja őket! Talán. Persze mindketten jól tudták mi az igazság, csak legalább a tanyáig ne kelljen szembesülniük újra vele!


Előzö részek:  1/1   1/2   2/1   2/2  3/1  3/2  4/1  4/2


A kerítésen óvatosan másztak át. Figyeltek minden neszre, minden mozdulásra. Az öreg ott feküdt, ahol összeesett. Kutyái körülötte hevertek. A tűző napsütésben lihegve őrizték gazdájuk tetemét. Az ördögök közeledésére meglepő módon még csak fel sem mordultak, csupán néztek rájuk nagy barna, értetlen szemekkel.
A két szerencsétlen alak meg csak állt felettük és nézett maga elé. Fogalmuk sem volt róla mihez kezdjenek. Tanácstalanságukban nagyokat bólintottak. Ugyan a pokolban is találkoztak már a halállal, hiszen a legöregebb ördögök is kimúlnak egyszer, de azokkal nem volt semmi dolguk. Idősebb társaik rendezték el mindig.

Az elpusztult ördögöt szokás szerint mélyen kavargó, tüzesen fortyogó, kénbűzt árasztó katlanba lökték. Aztán a gonosz népség nagy komoran ott ült a peremén egy fertály órát, majd nyögve, szuszogva feltápászkodtak, csapra vertek néhány boroshordót. Ittak egy jót társuk emlékére. Mikor eléggé berúgtak, nagy fájdalmas rikoltozással vad táncba kezdtek. Ropták, míg álomba nem ájultak. Ezzel el volt intézve a dolog. Amikor felébredt a banda, már nem is gondoltak a közülük eltávozóra. Úgyis találkoznak vele. Ki előbb, ki utóbb. Akkor meg minek sajnálkozni.

Azonban itt, a földi világban minden másképp volt. Nem igen tudták, hogy mihez kezdjenek. A nagyobbiknak eszébe jutott, hogy az öreg egyszer megmutatta nekik az asszonya sírját. Egy kis halom volt, egyik végébe kereszt szúrva. Jézus miatt – emlékezett rá, ahogy magyarázta az ember.
- Koma! Gödröt kell ásnunk az asszonya mellé! Abba beletesszük. Lent majd találkoznak! Tudod, mint a pokolban – jutott megoldásra a nagyobbik.
- Raknunk kell majd jó nagy tüzet. Tudod, hogy tűz is kell hozzá! - biccentett rá a társa. - Anélkül nem kerek a dolog!

Azzal nekiálltak a gödör elkészítésének. Ásták, lapátolták a földet. Szakadt róluk a veríték, mire készen lettek vele. Akkora lyukat vájtak a földbe, mint egy kisebb kráter. Mindenféle deszkadarabot, gallyakat, ágakat hordtak az aljára. A tűzifa rakásból is jócskán pakoltak rá hasábokat.

Este lett, amire végeztek a munkával. Pihentek egy keveset, ettek is valamennyit, majd felnyalábolták az öreget, odacipelték a sírjának szánt lyuk szélére és belehengerítették. Csak úgy, ahogy találták. Ahogy a pokolban szokás. Fáklyát dobtak rá, azzal leültek és nézték a felcsapó lángokat. Jótevőjüknek igyekeztek a maguk módján megadni a tisztességet. Kinyitottak hát néhány borosüveget és sorban egymás után leöntötték tartalmukat a torkukon. 
A magasra szökő lángok vöröses fénye egészen félelmetesre festett vad táncukat, amibe belekezdtek. A táncot vérfagyasztó hangokkal kísérték. Vinnyogva, hörögve, óbégatva járták pokoli szertartásukat. A kutyák szűkölve húzódtak a ház falának tövébe.

Még épp csak elmúlt éjfél, amikor erőtlenül összerogytak és mély, borgőzös álomba zuhantak. Szuszogtak, horkoltak nagy hangosan.A faluból jól látszott az éjszaka hideg sötétjébe burkolózó erdő fölötti vörös derengés. Fel is tűnt a késő óráig kártyázó, iddogáló pásztoroknak. 
- Tűz lehet a tanyán - állapította meg egyikük. Közben durva kendervászon inge ujjával komótosan letörölte a bajusza végéről elcseppenni készülő vörösbort.

- Az ám! Tűz! – könyököltek fel a többiek. Bámultak a fény irányába.

A kártyázást azonban nem hagyták abba. Ha ekkora lánggal ég a gazdaság, akkor már úgyis mindegy. Majd hajnalban, ha kel a nap, megnézik mi történt. Heverésztek, meséltek tovább. A társalgás tündérekről, ég és föld között bolyongó lelkekről folyt tovább. Mindenkinek volt egy vérfagyasztó története, amit elmesélhetett. Hallották már ezeket oly sokszor, de a nagy sötétségben mindannyiszor végigborzongták valamennyit. Újra meg újra. Amikor kifogytak a rémes mesékből, még beszélgettek kicsit a fehérnépről. Ahogy a szavak egyre ritkábban törték meg a csendet, lassan maguk alá igazították a subájukat. Elmormoltak még egy imát s nyugovóra tértek a csillagos égbolt alatt.

Folyt. köv.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Azt kérdezed mennyi az annyi?!

- S á r k á n y ö l ő ( 6. )

- Hozzon...

- Nőnapi gondolatok...


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Hogy hány évig élünk azt nagyban befolyásolja a genetika és a környezetünk, de néhány szokással mi is tehetünk azért, hogy hosszú, boldog életet éljünk.
Nehéz lenne olyan dietetikust találni, aki nem ajánlaná a zöldségek fogyasztását. Van viszont egy olyan zöldség, melynek fogyasztásakor a szakértők óvatosságra intenek.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben