Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 24. szombat - Mátyás napja van.
Keresendő kifejezés:
Toll
Két ördög. 5/2. rész...
Ózdi Magazin | 2017.08.19. | Szentandrássy Béla

Hálás madárcsicsergés köszöntötte az éj sötétjét elűző hajnali nap első sugarait. A tanyát harmat borította. A füveket, mezei virágokat gyémántos ruhába öltöztették a rajtuk gömbölyödő parányi, fényben csillámló vízcseppek. Apró rovarok kortyoltak róluk sietve, tudván, hogy mindjárt elillan a szomjat oltó reggeli varázs.


Előzö részek:  1/1   1/2   2/1   2/2  3/1  3/2  4/1  4/2  5/1


A békés harmóniát a nagyobbik pokolfajzat beleinek mormogása törte meg, olyan hangosan, hogy ő maga felijedt rá. Ahogy felkönyökölt, a bendőjében felgyülemlett gáz hangos rotyogással tört elő az erre szolgáló testnyíláson keresztül. Elfintorodott az orrát megcsapó bűztől. A következő mormogás már a beleit is megtekerte, hát amennyire tőle tellett, fürgén felpattant és indult, hogy könnyítsen magán.

- Mindjárt jövök – bökte oldalba társát, mielőtt az erdő sűrűje felé vette volna az irányt. Az egy halk nyögéssel tudomásul vette, majd a másik oldalára fordulva hortyogott tovább.

Amint a szőrös alak eltűnt a lombok között ismét békés csönd telepedett a környékre. A madarak csicseregtek, az apró állatkák folytatták reggeli tevékenységüket, a fű zöldellt, az égen fehér fátyolfelhők lebegtek.

Az első botütés, a fején csattant a kisebbik ördögnek. Még fel sem ocsúdott, amikor érkezett a második suhintás. Majd a következő és az azt követő. Ahogy magához tért, megérezte a fájdalmat is. Csak úgy záporoztak rá az ütések. Ugrott volna föl, iszkolt volna a náspángolás elől, de moccanni sem tudott. Nem engedelmeskedtek a végtagjai. Hamar megértette miért. Kezei hátrakötve, lábai megkötözve. Körülötte emberek. Vad gyűlölettel püfölték. Mindennel, ami a kezük ügyébe került.

Talán ott helyben agyonverik, ha időközben oda nem ér a falu termetesre nőtt papja és odébb nem taszigálja az ütlegelők felbőszült csoportját.

- Nem üthetitek agyon ítélet nélkül! Ne váljatok gyilkosokká! Be kell tartanunk a törvényt!

- A törvény az, hogy szemet szemért! – kiabálta egy szikár férfi és botjával jókorát bökött az ördög bordái közé.

- Megölte az öreget! – hallatszott hátrébbról!

- Belzebub fia! Sátáni szertartással feláldozta a kecskét! Ezzel megszentségtelenítette ezt a helyet! – sziszegte egy hiányos fogazatú köpcös alak.

- Hántsuk le a bőrét, hintsük le sóval és égessük meg nyárson itt helyben – rikoltotta egy másik. Azzal ő is rásózott egy jót a szerencsétlen, vinnyogó, magatehetetlen pokolfajzatra.

- Nem fiam! A törvény az, hogy tárgyalást kell tartanunk és Isten segítségével, az Ő nevében hozzuk meg az ítéletünket – csöndesítette le a társaságot lassan kimondott, megfontolt szavakkal az Úr felkent szolgája.

Közben – hogy szavainak nagyobb nyomatékot, önmagának pedig több tekintélyt biztosítson – csuhája ujjából előkandikáló vaskos tenyerével hatalmas nyaklevest helyezett el az egyik akadékoskodó paraszt tarkóján.

Ez hatott. Elnémult mindenki. Az ördög vállára karót dobtak, ahhoz kötözték mindkét csuklóját. Nyakába kötélből hurkot fontak, annál fogva vonszolva indultak vissza a faluba. Útközben alig esett pár szó.

Egy kisebb csoport még maradt. Egy ládába szedegették azt a keveset, ami megmaradt a gazdából s csak ezután eredtek a többiek után. Úgy illik, hogy megadják a jó öregnek a végtisztességet és szépen elhantolják a falu szélén kialakított temetőben. Jó embernek ismerték.
Az is volt szegény.

Folyt. köv.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Egyszerre...

- S á r k á n y ö l ő (5.)

- S á r k á n y ö l ő (4.)

- S á r k á n y ö l ő (3.)


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Világnézettől függetlenül ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy átgondoljuk a mindennapjainkat és próbáljunk megszabadulni káros szokásainktól.
A 105 ezer résztvevő bevonásával végzett kutatás eredményei a tudósok szerint arra utalnak, hogy minél több ilyen ételt fogyaszt valaki, annál nagyobb a daganatos betegség kialakulásának rizikója
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben