Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. február 18. hétfő - Bernadett napja van.
Keresendő kifejezés:
Toll
Két ördög. 5/2. rész...
Ózdi Magazin | 2017.08.19. | Szentandrássy Béla

Hálás madárcsicsergés köszöntötte az éj sötétjét elűző hajnali nap első sugarait. A tanyát harmat borította. A füveket, mezei virágokat gyémántos ruhába öltöztették a rajtuk gömbölyödő parányi, fényben csillámló vízcseppek. Apró rovarok kortyoltak róluk sietve, tudván, hogy mindjárt elillan a szomjat oltó reggeli varázs.


Előzö részek:  1/1   1/2   2/1   2/2  3/1  3/2  4/1  4/2  5/1


A békés harmóniát a nagyobbik pokolfajzat beleinek mormogása törte meg, olyan hangosan, hogy ő maga felijedt rá. Ahogy felkönyökölt, a bendőjében felgyülemlett gáz hangos rotyogással tört elő az erre szolgáló testnyíláson keresztül. Elfintorodott az orrát megcsapó bűztől. A következő mormogás már a beleit is megtekerte, hát amennyire tőle tellett, fürgén felpattant és indult, hogy könnyítsen magán.

- Mindjárt jövök – bökte oldalba társát, mielőtt az erdő sűrűje felé vette volna az irányt. Az egy halk nyögéssel tudomásul vette, majd a másik oldalára fordulva hortyogott tovább.

Amint a szőrös alak eltűnt a lombok között ismét békés csönd telepedett a környékre. A madarak csicseregtek, az apró állatkák folytatták reggeli tevékenységüket, a fű zöldellt, az égen fehér fátyolfelhők lebegtek.

Az első botütés, a fején csattant a kisebbik ördögnek. Még fel sem ocsúdott, amikor érkezett a második suhintás. Majd a következő és az azt követő. Ahogy magához tért, megérezte a fájdalmat is. Csak úgy záporoztak rá az ütések. Ugrott volna föl, iszkolt volna a náspángolás elől, de moccanni sem tudott. Nem engedelmeskedtek a végtagjai. Hamar megértette miért. Kezei hátrakötve, lábai megkötözve. Körülötte emberek. Vad gyűlölettel püfölték. Mindennel, ami a kezük ügyébe került.

Talán ott helyben agyonverik, ha időközben oda nem ér a falu termetesre nőtt papja és odébb nem taszigálja az ütlegelők felbőszült csoportját.

- Nem üthetitek agyon ítélet nélkül! Ne váljatok gyilkosokká! Be kell tartanunk a törvényt!

- A törvény az, hogy szemet szemért! – kiabálta egy szikár férfi és botjával jókorát bökött az ördög bordái közé.

- Megölte az öreget! – hallatszott hátrébbról!

- Belzebub fia! Sátáni szertartással feláldozta a kecskét! Ezzel megszentségtelenítette ezt a helyet! – sziszegte egy hiányos fogazatú köpcös alak.

- Hántsuk le a bőrét, hintsük le sóval és égessük meg nyárson itt helyben – rikoltotta egy másik. Azzal ő is rásózott egy jót a szerencsétlen, vinnyogó, magatehetetlen pokolfajzatra.

- Nem fiam! A törvény az, hogy tárgyalást kell tartanunk és Isten segítségével, az Ő nevében hozzuk meg az ítéletünket – csöndesítette le a társaságot lassan kimondott, megfontolt szavakkal az Úr felkent szolgája.

Közben – hogy szavainak nagyobb nyomatékot, önmagának pedig több tekintélyt biztosítson – csuhája ujjából előkandikáló vaskos tenyerével hatalmas nyaklevest helyezett el az egyik akadékoskodó paraszt tarkóján.

Ez hatott. Elnémult mindenki. Az ördög vállára karót dobtak, ahhoz kötözték mindkét csuklóját. Nyakába kötélből hurkot fontak, annál fogva vonszolva indultak vissza a faluba. Útközben alig esett pár szó.

Egy kisebb csoport még maradt. Egy ládába szedegették azt a keveset, ami megmaradt a gazdából s csak ezután eredtek a többiek után. Úgy illik, hogy megadják a jó öregnek a végtisztességet és szépen elhantolják a falu szélén kialakított temetőben. Jó embernek ismerték.
Az is volt szegény.

Folyt. köv.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Azt kérdezed mennyi az annyi?!

- S á r k á n y ö l ő ( 6. )

- Hozzon...

- Nőnapi gondolatok...


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Hogy hány évig élünk azt nagyban befolyásolja a genetika és a környezetünk, de néhány szokással mi is tehetünk azért, hogy hosszú, boldog életet éljünk.
Nehéz lenne olyan dietetikust találni, aki nem ajánlaná a zöldségek fogyasztását. Van viszont egy olyan zöldség, melynek fogyasztásakor a szakértők óvatosságra intenek.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben