Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. február 18. hétfő - Bernadett napja van.
Keresendő kifejezés:
Toll
K ő e m b e r... 1/1. rész...
Ózdi Magazin | 2017.08.27. | Szentandrássy Béla

Volt egyszer egy ember. A városban élt egy szép házban. A házhoz tartozott egy gondozott kis kert, a kertet pedig erős betonelemekből épített kerítés vette körül. Ez megakadályozta, hogy idegenek lépjenek be a portájára, de védett a szomszédok kíváncsi tekintetétől is.

Az embert egyszerűen csak Kőembernek hívták a környékbeliek. Nemcsak a goromba viselkedése folytán. A testén valami varázslatos módon kialakult kőburok miatt is. A kőember sokáig küzdött a bőrét elfedő bevonat ellen. Az első papírvékony réteg ifjú korában jelent meg rajta, amikor egyetemista társai rendszeresen csúfot űztek belőle a szegényes ruházata miatt. Sokan voltak testvérek, nem tellett új gúnyára az édesanyjának. Rendszerint bátyjai kinőtt ruháit hordta, emiatt a nála tehetősebb fiúk céltáblájává vált.

Talán ha akar, emlékezhetett volna arra, milyen kétségbeesetten tördelte hámozta magáról a kőpáncélt ébredés után, minden reggel. Az idő múlásával egyre nehezebben, mert egyre vastagodott.

Végül feladta. Egy napon úgy ment be az egyetemre, hogy magán hagyta a kőréteget. A mozgása nehézkes volt és egyre nehezebbé vált, de örömmel tapasztalta, hogy gúnyolói kissé elbátortalanodtak szoborszerű teste és hidegsége láttán. Sokan féltek is tőle. És egyre kevésbé okozott gyötrelmet, ha igazságtalanság érte. Amikor tanulmányi eredményével, szorgalmas munkájával küzdött az év diákja cím elnyeréséért, és megelőzte egy társa, akinek az apja egész kis vagyonnal támogatta meg az egyetem alapítványát, már nem is érzett fájdalmat.

Attól kezdve nem bánta, hogy egyre csak vastagodik a páncélja. Megszokta, hogy a mozgása komótosabbá vált, az emberek távolmaradása sem érdekelte különösebben. Nyugton hagyták és ez volt a fontos.

Idővel elvégezte az egyetemet, sikeres ember lett belőle. Támogatta a testvéreit. Azok örültek a pénznek, de nem igen kértek a társaságából. Nem tetszett nekik mosolytalansága, rideg közönye a világ dolgai iránt. Egyedül idős édesanyja ölelte keblére, ha néhanap meglátogatta szerény otthonában. Olyankor némi melegség átszűrődött a vastag burkolaton. Ez jólesett neki. Amikor azonban meghalt az asszony, hamar elfelejtette ezt az érzést.

Egyedül maradt végképp. Bankszámlája kényelmes, biztonságos életet biztosított számára. Nem volt szüksége semmire és senkire. Egy idő után őt sem kereste senki. Ha valamelyik szomszédja néhanap megpróbált beszélgetni vele, sőt nem átallott becsöngetni hozzá, akkor igen mogorva viselkedésével elvette a kedvét a további próbálkozástól.

Gondosan vigyázott rá, hogy senkit ne engedjen magához közel. Sikeres volt, megvolt mindene, amire szüksége lehetett, még több is. Élte a maga betonfal mögötti életét.
Néha kiállt a kapuba és nézte az utcán zajló életet. Jól szórakozott a postás kínlódásán, akinek rozsdás kerékpárjáról állandóan leesett a lánc. Még meg is dorgálta, amiért időnként olajos ujjlenyomat volt az újságon, amit járatott.

Nem mulasztotta el rosszallóan ingatni a fejét, amikor az utca végén lakó fiatalasszony a gyermekeivel loholt a dolga után. Egyik a karjában, egyet kézen fogva szinte vonszolt maga után a nagy sietségben, a legnagyobb, iskolás forma fiú, meg mint kiscsikó szökdécselt körülötte, hogy majd felbukott benne. Pedig volt buszjárat, de nem tellett rá neki.

No meg ott volt a vén koldus, akire kezdetben minden alkalommal rá kellett förmednie, hogy takarodjon a környékéről. Később, ha meglátta a szerencsétlen, már magától eltette a szájharmonikáját és odébb állt.

Mielőtt visszament a házába, nem mulasztott el egy pillantást vetni a szemközti lerobbant épület lyukas tetejére. A házban magányos öregasszony lakott. A férje már évek óta halott, gyermekei talán már el is felejtették. Kis pénzecskéjéből az életben maradásra futotta. Nem tellett javításra. Minden eső után egyre nyirkosabbá váltak a falak, omladozott a vakolat.

- Micsoda gusztustalan látvány – csóválta meg fejét Kőember.

Egyik este a szokásosnál kijjebb hajolt a kapuból, hátha látja az öregasszonyt. Szólni akart neki, hogy költözzön már el, mert kellemetlen ez a nyomorúságos látvány épp szemközt vele.
Abban a pillanatban ért oda a közeli szatócsboltban dolgozó lány. Bezárta az üzletet és most iparkodott haza. Éppen csak hozzáért az előtte hirtelen felbukkanó alakhoz. Elcsodálkozott a keménységén. Kapkodva elrebegett egy bocsánatkérést és sietve ment tovább.

Folyt.köv.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Azt kérdezed mennyi az annyi?!

- S á r k á n y ö l ő ( 6. )

- Hozzon...

- Nőnapi gondolatok...


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Hogy hány évig élünk azt nagyban befolyásolja a genetika és a környezetünk, de néhány szokással mi is tehetünk azért, hogy hosszú, boldog életet éljünk.
Nehéz lenne olyan dietetikust találni, aki nem ajánlaná a zöldségek fogyasztását. Van viszont egy olyan zöldség, melynek fogyasztásakor a szakértők óvatosságra intenek.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben