Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 24. szombat - Mátyás napja van.
Keresendő kifejezés:
Toll
K ő e m b e r... 1/1. rész...
Ózdi Magazin | 2017.08.27. | Szentandrássy Béla

Volt egyszer egy ember. A városban élt egy szép házban. A házhoz tartozott egy gondozott kis kert, a kertet pedig erős betonelemekből épített kerítés vette körül. Ez megakadályozta, hogy idegenek lépjenek be a portájára, de védett a szomszédok kíváncsi tekintetétől is.

Az embert egyszerűen csak Kőembernek hívták a környékbeliek. Nemcsak a goromba viselkedése folytán. A testén valami varázslatos módon kialakult kőburok miatt is. A kőember sokáig küzdött a bőrét elfedő bevonat ellen. Az első papírvékony réteg ifjú korában jelent meg rajta, amikor egyetemista társai rendszeresen csúfot űztek belőle a szegényes ruházata miatt. Sokan voltak testvérek, nem tellett új gúnyára az édesanyjának. Rendszerint bátyjai kinőtt ruháit hordta, emiatt a nála tehetősebb fiúk céltáblájává vált.

Talán ha akar, emlékezhetett volna arra, milyen kétségbeesetten tördelte hámozta magáról a kőpáncélt ébredés után, minden reggel. Az idő múlásával egyre nehezebben, mert egyre vastagodott.

Végül feladta. Egy napon úgy ment be az egyetemre, hogy magán hagyta a kőréteget. A mozgása nehézkes volt és egyre nehezebbé vált, de örömmel tapasztalta, hogy gúnyolói kissé elbátortalanodtak szoborszerű teste és hidegsége láttán. Sokan féltek is tőle. És egyre kevésbé okozott gyötrelmet, ha igazságtalanság érte. Amikor tanulmányi eredményével, szorgalmas munkájával küzdött az év diákja cím elnyeréséért, és megelőzte egy társa, akinek az apja egész kis vagyonnal támogatta meg az egyetem alapítványát, már nem is érzett fájdalmat.

Attól kezdve nem bánta, hogy egyre csak vastagodik a páncélja. Megszokta, hogy a mozgása komótosabbá vált, az emberek távolmaradása sem érdekelte különösebben. Nyugton hagyták és ez volt a fontos.

Idővel elvégezte az egyetemet, sikeres ember lett belőle. Támogatta a testvéreit. Azok örültek a pénznek, de nem igen kértek a társaságából. Nem tetszett nekik mosolytalansága, rideg közönye a világ dolgai iránt. Egyedül idős édesanyja ölelte keblére, ha néhanap meglátogatta szerény otthonában. Olyankor némi melegség átszűrődött a vastag burkolaton. Ez jólesett neki. Amikor azonban meghalt az asszony, hamar elfelejtette ezt az érzést.

Egyedül maradt végképp. Bankszámlája kényelmes, biztonságos életet biztosított számára. Nem volt szüksége semmire és senkire. Egy idő után őt sem kereste senki. Ha valamelyik szomszédja néhanap megpróbált beszélgetni vele, sőt nem átallott becsöngetni hozzá, akkor igen mogorva viselkedésével elvette a kedvét a további próbálkozástól.

Gondosan vigyázott rá, hogy senkit ne engedjen magához közel. Sikeres volt, megvolt mindene, amire szüksége lehetett, még több is. Élte a maga betonfal mögötti életét.
Néha kiállt a kapuba és nézte az utcán zajló életet. Jól szórakozott a postás kínlódásán, akinek rozsdás kerékpárjáról állandóan leesett a lánc. Még meg is dorgálta, amiért időnként olajos ujjlenyomat volt az újságon, amit járatott.

Nem mulasztotta el rosszallóan ingatni a fejét, amikor az utca végén lakó fiatalasszony a gyermekeivel loholt a dolga után. Egyik a karjában, egyet kézen fogva szinte vonszolt maga után a nagy sietségben, a legnagyobb, iskolás forma fiú, meg mint kiscsikó szökdécselt körülötte, hogy majd felbukott benne. Pedig volt buszjárat, de nem tellett rá neki.

No meg ott volt a vén koldus, akire kezdetben minden alkalommal rá kellett förmednie, hogy takarodjon a környékéről. Később, ha meglátta a szerencsétlen, már magától eltette a szájharmonikáját és odébb állt.

Mielőtt visszament a házába, nem mulasztott el egy pillantást vetni a szemközti lerobbant épület lyukas tetejére. A házban magányos öregasszony lakott. A férje már évek óta halott, gyermekei talán már el is felejtették. Kis pénzecskéjéből az életben maradásra futotta. Nem tellett javításra. Minden eső után egyre nyirkosabbá váltak a falak, omladozott a vakolat.

- Micsoda gusztustalan látvány – csóválta meg fejét Kőember.

Egyik este a szokásosnál kijjebb hajolt a kapuból, hátha látja az öregasszonyt. Szólni akart neki, hogy költözzön már el, mert kellemetlen ez a nyomorúságos látvány épp szemközt vele.
Abban a pillanatban ért oda a közeli szatócsboltban dolgozó lány. Bezárta az üzletet és most iparkodott haza. Éppen csak hozzáért az előtte hirtelen felbukkanó alakhoz. Elcsodálkozott a keménységén. Kapkodva elrebegett egy bocsánatkérést és sietve ment tovább.

Folyt.köv.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Egyszerre...

- S á r k á n y ö l ő (5.)

- S á r k á n y ö l ő (4.)

- S á r k á n y ö l ő (3.)


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Világnézettől függetlenül ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy átgondoljuk a mindennapjainkat és próbáljunk megszabadulni káros szokásainktól.
A 105 ezer résztvevő bevonásával végzett kutatás eredményei a tudósok szerint arra utalnak, hogy minél több ilyen ételt fogyaszt valaki, annál nagyobb a daganatos betegség kialakulásának rizikója
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben