Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 24. szombat - Mátyás napja van.
Keresendő kifejezés:
Toll
K ő e m b e r... 1/2. rész...
Ózdi Magazin | 2017.09.02. | Szentandrássy Béla
A kőember meg csak állt és nézett utána. Hosszú évek óta ez volt az első érintés, amit emberi lénytől kapott. Igaz véletlen volt, de akkor is. Ujjaival végigsimította a karját, ahol nekiment a lány. Máskor bosszús lett volna, most azonban csak vetett egy pillantást a lány távolodó, karcsú alakja után, mielőtt bement a házba.
Előző: 1/1
Este a zuhany jóleső forrósága alatt észrevett egy apró, hajszálvékony repedést a könyöke alatt. Épp ott, ahol nekiütközött az a lány. Nem tulajdonított neki különösebb jelentőséget. Majd elkövesedik és nyoma sem lesz pár nap múlva.
Másnap újra látta a lányt. Majd újra és újra. Nap-nap után. Magának azt hazudta, hogy véletlen az egész. Pedig egy idő után már izgatottság lett rajta úrrá, ha késett.

- Lehetne pontosabb – dohogott ilyenkor magában.

Az első kis repedést pedig – ahelyett, hogy beforrt volna szépen, nyom nélkül - továbbiak követték.
Egy szép estén csilingelő hangon ráköszönt a lány. Ráadásként még egy kedves mosollyal is megajándékozta. Ő meg csak bámult rá, mint aki részeg. A lány állt egy pillanatig előtte, nézett rá gyönyörű tiszta, nagy kék szemekkel, aztán megvonta a vállát és könnyed léptekkel folytatta útját.
Kőember zörrenésre tért magához. Valami leesett a járda burkolatára, közvetlenül a lába mellett.

- Még jó, hogy nem rám – bosszankodott, de elakadt a szava. Döbbenten nézett a valamire, ami a földön hevert. Egy darabka kő volt. Egy töredék a páncéljából.

A következő napon izgatottan várta a lányt. Ahogy közel ért hozzá, ráköszönt. Bocsánatot kért a tegnapi faragatlanságáért.

- Semmi baj – nevetett a lány, miközben kedves természetességgel megigazította arcába omló szőke tincseit.


Váltottak pár mondatot időjárásról meg hasonló lényegtelen apróságokról, aztán illedelmesen elköszöntek egymástól. Kőember meg csak nézett a lány után. Maga sem értette miért, de váratlanul utána kiáltott.

- Ugye jön holnap is?

- Hát persze – nyugtatta meg – minden nap, hiszen tudja, itt dolgozom a közelben!

- Baj is lenne, ha nem jönnék – tette hozzá nevetve.

- Várni fogom - szaladt ki Kőember száján a szó.

Legszívesebben visszaszívta volna, de nem lehetett. A lány cserébe mosollyal ajándékozta meg, aztán megfordult és indult tovább.
Mielőtt befordult a sarkon, még visszanézett. Látta, amint Kőember lehajol és valamit szedeget a járdáról. A testéről leomló kis darabkákat kapkodta össze maga körül. Amikor végzett, felegyenesedve körülnézett, nem látta-e meg valaki. Csak a postás, aki miután végzett a munkájával, hazafelé tolta a rozoga kerékpárját az út szélén. Közben vidám dalocskát fütyörészett.

- Megint rossz a kerékpárja! Hogy a fenébe lehet valakinek ilyenkor is jókedve? – nézett végig rajta a Kőember.
A bosszankodás azonban ezúttal elmaradt. Inkább szánakozást és némi irigységet érzett a zöld ruhás ember láttán.
Egyre többet és egyre hosszabban beszélgettek a lánnyal. És egyre több törmelék borította a járdát minden alkalom után. Egy este a tükör előtt állva meg kellett állapítania, hogy néhol bizony már látszik a bőre. Megtapintotta. Furcsa érzés járta át a testét. Olyasmit érzett, mint amit legutoljára édesanyja ölelése nyomán. Kellemesnek találta.

Másnap korábban hagyta abba a munkát a szokásosnál. Hazafelé tartva leparkolt egy műszaki kereskedés előtt. Vásárolt egy erős felépítésű, megbízható, masszív kerékpárt, s hozzá minden felszerelést, ami kell hozzá. Óvatosan helyezte a csomagtartóba, nehogy akár egy karcolás is essen rajta. Ajándékba lesz és az ajándék úgy illik, hogy hibátlan legyen.

Este szokás szerint várta a lányt. Kellemesen elbeszélgettek. Azonban amikor meglátta a postást közeledni, gyorsan elköszönt. A lány nem értette, de tudomásul vette, hogy ma valamiért sietős a búcsú, hát ment.
Kőember pedig odalépett az emberhez és a kezébe nyomta a vadonatúj kerékpárt.
.
- Itt van barátom, használja egészséggel – nézett rá barátságosan.

- Nekem nincsen pénzem - nézett rá vissza az ember, fáradt, tanácstalan szemekkel és már tolta is el magától a csillogó kétkerekűt.
- Na, csak fogadja el, használja bátran! Nem kell a pénze. Elég, ha nekem adja a régit cserébe – biztatta Kőember.
A postás meg boldogan pattant nyeregbe. Kétszer körbebiciklizte jótevőjét, majd nagy hálálkodás közepette elpedálozott. Várja otthon az asszony, meg a gyerekek. Lesz nagy csodálkozás, az biztos.

Kőember meg fogta a seprűt meg a lapátot és gondosan összetakarította a testéről lépten-nyomon aláhulló szilánkokat. Így tett akkor is, amikor egy kis használt kocsit vásárolt a gyermekeivel örökösen loholó asszonynak.

– Csak azért, mert nem bírom nézni, ahogy szerencsétlenkedik itt a kölykeivel – korholta. De a szeme mosolygott és a hangjába erőszakolt bosszúság is hamisan csengett.

Sepregetnie kellett akkor is, amikor a szemközt lakó öregasszony könnyek között köszönte meg a háza felújítását.

Alig maradt már a páncélból. És alig maradt valami kevéske a pénzéből. Mert időközben az is elfogyott. Kellett a közeli iskola bútorainak cseréjéhez, a városka focicsapatának a felszerelésére, az öregeknek színházlátogatásra, meg még ki tudja mi mindenre. A könyvtár fejlesztésére már úgy tudott pénzt adni, hogy elbontotta és eladta a betonkerítést. Meg a bútorait is. Cserébe annyit kért, hogy alkalmazzák a koldust az utcából. Volt is éppen karbantartóra szükség, hát elrendeződött még egy ember sorsa.

Folyt.köv.


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Egyszerre...

- S á r k á n y ö l ő (5.)

- S á r k á n y ö l ő (4.)

- S á r k á n y ö l ő (3.)


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Világnézettől függetlenül ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy átgondoljuk a mindennapjainkat és próbáljunk megszabadulni káros szokásainktól.
A 105 ezer résztvevő bevonásával végzett kutatás eredményei a tudósok szerint arra utalnak, hogy minél több ilyen ételt fogyaszt valaki, annál nagyobb a daganatos betegség kialakulásának rizikója
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben