Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 24. szombat - Mátyás napja van.
Keresendő kifejezés:
Toll
K ő e m b e r... 1/3. rész...
Ózdi Magazin | 2017.09.16. | Szentandrássy Béla

Ahogy elfogyott a vagyona s lett egyre nincstelenebb, úgy lett egyre kevesebb kődarab a testén. Szinte szárnyalt, ahogy felszabadult a teher alól. Újra tudott örülni a szárnyát napoztató pillangó látványának, a nyíló virágnak a járda szélén, a gyermekzsivajnak, a langyos szellőnek.
A szomszédok köszöntésének, a jóízű beszélgetéseknek, a kínált pohár bornak. És legfőképpen a lánynak, akivel a meghitt beszélgetések mellé már forró italt is szürcsöltek a közeli kávézóban. Magához nem hívhatta meg, ne lássa a szegénységét. Még leültetni sem tudta volna.


Előző: 1/1 1/2


Egy napon hiába várta Kőember a lányt. Másnap és harmadnap is hasztalan nyújtogatta a nyakát abba az irányba, ahol meg szokta pillantani kedves, csinos alakját. Rossz érzés uralkodott el rajta. Fogta magát és elsétált a kis bolthoz.
Belépett az ajtón. A halk csengőszóra terebélyes asszonyság fordult felé a pult mögül. Kérdésére elmondta, hogy a lány kórházba került. Súlyos beteg. Kicsit felerősítik, aztán majd kiengedik. Kezelni kellene, a teljes gyógyuláshoz, de az temérdek pénzbe kerülne. Annyi nincs neki, sem a családjának. Így járt – sóhajtott, jelezve, hogy részéről lezárva a beszélgetés.
Szinte szédült, amikor újra az utcán volt. Megállt egy pillanatra, teleszívta a tüdejét a hűvös levegővel majd sietős léptekkel nekilódult és meg sem állt hazáig. Egész éjjel ébren volt. Számolt, keresgélt az interneten, telefonált, jegyzetelt.

Másnap délelőtt elegáns sötét öltönyt viselő férfi csengetet be hozzá. Rövid, komoly megbeszélés után kezet fogtak. Kőember egy sporttáskát markolva távozott. Abban volt mindene, amije még maradt. Az öltönyös nézett utána egy pillanatig, aztán kulcsra zárta az ajtót. Mielőtt távozott, kis táblácskát helyezetett el a kapuban. Rajta az ügynöksége nevével, telefonszámával. Elégedetten bólintott. Jó üzletet csinált.
Kőember napja igen sűrű volt. Bőven volt intézni valója. Végül elrendezett mindent. Az este a vállalat szállásán érte. Kapott ott egy kis szobát, meg két szobatársat hozzá. Nem maradt munka, fedél és társaság nélkül. Éjjel alig aludt valamit, úgy vert a szíve. Így telt még sok éjszaka. Izgatott volt és aggodalom nyomta a lelkét. Két hétbe telik, mire kiderül, eredménnyel jár-e a kezelés?
Minden nap érdeklődött a lány kezelőorvosánál. Végül jó hírt kapott. Nem volt hiábavaló a küzdelem.
Ragyogott a kórház folyosója az őszi napsütésben, amikor meglátogatta a lányt. Sovány volt, és sápadt, ahogy ott feküdt a hófehér ágyon. Ugyanolyan gyönyörűnek látta, mint amikor először megpillantotta a háza előtt, a járdán. Már túl volt a szükséges kezeléseken, de még erőre kellett kapnia, hogy hazamehessen. Meggyógyult.
Csak feküdt ott a párnán, félig lehunyt szemmel és a kedves férfira gondolt, akivel olyan jókat beszélgetett esténként. És akitől annyira tartott eleinte, mert olyan mogorvának tűnt.

- Pedig aranyból van az a gyönyörű szíve – sóhajtott fel akaratlanul.

Abban a pillanatban meglátta az ajtófélfának támaszkodó alakot. Kőember volt az! Édes jó Istenem! Tényleg ő az! A férfi némán lépett mellé. Letérdelt a lányhoz, úgy igazította törékeny kezét két tenyerébe. Magához húzta és gyöngéden megcsókolta az ujja hegyét. Sorban, mindegyiket.

Halk koppanás hallatszott a padlóról. Lenézett. Könnyein keresztül csak homályosan látta, hogy az utolsó kis kődarab az. Az utolsó, az melyik közvetlenül a szíve fölött volt.
A lányra nézett az meg vissza rá. Némán. Úgy, ahogy azok néznek, akik megtalálták egymásban a végtelent.

S azt, ami azon túl van…Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Egyszerre...

- S á r k á n y ö l ő (5.)

- S á r k á n y ö l ő (4.)

- S á r k á n y ö l ő (3.)


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Világnézettől függetlenül ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy átgondoljuk a mindennapjainkat és próbáljunk megszabadulni káros szokásainktól.
A 105 ezer résztvevő bevonásával végzett kutatás eredményei a tudósok szerint arra utalnak, hogy minél több ilyen ételt fogyaszt valaki, annál nagyobb a daganatos betegség kialakulásának rizikója
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben