Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. február 18. hétfő - Bernadett napja van.
Keresendő kifejezés:
Toll
K ő e m b e r... 1/3. rész...
Ózdi Magazin | 2017.09.16. | Szentandrássy Béla

Ahogy elfogyott a vagyona s lett egyre nincstelenebb, úgy lett egyre kevesebb kődarab a testén. Szinte szárnyalt, ahogy felszabadult a teher alól. Újra tudott örülni a szárnyát napoztató pillangó látványának, a nyíló virágnak a járda szélén, a gyermekzsivajnak, a langyos szellőnek.
A szomszédok köszöntésének, a jóízű beszélgetéseknek, a kínált pohár bornak. És legfőképpen a lánynak, akivel a meghitt beszélgetések mellé már forró italt is szürcsöltek a közeli kávézóban. Magához nem hívhatta meg, ne lássa a szegénységét. Még leültetni sem tudta volna.


Előző: 1/1 1/2


Egy napon hiába várta Kőember a lányt. Másnap és harmadnap is hasztalan nyújtogatta a nyakát abba az irányba, ahol meg szokta pillantani kedves, csinos alakját. Rossz érzés uralkodott el rajta. Fogta magát és elsétált a kis bolthoz.
Belépett az ajtón. A halk csengőszóra terebélyes asszonyság fordult felé a pult mögül. Kérdésére elmondta, hogy a lány kórházba került. Súlyos beteg. Kicsit felerősítik, aztán majd kiengedik. Kezelni kellene, a teljes gyógyuláshoz, de az temérdek pénzbe kerülne. Annyi nincs neki, sem a családjának. Így járt – sóhajtott, jelezve, hogy részéről lezárva a beszélgetés.
Szinte szédült, amikor újra az utcán volt. Megállt egy pillanatra, teleszívta a tüdejét a hűvös levegővel majd sietős léptekkel nekilódult és meg sem állt hazáig. Egész éjjel ébren volt. Számolt, keresgélt az interneten, telefonált, jegyzetelt.

Másnap délelőtt elegáns sötét öltönyt viselő férfi csengetet be hozzá. Rövid, komoly megbeszélés után kezet fogtak. Kőember egy sporttáskát markolva távozott. Abban volt mindene, amije még maradt. Az öltönyös nézett utána egy pillanatig, aztán kulcsra zárta az ajtót. Mielőtt távozott, kis táblácskát helyezetett el a kapuban. Rajta az ügynöksége nevével, telefonszámával. Elégedetten bólintott. Jó üzletet csinált.
Kőember napja igen sűrű volt. Bőven volt intézni valója. Végül elrendezett mindent. Az este a vállalat szállásán érte. Kapott ott egy kis szobát, meg két szobatársat hozzá. Nem maradt munka, fedél és társaság nélkül. Éjjel alig aludt valamit, úgy vert a szíve. Így telt még sok éjszaka. Izgatott volt és aggodalom nyomta a lelkét. Két hétbe telik, mire kiderül, eredménnyel jár-e a kezelés?
Minden nap érdeklődött a lány kezelőorvosánál. Végül jó hírt kapott. Nem volt hiábavaló a küzdelem.
Ragyogott a kórház folyosója az őszi napsütésben, amikor meglátogatta a lányt. Sovány volt, és sápadt, ahogy ott feküdt a hófehér ágyon. Ugyanolyan gyönyörűnek látta, mint amikor először megpillantotta a háza előtt, a járdán. Már túl volt a szükséges kezeléseken, de még erőre kellett kapnia, hogy hazamehessen. Meggyógyult.
Csak feküdt ott a párnán, félig lehunyt szemmel és a kedves férfira gondolt, akivel olyan jókat beszélgetett esténként. És akitől annyira tartott eleinte, mert olyan mogorvának tűnt.

- Pedig aranyból van az a gyönyörű szíve – sóhajtott fel akaratlanul.

Abban a pillanatban meglátta az ajtófélfának támaszkodó alakot. Kőember volt az! Édes jó Istenem! Tényleg ő az! A férfi némán lépett mellé. Letérdelt a lányhoz, úgy igazította törékeny kezét két tenyerébe. Magához húzta és gyöngéden megcsókolta az ujja hegyét. Sorban, mindegyiket.

Halk koppanás hallatszott a padlóról. Lenézett. Könnyein keresztül csak homályosan látta, hogy az utolsó kis kődarab az. Az utolsó, az melyik közvetlenül a szíve fölött volt.
A lányra nézett az meg vissza rá. Némán. Úgy, ahogy azok néznek, akik megtalálták egymásban a végtelent.

S azt, ami azon túl van…Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Azt kérdezed mennyi az annyi?!

- S á r k á n y ö l ő ( 6. )

- Hozzon...

- Nőnapi gondolatok...


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Hogy hány évig élünk azt nagyban befolyásolja a genetika és a környezetünk, de néhány szokással mi is tehetünk azért, hogy hosszú, boldog életet éljünk.
Nehéz lenne olyan dietetikust találni, aki nem ajánlaná a zöldségek fogyasztását. Van viszont egy olyan zöldség, melynek fogyasztásakor a szakértők óvatosságra intenek.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben