Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. május 24. péntek - Eliza,Eszter napja van.
Keresendő kifejezés:
Toll
S á r k á n y ö l ő (1.rész)
Ózdi Magazin | 2018.01.12. | Szentandrássy Béla

A lovag diadalittasan feszített hófehér paripáján, amint a dús lombú erdőben kanyargó hegyi ösvényen léptetett. Legalábbis így gondolta. Lelke szárnyalt, azonban arca sápadt volt, teste pedig elgyötört. Rombolt a képen az is, hogy páncélzata minden mozdulatra erőteljes, nyekergő, nyiszogó hangot hallatott. Az acéllemezeken ráadásul kezdődő rozsda jelei és nem kevés horpadás éktelenkedtek. Mindennek ellenére valamilyen csoda folytán mégis méltóságot sugárzott megjelenése.

Lova elcsigázottan bandukolt felfelé a meredélyen. Nem elég, hogy gazdáját cipelnie kellett, még egy nagy, durva vászonból varrott zsák is lógott nyeregkápára akasztva. Erőlködött szegény pára. Zihálása, prüszkölése elnyomta lovasa mormogás szerű énekét.

Candidus – így hívták a vitézt - mereven nézett előre, egyenesen a néhány méterre húzódó hegygerinc irányába. Szemét arra a pontra szegezte, ahol véget ér az erdő és láthatóvá válik a király városa. Oda igyekezett.


Lelke repesett az örömtől, ahogy a közeli viszontlátásra gondolt. Elképzelte, ahogy a királykisasszony, aki bizonyára a várkapuban boldog izgalommal várja, a nyakába ugrik és odaadó, szenvedélyes öleléssel hálálja meg szolgálatát. Ettől a gondolattól forróság öntötte el egész testét. Hogy paripáját gyorsabb haladásra ösztökélje, belevágta sarkát a véknyába. Az állat horkantással adott hangot nemtetszésének. Azonban sokat tapasztalt, öreg hátas volt. Csikófogait már régen elvesztette, megélt egyet-mást. Tudta, ha ellenkezik, csak rosszul járhat. A további fizikai behatások megelőzése végett eljátszotta, hogy nekirugaszkodik. Apróbbakat lépett, szaporábban, ami gazdájában azt az illúziót keltette, hogy fokozódik a tempót.

Végre fent voltak a dombtetőn. A lovag izzadt arcát hűs szellő csapta meg. A fuvallat irányába fordult s félig lehunyt szemmel hagyta, hadd szárítsa le róla a gyöngyökben futó verítékcseppeket. Úgy döntött, hogy percnyi pihenőt engedélyez magának. Annál is inkább, mert a könnyű szellővel némi por, muslica, ökörnyál is érkezett és most szeme-szája tele volt vele.

Miután visszanyerte látását - legyünk elnézően jóindulatúak és mondjuk így – lekászálódott a nyeregből. A valóságban hangos puffanással zuhant alá a porba. Sisakrostélya arca elé hullott a lendülettől, így tompította a becsapódás erejét. Nyögve a hátára hengeredett. Fölé tornyosuló lova érdeklődéssel hajolt le hozzá. Hosszan felnyerített. A lovag meg szemrehányóan pislogott vissza rá, mert úgy tűnt neki, hogy a hang inkább hasonlít egy hetvenéves, gyermekkora óta láncdohányos istállómester asztmatikus röhögéséhez, mint a részvét sajátos kifejezéséhez.

Kitartó feszegetéssel megszabadította magát az arca előtt megszorult horpadt rácstól és hozzálátott, hogy hűséges csődöréről gondoskodjon. Kulacsából óvatosan tenyerébe locsolta a vizet, úgy itatta az elcsigázott állatot. Szegény pára hiába integetett buzgón a fejével, tudomásul kellett vennie, hogy gazdája figyelmét elkerülte a tőlük pár lépésre csordogáló friss vizű forrás csobogása. Be kellett érnie a meleg, poshadt víz szürcsölésével.

Gazdája ezután egy fa árnyékába vezette, hadd szuszogja ki magát. A zsákot lecsatolta róla és ráérős mozdulattal a földre dobta. Egy darabig nézte, azután fél térdre ereszkedett, úgy áldotta istenét. Köszönetet mondott életéért, s hogy vigyázott rá az úton.

Mikor ezzel végzett, a butykos tartalmát, a benne maradt utolsó cseppeket gondosan, egyenként hullajtotta a szájába.

- Jobban esik a legnemesebb bornál, amivel valaha kínáltak – motyogta, azonban ennek igazságtartalmát teljességgel megsemmisítette az a tény, hogy a következő pillanatban hangos fújással spriccelte ki az egészet a száján. Köpött még utána egy keserveset.

Hátát nekivetette egy fa törzsének, úgy nézte a távolból előtűnő királyi vár tornyait. A félárbocra engedett lobogókat épp csak kivette a messzeségben. Fekete szalag volt mindegyiken az uralkodói címer fölött.

- Már nem sokáig – mosolyodott el. Kezével végigsimított borostás állán. Elképzelte amint győzelmesen végigvonul az utcákon az őt ünneplő emberek között. Akkorra össze kell szednie magát.

Azonban ez még jó néhány órával odébb lesz. Addig még mozgósítania kell minden megmaradt erejét, hogy folytatni tudja az utat. Fájt minden porcikája. Nem a küzdelemtől. Az úttól, amit be kellett járnia.

Lassan ülőhelyzetbe csúszott, úgy pihentette meggyötört testét. A jeges hidegség, amit eddig a lábában érzett átjárta combjait, altestét egészen a derekáig. A fáradtság – gondolta.
- A patak! – kiáltotta, miközben a tőle pillanatnyilag telő fürgeséggel kimászott a vidáman csilingelő fodrok közül.

Elterült a dús füvön, úgy szárítgatta magát a nyári napsütésben. Minden eresztékében csöpögő felszerelésben nehéz lenne kellő méltósággal a királylány előtt megjelenni. Meg aztán jól is esett egy kis extra szieszta.

Kemény ellenféllel volt dolga. Nem mással, mint a sárkánnyal kellett szembe néznie két nappal ezelőtt.

/folyt.köv/Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Azt kérdezed mennyi az annyi?!

- S á r k á n y ö l ő ( 6. )

- Hozzon...

- Nőnapi gondolatok...


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Hogy hány évig élünk azt nagyban befolyásolja a genetika és a környezetünk, de néhány szokással mi is tehetünk azért, hogy hosszú, boldog életet éljünk.
Nehéz lenne olyan dietetikust találni, aki nem ajánlaná a zöldségek fogyasztását. Van viszont egy olyan zöldség, melynek fogyasztásakor a szakértők óvatosságra intenek.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben