Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 25. vasárnap - Géza napja van.
Keresendő kifejezés:
Toll
S á r k á n y ö l ő ( 2. )
Ózdi Magazin | 2018.01.18. | Szentandrássy Béla


A történet a szokásos módon kezdődött. Az öreg király kihirdette, hogy annak adja lánya kezét, aki elhozza neki a sárkány levágott fejét. Lehet, hogy hármat, esetleg hetet, de legfeljebb tizenkettőt. Ezt az aprócska, ám annál fontosabb részletet nem közölték a hírmondók. Lényeg, hogy a sötét lelkű bestia nem hagy békét a gyönyörűséges leánynak, hát pusztulnia kell! (1.rész)

Tagadhatatlan, valóban meseszép volt a királykisasszony. Érkeztek is a világ összes zugából mindenféle hős és kevésbé hős lovagok szolgálatára jelentkezni. Az apja meg, ahogy illik mindet jó szívvel vendégül látta egy királyi eszem-iszomra, amit rendre nem csekély mértékű bor elfogyasztása majd jókedvű danolászás követett.

Léna, a királylány meg illedelmesen mosolygott mindegyikükre. Nagy, ártatlan, könnyben úszó szemekkel nézett, miközben gyönge, törékeny ujjaival belecsimpaszkodott az épp aktuális hősjelölt erős karjába. Rendre elrebegte, hogy ő igazán nem kérheti, hogy bárki is az életét dobja oda érte, de hát fenséges apja ura ragaszkodik a küzdelemhez, így hát ugye, bármennyire is fájdalmas ez szívének, annak meg kell lennie.

Van az az elfogyasztott alkoholmennyiség, ami után az ember akár puszta kézzel is nekiáll letépni bármekkora sárkány akármennyi fejét, pláne, ha az imádott leány, remegő pillákkal lágyan a fülébe suttogja, hogy ő élete szerelme és hitvese lesz, ha győzedelmesen tér vissza hozzá.

Útnak eredtek hát a vitézek bajvívásra szépen sorban, egymás után. És ugyanolyan szépen sorban, egymás után szörnyű halált is haltak mind a sárkány barlangjánál.

Így találta magát a küzdők sorában Candidus lovag is. A királyi vendéglátást, no meg a hófehér kacsó odaígérését követően egy hűvös reggelen szépen felöltötte ezüstös páncélzatát, felnyergeltette kedves paripáját és az udvari népek éljenzése közepette azzal a feltett szándékkal, hogy majd ő megmutatja, hogyan kell elbánni a félelmetes monstrummal, délcegen kiléptetett a vár kapuján.

Na jó, maradjunk a tényeknél. Az udvari népeket történetünkben egy álmos istállófiú, meg a kapunál szolgálatot teljesítő két részeg strázsa jelentette, akik sipkájukkal hadonászva biztatták a lovat és lovasát gyorsabb távozásra.

A nyeregben egészen hátrafordult, úgy vetett még egy hosszú pillantást királykisasszony ablaka felé. Látta, amint törékeny keze búcsúzóul feléje int kis kendőcskéjével.

- Micsoda szűzies, romantikus kifejezése ez irántam való szerelmének – gondolta, majd nyomban káromkodott egy egészségeset, mert felborította az útjába kerülő vízgyűjtő hordót.

Magasan volt az a bizonyos ablak, szinte homályba veszett a reggeli ködben. Jobb is volt ez így délceg vitézünknek. Az aprócska fehér kezecske ugyanis az egyik szolgálólányé volt, aki úrnője parancsára a szobát takarította és épp porrongyot rázott, bágyadt kelletlenséggel.

A királylány meg közben udvarhölgyeivel frissítő, rózsaillatú fürdőt vett, hogy üdén léphessen az udvari kegyencek körébe a reggeli lakoma alkalmából bezsebelni napi hízelgésáradatukat. Erre kegyeskedett minden reggel időt szakítani. Nem vonhatta el ettől a szórakozástól mindenféle lovagocskák halálba indulása sem.

- Ezt azért igazán megérthetik – kacagott hangosan. – Persze arra a kis időre, olyan mindegy nekik – tette még hozzá játékosan komolykodó ábrázatot vágva.

A körülötte lubickoló lányok természetesen egyetértettek és együtt nevettek vele. Erre tartotta őket - nem kevés pénzért - az apja. Visongva spriccelték egymásra a vizet, nyomatékosítva, hogy tényleg mennyivel fontosabb tevékenység az, amivel épp múlatják az időt, holmi érzelgős búcsúceremóniánál.

- Úgy kell a sok bolondnak! Ha meg akarnak halni, csak tessék! – folytatta a királylány, felháborodást tettetve.

- Ez, ha jól számolom, már a huszonkettedik – csücsörítette csinos kis száját az egyik szőke fruska.

- Nahát! Még csak? A harmincadikat megünnepeljük egy igazán pompázatos bállal! – zárta le a témát a királykisasszony.

Azzal kilépett a medencéből, jelezve, hogy a reggeli lubickolásnak ezennel vége.

A lovag közben nagy patkócsattogással léptetett végig a város utcáin. Néhányan megbámulták, mások szánakozással intettek felé. A legtöbben föl sem néztek tevékenységükből. Minek. Úgy sem látják többet. Eleinte még érdekes volt a népeknek, ahogy hétről hétre a pompás, páncélos vitézek végigdübörögtek a házak között, mára azonban egészen megszokottá vált ez is, mint minden más dolog, ami gyakran ismétlődik az emberek életében.

A jó lovagnak meg dalolt a szíve, szárnyalt a lelke, repesve várta, hogy végre szemtől-szembe találja magát a tűzokádó sárkánnyal, legyőzze és indulhasson vissza házasodni.

Persze azt, hogy tüzet okád, senki nem mondta neki, de ő azért így képzelte. A dada így mesélte neki még egészen apró kisfiúcska korában, hát így kell lennie. Bizonyosan.

/folyt.köv/Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Egyszerre...

- S á r k á n y ö l ő (5.)

- S á r k á n y ö l ő (4.)

- S á r k á n y ö l ő (3.)


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Világnézettől függetlenül ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy átgondoljuk a mindennapjainkat és próbáljunk megszabadulni káros szokásainktól.
A 105 ezer résztvevő bevonásával végzett kutatás eredményei a tudósok szerint arra utalnak, hogy minél több ilyen ételt fogyaszt valaki, annál nagyobb a daganatos betegség kialakulásának rizikója
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben