Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. február 18. hétfő - Bernadett napja van.
Keresendő kifejezés:
Toll
S á r k á n y ö l ő ( 2. )
Ózdi Magazin | 2018.01.18. | Szentandrássy Béla


A történet a szokásos módon kezdődött. Az öreg király kihirdette, hogy annak adja lánya kezét, aki elhozza neki a sárkány levágott fejét. Lehet, hogy hármat, esetleg hetet, de legfeljebb tizenkettőt. Ezt az aprócska, ám annál fontosabb részletet nem közölték a hírmondók. Lényeg, hogy a sötét lelkű bestia nem hagy békét a gyönyörűséges leánynak, hát pusztulnia kell! (1.rész)

Tagadhatatlan, valóban meseszép volt a királykisasszony. Érkeztek is a világ összes zugából mindenféle hős és kevésbé hős lovagok szolgálatára jelentkezni. Az apja meg, ahogy illik mindet jó szívvel vendégül látta egy királyi eszem-iszomra, amit rendre nem csekély mértékű bor elfogyasztása majd jókedvű danolászás követett.

Léna, a királylány meg illedelmesen mosolygott mindegyikükre. Nagy, ártatlan, könnyben úszó szemekkel nézett, miközben gyönge, törékeny ujjaival belecsimpaszkodott az épp aktuális hősjelölt erős karjába. Rendre elrebegte, hogy ő igazán nem kérheti, hogy bárki is az életét dobja oda érte, de hát fenséges apja ura ragaszkodik a küzdelemhez, így hát ugye, bármennyire is fájdalmas ez szívének, annak meg kell lennie.

Van az az elfogyasztott alkoholmennyiség, ami után az ember akár puszta kézzel is nekiáll letépni bármekkora sárkány akármennyi fejét, pláne, ha az imádott leány, remegő pillákkal lágyan a fülébe suttogja, hogy ő élete szerelme és hitvese lesz, ha győzedelmesen tér vissza hozzá.

Útnak eredtek hát a vitézek bajvívásra szépen sorban, egymás után. És ugyanolyan szépen sorban, egymás után szörnyű halált is haltak mind a sárkány barlangjánál.

Így találta magát a küzdők sorában Candidus lovag is. A királyi vendéglátást, no meg a hófehér kacsó odaígérését követően egy hűvös reggelen szépen felöltötte ezüstös páncélzatát, felnyergeltette kedves paripáját és az udvari népek éljenzése közepette azzal a feltett szándékkal, hogy majd ő megmutatja, hogyan kell elbánni a félelmetes monstrummal, délcegen kiléptetett a vár kapuján.

Na jó, maradjunk a tényeknél. Az udvari népeket történetünkben egy álmos istállófiú, meg a kapunál szolgálatot teljesítő két részeg strázsa jelentette, akik sipkájukkal hadonászva biztatták a lovat és lovasát gyorsabb távozásra.

A nyeregben egészen hátrafordult, úgy vetett még egy hosszú pillantást királykisasszony ablaka felé. Látta, amint törékeny keze búcsúzóul feléje int kis kendőcskéjével.

- Micsoda szűzies, romantikus kifejezése ez irántam való szerelmének – gondolta, majd nyomban káromkodott egy egészségeset, mert felborította az útjába kerülő vízgyűjtő hordót.

Magasan volt az a bizonyos ablak, szinte homályba veszett a reggeli ködben. Jobb is volt ez így délceg vitézünknek. Az aprócska fehér kezecske ugyanis az egyik szolgálólányé volt, aki úrnője parancsára a szobát takarította és épp porrongyot rázott, bágyadt kelletlenséggel.

A királylány meg közben udvarhölgyeivel frissítő, rózsaillatú fürdőt vett, hogy üdén léphessen az udvari kegyencek körébe a reggeli lakoma alkalmából bezsebelni napi hízelgésáradatukat. Erre kegyeskedett minden reggel időt szakítani. Nem vonhatta el ettől a szórakozástól mindenféle lovagocskák halálba indulása sem.

- Ezt azért igazán megérthetik – kacagott hangosan. – Persze arra a kis időre, olyan mindegy nekik – tette még hozzá játékosan komolykodó ábrázatot vágva.

A körülötte lubickoló lányok természetesen egyetértettek és együtt nevettek vele. Erre tartotta őket - nem kevés pénzért - az apja. Visongva spriccelték egymásra a vizet, nyomatékosítva, hogy tényleg mennyivel fontosabb tevékenység az, amivel épp múlatják az időt, holmi érzelgős búcsúceremóniánál.

- Úgy kell a sok bolondnak! Ha meg akarnak halni, csak tessék! – folytatta a királylány, felháborodást tettetve.

- Ez, ha jól számolom, már a huszonkettedik – csücsörítette csinos kis száját az egyik szőke fruska.

- Nahát! Még csak? A harmincadikat megünnepeljük egy igazán pompázatos bállal! – zárta le a témát a királykisasszony.

Azzal kilépett a medencéből, jelezve, hogy a reggeli lubickolásnak ezennel vége.

A lovag közben nagy patkócsattogással léptetett végig a város utcáin. Néhányan megbámulták, mások szánakozással intettek felé. A legtöbben föl sem néztek tevékenységükből. Minek. Úgy sem látják többet. Eleinte még érdekes volt a népeknek, ahogy hétről hétre a pompás, páncélos vitézek végigdübörögtek a házak között, mára azonban egészen megszokottá vált ez is, mint minden más dolog, ami gyakran ismétlődik az emberek életében.

A jó lovagnak meg dalolt a szíve, szárnyalt a lelke, repesve várta, hogy végre szemtől-szembe találja magát a tűzokádó sárkánnyal, legyőzze és indulhasson vissza házasodni.

Persze azt, hogy tüzet okád, senki nem mondta neki, de ő azért így képzelte. A dada így mesélte neki még egészen apró kisfiúcska korában, hát így kell lennie. Bizonyosan.

/folyt.köv/Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Azt kérdezed mennyi az annyi?!

- S á r k á n y ö l ő ( 6. )

- Hozzon...

- Nőnapi gondolatok...


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Hogy hány évig élünk azt nagyban befolyásolja a genetika és a környezetünk, de néhány szokással mi is tehetünk azért, hogy hosszú, boldog életet éljünk.
Nehéz lenne olyan dietetikust találni, aki nem ajánlaná a zöldségek fogyasztását. Van viszont egy olyan zöldség, melynek fogyasztásakor a szakértők óvatosságra intenek.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben