Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 25. vasárnap - Géza napja van.
Keresendő kifejezés:
Toll
S á r k á n y ö l ő (3.)
Ózdi Magazin | 2018.01.26. | Szentandrássy Béla


Második napja poroszkált hegyi ösvényeken, erdőkön, patakmedreken keresztül. Gyomrát mardosta az éhség, mert a magasztos feladatra készülve elfeledkezett arról, hogy csomagolni kellene némi elemózsiát az útra. Szomját friss patakvízzel oltotta. A meder fölé hajolva bele is bukfencezett, mert a nehéz vértezet előrehúzta a testét. Így aztán kicsit nyikorogtak a forgók, zsanérok, az őket ért nedvességtől. ( 1.rész - 2. rész )

Ennivalónak gombát szedett, meg erdei gyümölcsöket. Ment is a hasa egy teljes napon át. Igazi tortúrát jelentett minden alkalom, amikor belei baljós mordulására lekászálódott a nyeregből és sebtében szabaddá tette hátsó fertályát.

Mikor megpillantotta az egyik sziklás hegyoldalban a sárkány barlangjának sötét bejáratát, megállt. Össze kellett szednie magát. Mégsem állhat oda leendő áldozata elé rendetlen öltözetben, csálén álló páncélzatban, hogy „gyerünk koma, jöttem, hogy végezzek veled!” A fenevad biztosan halálra röhögné magát, ha így meglátná.

- Nem is rossz! – erre az opcióra kajánul elvigyorodott, de aztán gyorsan elhessegette ezt a méltatlan gondolatot. Soha többé nem tudna tükörbe nézni: a sárkány röhögő görcsöt kapott a látványától! Igazából ezt még elviselte volna, azonban mindig akad egy-két kellemetlen, kéretlen szemtanú, akik terjesztenék csúfságát, rosszabb esetben zsarolnák is vele. Megcsóválta a fejét.

Szépen elrendezte öltözetét és nyeregbe kászálódott. Kardját, buzogányát keze ügyébe készítette, majd a tőle telhető legádázabb ábrázattal indult a hegy oldalában feketéllő hasadék felé.

A sárkány már várta. Kényelmesen a barlang oldalának támaszkodott, karjait egymásba fonta a mellén úgy nézett le rá. Szemmel látható érdeklődéssel figyelte az előtte megálló alakot. Mind az egy fejével.

- No, mi járatban? Jöttél a fejemért igaz? – szólította meg barátságosan, majd diszkréten oldalt pillantott. A lovag szemével követte tekintetét.

Ahova nézett, csontvázak voltak felhalmozva. Füstösek, égéstől feketéllőek. A csontok között gyűrt mellvértek, sisakok, törött kardok, elhajlított dárdák meredeztek mementóként.

- Hát… Ők is ez ügyben kerestek fel –sóhajtott fel. Lassan, bosszúsan megrázta a fejét, majd fürkészőn vizsgálni kezdte a jövevényt.

A hős Candidus meg nyelt egye nagyot, két marokra fogta a kardját és épp kiáltani akart felé, amikor a sárkány folytatta. És ha egy ekkora monstrum beszél, azt bizony jobb meghallgatni. Leengedte az acélpengét a lábához.

- Elegem van már belőletek. Nem is annyira belőletek, hanem inkább a királylányból. Pár hónapja bemesélte az apjának, hogy molesztálom. Pedig éppen, hogy ő jött oda hozzám egy alkalommal, amikor a hegyek lábánál csatangoltam.
- „Hű, milyen izmos vagy” meg „milyen szép a farkad” – utánozta gúnyosan a sárkány a királylány vékonyka hangját, Közben a farát riszálta meg kidomborította a mellkasát, úgy illusztrálta a jelenetet.

- Én meg csak néztem, mint léggömbárus a nyílzáporban, aztán otthagytam. Ez meg hisztizett, meg kiabált utánam, hogy ezt nem tehetem vele, igenis neki udvaroljon egy sárkány! Raboljam el, hogy meg lehessen menteni.

A lovag ennél a résznél levette sisakját, vaskesztyűjét és nagy értetlenül vakarni kezdte a tarkóját. A sárkány folytatta:

- Én meg odább álltam, mert nem bírom az ilyen felfuvalkodott fehérnépeket. Meg egyébként is. Van benne negyven kiló? Én asszonynépre mázsa-ötven alatt rá se hederítek! Csakhogy kiabált utánam a kis girhes, hogy így megaláztam, meg úgy vérig sértettem! Meg, majd megbánom még! Tesz róla! Majd az apja!

- Hát tett. Nyakamra küldte ezeket a balfácánokat. Nézd! Félelmetes karjával a pórul járt vitézek földi maradványai felé mutatott s maga is kelletlenül arra fordult.
- Eleinte még szórakoztatott is a dolog, mert idejét sem tudom már, mikor vívtam utoljára, de aztán egyre jobban untam az egészet.

Nézte egy darabig a földet az orra előtt. Talán felidézte magában a győztesen megvívott küzdelmeket, talán csak tényleg nagyon elege volt mindenből, nem tudni. Kis idő elteltével visszafordult a vendég felé – ha ugyan helyénvaló ebben az esetben ezt a szót használni: vendég.

- És most itt vagy te… És ha téged is megöllek, jön a következő, a következő és az azután következő…

Tűnődve nézett maga elé. Candidus meg egyre bizonytalanabbul pislogott hol a kardjára, hol a sárkányra. Valahogy hitt neki. Olyan őszinte bosszúság sugárzott a szavaiból.

Folyt. köv.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Egyszerre...

- S á r k á n y ö l ő (5.)

- S á r k á n y ö l ő (4.)

- magányosság...


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Világnézettől függetlenül ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy átgondoljuk a mindennapjainkat és próbáljunk megszabadulni káros szokásainktól.
A 105 ezer résztvevő bevonásával végzett kutatás eredményei a tudósok szerint arra utalnak, hogy minél több ilyen ételt fogyaszt valaki, annál nagyobb a daganatos betegség kialakulásának rizikója
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben