Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. február 18. hétfő - Bernadett napja van.
Keresendő kifejezés:
Toll
S á r k á n y ö l ő (3.)
Ózdi Magazin | 2018.01.26. | Szentandrássy Béla


Második napja poroszkált hegyi ösvényeken, erdőkön, patakmedreken keresztül. Gyomrát mardosta az éhség, mert a magasztos feladatra készülve elfeledkezett arról, hogy csomagolni kellene némi elemózsiát az útra. Szomját friss patakvízzel oltotta. A meder fölé hajolva bele is bukfencezett, mert a nehéz vértezet előrehúzta a testét. Így aztán kicsit nyikorogtak a forgók, zsanérok, az őket ért nedvességtől. ( 1.rész - 2. rész )

Ennivalónak gombát szedett, meg erdei gyümölcsöket. Ment is a hasa egy teljes napon át. Igazi tortúrát jelentett minden alkalom, amikor belei baljós mordulására lekászálódott a nyeregből és sebtében szabaddá tette hátsó fertályát.

Mikor megpillantotta az egyik sziklás hegyoldalban a sárkány barlangjának sötét bejáratát, megállt. Össze kellett szednie magát. Mégsem állhat oda leendő áldozata elé rendetlen öltözetben, csálén álló páncélzatban, hogy „gyerünk koma, jöttem, hogy végezzek veled!” A fenevad biztosan halálra röhögné magát, ha így meglátná.

- Nem is rossz! – erre az opcióra kajánul elvigyorodott, de aztán gyorsan elhessegette ezt a méltatlan gondolatot. Soha többé nem tudna tükörbe nézni: a sárkány röhögő görcsöt kapott a látványától! Igazából ezt még elviselte volna, azonban mindig akad egy-két kellemetlen, kéretlen szemtanú, akik terjesztenék csúfságát, rosszabb esetben zsarolnák is vele. Megcsóválta a fejét.

Szépen elrendezte öltözetét és nyeregbe kászálódott. Kardját, buzogányát keze ügyébe készítette, majd a tőle telhető legádázabb ábrázattal indult a hegy oldalában feketéllő hasadék felé.

A sárkány már várta. Kényelmesen a barlang oldalának támaszkodott, karjait egymásba fonta a mellén úgy nézett le rá. Szemmel látható érdeklődéssel figyelte az előtte megálló alakot. Mind az egy fejével.

- No, mi járatban? Jöttél a fejemért igaz? – szólította meg barátságosan, majd diszkréten oldalt pillantott. A lovag szemével követte tekintetét.

Ahova nézett, csontvázak voltak felhalmozva. Füstösek, égéstől feketéllőek. A csontok között gyűrt mellvértek, sisakok, törött kardok, elhajlított dárdák meredeztek mementóként.

- Hát… Ők is ez ügyben kerestek fel –sóhajtott fel. Lassan, bosszúsan megrázta a fejét, majd fürkészőn vizsgálni kezdte a jövevényt.

A hős Candidus meg nyelt egye nagyot, két marokra fogta a kardját és épp kiáltani akart felé, amikor a sárkány folytatta. És ha egy ekkora monstrum beszél, azt bizony jobb meghallgatni. Leengedte az acélpengét a lábához.

- Elegem van már belőletek. Nem is annyira belőletek, hanem inkább a királylányból. Pár hónapja bemesélte az apjának, hogy molesztálom. Pedig éppen, hogy ő jött oda hozzám egy alkalommal, amikor a hegyek lábánál csatangoltam.
- „Hű, milyen izmos vagy” meg „milyen szép a farkad” – utánozta gúnyosan a sárkány a királylány vékonyka hangját, Közben a farát riszálta meg kidomborította a mellkasát, úgy illusztrálta a jelenetet.

- Én meg csak néztem, mint léggömbárus a nyílzáporban, aztán otthagytam. Ez meg hisztizett, meg kiabált utánam, hogy ezt nem tehetem vele, igenis neki udvaroljon egy sárkány! Raboljam el, hogy meg lehessen menteni.

A lovag ennél a résznél levette sisakját, vaskesztyűjét és nagy értetlenül vakarni kezdte a tarkóját. A sárkány folytatta:

- Én meg odább álltam, mert nem bírom az ilyen felfuvalkodott fehérnépeket. Meg egyébként is. Van benne negyven kiló? Én asszonynépre mázsa-ötven alatt rá se hederítek! Csakhogy kiabált utánam a kis girhes, hogy így megaláztam, meg úgy vérig sértettem! Meg, majd megbánom még! Tesz róla! Majd az apja!

- Hát tett. Nyakamra küldte ezeket a balfácánokat. Nézd! Félelmetes karjával a pórul járt vitézek földi maradványai felé mutatott s maga is kelletlenül arra fordult.
- Eleinte még szórakoztatott is a dolog, mert idejét sem tudom már, mikor vívtam utoljára, de aztán egyre jobban untam az egészet.

Nézte egy darabig a földet az orra előtt. Talán felidézte magában a győztesen megvívott küzdelmeket, talán csak tényleg nagyon elege volt mindenből, nem tudni. Kis idő elteltével visszafordult a vendég felé – ha ugyan helyénvaló ebben az esetben ezt a szót használni: vendég.

- És most itt vagy te… És ha téged is megöllek, jön a következő, a következő és az azután következő…

Tűnődve nézett maga elé. Candidus meg egyre bizonytalanabbul pislogott hol a kardjára, hol a sárkányra. Valahogy hitt neki. Olyan őszinte bosszúság sugárzott a szavaiból.

Folyt. köv.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Azt kérdezed mennyi az annyi?!

- S á r k á n y ö l ő ( 6. )

- Hozzon...

- Nőnapi gondolatok...


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Hogy hány évig élünk azt nagyban befolyásolja a genetika és a környezetünk, de néhány szokással mi is tehetünk azért, hogy hosszú, boldog életet éljünk.
Nehéz lenne olyan dietetikust találni, aki nem ajánlaná a zöldségek fogyasztását. Van viszont egy olyan zöldség, melynek fogyasztásakor a szakértők óvatosságra intenek.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben