Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. május 23. szerda - Dezső napja van.
Keresendő kifejezés:
Toll
S á r k á n y ö l ő (4.)
Ózdi Magazin | 2018.02.10. | Szentandrássy BélaA sárkány ezután a tűzhelyéhez ültette és megkínálta ropogósra sült báránnyal. Candidus hálásan harapott bele az ízletes húsba. Némán ettek. Amikor végeztek, jófajta vörösbor is került az egyik szegletből:

- Igyál cimbora, aztán mondok valamit – tolta orra elé az illatos nedűvel teli serleget a már korántsem olyan rettenetesnek tűnő hüllő. 1.rész - 2. rész - 3. rész)

Igen jólesett a lovagnak az ital. Szája két szélén a bajuszáról csöpögött alá, amit nyelni nem tudott. Elégedetten helyezte maga elé a kiürült edényt. Valahogy elszállt belőle minden indulat, minden feszélyezettség. Várakozóan nézett vendéglátójára. A sárkány még böfögött egy egészségeset, megtörölte a száját az egyik néhai lovag köpenyében, aztán szépen, komótosan hozzákezdett a mondandójához:

- Van itt nem messze egy szörny, akivel nézeteltérésem támadt a minap. Persze már nem él – tette hozzá megnyugtatásul, ahogy a lovag elkerekedett szemét meglátta.
- Na, annak a fejét levágod szépen, kicsit megpörkölöd a tűznél, hogy ne lehessen ráismerni és máris indulhatsz vele a királyodhoz vissza!
- Jelentheted neki, hogy elhoztad a sárkány fejét – tette hozzá vigyorogva. Aztán figyelj oda! Smucig a király, nehogy kiszúrja a szemedet a lánya kezével! A kézhez a lány is jár! – röhögött nagyot saját tréfáján.
- Ja, meg a fele királyság is, de arról ne is álmodj! – csapta barátságosan hátba Candidust.
- Azt nem kapod meg soha. Bár azzal jobban járnál, mint a lánnyal. Gondold meg! Én a helyedben hagynám a fenébe az egészet!

Unszolta a lovagot, maradjon még egy keveset. Beszélgessenek, mert olyan régen nem állt vele szóba senki. Candidus meg maradt. Diskuráltak, míg rájuk nem sötétedett. Akkor kifeküdtek hanyatt a csillagok alá, úgy bámultak fel az ég aprócska lámpásaira.

A sárkány elmesélte, hogy nem élt ám mindig egyedül. Volt felesége, meg hat gyereke. Azonban az asszonynak kiváltképp nehéz természete volt, folyton szekálta. Így aztán amikor az ivadékai megerősödtek és útra keltek szerencsét próbálni a világban, ő is kereket oldott otthonról. Ennek már hét esztendeje. Azóta itt húzza meg magát az asszony haragja, no meg a család bosszúja elől. Békességben élt egészen az elmúlt hetekig.

A lovag nagyokat hallgatott, míg beszélt. Mikor befejezte, áradozott egy sort a királylány szépségéről, nemes szívéről, jóságáról. A sárkány egy darabig hallgatta, aztán az oldalára fordult, sóhajtott egy nagyot és húzta a lóbőrt reggelig.
Másnap, reggeli szalonnázgatás után még nagy barátságban összemérték, kipróbálták erejüket, ügyességüket. Buzogányt hajítottak, versenyt futottak, birkóztak, célba dobtak késekkel, úsztak a közeli tóban. Egyetértésben múlatták az időt.

Ebéd után szunyókáltak egy keveset, majd fölszedelőzködtek és szépen megkeresték a szörny tetemét. A lovag úgy tett, ahogyan a sárkány mondta neki. Szépen levágta a fejét, megperzselte. Közben beleejtette a tűzbe így kissé felismerhetetlenebb lett, mint szerette volna, de a célnak így is megfelelőnek találta. Beledobta egy zsákba a füstölgő koponyát. Amint ezzel megvolt, illendően elköszönt és indult útjára, vissza a király városába.

- Tökfilkó! Legalább ezt vidd magaddal – kiabált utána évődve a sárkány és a bárány egyik combját a nyereg mögé hajította.
- Na, eredj utadra! Te! Te… sárkányölő, hős lovag… - tette még hozzá élcelődve. - Legyen nagyobb szerencséd, mint nekem!
- Pedig egész jól összebarátkoztunk - fűzte még alig hallhatóan hozzá, miközben a távolodó alak után nézett, majd fejét csóválva némi tűzifát vetett a lángok közé.

Nem mintha sütni akart volna húst, vagy hideg lett volna. Egyszerűen csak csinálnia kellett valamit. Bizony a sárkányokkal is megesik néha, hogy elérzékenyülnek.

Folyt. köv.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Azt kérdezed mennyi az annyi?!

- S á r k á n y ö l ő ( 6. )

- Hozzon...

- Nőnapi gondolatok...


Címlapon:

A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradásának emlékét ünnepli meg.
Ózd De mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
Ózd A lelkiismeret az a belső hang, ami megszólal, ha rosszat tettünk, vagy rosszat készülünk tenni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Sziréna
ÓzdBűnügyi őrizetbe vették a rendőrök azt a férfit, aki Ózdon előzetes szóváltást követően két embert életveszélyesen megsebesített egy késsel.
ÓzdTöbb bűncselekményt is elkövetett az a férfi, aki egy játszótéri dombra felhajtott, majd elakadt és elfutott a rendőrök elől Ózdon.
ÓzdHat órán belül azonosították és elfogták az ózdi rendőrök azokat a férfiakat, akik egy helyi telephelyre betörtek és egy csőhajlító gép transzformátorát ellopták.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA lelkiismeret az a belső hang, ami megszólal, ha rosszat tettünk, vagy rosszat készülünk tenni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz anya 9 hónapon keresztül a szíve alatt hordozza gyermekét. Ennél szorosabb köteléket el sem lehet képzelni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMájus elseje a munka ünnepe. Vajon mit is jelent számunkra a munka? Milyen érzéssel gondolunk erre a szóra?
ÓzdVigyázzunk rá, tegyük meg azt, ami rajtunk múlik! Tegyünk mindennapot a Föld Napjává!
ÓzdMindenkinek fáj, ha bántják. Sebeket ejthet lelkünkön a szó. Lehet, hogy igyekszünk erősnek mutatkozni, lehet, hogy már megedződtünk, de belül fáj...
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Hogy hány évig élünk azt nagyban befolyásolja a genetika és a környezetünk, de néhány szokással mi is tehetünk azért, hogy hosszú, boldog életet éljünk.
Nehéz lenne olyan dietetikust találni, aki nem ajánlaná a zöldségek fogyasztását. Van viszont egy olyan zöldség, melynek fogyasztásakor a szakértők óvatosságra intenek.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben