Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 25. vasárnap - Géza napja van.
Keresendő kifejezés:
Toll
S á r k á n y ö l ő (4.)
Ózdi Magazin | 2018.02.10. | Szentandrássy BélaA sárkány ezután a tűzhelyéhez ültette és megkínálta ropogósra sült báránnyal. Candidus hálásan harapott bele az ízletes húsba. Némán ettek. Amikor végeztek, jófajta vörösbor is került az egyik szegletből:

- Igyál cimbora, aztán mondok valamit – tolta orra elé az illatos nedűvel teli serleget a már korántsem olyan rettenetesnek tűnő hüllő. 1.rész - 2. rész - 3. rész)

Igen jólesett a lovagnak az ital. Szája két szélén a bajuszáról csöpögött alá, amit nyelni nem tudott. Elégedetten helyezte maga elé a kiürült edényt. Valahogy elszállt belőle minden indulat, minden feszélyezettség. Várakozóan nézett vendéglátójára. A sárkány még böfögött egy egészségeset, megtörölte a száját az egyik néhai lovag köpenyében, aztán szépen, komótosan hozzákezdett a mondandójához:

- Van itt nem messze egy szörny, akivel nézeteltérésem támadt a minap. Persze már nem él – tette hozzá megnyugtatásul, ahogy a lovag elkerekedett szemét meglátta.
- Na, annak a fejét levágod szépen, kicsit megpörkölöd a tűznél, hogy ne lehessen ráismerni és máris indulhatsz vele a királyodhoz vissza!
- Jelentheted neki, hogy elhoztad a sárkány fejét – tette hozzá vigyorogva. Aztán figyelj oda! Smucig a király, nehogy kiszúrja a szemedet a lánya kezével! A kézhez a lány is jár! – röhögött nagyot saját tréfáján.
- Ja, meg a fele királyság is, de arról ne is álmodj! – csapta barátságosan hátba Candidust.
- Azt nem kapod meg soha. Bár azzal jobban járnál, mint a lánnyal. Gondold meg! Én a helyedben hagynám a fenébe az egészet!

Unszolta a lovagot, maradjon még egy keveset. Beszélgessenek, mert olyan régen nem állt vele szóba senki. Candidus meg maradt. Diskuráltak, míg rájuk nem sötétedett. Akkor kifeküdtek hanyatt a csillagok alá, úgy bámultak fel az ég aprócska lámpásaira.

A sárkány elmesélte, hogy nem élt ám mindig egyedül. Volt felesége, meg hat gyereke. Azonban az asszonynak kiváltképp nehéz természete volt, folyton szekálta. Így aztán amikor az ivadékai megerősödtek és útra keltek szerencsét próbálni a világban, ő is kereket oldott otthonról. Ennek már hét esztendeje. Azóta itt húzza meg magát az asszony haragja, no meg a család bosszúja elől. Békességben élt egészen az elmúlt hetekig.

A lovag nagyokat hallgatott, míg beszélt. Mikor befejezte, áradozott egy sort a királylány szépségéről, nemes szívéről, jóságáról. A sárkány egy darabig hallgatta, aztán az oldalára fordult, sóhajtott egy nagyot és húzta a lóbőrt reggelig.
Másnap, reggeli szalonnázgatás után még nagy barátságban összemérték, kipróbálták erejüket, ügyességüket. Buzogányt hajítottak, versenyt futottak, birkóztak, célba dobtak késekkel, úsztak a közeli tóban. Egyetértésben múlatták az időt.

Ebéd után szunyókáltak egy keveset, majd fölszedelőzködtek és szépen megkeresték a szörny tetemét. A lovag úgy tett, ahogyan a sárkány mondta neki. Szépen levágta a fejét, megperzselte. Közben beleejtette a tűzbe így kissé felismerhetetlenebb lett, mint szerette volna, de a célnak így is megfelelőnek találta. Beledobta egy zsákba a füstölgő koponyát. Amint ezzel megvolt, illendően elköszönt és indult útjára, vissza a király városába.

- Tökfilkó! Legalább ezt vidd magaddal – kiabált utána évődve a sárkány és a bárány egyik combját a nyereg mögé hajította.
- Na, eredj utadra! Te! Te… sárkányölő, hős lovag… - tette még hozzá élcelődve. - Legyen nagyobb szerencséd, mint nekem!
- Pedig egész jól összebarátkoztunk - fűzte még alig hallhatóan hozzá, miközben a távolodó alak után nézett, majd fejét csóválva némi tűzifát vetett a lángok közé.

Nem mintha sütni akart volna húst, vagy hideg lett volna. Egyszerűen csak csinálnia kellett valamit. Bizony a sárkányokkal is megesik néha, hogy elérzékenyülnek.

Folyt. köv.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Egyszerre...

- S á r k á n y ö l ő (5.)

- S á r k á n y ö l ő (3.)

- magányosság...


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Világnézettől függetlenül ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy átgondoljuk a mindennapjainkat és próbáljunk megszabadulni káros szokásainktól.
A 105 ezer résztvevő bevonásával végzett kutatás eredményei a tudósok szerint arra utalnak, hogy minél több ilyen ételt fogyaszt valaki, annál nagyobb a daganatos betegség kialakulásának rizikója
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben