Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. március 20. szerda - Klaudia napja van.
Keresendő kifejezés:
Toll
S á r k á n y ö l ő (5.)
Ózdi Magazin | 2018.02.20. | Szentandrássy BélaA lovag lassan feltápászkodott, kinyújtóztatta tagjait, helyére illesztette a zsákot, felnézett a tiszta kék égre, teleszívta a tüdejét friss, illatos levegővel, kifújta, majd felkászálódott a nyeregbe. A hegyről innentől lefelé vitt az út, fogyott hát szaporán a távolság, mely elválasztotta a várostól. ( 1.rész - 2. rész - 3. rész - 4. rész)

Néhány óra múlva, jó kőhajításnyira a kaputól még egyszer összeszedte magát. Most már valóban délcegen ült a nyeregben. Felszegett állal, karját lándzsáján pihentetve, büszkén nézett el az elébe siető kapuőrök feje fölött. Ugyanazok voltak szolgálatban, akik néhány napja gúnyosan útjára engedték.

Most tisztelet ült ki arcukra. Hódolatot fejezett ki egész testük, ahogy meghajolva fogadták a győztest. Meg némi félelmet. Nem merték a lovagra emelni tekintetüket. Nagyon is emlékeztek még alantas viselkedésükre. Candidus irgalmas kedvében volt, hát eléjük vetette a zsákját, hadd cipeljék, majd dobott néhány pénzdarabot a lábaik elé.

- Borra! Vigasságra!– vetette oda foghegyről. – Azok meg mohón rávetették magukat a garasokra.

A pénzsóvárság sokkal nagyobb volt bennük, mint az ijedelem vagy a méltóságérzet. Az ivóban meg nem kell beszámolniuk arról, miből telik újabb kancsó itókára. Játszhatják majd az urat. Már amennyire kopott katonagúnyájukat tekintve lehetséges hitelesen színlelni az ilyesmit.

Amint összekaparták az utolsó darabot, jutott figyelmükből a zsákra is. Ahogy kibontották, kigurult belőle a kissé elszenesedett, undorítóvá aszalódott fej. A kisebbik azonnal a lándzsájára tűzte, azzal lépdelt nagy peckesen a lovag előtt.

A másik meg inaszakadtából rohant a palotához. Hátha ott is megjutalmazzák a jó hír hozóját kevéske pénzzel! Ha így lesz, nemcsak itókára telik majd! Lesz sült malac is. No, meg bizonyára akad néhány könnyűvérű teremtés is., akik kedvükre tesznek majd a tivornyán.

Városszerte hamar végigfutott a hír, hogy megjött a sárkányölő. A Sárkányölő! – kiabálta, zengte az utcákra gyűlt tömeg. Az emberek vigadtak, hálásan integettek mindenfelé. Boldogok voltak, hogy ünnepelhetnek. Mindenki meg akarta szorongatni a bajnok kezét, vagy legalább megérinteni páncélját, a lovát. Akiknek sikerült, örömteli kiáltással adták a többiek tudtára, hogy részeseivé váltak valami hatalmas dolognak. Egy pillanatra osztozhattak a sikerben. Lesz mit mesélni a gyerekeknek, az unokáknak, sötét estéken a tűzhely melege mellett.

A fehérnép az ablakokból integetett a győztes felé. Az ájulás környékezte mindet, ha találkozott egy pillanatra a tekintetük az előttük elléptető daliáéval. A kisfiúk fakardjaikkal hadonászva táncolták körül a paripáján lassú méltósággal léptető, éppen legendává átalakuló vitézt. Mi tagadás, Candidus élvezte visszatérésének minden egyes pillanatát.

A királyi palota kapujában aztán elcsendesedett a tömeg. A király maga vezette leányát kézen fogva a kapuhoz, úgy várták a közeledő megmentőt. Candidus leszökkent a nyeregből. Ezúttal sikerült neki mindenféle kellemetlenség nélkül földet érnie. Azt a látványos bukfencet, meg éppenséggel szándékosnak is lehet gondolni, amellyel a királykisasszony lábai elé hengeredett a kengyelből.

Az összeverődött emberek néma, elismerő bólintással nyugtázták az alázatnak eme megnyilvánulását. Az udvarhölgyek legyezőikkel verdesték mellkasukat, el ne aléljanak a nagy gyönyörűségtől. Mint a mesében! A hős lovag és a százszorszép királylány egymásra találtak…

Léna védekezően maga elé kapta a kezét és apró lépést tett hátra felé. Félt, hogy a vitéz valamilyen módon hozzá talál érni. Még gyűrődést, netán foltot ejt ezüsttel, arannyal hímzett ruháján.

- Látjátok! – kiáltotta valaki a tömegből. – A királylány majdnem eszméletét vesztette a boldogságtól!

- Éljen az ifjú pár – zúgta a tömeg percekig. Ha az ott lévőkön múlik, bizony azon nyomban jön az „ásó, kapa, nagyharang”. Sőt mindjárt a gyermekáldás meg a közös, boldog uralkodás is nyomban.

Nem rajtuk múlott. A királylány hátat fordított és besietett a palotába. Apja és a lovag egymás mellett lépdeltek utána.

A porlepte paripát meg az istállófiú szépen bevezette a karámba, hogy mindenféle kefékkel, fésűkkel újra hófehér szőrű táltost varázsoljon belőle. A történethez ő ennyi keveset tudott hozzátenni. De azt boldogan tette.

Folyt. köv.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Azt kérdezed mennyi az annyi?!

- S á r k á n y ö l ő ( 6. )

- Hozzon...

- Nőnapi gondolatok...


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Hogy hány évig élünk azt nagyban befolyásolja a genetika és a környezetünk, de néhány szokással mi is tehetünk azért, hogy hosszú, boldog életet éljünk.
Nehéz lenne olyan dietetikust találni, aki nem ajánlaná a zöldségek fogyasztását. Van viszont egy olyan zöldség, melynek fogyasztásakor a szakértők óvatosságra intenek.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben