Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2024. április 14. vasárnap - Tibor napja van.
Keresendő kifejezés:
Hagyományok
Az adventi gyertyák színe, de még a száma sem mindig azonos. Ha az adventi koszorúra gondolunk, négy gyertyaláng jut először eszünkbe
Bizony, közeleg, nemsokára itt is van. Napok óta készülődünk, számolgatjuk a napokat...
A nagypénteki böjt idején nem főznek, sütnek zsírral. Ezen a napon az emberek felkeresik a temetőket, meglátogatják halottaikat, megtisztogatják a sírokat.
December 13-a, Luca napja van. A Gergely-naptár bevezetése előtt ez a nap volt a téli napforduló dátuma, ezért a számos szokás és hiedelem kialakulása.
Szent András apostol, a keleti egyház védőszentje az első században élt. A hagyomány szerint átlósan ácsolt kereszten halt mártírhalált, ezért nevezik az ilyen keresztet „andráskeresztnek".
A fonó a női társasmunka legfontosabb alkalma volt. Többnyire az őszi behordástól a farsang végéig tartott.
A kukoricafosztás őszi társasmunka. A betakarítás után a kukoricacsöveket a házaknál rokonok, szomszédok, ismerősök segítségével megfosztják a levelétől.
A szüret a parasztgazdaságban kölcsönös segítséggel végzett társasmunka, a városi szőlő-monokultúrás gazdaságban általában bérmunka, a 19. század közepe előtt a földesúri szőlőkben főként robotmunka.
ÓzdÓzd, a nyolc völgy városaként emlegetett település méltán szolgált rá erre a névre.
A barkók által lakott, nagyjából ötven pici faluból álló, teljes pontossággal nehezen körülhatárolható vidéknek tájneve is lett: a barkók földjét nevezik Barkóságnak is.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben