Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 25. vasárnap - Géza napja van.
Keresendő kifejezés:
Hagyományok
Ünnepek, jeles napok és népszokások: Fonó
Ózdi Magazin | 2017.11.29. |

A fonó a női társasmunka legfontosabb alkalma volt. Többnyire az őszi behordástól a farsang végéig tartott. Szent Györgykor mindenképpen be kellett fejezni a munkát, mert úgy tartották, "hurka teremne a szöszben".
A fonás kezdőnapja kötődhetett valamilyen jeles naphoz. A fonó több hónapos életét befolyásolták az ünnepek, jeles napok is. Így például Katalinig énekeltek, táncoltak, adventtől karácsonyig csendesebb időszak volt, majd farsang idején érte el a fonóbeli szórakozás a csúcspontját, amikor különféle dramatikus játékokat adtak elő.

Voltak tilalmas napok, melyeken tilos volt a fonás. Legismertebb a Luca nap (dec.13.), mert úgy tartották, hogy aki ilyenkor fonna, befonná a tyúkok fenekét, és azok nem tojnának. Ugyancsak tilalmas nap volt Borbála (dec. 4.) is. Göcsejben az a hiedelem élt, hogy Borbála bedobná az orsót az ablakon. Általában tiltották a fonást szombaton is.

A fonás legrégibb eszköze a guzsaly, melyet ritkábban a hónuk alá fognak, többnyire talpára ülnek, míg másutt talpat készítenek alá. Nagyon sok közülük faragott, gazdagon díszített, amit a legény ajándékozott szeretőjének. A rúd felső részére kötik a fonásra előkészített szöszt, melyről bal kézzel eresztik és állandóan nyálazva sodorják a szálat, míg a jobb kézzel egyenletesen az orsóra tekerik. A 18. század végén jelent meg a kerekes guzsaly, a rokka, de csak lassan szorította háttérbe a guzsalyt, egyes helyeken pl. a Bodrogközben, meg sem honosodott. A kész fonalat egyágú kézi, vagy négyágú hajtható motollára tekerik fel, mely egyben már mérést is jelent. A fonóknak különböző fajtái voltak:

korcsoportok szerint: asszonyfonók, asszony- és lányfonók vegyesen, és külön lányfonók;
helyszín szerint: mindig más háznál fontak vagy egy időre közösen béreltek házat;
a munka jellegét tekintve: az ún. kalákás fonókban mindenki a háziasszony fonalát fonta, ennél általánosabb volt, amelyikben mindenki a magáét fonta, s legfeljebb bizonyos napokon a helyet adó gazdasszonyét.
A fonóbeli ételeket, a világításhoz szükséges petróleumot, a fűtéshez a fát a fonóba járók közösen adták össze.

A fonóba járás kötelező volt, az elmaradókat felkeresték, kikolompolták, taligán húzták el a fonóba. A legények nemcsak a megjelenésüket, hanem a lányok munkáját is ellenőrizték. Ismert módszer volt az ún. kulcspróba. A hanyagul fonó lány szöszéből csak sokára hullott ki az eldugott kulcs. A fonónak meghatározott rendje volt, ez érvényesült az ülésrendben is. A borsodi fonóban például a fal mellett helyezkedtek el az új fiatalok, a szélen az ajtónyitogatók, kitüntetett helyet kaptak a szorgalmasok vagy a mesélők. Azokon a napokon, amikor a legények is ott voltak a fonóban, a kemence köré, vagy a lányok mellé ültek beszélgetni, tréfálni.
A fonóban a házasság- és férjjósló eljárásokat közösen végezték. Ha valaki véletlenül magasra kötötte a szöszt, úgy vélték, sokáig nem megy férjhez. A jóslás egyik legismertebb módja a meggyújtott kenderkóc. Az Ormánságban, Kalotaszegen, a borsodi fonókban három csepűbábot állítottak, a középső a lányt jelképezte, a két szélső a legényeket. A lányt jelentő bábot meggyújtották, s amelyik a két szélső közül ettől nem gyulladt meg, azt jelezte, hogy az illető legény nem szereti a lányt. A kenderkóc meggyújtásakor Galgamácsán párosító, kiházasító énekeket énekeltek. Hangosan kiáltották annak a legénynek a nevét, akit szerettek volna, ha eljönne: "Potty ide Kuruc Jóska!" A tűz körül guzsallyal táncoltak:
A fonó volt a téli szórakozás és játék fő színtere. A fonóban helye volt a mesemondásnak, balladák, históriás énekek előadásának, dalok éneklésének, találós kérdéseknek, s főként a játékoknak. Ezeket a lányok részben maguk között, részben pedig a legényekkel együtt játszották.
A leányjátékok az ügyességet fejlesztő, testedző játékoktól az énekes, táncos változatokig terjedtek.

A testedző játékok általában valamilyen munkamozzanatot utánoztak: kendertörést, tilolást, motollálást, lisztőrlést, köszörülést, olajütést, diótörést stb. A motollálás nagy ügyességet kívánó játék. Ketten, egymásnak háttal térdre-könyékre támaszkodva hidat alkottak. A harmadik kézen állt, a negyedik megfogta derekát, megemelte úgy, hogy a keze ne érje a földet, amaz is átkulcsolta az ő derekát. Ekkor átlendültek a motolla törzsét képező hídon úgy, hogy most az került álló helyzetbe, aki az előbb fejjel lefelé volt. Ezt egyre gyorsabban csinálták, míg "eltört" a motolla. Bódva völgyén Cserehát vidékén a malmocskáztak: "Egy lány a fonóház közepén egy kisszékre támaszkodott. hozzáguggolt. Ő volt a malom garatja. Társai lefedték lepedővel. Ezután az egész társaság, mint malom működésbe lépett. Fedőket dörzsölgettek össze ütemesen, szakajtókat ütögettek kezükkel ....a tűzhelyet ütögették kutaccsal (=piszkavassal) A garat pedig oldalát, hátát, farát a zaj és közben dalolt nóta ütemére ringatta, rázogatta. Vállára a többiek egy kis lisztet szórtak, ami apránként lerázódott, lepergett a lepedőn. Ekkor egy-két lány fakanalakkal hozzálépett és kapargatta le a faráról a lisztet."
Az ügyességi próbák közé tartozott a fonóverseny: lapáton izzó szenet járattak körbe, minden szál lefonása után arrébb tolták, a parázs egyre lohadt, egyre gyorsabban kellett fonniuk. Akinél elhamvadt, annak büntetésből vagy az asztal vagy a szék alatt kellett átbújnia.
Az utánzó játékok közül általánosan ismert volt a pl. a vonatozás: sorban földre ültek szétterpesztett lábbal, kezüket az előttük álló vállára tették, ütemesen jobbra-balra dőltek, közben valamilyen mondókát mondogattak: pl. "Megy a gőzös, megy a gőzös, ripeg, ropog a kereke."
Az egyik legelterjedtebb mérkőző játék a csizmaszárazás: ketten egymással szemközt a földre ültek, jobb kezükben levetett csizmájukat tartották, egyikük hirtelen hanyatt dőlt, a másik a hátsó részére ütött, majd ő dőlt hanyatt.
Népszerűek voltak a kitalálós vagy beugratós játékok is. Pl. Itt a cica... úgy zajlott, hogy körben a földre ültek felhúzott térddel. Tányért, vagy csomóra kötött kendőt csúsztattak a lábuk alatt. A kör közepén állónak ki kellett találnia, hogy kinél van.
A fonónak rendkívül nagy jelentősége volt a fiatalok társas életében. A legények az ún. legényjáró napokon keresték fel a fonókat. A leányfonókban alig várták a legények érkezését, ezért mindenféle praktikákkal igyekeztek odacsalogatni őket. "Ha hosszalják a legények kimaradtát, egy leány seprőt vesz, s minden társa előtt söpör, kérdvén, kit söpörjön oda? A kérdezett szeretőjét nevezi meg. Ekkor amaz egyet toppant a seprővel mondván, hogy a nevezett legény mindjárt ott teremjen." A fonóban a mások előtt való ölbeültetés és a csók megengedett volt, holott a hagyományos falusi szokások szerint az utcán még jóformán egymás mellett sem mehettek a lányok és a legények.
A fonóbeli udvarlás kedvelt formája volt az orsó leverése. A leesett vagy levert orsót csókkal kellett visszaváltani. Ha elmaradt a csók, a legények bosszút álltak, például a borsodi fonóban a fonalat lemotollálták, a szöszt vizes vályúba dobták. Ezt idézi az alábbi lírai dal, amelynek változatai főként Csíkban és Moldvában voltak elterjedve:
A legények és a leányok közös játékai főként a párválasztással voltak kapcsolatosak. A legnépszerűbb fonójátékok a "Megy a kosár...", "Fordulj bolha...", "Kútba estem...", "Tetszikezés, szomszédkázás..." voltak. Ezek közül a "Megy a kosár..." szövegkezdetű játék az egész magyar nyelvterületen ismert volt. Nógrádsipeken a "Fordulj bolha..." játékot úgy játszották, hogy egy legény leült egy székre és a többiekkel párbeszédet folytatott. Miután megnevezte a lányt, annak ha tetszett, ha nem a legény, meg kellett csókolnia.

Forrás:tudasbazis.sulinet.huKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Tilalmak, babonák és egyéb boszorkányságok napja...

- Télapó itt van ...

- Az adventi gyertyák titka

- Névnapok és népszokások - ANDRÁS NAPJA (NOVEMBER 30.)


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
ÓzdÓzdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
ÓzdLégtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben