Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2017. december 12. kedd - Gabriella napja van.
Keresendő kifejezés:
Hagyományok
Télapó itt van ...
Ózdi Magazin | 2017.12.04. | Ózdi Magazin

Bizony, közeleg, nemsokára itt is van. Napok óta készülődünk, számolgatjuk a napokat:  Miklós napjára virradóan érkezik a Télapó. Ezen az estén a legnehezebb elaltatni az izgatott porontyokat, akik alvást színlelve ki-ki lesnek a szobájuk ajtaján, hátha megpillantják a puttonyos télapót. Izgatottak a gyerekek, csak úgy ragyog szemecskéjük: vajon milyen ajándékot rejt majd fényesre pucolt kiscsizmájuk? Tisztában vannak azzal, ha jók voltak az elmúlt évben, a Télapó ajándékoz, ha rosszul viselkedtek, a legjobb esetben csak virgácsot kapnak tőle.


 De kicsoda valójában a Télapó, miért hívják Mikulásnak és miről híres Szent Miklós? Ha kérdez a gyerek, a zűrzavar megoldása a szülőre hárul.

Az eredeti Mikulás Szent Miklós legendájához kapcsolódik. Myra város püspöke volt, aki életét a szegények és a gyerekek megsegítésének szentelte. A legenda szerint Miklós püspök szomszédságában élt egy szegény ember három lányával. Egy nap, amikor a lányok arról vitatkoztak, melyikük adja el magát rabszolgának, hogy a többieket segítse, Miklós püspök épp az ablakuk alatt állt. Elhatározta, hogy megsegíti a családot: éjjel álruhába bújt, egy pénzzel teli piros erszényt hagyott az ablakba - a zajra kiszaladó leány csak egy vörös palástos alakot látott a sarkon befordulni. A következő évben a püspök megismételte jótettét, a harmadik évben pedig a bedeszkázott ablakok miatt fel kellett másznia tetőre és a kéményen keresztül dobta be ajándékát, ami a kandallón száradó legkisebb lány harisnyájában landolt.

Télapó a Mikulás alakjával egybemosódott figura. Elnevezése a szovjet-orosz kultúrkörből származik, a Gyed Marozt, azaz a Fagy apót fordították le Télapónak. A kommunista vezetés azért cserélte le az eredeti elnevezést, hogy megszabaduljanak a vallásos vonatkozástól és az óvodai, iskolai, munkahelyi rendezvényeken már a Télapó ajándékozhassa meg a gyerekeket.

A Mikuláshoz köthető magyar néphagyomány jelentősen megváltozott. A két világháború között a Mikulás a mennyben élt és angyalok vagy krampuszok segítették munkáját. Manapság Joulupukki álnéven él és Lappföldön lakik feleségével, manócskák a segítői, szánját - ami repülni is tud -, rénszarvasok húzzák.

 Mindenesetre a szülőknek is haladni kell a korral, bár hívhatják a nagyszakállút Télapónak vagy Mikulásnak, a gyerekek minden évben nagy örömmel tudják fogadni a csizmácskákba rejtett ajándékokat.Olvasta már?

- Az adventi gyertyák titka

- Névnapok és népszokások - ANDRÁS NAPJA (NOVEMBER 30.)

- Ünnepek, jeles napok és népszokások: Fonó

- Ünnepek, jeles napok és népszokások: KUKORICAFOSZTÓ


Címlapon:

Advent második vasárnapján a második gyertyát is meggyújthatjuk a koszorún, ami a reményt szimbolizálja.
A levélküldemények elmaradására panaszkodtak az RTL Klub nézői és a híradó utánajárt az eseteknek.
„Megszűnt a szegénység Magyarországon, ezért tudunk segíteni más országokon.” Bomba hír Balog Zoltántól.
Ózd „A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Helyi Hírek
ÓzdEgy szabadnapon lévő rendőr fogott el kollégáival két férfit, akik egy Ózdon sétáló nőtől rabolták el a táskáját
ÓzdA Bajdázó Lekapcsolom a villanyt a fejemben című remekművét ózdi roma fiatalok értelmezték át. Hallgassák meg!
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Amikor megkérdeztük, hogy mi ez a zaj, kopácsolás varrógép zaja, nagymamám biztatott, hogy aludjunk, mert angyalok dolgoznak” Jacsó Éva gondolatai.
ÓzdVagy esetleg valami más van a háttérben? Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Közismert, hogy lelki állapotunk hatást gyakorol testünk működésére. A betegségek kialakulásának hátterében, sok esetben, lelki okok állnak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHihetetlenül nagy információözönben élünk. Nem árt, ha „beépítjük” magunkba a szűrő és szelektáló funkciót. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Az életben könnyen egy mókuskerékben találhatjuk magunkat. Forog a mókuskerék, nem tudunk belőle kiszállni.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Az állatok érző lények. Bánjunk velük ennek megfelelően! Ne okozzunk nekik felesleges szenvedést!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Időnként szükségünk van segítségre, vagy éppen a mi segítségünkre van szüksége másoknak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
ÓzdA General Electric ózdi üzeme az észak-borsodi város legnagyobb munkáltatója. A létesítmény zöldmezős beruházásként került átadásra 1998-ban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Miért töl­te­néd az egész hét­vé­gé­det a kony­há­ban, ha pár hoz­zá­va­ló­ból igazi íz­or­giát va­rá­zsol­hatsz gyor­san az asz­talra!? Sza­lon­nás fi­nom­sá­gok, me­lyek­nek senki nem tud el­len­állni!
Fe­lejtsd el a mus­tá­ros-ke­tchu­pos virsli va­ri­á­ciót! Ennél sok­kal fi­no­mabb dol­go­kat is ké­szít­hetsz egy pár virs­li­ből.
Bár a jéghideg limonádé és a jeges tea igazán jól esik a kora nyári melegben és a szomjadat is csillapítja, ám a fogyókúrádnak egyáltalán nem kedvez. Íme 5 ízletes innivaló, amit bűntudat nélkül fogyaszthatsz.
Hasznos tippek
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Bármilyen alaposan is mosogatunk, az edények alján egy idő után makacs lerakódás keletkezik. Nekieshetünk levakarni
"EMBERI"
Szeretnénk egy új sorozatot indítani azokról akiket "elvetett" a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
ÓzdEgy szabadnapon lévő rendőr fogott el kollégáival két férfit, akik egy Ózdon sétáló nőtől rabolták el a táskáját
ÓzdA Bajdázó Lekapcsolom a villanyt a fejemben című remekművét ózdi roma fiatalok értelmezték át. Hallgassák meg!
ÓzdA lakosság segítségét kérik az ózdi rendőrök az egyik helyi üzletben történt lopás elkövetőjének azonosításához.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben