Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2023. február 8. szerda - Aranka napja van.
Keresendő kifejezés:
Hagyományok
Télapó itt van ...
Ózdi Magazin | 2018.12.01. | Ózdi Magazin

Bizony, közeleg, nemsokára itt is van. Napok óta készülődünk, számolgatjuk a napokat:  Miklós napjára virradóan érkezik a Télapó. Ezen az estén a legnehezebb elaltatni az izgatott porontyokat, akik alvást színlelve ki-ki lesnek a szobájuk ajtaján, hátha megpillantják a puttonyos télapót. Izgatottak a gyerekek, csak úgy ragyog szemecskéjük: vajon milyen ajándékot rejt majd fényesre pucolt kiscsizmájuk? Tisztában vannak azzal, ha jók voltak az elmúlt évben, a Télapó ajándékoz, ha rosszul viselkedtek, a legjobb esetben csak virgácsot kapnak tőle.

 De kicsoda valójában a Télapó, miért hívják Mikulásnak és miről híres Szent Miklós? Ha kérdez a gyerek, a zűrzavar megoldása a szülőre hárul.

Az eredeti Mikulás Szent Miklós legendájához kapcsolódik. Myra város püspöke volt, aki életét a szegények és a gyerekek megsegítésének szentelte. A legenda szerint Miklós püspök szomszédságában élt egy szegény ember három lányával. Egy nap, amikor a lányok arról vitatkoztak, melyikük adja el magát rabszolgának, hogy a többieket segítse, Miklós püspök épp az ablakuk alatt állt. Elhatározta, hogy megsegíti a családot: éjjel álruhába bújt, egy pénzzel teli piros erszényt hagyott az ablakba - a zajra kiszaladó leány csak egy vörös palástos alakot látott a sarkon befordulni. A következő évben a püspök megismételte jótettét, a harmadik évben pedig a bedeszkázott ablakok miatt fel kellett másznia tetőre és a kéményen keresztül dobta be ajándékát, ami a kandallón száradó legkisebb lány harisnyájában landolt.

Télapó a Mikulás alakjával egybemosódott figura. Elnevezése a szovjet-orosz kultúrkörből származik, a Gyed Marozt, azaz a Fagy apót fordították le Télapónak. A kommunista vezetés azért cserélte le az eredeti elnevezést, hogy megszabaduljanak a vallásos vonatkozástól és az óvodai, iskolai, munkahelyi rendezvényeken már a Télapó ajándékozhassa meg a gyerekeket.

A Mikuláshoz köthető magyar néphagyomány jelentősen megváltozott. A két világháború között a Mikulás a mennyben élt és angyalok vagy krampuszok segítették munkáját. Manapság Joulupukki álnéven él és Lappföldön lakik feleségével, manócskák a segítői, szánját - ami repülni is tud -, rénszarvasok húzzák.

 Mindenesetre a szülőknek is haladni kell a korral, bár hívhatják a nagyszakállút Télapónak vagy Mikulásnak, a gyerekek minden évben nagy örömmel tudják fogadni a csizmácskákba rejtett ajándékokat.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Az adventi gyertyák titka

- Nagypénteki és nagyszombati hiedelmek

- Tilalmak, babonák és egyéb boszorkányságok napja...

- Névnapok és népszokások - ANDRÁS NAPJA (NOVEMBER 30.)


Címlapon:

Ózd Az Ózd Városi Fúvószenekar és Önkéntes Tűzoltó Egyesület zenekarvezetője a továbbiakban Csipkés Gergő
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben