Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 25. vasárnap - Géza napja van.
Keresendő kifejezés:
Hagyományok
Tilalmak, babonák és egyéb boszorkányságok napja...
Ózdi Magazin | 2017.12.13. | Ózdi Magazin

December 13-a, Luca napja van. A Gergely-naptár bevezetése előtt ez a nap volt a téli napforduló dátuma, ezért a számos szokás és hiedelem kialakulása. Luca napját a hagyomány gonoszjáró napként tartotta nyilván, amikor a boszorkányok rontása ellen kellett védekezni.


Luca napján készítik a Luca széket, melyhez kilencféle fát (kökény, boróka, jávorfa, körte, som, jegenyefenyő, akác, cser, rózsafa) használtak fel, amit szögek helyett fából faragott ékek tartják össze. A szék 13 napig készül, minden nap csupán egy-egy műveletet lehetett rajta elvégezni – innen ered a népi mondás: „Lassan készül, mint a Luca széke”. A karácsonyi éjféli misére a „mesterek” (rendszerint fiatalemberek) a kabátjuk alá rejtve lopták be a templomba a széket, majd ráállva megláthatták a boszorkányokat, akik ilyenkor szarvakat hordtak és emiatt a templomkapun belépve a fejüket le kellett hajtaniuk. Ezután tanácsos volt menekülniük, közben a "menekülési útvonalon" mákot szórni, ezt ugyanis egy magára kicsit is adó boszorkánynak kötelessége volt felszedni. A mesterek aztán a Luca székét otthon tűzre vetették, majd a kulcslyukba fokhagymát dugtak, a kést a bal ajtófélfába vágták, a seprőt pedig keresztbe állították, hogy minden rontástól védve legyenek.

 A következő év termését búza hajtatásával jósolták meg, a hajtatás időszaka Luca napja és karácsony között volt: ha karácsonyig minden elvetett szem kikelt, akkor a következő évben bőséges termésre lehetett számítani.

 Régen gyakran éltek a szerelmi babonák, jóslatok és varázslatok eszközeivel. Az egyház hevesen tiltakozott mindenféle boszorkányság ellen, de köztudott, hogy az emberek titokban ahhoz a helyi vajákos asszonyhoz fordultak segítségért, aki boszorkány hírében állt. Szerelmi varázslatok, bájitalok, rontások széles palettája állt lányok, asszonyok, sőt férfiak rendelkezésre is. Bár akkor még nem szingliségről beszéltek, mégis előfordult, hogy fiatal lányok sokáig pártában maradtak. Az eladósorban lévő menyecskék a szerelmi jóslások egyik változatával, a lucagombóccal próbálkoztak: a lányok a papírra írt neveket gombócokba gyúrták, majd feltették főni, és amelyik először feljött a víz tetejére, az lett a „nyertes” név. Viszont, ha az üres gombóc főtt meg legelőször, annak jelentése az volt, hogy a következő évben nem ment férjhez a leányzó.

A házasságkötés idejére is megvolt a jóslási mód: a lány megzörgette a disznóól tetejét. Ha a malac nem szólalt meg, az a közeli házasságkötés eljövetelét jelezte. Viszont ha a disznó elröffentette magát, akkor annyi évig maradt pártában a lány, amennyit az állat röfögött.

 Jó hír, hogy a hagyomány szerint Luca napján a nők csak fosztó, bontó dologba kezdhetnek, mert ha esetleg mással foglalatoskodnak, azt előreláthatólag sosem fejezik be. De vigyázat!  Aki ezen a napon lisztbe nyúl, az orbáncos lesz, aki pedig tüzet rak és kenyeret süt, annak a kenyere kővé változik. Lucaboszorkány megköveteli asszonyhíveitől, hogy az ő napját megbecsüljék, és ne dolgozzanak. Reméljük, hogy a férfiak nem akarnak nekünk rosszat, és kicsit kifújhatjuk magunkat a karácsonyi készülődés finise előtt. A kellemesen töltött nap után pedig ne feledjük a seprűt, a boszorkányok lovát az ajtó mögé rejteni, és biztos, ami biztos, nyeljünk le egy-egy gerezd fokhagymát rontás ellen.
 

 Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Télapó itt van ...

- Az adventi gyertyák titka

- Névnapok és népszokások - ANDRÁS NAPJA (NOVEMBER 30.)

- Ünnepek, jeles napok és népszokások: Fonó


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
ÓzdÓzdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
ÓzdLégtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben