Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. január 23. szerda - Rajmund,Zelma napja van.
Keresendő kifejezés:
Egészség-Életmód
A fiatalság titka: a magyar víz
Ózdi Magazin | 2016.10.03. | richpoi.com

A XIV. századi legenda szerint a magyar víz, Európa első alkohol alapú parfümje a 70 éves Erzsébet királynét úgy megfiatalította, hogy 25 éves kérője akadt. 

Kevesen gondolnák, hogy a parfümkészítés európai történelme Magyarországon kezdődött, méghozzá a XIV. században, amikor Erzsébet királynénak egy alkimista elkészítette az első alkoholbázisú illatszert.

Nem ismert, hogy ki és mikor készítette a magyar vizet, vagy más néven királyné vizet, és az eredeti recept sem maradt fenn. Legelőször egy, az 1600-as évek közepén készült gyógyszerészkönyv részletezi a magyar vizet, az összetevők illetve azok aránya azonban az évszázadok során módosulhatott. A történészek szerint az eredeti magyar víz legnagyobb valószínűséggel úgy készült, hogy friss rozmaringot (esetleg kakukkfüvet) erős szesszel (borral) desztilláltak. Később kerülhetett a receptekbe a levendula, a kamilla, a menta, a zsálya, a rózsa- vagy narancsolaj, illetve a citromfű és a citromolaj.

A magyar viz különlegessége, hogy nem csak külsőleg, belsőleg is használták, azaz egyben gyógyszer is volt. Egyes források Erzsébet magyar királyné vize-ként emlegetik, továbbá az is ismert, hogy Magyarországon kivül először 1370-ben jelent meg, amikor V. Károly francia király vásárolt magának belőle. Ezek alapján a történészek úgy vélik, hogy a királyné, akinek a különleges párlat készült, Károly Róbert felesége, a lengyel származású Piast Erzsébet lehetett (1305-1380).

A legenda szerint a királynét köszvény kínozta, az első üveg rozmaring párlat ennek enyhítésére készült. A szert egyrészt fájó csontjaiba dörzsölte, másrészt az arcát mosta vele, valamint naponta egy pohárkával fogyasztott is belőle. A csodaszer állítólag úgy megfiatalította a királynét, hogy 70 éves korában egy 25 éves lengyel herceg feleségül kérte. (Azt nem tudjuk biztosan, hogy a lánykérésre valóban sor került-e, az viszont ismert, hogy a királyné Károly Róbert 1342-es halála után nem ment többé férjhez.)

A reneszánsz idején már virágzott a parfümkészítés Olaszországban, majd a XVI. században olasz közvetítéssel eljutott Franciaországba is, amely rövid időn belül az illatszerek és kozmetikumok készítésének európai fellegvára lett. Kölnivizet viszont - olasz közvetítéssel - Németországban készítettek először, az 1700-as évek elején.

Kezdetben csak az uralkodó réteg kiváltsága volt a finom illat, a parfümök különösen nagy rajongója volt XV. Lajos (1710-1774). Udvarát parfüm udvarként is emlegették, a legenda szerint a király minden napra új illatot rendelt, és nem csak bőrét illatosította, hanem ruháit, legyezőit, bútorait is. Rajongott a kölnivízért szeretője, Madame de Pompadour is. A rozmaring, narancsvirág, bergamot, vagy citrus illatú kölnivizekkel elsősorban a kellemetlen testszagokat próbálták elfedni, így nem csak fürdővízhez adták, de szájmosásra, sőt, még beöntésre is használták.

Ugyancsak parfümrajongó volt XVI. Lajos király udvara is: a legenda szerint a francia forradalom idején álruhában menekülő királynét, Marie Antoinettet az illata buktatta le. A franciák rajongása a parfümökért a forradalom alatt sem csökkent, a kivégzések idején a legnépszerűbb illat a Parfum a la Guillotine volt.

Tetemes összegeket költött parfümre Napóleon is, a feljegyzések szerint hetente két liter ibolya illatú kölnivizet vásárolt, de nagy mennyiséget fogyasztott jázmin kivonatból is. A császár állítólag függőként szerette a kölnivízes masszázst. Felesége a pézsmaillatért volt oda, a legenda szerint olyan töménységben használta, hogy boudoirját még hatvan évvel halála után is a pézsmaillat lengte körül.

Mi a különbség a kölnivíz és a parfüm között?

Az illatszerek töménységét a bennük lévő illóolajok mennyisége alapján határozzák meg. Minél magasabb egy illatszer olajtartalma, annál erősebb és tartósabb az illata. A legmagasabb illóolaj koncentrátuma (15-30 százalék) a parfümnek (Espirit de Parfum) van, ezt követi a parfüm víz (Eau de Parfum) 10-15 százalék töménységgel.

A mindennapokban használt Eau de Toilette vagy toalettvíz 4-8 százalék illóolajat tartakmaz, az Eau de Cologne, magyarul kölnivíz pedig 3-5 százalékot.

 


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Öt szokás, amivel meghosszabbíthatja az életét...

- Ez a legegészségtelenebb zöldség...

- Kullancsszövetség: a kullancsok fele fertőz...

- Mesterséges anyajegy segíthet a rák felismerésében...


Címlapon:

Az adventi gyertyák színe, de még a száma sem mindig azonos. Ha az adventi koszorúra gondolunk, négy gyertyaláng jut először eszünkbe
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Legfrissebb
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben