Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. január 23. szerda - Rajmund,Zelma napja van.
Keresendő kifejezés:
Egészség-Életmód
Újra és újra nő! - 12 zöldség, gyümölcs, ami újranöveszthető a konyhában
Ózdi Magazin | 2015.04.22. | richpoi.com
Amikor elfogyott a piacról drága pénzen vásárolt friss zöldség, netán gyümölcs, bizony sokszor gondolunk arra, hogy milyen jó is lenne, ha mindezt saját kicsiny háztájinkban is megtermelhetnénk.


Amikor elfogyott a piacról (boltból, szomszéd Mancika nénitől) drága pénzen vásárolt friss zöldség, netán gyümölcs, bizony sokszor gondolunk arra, hogy milyen jó is lenne, ha mindezt saját kicsiny háztájinkban is megtermelhetnénk.Persze ez csak vágyálomnak tűnik, hiszen szakértelem és termőterület hiányában ez csak utópia lehet. Vagy mégsem? Nézzük meg, hogyan lehet minimális ráfordítással (lásd konyhai maradék,) minimális szakértelemmel (a józan ész viszont alapkövetelmény) mégis csak sikert elérni.

Aki még emlékszik az általános iskolai környezetismeret órákra, annak a következő tipp nem okoz nagy meglepetést. A módszer működőképes póréhagymánál, hagymánál, netán mogyoróhagymánál és édesköménynél is. A gyökér végét üvegedénybe tesszük, úgy, hogy egy kis vizet alá (ezt egyébként folyamatosan pótoljuk), tegyük egy jól megvilágított helyre, és várjunk. Elég hamar kicsírázik, de türelem szükséges, míg megfelelő méretűre megnő, és már kész is a megújuló és ingyenes fűszerellátás.

56325_ujra.jpg
A hagyma az egyik legelterjedtebb konyhai növény. Sokat nem kell problémáznunk termesztésén sem: a gyökérkezdeménynél kb.1 cm-ig levágni, kevés vízbe tenni (gyökérrel lefelé) valami kellően napos helyre és lehet izgulni, hogy a szibériai hideg ne csapjon le áprilisban. A növekvő zöld szárat frissen fogyaszthatjuk kedvenc zsíroskenyerünkkel. A mogyoróhagymát és a póréhagymát hasonlóképp növeszthetjük.

Egy gerezd fokhagymát a nyilvánvaló felhasználási módokon kívül kiválóan hasznosíthatunk más egyéb célokra is. Behódolva korunk „ríszájling” (bocsánat, helyesen természetesen „recycling”őrületének), ebből az egy gerezdből újrateremthetjük az egész növényt is. A növényt gyökerkezdeménnyel lefelé ássuk el (lehetőleg minél naposabb helyen). Az ültetés mélysége nagyban függ az ültetés időpontjától, és a gerezd méretétől, de a leggyakoribb, hogy a gerezdeket mindig annyi föld takarja, mint a gerezd magassága. A sor és tőtávolság 25-30x8-10 cm. Persze mindez függ attól, is, hogy mennyi fokhagymát szeretnénk megtermelni, de ha okosan csináljuk, két dolgot biztosan elérünk:

- nem kell újra fokhagymát vásárolnunk,
- beülhetünk az Alkonyat premierjére és bárkinek elmagyarázhatjuk, hogy a leírhatatlan szagot egy alil-szulfid nevű anyag okozza. A siker nem maradhat el…

56325_ujra3.jpg
Engedve az új idők szavának, vizsgáljuk meg az édesburgonya termesztésének lehetőségeit. Ha valaki egy nap úgy ébred, hogy rájön, az életéből már semmi más nem hiányzik csak a saját termesztésű édesburgonya, annak a sok mindenre oda kell figyelni. A növény bizony trópusi növény (volt eredetileg), tehát erősen kell neki a napfény. Vágjuk kb. 10 cm hosszúságig, távolítsuk el a hajtásokat és ültessük őket kb. 25 cm távolságra őket egymástól ( a vonalzót tegyék vissza a szekrénybe, a 26,7 cm-es tőtávolság is pont megteszi, a 2 méteres meg maximum furcsa). Azért egy szépséghibája van a dolognak: a növény vegetációs ciklusa hosszú, az első kézzel fogható eredményt kb. 4 hónap múlva foghatjuk a kezünkbe.

De ha már édesburgonyánk nagyszerűen terem, semmi sem tarthat vissza, a jó öreg hagyományos burgonya termesztésétől sem. Ha krumplink elkezd csírázni, vágjuk fel öt centis darabokra, úgyhogy mindegyik darabon legyen csíra kezdemény. Ezeket a darabokat ássuk el kb. 8-12 cm. mélyen (jó minőségű) talajba. Ahogy a növény növekszik, úgy pótoljuk a földtakaró vastagságát. A többi pedig már gyerekjáték. Figyelem: a krumpli vodka rendkívül erős szeszesital, készítsünk inkább rakott krumplit és/vagy macsánkát (ismertebb nevén paprikás krumplit). A káposzta, zeller, római saláta esetében is hasonlóképp járhatunk el, mint a hagymás módszernél, de itt nagyobb hatékonyságot tudunk elérni, ha egy kis földet teszünk alá, igaz ekkor többet kell locsolni.

56325_ujra5.jpg
A gyömbér házi termesztése szintén nem ördöngösség. Minimális ráfordítással elérhető, hogy folyamatosan rendelkezésünkre álljon ez a fűszernövény is. A növény gyökeres végét tegyük egy cserép földbe, rügyes részével fölfelé és helyezzük el meleg és nedves környezetben. Amikor a növény elkezd növekedni csak ezeket a folyamatokat ismételgessük újra meg újra (meg újra meg újra, rogyásig), amíg el nem kezdjük baromira unni a gyömbéres sütit.

A sárgarépa teteje, amit pucolásnál elsőnek vágunk le, talán pompás dekoráció, de a gulyáslevesben már kevesebbet mutat!
Viszont ha hóembert építő gyermekeink répa iránti igényét egy fölényes mosoly kíséretében elővarázsolt, saját termesztésű répával szeretnénk azonnal kielégíteni, akkor mégse dobjuk ki ezeket a kalapkákat. Segítségükkel fogjuk megoldani, hogy újra jusson sárgarépa az asztalra . A végétől 2.5-3 cm re vágjuk le a tetejét, ezeket fogpiszkálóval egyensúlyozzuk ki, és tegyük vízzel teli lapos edénybe. Ha ebben a formában tesszük ki az ablakba(szűrt napfény) pár napon belül ki fog gyökerezni, és már lehet is ültetni.
A gyökérpetrezselyem "maradékát" hasonlóképp hasznosíthatjuk. Zöld, leveles részükkel fölfelé állítsuk őket úgy két centi vízbe, és máris megvan a saját petrezselyem ellátmányunk.

56325_ujrajo.jpg
A gombák, bár nehezen nőnek újra, de ne essünk kétségbe, azért nem lehetetlen! Legjobb módszer egy talaj-komposzt csodamixet tartalmazó zsákot használni erre a célra. Nappal szűrt fény, éjjel hűvös körülmények, a legtöbb pince ideális ehhez. Természetesen a megfelelő és állandó nedvességtartalom (hiszen gombáról van szó) elengedhetetlen. A szárat (fej nélkül) gyökereztetjük le, ügyelve arra, hogy azért teljesen nem temessük be. Egy, max. 2 nap alatt látni fogjuk (ha jól csináltuk), hogy legyökerezett-e gombánk. Hogy mi a teendőnk, ha a hupikék törpikék harmadnapra betelepednek fáradságosan megtermelt gombáinkba (amitől persze ehetetlen lesz, gyermekeinket pedig nem lehet majd ki robbantani a pincéből) az egy következő cikk témája lesz. Az ananász egy rendkívül finom gyümölcs, de termesztése rendkívül problémás.

Mi is a teendő vele?

A kezdetek nagyban hasonlítanak a répáéra a levágott ananász „tetőt” tegyünk egy vizes edénybe, heti rendszerességgel locsoljuk, biztosítsunk neki sok meleget. Amikor gyökeret ereszt olyan edénybe helyezzük. amit sok napfény ér, és a fölösleges vizet el tudja folyatni. És itt már csak 2-3 évet kell várnunk termőképes ananászfánk lesz, amit a szomszédoknak lehet mutogatni. Persze csak 2-3 évig, mert aztán ő is növeszt egyet, puszta irigységből. Ennyi volt mai recycling ámokfutásunk, az Erő legyen veletek.

 
 


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Öt szokás, amivel meghosszabbíthatja az életét...

- Ez a legegészségtelenebb zöldség...

- Kullancsszövetség: a kullancsok fele fertőz...

- Mesterséges anyajegy segíthet a rák felismerésében...


Címlapon:

Az adventi gyertyák színe, de még a száma sem mindig azonos. Ha az adventi koszorúra gondolunk, négy gyertyaláng jut először eszünkbe
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Legfrissebb
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben