Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 25. vasárnap - Géza napja van.
Keresendő kifejezés:
Egészség-Életmód
Újra és újra nő! - 12 zöldség, gyümölcs, ami újranöveszthető a konyhában
Ózdi Magazin | 2015.04.22. | richpoi.com
Amikor elfogyott a piacról drága pénzen vásárolt friss zöldség, netán gyümölcs, bizony sokszor gondolunk arra, hogy milyen jó is lenne, ha mindezt saját kicsiny háztájinkban is megtermelhetnénk.


Amikor elfogyott a piacról (boltból, szomszéd Mancika nénitől) drága pénzen vásárolt friss zöldség, netán gyümölcs, bizony sokszor gondolunk arra, hogy milyen jó is lenne, ha mindezt saját kicsiny háztájinkban is megtermelhetnénk.Persze ez csak vágyálomnak tűnik, hiszen szakértelem és termőterület hiányában ez csak utópia lehet. Vagy mégsem? Nézzük meg, hogyan lehet minimális ráfordítással (lásd konyhai maradék,) minimális szakértelemmel (a józan ész viszont alapkövetelmény) mégis csak sikert elérni.

Aki még emlékszik az általános iskolai környezetismeret órákra, annak a következő tipp nem okoz nagy meglepetést. A módszer működőképes póréhagymánál, hagymánál, netán mogyoróhagymánál és édesköménynél is. A gyökér végét üvegedénybe tesszük, úgy, hogy egy kis vizet alá (ezt egyébként folyamatosan pótoljuk), tegyük egy jól megvilágított helyre, és várjunk. Elég hamar kicsírázik, de türelem szükséges, míg megfelelő méretűre megnő, és már kész is a megújuló és ingyenes fűszerellátás.

56325_ujra.jpg
A hagyma az egyik legelterjedtebb konyhai növény. Sokat nem kell problémáznunk termesztésén sem: a gyökérkezdeménynél kb.1 cm-ig levágni, kevés vízbe tenni (gyökérrel lefelé) valami kellően napos helyre és lehet izgulni, hogy a szibériai hideg ne csapjon le áprilisban. A növekvő zöld szárat frissen fogyaszthatjuk kedvenc zsíroskenyerünkkel. A mogyoróhagymát és a póréhagymát hasonlóképp növeszthetjük.

Egy gerezd fokhagymát a nyilvánvaló felhasználási módokon kívül kiválóan hasznosíthatunk más egyéb célokra is. Behódolva korunk „ríszájling” (bocsánat, helyesen természetesen „recycling”őrületének), ebből az egy gerezdből újrateremthetjük az egész növényt is. A növényt gyökerkezdeménnyel lefelé ássuk el (lehetőleg minél naposabb helyen). Az ültetés mélysége nagyban függ az ültetés időpontjától, és a gerezd méretétől, de a leggyakoribb, hogy a gerezdeket mindig annyi föld takarja, mint a gerezd magassága. A sor és tőtávolság 25-30x8-10 cm. Persze mindez függ attól, is, hogy mennyi fokhagymát szeretnénk megtermelni, de ha okosan csináljuk, két dolgot biztosan elérünk:

- nem kell újra fokhagymát vásárolnunk,
- beülhetünk az Alkonyat premierjére és bárkinek elmagyarázhatjuk, hogy a leírhatatlan szagot egy alil-szulfid nevű anyag okozza. A siker nem maradhat el…

56325_ujra3.jpg
Engedve az új idők szavának, vizsgáljuk meg az édesburgonya termesztésének lehetőségeit. Ha valaki egy nap úgy ébred, hogy rájön, az életéből már semmi más nem hiányzik csak a saját termesztésű édesburgonya, annak a sok mindenre oda kell figyelni. A növény bizony trópusi növény (volt eredetileg), tehát erősen kell neki a napfény. Vágjuk kb. 10 cm hosszúságig, távolítsuk el a hajtásokat és ültessük őket kb. 25 cm távolságra őket egymástól ( a vonalzót tegyék vissza a szekrénybe, a 26,7 cm-es tőtávolság is pont megteszi, a 2 méteres meg maximum furcsa). Azért egy szépséghibája van a dolognak: a növény vegetációs ciklusa hosszú, az első kézzel fogható eredményt kb. 4 hónap múlva foghatjuk a kezünkbe.

De ha már édesburgonyánk nagyszerűen terem, semmi sem tarthat vissza, a jó öreg hagyományos burgonya termesztésétől sem. Ha krumplink elkezd csírázni, vágjuk fel öt centis darabokra, úgyhogy mindegyik darabon legyen csíra kezdemény. Ezeket a darabokat ássuk el kb. 8-12 cm. mélyen (jó minőségű) talajba. Ahogy a növény növekszik, úgy pótoljuk a földtakaró vastagságát. A többi pedig már gyerekjáték. Figyelem: a krumpli vodka rendkívül erős szeszesital, készítsünk inkább rakott krumplit és/vagy macsánkát (ismertebb nevén paprikás krumplit). A káposzta, zeller, római saláta esetében is hasonlóképp járhatunk el, mint a hagymás módszernél, de itt nagyobb hatékonyságot tudunk elérni, ha egy kis földet teszünk alá, igaz ekkor többet kell locsolni.

56325_ujra5.jpg
A gyömbér házi termesztése szintén nem ördöngösség. Minimális ráfordítással elérhető, hogy folyamatosan rendelkezésünkre álljon ez a fűszernövény is. A növény gyökeres végét tegyük egy cserép földbe, rügyes részével fölfelé és helyezzük el meleg és nedves környezetben. Amikor a növény elkezd növekedni csak ezeket a folyamatokat ismételgessük újra meg újra (meg újra meg újra, rogyásig), amíg el nem kezdjük baromira unni a gyömbéres sütit.

A sárgarépa teteje, amit pucolásnál elsőnek vágunk le, talán pompás dekoráció, de a gulyáslevesben már kevesebbet mutat!
Viszont ha hóembert építő gyermekeink répa iránti igényét egy fölényes mosoly kíséretében elővarázsolt, saját termesztésű répával szeretnénk azonnal kielégíteni, akkor mégse dobjuk ki ezeket a kalapkákat. Segítségükkel fogjuk megoldani, hogy újra jusson sárgarépa az asztalra . A végétől 2.5-3 cm re vágjuk le a tetejét, ezeket fogpiszkálóval egyensúlyozzuk ki, és tegyük vízzel teli lapos edénybe. Ha ebben a formában tesszük ki az ablakba(szűrt napfény) pár napon belül ki fog gyökerezni, és már lehet is ültetni.
A gyökérpetrezselyem "maradékát" hasonlóképp hasznosíthatjuk. Zöld, leveles részükkel fölfelé állítsuk őket úgy két centi vízbe, és máris megvan a saját petrezselyem ellátmányunk.

56325_ujrajo.jpg
A gombák, bár nehezen nőnek újra, de ne essünk kétségbe, azért nem lehetetlen! Legjobb módszer egy talaj-komposzt csodamixet tartalmazó zsákot használni erre a célra. Nappal szűrt fény, éjjel hűvös körülmények, a legtöbb pince ideális ehhez. Természetesen a megfelelő és állandó nedvességtartalom (hiszen gombáról van szó) elengedhetetlen. A szárat (fej nélkül) gyökereztetjük le, ügyelve arra, hogy azért teljesen nem temessük be. Egy, max. 2 nap alatt látni fogjuk (ha jól csináltuk), hogy legyökerezett-e gombánk. Hogy mi a teendőnk, ha a hupikék törpikék harmadnapra betelepednek fáradságosan megtermelt gombáinkba (amitől persze ehetetlen lesz, gyermekeinket pedig nem lehet majd ki robbantani a pincéből) az egy következő cikk témája lesz. Az ananász egy rendkívül finom gyümölcs, de termesztése rendkívül problémás.

Mi is a teendő vele?

A kezdetek nagyban hasonlítanak a répáéra a levágott ananász „tetőt” tegyünk egy vizes edénybe, heti rendszerességgel locsoljuk, biztosítsunk neki sok meleget. Amikor gyökeret ereszt olyan edénybe helyezzük. amit sok napfény ér, és a fölösleges vizet el tudja folyatni. És itt már csak 2-3 évet kell várnunk termőképes ananászfánk lesz, amit a szomszédoknak lehet mutogatni. Persze csak 2-3 évig, mert aztán ő is növeszt egyet, puszta irigységből. Ennyi volt mai recycling ámokfutásunk, az Erő legyen veletek.

 
 


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Kilenc dolog, amiről lemondhat nagyböjtben...

- A feldolgozott élelmiszerek fogyasztása növelheti a rák kockázatát...

- Három immunerősítő turmix a téli időszakra...

- A leg­jobb házi cso­da­szer meg­fá­zás, kö­hö­gés ellen! Ké­szítsd el még ma!


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdÓzdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
ÓzdLégtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
Legfrissebb
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben