A babérlevélolaj nagy haszonnal alkalmazható reumás és ízületi fájdalmakra, megdagadt ízületekre, rándulásra.
A babér örökzöld cserje, amely Kis-Ázsiában és a Földközi-tenger környékén terem. A felül fényes, alul matt, bőrszerű, lándzsa alakú levelek jellemző fűszeres szagúak és kesernyés ízűek. Illóolajat, csersavat és keserűanyagot tartalmaz.
Fűszernek a növény levelét használjuk. Elsősorban levesek, zöldséges ételek, főzelékek ízesítésére használjuk, de szószok, mártások, kolbászfélék és savanyúságok elkészítéséhez is elengedhetetlen. Az ételekhez adott néhány babérlevél gazdagítja az ízeket, ugyanakkor segít megelőzni a belekben a gázképződést és az emésztési zavarokat.
A babérlevél túl erős hatású ahhoz, hogy nagyobb mennyiségben fogyaszthassuk, ám külsőleg bátran alkalmazható vászonba takarva pakolásként a mellkasra téve. Enyhíti a hörghurutot és a köhögést. A babérlevélolaj nagy haszonnal alkalmazható reumás és ízületi fájdalmakra, megdagadt ízületekre, rándulásra.
A babérlevél olaját olívaolajban vonhatjuk ki úgy, hogy a kissé felmelegített olívaolajba tesszük a babérleveleket.
Idegeket nyugtató, alvást segítő gyógyhatása is ismert, forrázat, vagy olaj formájában alkalmazhatjuk.
S most következzen a recept:
Tárkonyos sertésraguleves (4 adag)
30 dkg sertéscomb
1 közepes db vöröshagyma
1 teáskanál só
1 késhegynyi bors
1 evőkanál tárkony
4 evőkanál napraforgó olaj
1 teáskanál citromlé
2 kis db sárgarépa
1 közepes db fehérrépa
1 db babérlevél
5 dkg csiperkegomba
1 kávéskanál majoránna
1 teáskanál mustár
1 dl főzőtejszín
10 dkg zöldborsó
1 dl tejföl
1 evőkanál finomliszt
1.5 l víz
A hagymát felaprítjuk, és az olajon megpároljuk. A karikára vágott zöldségeket a hagymához adjuk, kevergetjük, és közben sózzuk, borsozzuk, majd a kockára vágott húst is hozzáadjuk. Addig pároljuk az egészet, amíg a hús színe megváltozik. Ekkor hozzáadjuk a szeletelt gombát és borsót. Ezután felöntjük vízzel, és felforraljuk. Beletesszük a friss tárkonyt, majoránnát és babért is. Lassú tűzön addig főzzük, míg a hús puha nem lesz. A tejfölt, tejszínt, mustárt, citromlevet, lisztet összekeverjük, és behabarjuk a levest. Összeforraljuk, és forrón tálaljuk.
Kb. 760 Ft-ba kerül.
Energia: 2013 kcal
Fehérje: 83,9 g
Zsír: 154,2 g
Szénhidrát: 55,2 g
Jó étvágyat!
Kövess bennünket: Facebook oldalunk
Olvasta már?
- Öt szokás, amivel meghosszabbíthatja az életét...
- Ez a legegészségtelenebb zöldség...
Címlapon: