Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 25. vasárnap - Géza napja van.
Keresendő kifejezés:
Egészség-Életmód
Ez vár önre, ha nem szedi a vérnyomáscsökkentőt!
Ózdi Magazin | 2015.08.28. |

A magas vérnyomással újonnan diagnosztizált betegek körében sajnos nem csupán Magyarországon általános, hogy nem szedik rendszeresen a gyógyszerüket. Pedig akik rendszeresen beveszik a felírt készítményt, azoknak a körében alacsonyabb a korai szívbetegség kialakulásának a kockázata – állítják egy friss tanulmányban.
Egy több mint 6 évig tartó, nyomonkövetéses vizsgálatban azok a betegek, akik az időszak több mint háromnegyedében pontosan követték a gyógyszerszedési előírásokat (ez nagyon magas gyógyszerszedési hajlandóság), 34%-kal kisebb arányban kerültek kórházba szívbetegség miatt azokhoz képest, akik csak az időszak negyedében követték pontosan az előírásokat (ez nagyon alacsony gyógyszerszedési hajlandóság).

A gyógyszerszedési hajlandóság és a szívbetegség miatti kórházba kerülés közötti fordított arányosság egyformán jellemző volt a 40-70 éves és a 71-80 éves korcsoportra. Az ACE inhibitorok, az angiotensinreceptor-blokkolók (ARB) és a vízhajtók megvédték a betegeket a szívbetegségtől, ám a kutatás szerint a kalciumcsatorna-blokkolók nem.

Fotó: pixabay.com

Ez a vizsgálat azt mutatja be, hogy „ha az életszerű körülmények között a magas vérnyomás elleni gyógyszerek szedése során megfelelő gyógyszerszedési hajlandóságot érünk el, az jelentősen csökkenti a szívbetegség miatti kórházba kerülések számát” – írta Dr. Giovanni Corrao (University Milano-Bicocca) és kutatócsoportja a Hypertension című folyóirat 2015. július 27-i számában publikált tanulmányában.

Épp ezért fontos cél lenne a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek rendszeres szedéséhez való ragaszkodás szintjét növelni a betegek körében.

 A vizsgálatról

A kutatásban 76 016 olaszországi, lombardiai 40-80 év közötti, 2005-ben magas vérnyomással diagnosztizált és vérnyomáscsökkentő gyógyszerel kezelt, de nem szívbeteg emberek adatait vizsgálták meg.

Azokat eleve kizárták a vizsgálatból, akik szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedtek, vagy arra utaló tüneteik voltak. Kikerültek a vizsgálatból azok is, akik az ezt megelőző 5 év során már kaptak vérnyomáscsökkentőt.

A több mint 6 év alatt 622 fő került kórházba a megfigyelt személyek közül újonnan diagnosztizált szívbetegség miatt, és ezeket a betegeket összehasonlították egy 3110 főből álló kontrollcsoportot alkotó, véletlenszerűen kiválasztott beteggel.

 

 

 

Fotó: Bigstock

Mind a vizsgálatban részt vevő, mind a kontrollcsoportba tartozó betegek átlagéletkora 67 év volt, és 54%-uk volt férfi. A vizsgálatban részt vevő betegeknek a leggyakrabban ACE inhibitorokat írtak fel (37%-ban), második helyen kalciumcsatorna-blokkolót (19%-ban), harmadik helyen ARB-t (18%-ban), negyedik helyen bétablokkolót (15%-ban), majd pedig vízhajtót írtak fel (12%-ban). A kontrollcsoportba tartozó betegek ugyanezeket a hatóanyagokat kapták, de ritkábban (csak az esetek 8%-ában) alkalmaztak vízhajtót a kezelés megkezdése során.

A vizsgálatban részt vevő betegeket az alábbi csoportokba sorolták a gyógyszerszedési hajlandóságuk alapján:

  • - nagyon kis hajlandóság, az időszak legfeljebb 25 százalékában tartották be az előírt gyógyszerszedést (ide tartozott a betegek 46 százaléka);
  • - kis hajlandóság, az időszak 26-50 százalékában tartották be az előírt gyógyszerszedést (ide tartozott a betegek 15 százaléka);
  • - közepes hajlandóság, az időszak 51-75 százalékában tartották be az előírt gyógyszerszedést (ide tartozott a betegek 13 százaléka);
  • - nagy hajlandóság, az időszak több mint 75 százalékában tartották be az előírt gyógyszerszedést (ide tartozott a betegek 26 százaléka).

A kontrollcsoportban ugyanilyen arányban oszlottak meg a betegek a gyógyszerszedési hajlandóságuk tekintetében.

Kiderült az egyértelmű összefüggés: a szívbetegség miatti kórházba kerülés kockázata a gyógyszerszedési hajlandóság és hűség növekedésével arányosan csökkent.

Meglepő viszont, de a nők esetében más eredmény jött ki. Náluk a vérnyomáscsökkentő kezeléshez magas fokú betartása kevésbé volt hasznos a szívbetegség miatti kórházi ellátás elkerülése szempontjából. A kutatók szerint ez további vizsgálatot igényel.

 

 

 

Fotó: Bigstock

A további kutatásoknak – az eredmények miatt - azt is meg kell vizsgálniuk, hogy miként lehet növelni a betegek vérnyomáscsökkentők szedéséhez való ragaszkodását. Ez különösen azoknak a betegeknek a körében nagyon fontos, akiknek nagyobb a hajlamuk a szív- és érrendszeri megbetegedésekre. Ezen túlmenően meg kell vizsgálni mindennek a klinikai és gazdasági hátterét is – vonták le a következtetést a kutatók.

Forrás: http://szivderito.hu/

 


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Kilenc dolog, amiről lemondhat nagyböjtben...

- A feldolgozott élelmiszerek fogyasztása növelheti a rák kockázatát...

- Három immunerősítő turmix a téli időszakra...

- A leg­jobb házi cso­da­szer meg­fá­zás, kö­hö­gés ellen! Ké­szítsd el még ma!


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdÓzdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
ÓzdLégtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
Legfrissebb
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben