Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. január 23. szerda - Rajmund,Zelma napja van.
Keresendő kifejezés:
Egészség-Életmód
Ez vár önre, ha nem szedi a vérnyomáscsökkentőt!
Ózdi Magazin | 2015.08.28. |

A magas vérnyomással újonnan diagnosztizált betegek körében sajnos nem csupán Magyarországon általános, hogy nem szedik rendszeresen a gyógyszerüket. Pedig akik rendszeresen beveszik a felírt készítményt, azoknak a körében alacsonyabb a korai szívbetegség kialakulásának a kockázata – állítják egy friss tanulmányban.
Egy több mint 6 évig tartó, nyomonkövetéses vizsgálatban azok a betegek, akik az időszak több mint háromnegyedében pontosan követték a gyógyszerszedési előírásokat (ez nagyon magas gyógyszerszedési hajlandóság), 34%-kal kisebb arányban kerültek kórházba szívbetegség miatt azokhoz képest, akik csak az időszak negyedében követték pontosan az előírásokat (ez nagyon alacsony gyógyszerszedési hajlandóság).

A gyógyszerszedési hajlandóság és a szívbetegség miatti kórházba kerülés közötti fordított arányosság egyformán jellemző volt a 40-70 éves és a 71-80 éves korcsoportra. Az ACE inhibitorok, az angiotensinreceptor-blokkolók (ARB) és a vízhajtók megvédték a betegeket a szívbetegségtől, ám a kutatás szerint a kalciumcsatorna-blokkolók nem.

Fotó: pixabay.com

Ez a vizsgálat azt mutatja be, hogy „ha az életszerű körülmények között a magas vérnyomás elleni gyógyszerek szedése során megfelelő gyógyszerszedési hajlandóságot érünk el, az jelentősen csökkenti a szívbetegség miatti kórházba kerülések számát” – írta Dr. Giovanni Corrao (University Milano-Bicocca) és kutatócsoportja a Hypertension című folyóirat 2015. július 27-i számában publikált tanulmányában.

Épp ezért fontos cél lenne a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek rendszeres szedéséhez való ragaszkodás szintjét növelni a betegek körében.

 A vizsgálatról

A kutatásban 76 016 olaszországi, lombardiai 40-80 év közötti, 2005-ben magas vérnyomással diagnosztizált és vérnyomáscsökkentő gyógyszerel kezelt, de nem szívbeteg emberek adatait vizsgálták meg.

Azokat eleve kizárták a vizsgálatból, akik szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedtek, vagy arra utaló tüneteik voltak. Kikerültek a vizsgálatból azok is, akik az ezt megelőző 5 év során már kaptak vérnyomáscsökkentőt.

A több mint 6 év alatt 622 fő került kórházba a megfigyelt személyek közül újonnan diagnosztizált szívbetegség miatt, és ezeket a betegeket összehasonlították egy 3110 főből álló kontrollcsoportot alkotó, véletlenszerűen kiválasztott beteggel.

 

 

 

Fotó: Bigstock

Mind a vizsgálatban részt vevő, mind a kontrollcsoportba tartozó betegek átlagéletkora 67 év volt, és 54%-uk volt férfi. A vizsgálatban részt vevő betegeknek a leggyakrabban ACE inhibitorokat írtak fel (37%-ban), második helyen kalciumcsatorna-blokkolót (19%-ban), harmadik helyen ARB-t (18%-ban), negyedik helyen bétablokkolót (15%-ban), majd pedig vízhajtót írtak fel (12%-ban). A kontrollcsoportba tartozó betegek ugyanezeket a hatóanyagokat kapták, de ritkábban (csak az esetek 8%-ában) alkalmaztak vízhajtót a kezelés megkezdése során.

A vizsgálatban részt vevő betegeket az alábbi csoportokba sorolták a gyógyszerszedési hajlandóságuk alapján:

  • - nagyon kis hajlandóság, az időszak legfeljebb 25 százalékában tartották be az előírt gyógyszerszedést (ide tartozott a betegek 46 százaléka);
  • - kis hajlandóság, az időszak 26-50 százalékában tartották be az előírt gyógyszerszedést (ide tartozott a betegek 15 százaléka);
  • - közepes hajlandóság, az időszak 51-75 százalékában tartották be az előírt gyógyszerszedést (ide tartozott a betegek 13 százaléka);
  • - nagy hajlandóság, az időszak több mint 75 százalékában tartották be az előírt gyógyszerszedést (ide tartozott a betegek 26 százaléka).

A kontrollcsoportban ugyanilyen arányban oszlottak meg a betegek a gyógyszerszedési hajlandóságuk tekintetében.

Kiderült az egyértelmű összefüggés: a szívbetegség miatti kórházba kerülés kockázata a gyógyszerszedési hajlandóság és hűség növekedésével arányosan csökkent.

Meglepő viszont, de a nők esetében más eredmény jött ki. Náluk a vérnyomáscsökkentő kezeléshez magas fokú betartása kevésbé volt hasznos a szívbetegség miatti kórházi ellátás elkerülése szempontjából. A kutatók szerint ez további vizsgálatot igényel.

 

 

 

Fotó: Bigstock

A további kutatásoknak – az eredmények miatt - azt is meg kell vizsgálniuk, hogy miként lehet növelni a betegek vérnyomáscsökkentők szedéséhez való ragaszkodását. Ez különösen azoknak a betegeknek a körében nagyon fontos, akiknek nagyobb a hajlamuk a szív- és érrendszeri megbetegedésekre. Ezen túlmenően meg kell vizsgálni mindennek a klinikai és gazdasági hátterét is – vonták le a következtetést a kutatók.

Forrás: http://szivderito.hu/

 


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Öt szokás, amivel meghosszabbíthatja az életét...

- Ez a legegészségtelenebb zöldség...

- Kullancsszövetség: a kullancsok fele fertőz...

- Mesterséges anyajegy segíthet a rák felismerésében...


Címlapon:

Az adventi gyertyák színe, de még a száma sem mindig azonos. Ha az adventi koszorúra gondolunk, négy gyertyaláng jut először eszünkbe
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Legfrissebb
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben