Ősidők óta az egyik legerősebb természetes gyógyszerünk a hagyma. Az étkezési fajták mindegyike bombasztikus immunerősítő, de emellett számos más egészségvédő hatásuk is ismert. Íme, a gyorsleltár!
Gyöngyhagyma: a legjobb vérnyomásszabályzó:
(Fotó: Thinkstock)
Az apró gyöngyhagyma egyik nagy előnye, hogy igen csekély a szénhidráttartalma, vagyis diétákhoz jól használható. De más szempontból is lekörözi a lila- és a vöröshagymát, hiszen jóval gazdagabb fiatalító, egészségvédő antioxidánsokban is. Rengeteg benne az A- és a C-vitamin! Ha naponta megszel belőle egyet, azzal sokat tehetsz a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséért is.
Póréhagyma: megszünteti a köhögést:
(Fotó: Thinkstock)
Az egyik legfinomabb leves alap a póré, de másra is jó ez a zöldség! A burokleveleiből készült szirup csillapítja a köhögést, enyhíti a hörgőgyulladást. Emellett erősíti az erek falát, elősegíti a bélmozgást.
De bélpanaszok esetén is kanalazhatod a belőle készült szirupot, hiszen úgy hat, mint egy probiotikum: egészségesen tartja a bélflórát. Zöld leveleit leszárítva és megtörve fűszert is készíthetsz póréból, ezt levesek, főzelékek, vagy raguk ízesítésére használhatod.
Mogyoróhagyma: prosztatarák ellen
(Fotó: Pinterest)
A fokhagymához hasonlóan gerezdes felépítésű mogyoróhagymafogyasztása elsősorban a férfiak számára lenne fontos. Dél-Ázsiában, ahonnan a növény származik, napi rendszerességgel eszik, ennek köszönhetően a helyiek körében 70 százalékkal alacsonyabb a prosztatarák előfordulása.
Snidling: körömerősítő és étvágygerjesztő
(Fotó: Thinkstock)
Ha igazán erős és egészséges körmöket szeretnél, szórj levesbe, salátádra, vagy keverj a köretbe mindennap friss snidlinget!
Ha rendszeresen rágcsálod, az a fogaidra is jótékonyan hat, hiszen illóolajai elpusztítják a szájüregben élősködő káros baktériumokat. Arra azonban ügyelj, hogy csak nyersen érdemes fogyasztani, mivel hő hatására jótékony vegyületei elbomlanak. Használd fűszervajakhoz, túróhoz, vagy szószokhoz.
Fokhagyma: jobb, mint az energiaital
(Fotó: Pinterest)
Úgy tartják, az ősi egyiptomiak minden nap ettek fokhagymát, hogy legyen elég energiájuk a piramisok megépítéséhez. Azóta a tudomány is bebizonyította, az egyik legegészségesebb hagymaféle.
A tudományos kutatások már bebizonyították, hogy hasonlóan az aszpirinhez, vérhígító hatású. Amellett, hogy tisztítja az ereket, csökkenti a vérben a „rossz”, és növeli a „jó” koleszterin szintjét. A védekezőrendszer fő harcosai, a T-lymphociták munkáját is segíti. A népi gyógyászat szerint 10 csepp fokhagymanedű 2 teáskanál mézzel enyhítheti az asztma tüneteit, de persze nem helyettesíti az orvosságot!
Forrás:http://ripost.hu/
Kövess bennünket: Facebook oldalunk
Olvasta már?
- Öt szokás, amivel meghosszabbíthatja az életét...
- Ez a legegészségtelenebb zöldség...
Címlapon: