Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. január 23. szerda - Rajmund,Zelma napja van.
Keresendő kifejezés:
Egészség-Életmód
Jön az ünnepek utáni depresszió, de ki lehet cselezni
Ózdi Magazin | 2016.01.03. | maszol.ro

Az ünnepeket, vakációkat követő első munkanapok hajlamosítanak a leginkább a depresszióra a szakemberek szerint.Forrás: maszol.ro

Januárban súlyosbítja a hangulatunkat a fény hiánya, illetve az, hogy a karácsony, amire annyit készültünk heteken (van, aki hónapokon) át, egy-kettőre véget ért. Amikor a szilveszterezés után néhány nappal újra vissza kell állni a mókuskerékbe, és már „nincs mit várni”, hiszen a tavasz még messze van, az embert könnyen elöntheti a reménytelenség, sivárság, semminek-semmi-értelme érzés.

 

Ha azonban tudatosítjuk magunkban, hogy ez csak a karácsony utáni depresszió, amivel egyáltalán nem vagyunk egyedül, máris javítottunk egy fokkal lelkiállapotunkon.

Hogy lehet túlesni rajta? Először is: higgyük el, hogy ennek is lehet örülni! A téli lelassulás, semmittevés, „téli álom” fel is tudja tölteni az embert, ha nem tragédiaként éli meg. Nagy valószínűséggel Önnek is van a polcán egy vaskos regény, amit soha nem volt ideje elolvasni, vagy egy tizenkét szezonból álló tévésorozat, amit most végre megnézhet. A tavalyelőtt megkezdett kötött pulóverről nem is beszélve! És ha semmihez, de tényleg semmihez sincs kedve, az se baj: a szakemberek ezt termékeny semmittevésnek nevezik, és állítólag kifejezetten szükséges szakasza lelki fejlődésünknek.

Ha pedig ez sem elég, gondoljunk arra, mennyit sopánkodunk év közben azon, mennyire repül az idő! Nos, ez a január és február is éppen olyan gyorsan fog elrepülni, mint tavaly a július meg az augusztus.

Néhány további tipp a túléléshez:

Farsangoljunk! Aki szeret mulatni, annak nem nehéz ürügyet találni a dínomdánomhoz, de még jobban esik ez, ha némi hagyományápolásra hivatkozunk közben. A farsang máris megkezdődött, és a húsvét előtti nagyböjtig, idén tehát február közepéig tart (ugyanis március 27-ére esik húsvét vasárnapja).

Vendégeskedjünk! A karácsony sokszor rohanós, kapkodós családlátogatások sorozata, amikor éppen csak kipipáljuk a kötelező viziteket. Most azonban itt az alkalmas időszak, hogy egy-két kedves rokonunkat, barátunkat meghívjuk magunkhoz egy jó teára, forralt borra, társasjátékokat játsszunk a gyerekekkel közösen, vagy mi menjünk látogatóba olyan ismerősökhöz, akik már évek óta hívnak, és soha nem értünk rá.

Menjünk ki a szabadba! Igen, akkor is, ha nincs hó. Például az út egy részét tegyük meg gyalog munkahelyünk felé vagy hazafele. A csípős levegő és a mozgás csodákat tesz, és utána otthonunk melegét még jobban fogjuk értékelni.

Kezdjünk el MOST sportolni, hogy idén nyáron tényleg a legjobb formánkban legyünk! Ha elfogyott az utolsó beigli is és a szaloncukrok üres csomagolópapírjai lógnak már a karácsonyfán, itt az ideje az elhatározásnak: ezentúl hetente csak egyszer eszem édességet. (na jó: kétszer.) Nem kell tíz kilométert kocogni a farkasordító hidegben: a mozgás jobb, ha kevés és rendszeres, mint ha hetente egyszer kiköpnénk a tüdőnket, és utána megjutalmaznánk magunkat három szelet dobostortával. És nem igaz, hogy házon belül, lakásunk védő falai között nem lehet tornászni. Erre kitűnő házi edzőnek bizonyul például ez a hölgy:Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Öt szokás, amivel meghosszabbíthatja az életét...

- Ez a legegészségtelenebb zöldség...

- Kullancsszövetség: a kullancsok fele fertőz...

- Mesterséges anyajegy segíthet a rák felismerésében...


Címlapon:

Az adventi gyertyák színe, de még a száma sem mindig azonos. Ha az adventi koszorúra gondolunk, négy gyertyaláng jut először eszünkbe
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Legfrissebb
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben