Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 25. vasárnap - Géza napja van.
Keresendő kifejezés:
Egészség-Életmód
Jön az ünnepek utáni depresszió, de ki lehet cselezni
Ózdi Magazin | 2016.01.03. | maszol.ro

Az ünnepeket, vakációkat követő első munkanapok hajlamosítanak a leginkább a depresszióra a szakemberek szerint.Forrás: maszol.ro

Januárban súlyosbítja a hangulatunkat a fény hiánya, illetve az, hogy a karácsony, amire annyit készültünk heteken (van, aki hónapokon) át, egy-kettőre véget ért. Amikor a szilveszterezés után néhány nappal újra vissza kell állni a mókuskerékbe, és már „nincs mit várni”, hiszen a tavasz még messze van, az embert könnyen elöntheti a reménytelenség, sivárság, semminek-semmi-értelme érzés.

 

Ha azonban tudatosítjuk magunkban, hogy ez csak a karácsony utáni depresszió, amivel egyáltalán nem vagyunk egyedül, máris javítottunk egy fokkal lelkiállapotunkon.

Hogy lehet túlesni rajta? Először is: higgyük el, hogy ennek is lehet örülni! A téli lelassulás, semmittevés, „téli álom” fel is tudja tölteni az embert, ha nem tragédiaként éli meg. Nagy valószínűséggel Önnek is van a polcán egy vaskos regény, amit soha nem volt ideje elolvasni, vagy egy tizenkét szezonból álló tévésorozat, amit most végre megnézhet. A tavalyelőtt megkezdett kötött pulóverről nem is beszélve! És ha semmihez, de tényleg semmihez sincs kedve, az se baj: a szakemberek ezt termékeny semmittevésnek nevezik, és állítólag kifejezetten szükséges szakasza lelki fejlődésünknek.

Ha pedig ez sem elég, gondoljunk arra, mennyit sopánkodunk év közben azon, mennyire repül az idő! Nos, ez a január és február is éppen olyan gyorsan fog elrepülni, mint tavaly a július meg az augusztus.

Néhány további tipp a túléléshez:

Farsangoljunk! Aki szeret mulatni, annak nem nehéz ürügyet találni a dínomdánomhoz, de még jobban esik ez, ha némi hagyományápolásra hivatkozunk közben. A farsang máris megkezdődött, és a húsvét előtti nagyböjtig, idén tehát február közepéig tart (ugyanis március 27-ére esik húsvét vasárnapja).

Vendégeskedjünk! A karácsony sokszor rohanós, kapkodós családlátogatások sorozata, amikor éppen csak kipipáljuk a kötelező viziteket. Most azonban itt az alkalmas időszak, hogy egy-két kedves rokonunkat, barátunkat meghívjuk magunkhoz egy jó teára, forralt borra, társasjátékokat játsszunk a gyerekekkel közösen, vagy mi menjünk látogatóba olyan ismerősökhöz, akik már évek óta hívnak, és soha nem értünk rá.

Menjünk ki a szabadba! Igen, akkor is, ha nincs hó. Például az út egy részét tegyük meg gyalog munkahelyünk felé vagy hazafele. A csípős levegő és a mozgás csodákat tesz, és utána otthonunk melegét még jobban fogjuk értékelni.

Kezdjünk el MOST sportolni, hogy idén nyáron tényleg a legjobb formánkban legyünk! Ha elfogyott az utolsó beigli is és a szaloncukrok üres csomagolópapírjai lógnak már a karácsonyfán, itt az ideje az elhatározásnak: ezentúl hetente csak egyszer eszem édességet. (na jó: kétszer.) Nem kell tíz kilométert kocogni a farkasordító hidegben: a mozgás jobb, ha kevés és rendszeres, mint ha hetente egyszer kiköpnénk a tüdőnket, és utána megjutalmaznánk magunkat három szelet dobostortával. És nem igaz, hogy házon belül, lakásunk védő falai között nem lehet tornászni. Erre kitűnő házi edzőnek bizonyul például ez a hölgy:Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Kilenc dolog, amiről lemondhat nagyböjtben...

- A feldolgozott élelmiszerek fogyasztása növelheti a rák kockázatát...

- Három immunerősítő turmix a téli időszakra...

- A leg­jobb házi cso­da­szer meg­fá­zás, kö­hö­gés ellen! Ké­szítsd el még ma!


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdÓzdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
ÓzdLégtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
Legfrissebb
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben